Hex bar kopen? Dit zijn de 3 beste trap bars & oefeningen!

Met een hex bar kun je de meest effectieve deadlift uitvoeren.

Een hex bar gebruik je vooral voor deadlifts en squats. Als je van krachttraining houdt, is het zeker de moeite waard om een trap bar te kopen.

Benieuwd naar de drie beste hex bars? Lees snel verder!

De beste hex bars / trap bars

Een hex bar wordt ook wel een trap bar genoemd.

Mocht je je afvragen waar de naam vandaan komt, een hex bar ziet eruit als een zeshoek, oftewel een hexagon.

Trap bar is afgeleid van de monnikskapspier, de musculus trapezius, tussen je schouder en nek. Deze spier kan goed getraind worden met dit toestel.

1. Best geteste trap bar – PT Essentials Trap Bar

PT Essentials Trap Bar Hex Bar

De beste hex bar is de PT Essentials Trap Bar. Deze trap bar is van goede kwaliteit, en daarnaast is de prijs ook nog eens aangenaam.

De schijfopname is extra lang, waardoor er meer schijven geladen kunnen worden. De maximale belastbaarheid is 454 kilogram.

Deze trap is geschikt voor alle Olympische schijven en bumperplates. Het is een sterke trap bar. Voor veel gebruikers springt vooral het kunnen laden van vele schijven en de meer dan degelijke kwaliteit eruit.

Voordelen:

 • Goede prijs
 • Extra lange schijfopname
 • Hoog belastbaar gewicht

Nadelen:

 • Qua pure kwaliteit zijn er (nog) betere hex bars
2. Beste veelzijdige hexagon bar – Crossmax LMX37.PRO

Crossmaxx LMX37.PRO Open Trap Bar

Technisch gezien is dit helemaal geen hex bar, omdat de Crossmax LMX37.PRO niet zeshoekig is.

Deze trap bar is namelijk niet rondom gesloten. Het voordeel daarvan is dat je meer bewegingsvrijheid hebt en daardoor meer oefeningen kunt doen.

Deze hexagon bar heeft twee bar jacks. Daarop kan het apparaat steunen als je de gewichten gaat laden. Dat laden van de gewichten gaat overigens heel makkelijk. Het maximaal belastbaar gewicht is 400 kilogram.

Voordelen:

 • Veelzijdige trap bar
 • Meer bewegingsvrijheid
 • Laden gewichten gaat snel dankzij bar jacks

Nadelen:

 • De prijs is aan de hoge kant
3. Beste goedkope hex bar – Gorilla Sports Trap Bar

Gorilla Sports Trap Bar

Van een dure hex bar naar de beste goedkope trap bar. De Gorilla Sports Trap Bar is een prima apparaat, maar is niet voor niks een wat goedkoper model.

Het is vrij basic, en heeft met 300 kilogram een iets lager maximaal belastbaar gewicht.

De bar heeft twee verschillende griphoogtes. Wat ook handig is zijn de veersluitingen aan de uiteinden van de bar. De uiteinden hebben een diameter van 50 millimeter en zijn geschikt voor halterschijven van 51 millimeter.

Voordelen:

 • Goede prijs
 • Twee griphoogtes
 • Veersluitingen

Nadelen:

 • Het is een vrij basic model
Hex bar oefeningen

Hex bar squat en hex bar deadlift zijn de meest voorkomende oefeningen. Het gaat echter veel verder dan twee oefeningen.

Hieronder staan voorbeelden van goede oefeningen die je met een trap bar kunt doen. Het is een selectie, want je kunt veel spiergroepen trainen. Denk aan je beenspieren, armspieren, core en schouders.

Lunges

Lunges Trap Bar

Lunges worden vaak met een barbell gedaan. Deze leg je in je nek. Op zich prima, maar met een trap bar sta je een stuk stabieler.

Daarnaast is het een stukje veiliger voor als je met zware gewichten aan de slag wilt.

Dat is sowieso al een voordeel van lunges met een hex bar. Je kunt de oefening zwaarder maken, en tegelijkertijd je techniek verbeteren.

Shrugs

Shrugs hex trap bar

Als je gevoelige schouders hebt, is het slim om de shrugs te doen met een trap bar. Je schouders blijven zo op een betere positie.

Daarnaast kun je met een hex bar meer gewicht tillen dan met dumbbells. Voor shrugs is een hex bar 30 millimeter voor de meeste sporters het beste.

Deadlift jump

Deadlift jump trap bar

De hex bar deadlift is populair. Je kunt deze oefening nog wat zwaarder maken door na de lift een stukje omhoog te springen.

Hex bar squat

Hex bar squats

De trap bar squat is de bekendste oefening die je met een hex bar kunt doen.

Het grote voordeel is de extra stabiliteit die je tijdens de uitvoering hebt. Dat geldt ook voor de hex bar deadlift. Een trap bar zorgt voor meer comfort als je een gevoelige onderrug, nek of schouders hebt.