Hoe wordt creatine gemaakt? Bekijk de volledige uitleg

Wil jij weten hoe creatine wordt gemaakt? Lees dan snel verder! Je komt onder andere te weten hoe jouw eigen lichaam creatine aanmaakt.

Verder lees je hoe creatine als supplement wordt geproduceerd. Hierbij wordt precies uitgelegd hoe ieder type creatine wordt gemaakt. Tenslotte lees je ook hoe creatinepillen worden gemaakt.

Zo weet jij na dit artikel precies waar jouw creatine vandaan komt!

Hoe wordt creatine gemaakt door je lichaam?

Creatine shake goede smaak

Het lichaam maakt creatine aan uit de aminozuren arginine, glycine en methionine. Aminozuren zijn bouwstenen waarmee de eiwitten in je lichaam worden gemaakt. Deze aminozuren zorgen bijvoorbeeld voor de grootte en stevigheid van je spieren.

De aanmaak van creatine begint met de aminozuren arginine en glycine, die samen worden gevoegd. Deze reactie creëert een nieuw aminozuur genaamd guanidinoacetaat.

Guanidinoacetaat wordt vervolgens omgezet in creatinefosfaat, oftewel creatine. Creatine wordt opgeslagen in spierweefsel en wordt ingezet als energiebron tijdens bijvoorbeeld krachttraining.

Je lichaam haalt de aminozuren bijvoorbeeld uit vlees. Vooral rundvlees is een geweldig voedingsmiddel waarmee je lichaam creatine kan produceren. De beste vorm van rundvlees voor de creatineproductie is biefstuk.

Hoe wordt creatine gemaakt in een lab?

Creatine puur

Creatine kan ook buiten het menselijke lichaam worden gemaakt. Creatinesupplementen worden namelijk in een laboratorium gemaakt.

Goede creatine wordt gemaakt met de puurste beschikbare ingrediënten. De beste vorm van creatine is creatine monohydraat.

Om creatine monohydraat te maken worden de ingrediënten sarcosine en cyanamide allereerst samengevoegd. Deze twee bestanddelen reageren op elkaar in een chemisch proces, waaruit creatinine ontstaat.

Het creatinine op zichzelf is nog niet geschikt om te gebruiken. Deze stof moet eerst worden samengevoegd met methanal en natriumhydroxide. Methanal is een organisch gas wat wordt gebruikt om de verbinding tussen de bestanddelen te versterken. Natriumhydroxide is vaste stof die je gemakkelijk kunt vermengen met vloeistof.

Nadat alle stoffen met elkaar gemengd zijn vindt er een kristallisatie plaats. Het eindproduct van deze kristallisatie wordt gezuiverd, wat er overblijft is creatine. Na het drogen van de creatine is het in principe klaar om gebruikt te worden.

Een ingewikkeld verhaal, maar gelukkig kopen wij het kant en klaar in de winkel!

Hoe wordt creatine gemaakt als pil en/of capsule?

Het maken van creatinepillen werkt eigenlijk hetzelfde als de productie van creatinepoeder.

Het enige verschil is dat er bij de pillen een stollingsmiddel wordt toegevoegd. Dit middel zorgt er dan weer voor dat de pillen een vaste vorm houden.

Creatine capsules zijn eigenlijk gewoon creatinepoeder met een oplosbaar omhulsel. Dit omhulsel wordt vaak gemaakt van gelatine.

De werking van pillen en capsules is overigens exact hetzelfde. De extra toevoeging van gelatine of vulstof verandert niets aan de effectiviteit.

Kan ik de kwaliteit van geproduceerde creatine controleren?

creatine supplement ervaring

Het is lastig om te controleren of de kwaliteit van geproduceerde creatine goed is. Wel kun je ervanuit gaan dat betrouwbare aanbieders creatine verkopen van goede kwaliteit.

Ook hoeft de prijs van creatine niets te zeggen over de kwaliteit. Goedkope creatine kan namelijk erg puur zijn en dus van hoge kwaliteit. Daar tegenover staat dat lang niet alle dure creatine meteen goed is.

Lees dus altijd de reviews van een creatinesupplement voordat je deze koopt. Zo weet je of een creatinesupplement goed werkt en dus betrouwbaar wordt gemaakt.

Kan ik creatine zelf maken?

Over het algemeen is het lastig om creatine zelf te maken. Afgezien van wat je lichaam zelf aanmaakt wordt het niet aangeraden om zelf creatine te produceren.

Het maken van creatine is namelijk een nauwkeurig proces waarbij chemische stoffen worden gebruikt.

Wel kun je zelf sportvoeding maken waarin je creatine verwerkt. Je kunt een creatinesupplement bijvoorbeeld gebruiken in eiwitshakes of pre workout.

Gelukkig hoeven wij ons niet bezig te houden met het produceren van creatine, maar ligt het al als volwaardig product in de schappen.

Bekijk hieronder de beste creatine supplementen: