Wat is het gewicht van een Barbell & Welke heb ik nodig?

De standaard barbell voor mannen heeft een gewicht van 20 kilo. Voor vrouwen heeft de halterstang standaard een gewicht van 15 kilo.

Deze gewichten zijn afgesteld op de stangen van olympische krachtsporters.

In de meeste sportscholen vind je echter barbells van 20 kilo. Deze barbells zijn namelijk iets breder dan die van 15 kilo. Daardoor kun je met squats en bankdrukken de halterstang makkelijker in de houder terug leggen.

Overigens zijn er ook halterstangen die slechts 10 kilo wegen. Deze halterstangen worden bijvoorbeeld veel gebruikt door crossfitters.

Hoe lang is een barbell?

Lengte en gewicht barbell

Barbells zijn te verkrijgen in verschillende afmetingen. Zo is de afmeting van een 20 kg wegende olympische barbell voor mannen 220 cm.

De halterstang voor vrouwen is iets korter. Deze halterstang is namelijk 201 cm lang.

Verder zijn de crossfit barbells van bijvoorbeeld 10 kilo meestal even lang als de barbells hierboven.

Als laatste zijn er ook nog kleinere barbells van 10 kilo. Deze zijn meestal ongeveer 140-170 cm lang.

Welk gewicht barbell heb ik nodig?

Barbell training

Welke barbell jij nodig hebt ligt er aan wat je ermee gaat doen. Zo kun je als crossfitter bijvoorbeeld vaak beter een iets lichtere halterstang gebruiken. Crossfit oefeningen zijn namelijk erg intensief en beweeglijk.

In dat geval is het als beginnend crossfitter prettig om een lichte barbell te gebruiken. Overigens zie je ervaren crossfitters ook vaak gebruik maken van de olympische barbells van 20 kilo.

Ga je krachtsporten? Dan maak je meestal gebruik van de 20 kilo halterstang. De meeste sportscholen hebben deze barbell namelijk standaard liggen.

Als beginner kun je deze stang overigens ook goed gebruiken. De meeste mensen krijgen 20 kilo met een squat of bench press wel omhoog.

Zo niet? Dan kun je in het begin misschien beter een dumbbellset gebruiken om je kracht te verbeteren. Daardoor stap je op een gegeven moment makkelijker over naar de barbell.