Hoe snel werkt creatine?

Als je graag je spieren wilt opbouwen en betere prestaties wilt leveren in de sportschool is creatine een geweldig supplement voor je.

Maar, hoe snel werkt creatine precies?

Helaas duurt het bij de meeste mensen wel een tijdje voordat ze de voordelen van dit supplement merken, al hangt dit af van de gebruikte methode.

We leggen het hieronder uit zodat je precies weet hoe snel creatine werkt!  

Na hoelang werkt creatine?

creatine poeder scoop

Creatine is dus voor veel sporters en atleten een geweldig supplementen, vooral voor de mensen die houden van krachtsporten. Je wilt uiteraard dan wel weten hoe snel creatine werkt.

We moeten je mogelijk teleurstellen, want je merkt de effecten van dit supplement pas na 2 tot 4 weken. Je kunt dit overigens wel versnellen door eerst een creatine laadfase toe te passen.

Dit betekent in principe dat je gedurende ongeveer 5 dagen 20 gram creatine per dag slikt. Vervolgens schakel je over naar een dagelijkse dosering van 3 tot 5 gram, afhangend van je lichaamsgewicht.

Door deze methode toe te passen, zorg je ervoor dat de creatine sneller invloed heeft op je prestaties in de sportschool.

Wanneer je creatine neemt, heeft hier ook invloed op. Je doet er namelijk goed aan om het supplement in te nemen voor het sporten, je ziet dan sneller de gewenste resultaten. Althans, dat is wat enkele onderzoeken beweren.

Past je lichaam zich op termijn aan creatine aan?

bodybuilding supplementen spiergroei

Er is helaas niet veel bekend over de lange termijneffecten van creatine, simpelweg doordat hier weinig onderzoek naar is gedaan.

Wel weten we dat je bij langdurig gebruik van dit supplement geen vervelende bijwerkingen krijgt. Dit onderzoek toont bijvoorbeeld aan er geen grote veranderingen in klinische markers van gezondheid onder atleten zijn.

Het is wel goed om te weten dat je na verloop van tijd de positieve effecten van creatine minder ervaart. Dit supplement blijft wel gewoon werken, de voortgang vertraagt alleen.

Dit komt niet per se door de creatine, maar vooral doordat je zelf een nieuw normaal hebt gehaald met behulp van het supplement. Je lichaam heeft hierdoor creatinevoorraden die helemaal verzadigd zijn.

Samenvatting over hoe snel creatine werkt

Creatine werking snelheid

Na hoelang creatine werkt, hangt eigenlijk af van de methode die je toepast. Als je kiest voor het ”langzame” proces merk je ”pas” na 2 tot zelfs 4 weken verschillen.

Versnel dit door de snelle methode toe te passen. Je hanteert hierbij eerst een laadfase van een kleine week waarin je zo’n 20 gram creatine per dag neemt. Vervolgens neem je een dosering van 3 tot 5 gram per dag, wat je eindeloos kunt doen.

De creatinevoorraden in je spieren zijn hierdoor sneller verzadigd, waardoor creatine dus ook sneller werkt. Het is goed om te weten dat hoelang je creatine kunt gebruiken, eindeloos is. Al zullen de voordelen na verloop van tijd wel verminderen.