Focus Fitness Senator iPlus Loopband

Of ik de Focus Fitness Senator iPlus een paar weken wilde uittesten. Dat liet ik me geen twee keer vragen.

De Focus Fitness Senator iPlus is namelijk het topmodel van het Nederlandse merk Focus Fitness. Het is een semiprofessionele loopband en ik was dan ook zeer benieuwd hoe deze zou gaan bevallen.

Zonder direct de conclusie van deze review weg te geven: de Focus Fitness Senator iPlus viel bepaald niet tegen..

Focus Fitness Senator iPlus is niet zomaar een loopband

Focus Fitness Senator Loopband

Bij mijn eerste aanblik van de loopband die ik twee weken mocht gebruiken, viel me direct al op dat het loopoppervlak groot is.

De afmetingen zijn 147 x 57 centimeter, een stuk groter dan dat ik gewend was. Niet dat ik op andere loopbanden snel het idee had naast de band te kunnen belanden, maar op de Senator iPlus is dit helemaal onmogelijk.

De iPlus module die bij de Senator zit, is in mijn geval ook echt van toegevoegde waarde. Voor mij was al bekend wat dat inhoudt, vanwege mijn ervaring met de Jet 9 iPlus, een andere loopband van Focus Fitness.

De iPlus module geeft je de mogelijkheid om je tablet en smartphone te koppelen met de loopband en diverse leuke apps te gebruiken om je workout nog leuker te maken.

Interactief trainen Focus Fitness Senator iPlus

Mijn persoonlijke favoriet is Kinomap. Via deze app kan ik zelf bepalen in welke omgeving ik loop. Zo ren ik de ene keer door het centrum van een wereldstad om bij een andere training langs de kust of over het strand te lopen.

Dit maakt mijn trainingen veel afwisselender en ik vind het prettiger om naar een omgeving te kijken dan naar een serie op Netflix, of een andere streamingsdienst.


Kenmerken van de Senator iPlus

Focus Fitness Senator iPlus Loopband

Behalve de zojuist genoemde voordelen, heeft de Senator iPlus nog meer positieve kenmerken die het voor mij tot een zeer goede loopband maken.

De Focus Fitness Senator iPlus heeft een goede demping en een eigen gewicht van 103 kilogram. Heerlijk stabiel en de demping is lekker voor je gewrichten.

Verder heeft de loopband een uitgebreide hellingshoek. Handig als je stevig wilt trainen of een keer in de heuvels gaat lopen.

Behalve dat je via een app kunt trainen, heeft de Senator iPlus zelf ook voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s.

In de twee weken dat ik deze loopband kon uittesten, heb ik ze natuurlijk niet allemaal kunnen doen. Het zijn allerlei trainingsprogramma’s. Voorbeelden zijn interval, hartslag en verschillende programma’s op snelheid.

Een groot pluspunt van een voorgeprogrammeerd trainingsprogramma is dat je niet hoeft na te denken over wat je moet doen, omdat dit op het display te zien is. Op dat display zie je verder alle relevante gegevens, zoals snelheid, verbrande calorieën en afstand.

het scherm van de senator loopband
Vanaf het display selecteer je eenvoudig de programma’s

Als je een van de hartslagprogramma’s wilt doen, is het een vereiste om er een aparte hartslagband bij te kopen. Deze kan je koppelen aan de loopband. Door je hartslagzones in te voeren, kan je een gericht trainingsschema volgen.

Ik wil het ook nog even over de hellingshoek hebben. De Senator iPlus heeft maar liefst 16 levels. Ideaal om je training zwaarder te maken en je beenspieren extra te trainen.

De motor van de Senator iPlus maakt het mogelijk om te trainen tot een snelheid van 22 kilometer per uur. Dat maakt deze loopband tot een geschikt fitnessapparaat voor sporters van verschillende niveaus.

De motor trouwens heeft een speciaal systeem waardoor deze zichzelf afkoelt. Goed om te weten, je hoeft dus niet bang te zijn voor oververhitting.

Leuke extra’s

Display Focus Fitness Senator iPlus

Extra’s zijn niet belangrijk, maar kunnen een loopband wel pluspunten bezorgen. Dat is bij de Senator iPlus zeker het geval.

Het beste extraatje is naar mijn mening het ventilatiesysteem in het display. Daardoor krijg je tijdens een intensieve training een beetje extra verkoeling.

Een andere leuke extra is de MP3-aansluiting. Zo kan je jouw favoriete muziek uit twee geïntegreerde speakers laten komen. Zo hoef je tijdens je (zweterige) workout geen oordopjes in te doen.


Over Focus Fitness

Focus Fitness Logo

Focus Fitness is een bekend Nederlands merk op het gebied van fitnessapparatuur voor thuis. Als ervaren sporter kende ik het merk al redelijk goed.

De apparaten van Focus Fitness staan bekend om hun goede kwaliteit en betaalbare prijzen.

De Senator iPlus loopband komt boven de 1.000 euro uit, wat helemaal niet vreemd is voor een topmodel van een fabrikant. Vrijwel alle apparaten van het merk Focus Fitness liggen onder dat bedrag.

Focus Fitness heeft niet alleen loopbanden, ook andere apparaten zoals crosstrainers worden gefabriceerd.

Als je op zoek bent naar een vergelijkbare crosstrainer is de Senator Crosstrainer een mogelijkheid. Deze is met en zonder de iPlus module te bestellen. iPlus kost je over het algemeen zo’n 50 euro extra.

De Focus Fitness loopbanden

De Senator is het topmodel onder de Focus Fitness loopbanden. Mocht je nieuwsgierig zijn naar de andere loopbanden van dit merk, dan kun je deze hieronder bekijken:

Nadeel van de Senator iPlus

Het trainen op deze semiprofessionele loopband is me goed bevallen. Door de uitstraling en mogelijkheden van de loopband word je als sporter gemotiveerd om nog serieuzer aan de slag te gaan.

Juist daarom vind ik het jammer dat de Focus Fitness Senator iPlus niet compatibel is met Zwift. Smaken verschillen, maar Zwift is voor mij het leukste programma om je trainingen en wedstrijden te doen.

Dat maakt voor mij dat een vergelijkbare loopband zoals de VirtuFit TR-500i die je wel voor Zwift kan gebruiken net wat hoger in de pikorde staat.

Voor wie is de Senator iPlus loopband geschikt?

Focus Fitness Senator iPlus loopband

Als je maar af en toe gebruik wilt maken van een eigen loopband, is het niet nodig om een Senator iPlus te kopen.

Een loopband van deze kwaliteit en in deze prijsklasse is bedoeld voor sporters die meerdere keren per week serieus aan de slag willen.

Met de eerder genoemde trainingsprogramma’s kan je gericht aan je figuur werken. Of je nu wilt afvallen, je conditie wilt verbeteren of aan het trainen bent voor een wedstrijd, de Senator iPlus is in al deze gevallen een meer dan geschikte hardloopband.

Je hoeft ook niet bang te zijn dat deze loopband niet geschikt is voor jouw lengte of gewicht. Het maximale gewicht van de gebruiker mag 160 kilogram zijn.

Vanwege het brede loopoppervlak is het geen probleem als je twee meter lang bent. Zelf ben ik lang en (iets te) zwaar en heb ik nooit problemen gehad op de Senator iPlus. Het is dus een zeer geschikte loopband voor zwaardere mensen.

Is de Focus Fitness Senator iPlus een aanrader?

Loopband Kinomap

Met enige pijn moest ik na twee weken weer afscheid nemen van de Senator iPlus. Zou ik deze loopband zelf kopen?

Het antwoord is ja, al zit er voor mij wel een maar aan. Daarover dadelijk meer.

De Senator iPlus biedt alles wat je van een loopband in deze prijsklasse mag verwachten. Het is een kwalitatief goed apparaat met uitstekende en gevarieerde trainingsmogelijkheden.

De iPlus module is een absolute meerwaarde en de ventilatie zorgt voor de luxe die bij een topmodel hoort.

De ‘maar’ wordt veroorzaakt door het niet kunnen koppelen met Zwift. Laat je daar niet door afschrikken, want dit is puur persoonlijk.

Dankzij de iPlus module zijn er genoeg goede loopband apps en andere mogelijkheden (zoals Kinomap) om je training een boost te geven.

En de Senator iPlus functioneert prima, zoals een loopband hoort te functioneren. Dus als jij beter dan ik bent in jezelf motiveren, heb je geen programma zoals Zwift nodig en zal je veel plezier beleven aan de Senator iPlus.Plaats een reactie