Functional trainer kopen: Alles wat je moet weten

Staat jouw home gym al volledig? Of ontbreekt er nog iets? Als je nog niet goed weet welk fitnesstoestel in huis te halen, vergeet dan zeker de functional trainer niet!

Wanneer we spreken over kracht- of weerstandstraining, kunnen we de functional trainer niet achterwege laten: Het is namelijk een van de meest veelzijdige en effectieve toestellen die je kan vinden.

In dit artikel kom je te weten wat een functional trainer precies inhoudt. Maar vooral: wat zijn de voordelen voor jouw training?

Beste functionele trainer kopen

Ben je van plan om een functional trainer aan te kopen? Hieronder zetten we voor jou 2 topkeuzes op een rij!

Inspire FT2 Functional trainer

Home-Gym-Inspire

Haal je graag een hele home gym in huis? Het mooie is dat je met de Inspire FT2 Functional trainer 2 vliegen in één klap koopt.

Het is naast een functionele trainer ook een Smith Machine zonder losse gewichtsschijven. Het maakt gebruik van een geïntegreerde halterstang en ingebouwde gewichtsblokken aan beide zijden.

Het toestel heeft een trainingsgewicht van 150 kg. Je hebt de mogelijkheid om dit later te upgraden. Je hoeft dus zelf geen extra gewichten aan te kopen. Ook de trainingsbank is inbegrepen.

Met deze homegym kan je maar liefst 75 verschillende oefeningen uitvoeren en ze is zeer vlot verstelbaar.

De pulley kan je aan beide kanten in 32 verschillende posities verstellen. Ook is het apparaat voorzien van een pull-up bar.
Body-Solid Functional Trainer GDCC200

Ben je eerder op zoek naar een pure functionele trainer zonder alle toeters en bellen? Dan kan je kiezen voor het semi-professionele toestel van Body-Solid.

Hier geniet je zelf van een belastbaarheid tot 250 kg. En dit kan je zelfs nog verder uitbreiden.

De twee gewichtsstations kunnen ook apart gebruikt worden. Hierdoor kan je zelfs met twee personen tegelijkertijd trainen.

Body-Solid wil garant staan voor goede kwaliteit en geeft daarom een levenslange garantie op de constructie.
Wat is een functional trainer?

De functional trainer is een modern fitnesstoestel dat gebruikt maakt van verschillende kabels en handvaten. Hier kan je vervolgens uiteenlopende gewichten aan koppelen.

Het is een echt multifunctioneel apparaat. Het combineert de voordelen van een krachtstation met de voordelen van trainen met vrije gewichten.

Vanwaar komt de naam functional trainer? Daar moet je niet ver voor zoeken. De focus ligt namelijk op functionele en natuurlijke bewegingen die ook in je dagelijks leven voorkomen.

Je traint hiermee steeds een groep spieren in plaats van slechts één spier. Door je hele lichaam in te zetten bij de bewegingen zal je de kracht van je ganse lichaam versterken.

Door dat de machine gebruikt maakt van kabels, ben je niet beperkt tot het statisch trainen in één richting. Er staat dus geen limiet op de mogelijkheden.

Wat zijn de voordelen?

Variatie

Eén van de grootste voordelen van de functional trainer is de afwisseling die het je biedt. Wanneer je steeds dezelfde oefeningen moet doen, kan je work-out snel saai worden.

Met dit apparaat heb je telkens tal van oefeningen waar je uit kan kiezen. Plus, het is mogelijk om elke spiergroep te trainen.

Hierbij geven we je enkele voorbeelden van oefeningen die je kan doen met de functional trainer:

  • Armen: Biceps curls, triceps extentions, hammer curls,…
  • Schouders: Upright rows, crossovers, shoulder press, reverse fly’s, lat raises,…
  • Benen: Squats, leg raises, deadlift, kickbacks,…
  • Rug: Rows, pulldowns, pushdowns,…
  • Borst: press, fly’s,…
  • en nog veel meer…

Natuurlijke bewegingen

Het blijft mogelijk om met de machine isolatieoefeningen uit te voeren. Maar bij de meeste oefeningen zal je meerdere of grotere spiergroepen aanspreken.

Dit maakt het je gemakkelijk om je ganse lichaam te trainen. Door de vrijheid van beweging zullen ook je ondersteunende spieren meer werk moeten verrichten om je lichaam te stabiliseren.

De bewegingen zijn natuurlijker dan bij andere machines. Dit vertaalt zich in functionele kracht naar je dagelijks leven toe.

Zo zie je er niet enkel beter uit in de spiegel. Je dagelijkse handelingen worden ook gemakkelijker.

Veiligheid

De kabels vormen een handige buffer tussen jou en de gewichten. Wanneer je traint met vrije gewichten heb je steeds het gevaar een fout te maken, waardoor je gekneld kan raken.

Dit is best gevaarlijk en is geen positie waarin je wilt verzeild raken. Dit is dan ook dé reden waarom velen onder ons een spotter inschakelen.

Bij het gebruik van de functional trainer wordt een spotter volledig overbodig. Dit is ideaal wanneer je graag thuis en op jezelf traint.

Door dat je gebruikt maakt van dynamische en natuurlijke bewegingen zal je work-out ook minder belastend zijn voor je gewrichten, ligamenten, … Hierdoor verlaagt je kans op vervelende blessures.

Nog meer variatie

Je kan nog meer variatie toevoegen aan je training door het afwisselen van de bijhorende opzetstukken.

Naast gewone handvaten kan je ook gebruik maken van touwen, polsbanden, stangen, gekrulde stangen,…

Herstelling

Functioneel trainen kan je enorm helpen wanneer je herstelt van een operatie of blessure. Je kan voorgeschreven bewegingen nabootsen en je training zachtjes opbouwen met kleine weerstand.

Door dat je gebruik maakt van natuurlijke bewegingen zal je jouw lichaam minder forceren.

Tot slot

Als je graag je home gym verder wilt uitbreiden is een functionele trainer altijd een goede keuze. Zo ben je zeker dat je voldoende afwisseling kan genieten in alle veiligheid.

Het zorgt voor een intensieve training met natuurlijke bewegingen die toepasbaar zijn in jouw dagelijks leven. Veel succes!

Meer kracht apparatuur

Natuurlijk zijn er nog veel meer apparaten en materialen om jezelf sterker mee te trainen. Kies bijvoorbeeld voor een Krachtstation, Squat Rack, Kabelstation of Power tower.

Plaats een reactie