Hardloopschoenen dames: De belangrijkste aandachtspunten

Een hardloopschoen is een hardloopschoen. Daar is geen speld tussen te krijgen, maar ook weer wel. Er zijn bijvoorbeeld speciale hardloopschoenen voor dames.

De beste hardloopschoenen voor dames hebben specifieke kenmerken.

Je vindt ze in dit artikel. Ook ontdek je hoe de beste hardloopschoenen voor dames kunt vinden.

Wat is een hardloopschoen voor dames?

Vrouwen komen van Venus en mannen komen van Mars. Dit is misschien wat overdreven, maar behalve in het karakter zijn er ook gewoon lichamelijke verschillen tussen mannen en vrouwen.

Zo hebben de meeste vrouwen een smallere hiel, in verhouding tot de omtrek van de bal van hun voet. Het zal je weinig verrassen dat dit van groot belang is voor een hardloopschoen.

Verder hebben dames vaak een wat lichtere en zachtere tussenzool nodig in de hardloopschoenen. Dat komt doordat er minder kracht per stap wordt gezet.

Simpel gezegd krijgen dames hardloopschoenen een stuk minder te verduren dan schoenen voor mannen.

Dit zijn de verschillen tussen running shoes voor dames en heren

verschil hardloopschoenen man vrouw

Vrouwenvoeten hebben een andere vorm dan die van mannen. Dit slaat niet alleen op de grootte van de voet, hoewel deze bij dames een stukje kleiner is.

Het verschil zit hem vooral in de eerder genoemde verhouding tussen de hiel en de voorvoet.

Als een vrouw een loopschoen voor heren gaat dragen, gaat de hiel hoogstwaarschijnlijk schuiven. Behalve dat dit behoorlijk irritant is, leidt het ook tot minder stabiliteit en schuurplekken.

Ook een nauwere mannenschoen helpt niet. Dit zorgt juist weer voor beknelling en pijn in de voorvoet.

Ook in het gewicht tussen running schoenen voor dames en voor heren zit een behoorlijk groot verschil. Met name voor de demping heeft dit gevolgen. Hardloopschoenen moeten de kracht van de voeten en benen op de ondergrond kunnen opvangen.

Mannenschoenen zijn wat zwaarder, waardoor veel vrouwen niet volledig van de demping kunnen profiteren.

Waarom speciale hardloopschoenen voor dames?

dames hardloopschoenen

Critici zouden kunnen zeggen dat het vooral commercieel is dat er speciale loopschoenen voor dames zijn. Dat is niet helemaal waar.

De smallere hiel en de lichtere tussenzool zijn twee specifieke kenmerken van hardloopschoenen voor dames.Het belang van goede hardloopschoenen is bekend. Je voorkomt er blessures mee. Verkeerde schoenen zorgen voor een hoop ellende.

Behalve dat ze niet lekker lopen, bijvoorbeeld dankzij een slechte demping, kunnen ze je enkels en knieën behoorlijk verpesten. En dan is die eens zo leuke hobby helemaal niet meer zo leuk. Onthoud ook dat het veel langer duurt om van een blessure te herstellen dan om er een op te lopen.

Unisex hardloopschoenen

Behalve dat je een speciaal voor vrouwen ontworpen hardloopschoen kunt kopen, kan je ook voor een compromis kiezen. Dit is de unisex hardloopschoen.

Deze kunnen zowel door vrouwen als door mannen worden gedragen. Hier kunnen zeker goede exemplaren tussen zitten. Alleen is het niet het meest ideale. En wel om de volgende redenen.

Je hebt daarnet kunnen lezen dat goede hardloopschoenen voor dames speciaal voor vrouwen ontworpen zijn. Dus met een smallere hiel en een lichtere zool.

Een unisex schoen moet ook door mannen kunnen worden gedragen en komt zo’n beetje op het gemiddelde uit. Op zich prima, maar het kan veel beter.

Als je serieus met hardlopen bezig bent, is het zowel voor je loopplezier als voor je lichaam het beste om speciale hardloopschoenen voor dames te kopen. Zeker als je regelmatig op asfalt of op een loopband gaat lopen. Daar zijn de klappen nog wat harder dan in het bos of op het strand.

Zo vind je de beste hardloopschoenen voor dames

hardloopschoenen kopen

Nu is het best eenvoudig om aan loopschoenen voor dames te komen. Je kruipt achter de laptop, zoekt op hardloopschoen dames, en het aanbod komt tevoorschijn.

Onthoud wel dat er een aantal belangrijke zaken zijn om op te letten als je de voor jou beste hardloopschoen wilt vinden.

Koop hardloopschoenen speciaal voor dames

Dit komt misschien een beetje simpel over, maar als je gaat hardlopen heb je hardloopschoenen voor dames nodig. Het verschil tussen een mannenschoen en een schoen voor vrouwen mag dan niet zo groot zijn, het is er wel.

En je zult merken dat je na verloop van tijd op mannenschoenen last van blessures gaat krijgen. Dat wil je niet, dus koop een hardloopschoen voor dames.

Het merk

merken hardloopschoenen nike

Uiteraard is het merk van belang. Asics is een van de merken die veel onderzoek heeft gedaan naar de verschillen tussen hardloopschoenen voor vrouwen en voor mannen. Dit is dus een goed merk om voor te kiezen. Dat geldt trouwens voor meer bekende namen.

Nike en Adidas hebben ook prima running sneakers voor vrouwen. Voor jou is het belangrijk dat je voor een betrouwbaar merk kiest met een goede reputatie. Met deze drie zit je altijd goed.

De maat

Klinkt ook logisch, maar is minder logisch dan dat je denkt. Zeker in een tijd waarin veel online wordt gekocht, kan het lastig zijn om de juiste maat te kopen. En die goede maat is bij hardloopschoenen nog net wat belangrijker dan bij gewone schoenen.

Je wilt niet dat je voeten gaan schuiven in een iets te grote schoen, of dat je voeten geen bewegingsruimte hebben omdat de schoen net wat te klein is. De enige manier om de goede maat te vinden is door de schoen te passen.

Relevante artikelen:

Fitness schoenen voor dames

Online of in de winkel?

online hardloopschoenen kopen

Dat is een keuze die je zelf moet maken. Het voordeel van een fysieke winkel is dat je de schoenen meteen kunt passen. Zo heb je geen gedoe met de verkeerde maat. Ook is het een voordeel dat je passend advies krijgt.

Online is het aanbod vaak een stuk groter. Je kunt bij verschillende winkels kijken. Online is het ook makkelijker om een gunstige deal te scoren.

Het grootste minpunt is dat je de hardloopschoen niet kunt passen, en het dus deels een wilde gok is. En je kunt de schoen niet vasthouden. Je moet het puur doen met de plaatjes op het scherm, en eventueel met de ervaringen van anderen.

Ik doe meer sporten: moet ik overal een speciale schoen voor hebben?

verschillende sportschoenen

Om te beginnen is het heel goed dat je meerdere sporten doet. Hardlopen is een heel fijne sport om te doen, maar voor je spieropbouw kan het een tikkeltje eenzijdig zijn. Daardoor is het goed om er bijvoorbeeld nog fitness naast te doen. En misschien houd je ook van boksen.

Het is een terechte vraag of je overal aparte schoenen voor moet kopen.

Voor hardlopen is het wel aan te raden om speciale schoenen aan te schaffen. Het is een behoorlijk specifieke sport en totaal iets anders dan bijvoorbeeld boksen of Crossfit.

Als je kijkt naar dat laatste, dan kan je daar speciale crossfit schoenen voor kopen. Deze zijn veelzijdig. Aan de ene kant heel zacht, maar tegelijkertijd ook stevig om de juiste ondersteuning te bieden.

Moet je met crossfit of dames fitness schoenen gaan hardlopen? Nee, eigenlijk niet. Voor het plezier in het hardlopen en om de kans op blessures zo klein mogelijk te houden, is het gewoon slim om hardloopschoenen voor dames te kopen. Ze zijn niet voor niks ontworpen.

Conclusie: zijn hardloopschoenen voor dames een goede keus?

Het is absoluut de juiste keuze om hardloopschoenen voor dames te kopen. Je hebt daarnet al kunnen lezen dat ze dankzij het speciale ontwerp de kans op blessures verkleinen en het plezier in het lopen vergroten.

Er is een meer dan behoorlijk aanbod op het gebied van hardloopschoenen voor vrouwen. Kies voor een betrouwbaar en bekend merk en lees je goed in, dan ga je de juiste loopschoen zeker vinden.