Focus Fitness Unit 6 Homegym Kopen – Kritische beoordeling

Als je thuis traint en sterker en/of gespierder wilt worden is een home gym een absolute must-have. Echter is zo’n apparaat helaas een flinke investering..

Gelukkig bestaan er ook goedkopere home gyms. De Focus Fitness Unit 6 is bijvoorbeeld zo’n krachtstation op budget.

Vanwege de aantrekkelijke prijs is er veel vraag naar dit station. Maar haal je met de Unit 6 wel echt een volwaardig station in huis?

De prijs lijkt namelijk bijna té mooi om waar te zijn..

In deze review neem ik ‘m kritisch voor je onder de loep, zodat je erachter komt of hij het kopen wel of niet waard is.

Een populair krachtstation voor een lage prijs

unit_6_homegym

Zoals gezegd is het dus vooral de lage prijs wat veel mensen aanspreekt. En dat snap ik. Ik bespaar zelf ook graag op materiaal.

Ik weet heel goed dat sommige stations een veel hogere prijs hebben dan dat ze daadwerkelijk waard zijn. Toch ben ik me tegelijkertijd heel bewust van het feit dat goedkopere krachtstations meestal niet al te best zijn..

Er zitten een hoop flut apparaten tussen, waar je eigenlijk niet veel aan hebt.

Daarom is het altijd zeer verstandig om van te voren (grondig) onderzoek te doen naar de functionaliteiten en de kwaltieit van de home gym.

Dat onderzoek hoeft echter niet moeilijk te zijn of lang te duren.. Wanneer je een duidelijke beschrijving leest weet je meestal al direct genoeg.

Toch bleek dat niet mee te vallen bij de Focus Fitness Unit 6. Uit de productomschrijving werd ik namelijk niet echt veel wijzer.

Enkele gebruikerservaringen hielpen me goed op weg, maar toch miste ik de nodige info..

Daarom besloot ik om zelf gewoon de proef op de som te nemen en dit krachtstation een eerlijke kans te geven..

Kritische kijk op de Focus Fitness Unit 6 Homegym

Focus Fitness Unit 6

Na mijn bestelling bij deze winkel kwam het pakketje al snel binnen en kon ik direct beginnen met de montage. Ondertussen heb ik de Unit 6 alweer een tijdje in gebruik en heb ik ‘m uitvoerig getest.

Daardoor kan ik je alles vertellen wat belangrijk is om te weten. En ja, ook de mindere punten.

Vooral de mindere punten, want die vind je niet zo snel terug elders op internet.

Hieronder vertel ik je alles wat je echt moet weten voordat je ‘m koopt. Ik bespaar je de onnodige bijzaken.

Ik raad je aan om het even goed door te lezen, zo voorkom je misschien een verkeerde aankoop en bespaar je jezelf een hoop gedoe.

Stapelgewichten en weerstand bij de oefeningen

Laten we beginnen met de weerstand van de oefeningen, natuurlijk geen onbelangrijk punt om op te letten.

Zelfs als beginner is dit een belangrijk punt. Als het goed is wordt je namelijk steeds sterker. En omdat je een home gym meestal meerdere jaren gebruikt, train je dus met steeds meer weerstand.

Net zoals de meeste krachtstations heeft de Focus Fitness Unit 6 een stapelblok. Om de weerstand in te stellen steek je een pin in het gewenste blok, waardoor de kabel de stapelgewichten verplaatst.

In een ideale situatie heb je een zware maximale weerstand. Daarom viel me de gewichtsstapel van 70 kilo eerst ietwat tegen. Ik doe al bijna 10 jaar aan krachttraining, dus was even bang dat het te weinig zou zijn.

Echter beloofde de productomschrijving dat een aantal oefeningen zwaarder aanvoelen dankzij het verschillend aantal katrollen dat gebruikt kan worden.

De katrollen zijn trouwens de punten waar de kabel overheen beweegt, mocht je dat niet weten.

Gelukkig klopte het wat er in de productomschrijving stond. Bij de belangrijkste oefeningen zoals bijvoorbeeld de chest press voelde de weerstand een heel stuk zwaarder. Misschien wel bijna 2 keer zo zwaar.

Bij de lat pulley merkte ik dit verschil echter veel minder. Gelukkig doe ik de lat pull downs altijd met lager gewicht, aangezien je met deze oefening niet zwaar hoeft te gaan.

Lekker compact

zijkant_unit_6

Om zo efficiënt mogelijk met je ruimte om te gaan is een krachtstation een goed idee. Echter kan zo’n home gym ook nog een redelijk fors formaat hebben.

Ik had nog een klein hoekje op mijn zolder over.. Dus een heel groot krachtstation ging sowieso niet lukken.

Een van de beweegredenen om voor de Unit 6 te kiezen was dan ook het compacte formaat.

Indien je zo’n 2m² over hebt, kun je de Unit 6 prima plaatsen en heb je nog steeds voldoende bewegingsvrijheid eromheen.

Met een zeer compact oppervlak heb je dan een complete thuisfitness, ideaal.

Kwaliteit van de kabels

handgrepen_kabels

Omdat ik al jarenlang train en veel met krachttraining apparatuur werk, weet ik ondertussen wel wat belangrijk is om op te letten.

Waar veel mensen zich bijvoorbeeld niet bewust van zijn, is dat de kwaliteit van de kabels sterk verschilt.

Het lijkt slechts een detail, maar maakt een groot verschil.

Sommige kabels hebben namelijk een elastische werking, waardoor je tijdens de oefening niet de volledige weerstand krijgt.

Dit is bij de Focus Fitness Unit 6 helaas ook enigszins het geval. Doordat de kabels van kunststof zijn, rekken ze vrij veel mee.

Opzich geen hele grote ramp, maar toch zeker iets om rekening mee te houden. Dit zorgt namelijk voor een lagere effectieve weerstand dan je verwacht.

Kwaliteit van het frame en de bekleding

Je hoeft niet zo bang te zijn dat het metaal gaat slijten of het begeeft. Hoewel dat bij sommige goedkope homegyms ook nog twijfelachtig is..

De bouwkwaliteit van de Unit 6 valt me echter niets tegen. Het is stevig en het frame heeft volgensmij ook een speciale anti roest coating, als ik me niet vergis.

Wat ik echter een stuk interessanter vind, is de kwaliteit van de bekleding. Dit is namelijk wat vaak als eerste stuk gaat.

bekleding_unit_6

Iedereen kent wel de oude fitnessapparaten en trainingsbankjes met gaten in de bekleding.. Daar ontkom je na verloop van tijd niet aan. Als je voor matige kwaliteit kiest tenminste..

Ik zit hier echter niet op te wachten. Het liefst wil ik een homegym die jarenlang meegaat. En als ik er genoeg van heb, wil ik ‘m weer tweedehands doorverkopen, of iemand anders blij mee maken.

Daarom heb ik de bekleding uitvoerig getest op de kwaliteit. Omdat de bovenste laag hiervan vrij dik is en stevig aanvoelt heb ik er een goed gevoel over.

Helemaal zeker weten doe je natuurlijk nooit. De tijd zal het uiteindelijk uitwijzen. Maar ik heb er in elk geval wel vertrouwen in.

Wat krijg je bij je bestelling?

Zodra je de Focus Fitness Unit 6 besteld hebt, krijg je een compleet pakket binnen waar alles in zit wat je nodig hebt.

De home gym wordt uiteraard in losse delen geleverd. Je zult ‘m dus nog even moeten monteren. Daarover vertel ik je meer hieronder.

Voor de rest was ik blij dat er al kabelaccessoires bij zaten. Meestal moet je die namelijk nog eens los erbij kopen. Opzich kost dat niet zoveel, maar als het er meerdere zijn maakt dit het toch weer een stukje duurder..

Bij de Unit 6 krijg je een lange en een korte stang en 2 losse handgrepen. Hiermee kun je in principe alle oefeningen uitvoeren op het kabelstation. Ook zit er nog een enkel strap bij. Handig voor als je je benen wilt trainen.

Het monteren; moeilijk of makkelijk?

Ik ben zelf redelijk technisch aangelegd, maar voor het monteren van een home gym hoef je me zeker niet wakker te maken..

Helaas hoort het er nu eenmaal bij, dus begon ik maar gewoon zo snel mogelijk. Hoe eerder ik het af heb, hoe beter.

Ik schrok even van het grote aantal losse onderdelen die er uit de doos kwamen. Er leek maar geen einde aan te komen..

Er wordt voorgesteld om de montage met 2 man te doen, echter dacht ik het wel in mijn eentje te kunnen.

Na de bouwtekening allereerst goed bekeken te hebben, ging ik aan de slag. Het ging me gemakkelijker af dan ik dacht.

Alleen de katrollen was nog wel even lastig in m’n eentje, dus daar had ik even hulp voor gevraagd.

Wat me opviel is dat er wel een aantal foutjes in het ontwerp zitten.. Toch wel slordig eigenlijk.

Maar goed, dat houd je altijd wel bij zo’n apparaat. Zeker in deze prijsklasse. Zo is dat bijvoorbeeld ook het geval bij zijn kleinere broertje, de Focus Fitness Unit 4.

Welke oefeningen op deze home gym?

Je koopt een krachtstation omdat je jouw hele lichaam wilt trainen, zonder daarvoor naar de gym te moeten.

Het is logisch dat je dan ook zoveel mogelijk verschillende oefeningen op één apparaat wilt doen.

Wanneer je naar de Unit 6 kijkt, zou je eigenlijk niet direct verwachten dat je er zoveel mee kunt.

Toen ik echter van alles uit ging proberen, merkte ik op dat het stukken meer mogelijkheden heeft dan ik op voorhand dacht.

Natuurlijk kun je de belangrijkste oefeningen doen, zoals de chest press, shoulder press en lat pulldown.

Maar ook kun je jouw benen trainen, met leg extensions en leg curls.

Omdat er een in hoogte verstelbaar kabelstation op zit, zijn de mogelijkheden echter een flink stuk groter. Van bicep curls tot aan cable kickbacks, er is echt van alles mogelijk.

Voor de biceps zit er trouwens ook een preacher curl bankje op. Deze gebruik ik echter niet, omdat de beweging naar mijn idee niet soepel genoeg gaat.

Dat komt waarschijnlijk omdat de kabel hierbij in een te scherpe hoek over de katrol heen loopt. Jammer, want dit maakt de preacher curl eigenlijk vrijwel nutteloos als je het mij vraagt.

Wat ik minder goed vind

Maar dat was niet het enige nadeel, want ik heb nog meer te klagen.

Ik wil zeker niet de zeurpiet uithangen. Want ik weet ook heel goed dat je zeker niet te veel mag verwachten voor deze prijs..

Maar toch zijn de nadelen het meest interessant, omdat je deze eigenlijk nergens anders op het internet vindt.

Laten we beginnen met het feit dat je niet (goed) met het laagste gewicht kunt trainen. Wanneer je met 5 kilo traint, loopt de kabel zeer stroef over de katrol heen.

Verder is deze homegym niet uit te breiden met meer gewicht of meerdere trainingsunits. Wil je dus zwaarder trainen? Dan heb je eigenlijk geen enkele mogelijkheid.

Gelukkig zal deze gewichtsstapel voor vrijwel iedereen wel voldoende zijn, omdat de weerstand bij de belangrijkste oefeningen dus ook zwaarder aanvoelt.

En voor de langere mensen is het even van belang om op te merken dat de lat pull down en leg extension minder ideaal uit te voeren zijn.

Vanaf een lengte van ongeveer 1,90m vormt dit mogelijk een belemmering. Maar dat zul je met vrijwel ieder ander krachtstation uit deze prijsklasse hebben.

Ten slotte heb ik veel mensen horen klagen over de montage. En dan vooral vanwege het feit dat het zo lang duurde. Hoewel het mij makkelijk afging, zal er vast een kern van waarheid in zitten als zoveel mensen het zeggen.

Focus Fitness Unit 6 kopen? Conclusie & aanbieding

best_reviewed_krachtstation_focus_fitness

Als je deze review goed hebt doorgenomen ben ik ervan overtuigd dat je precies weet wat er nodig is om de juiste keus te maken.

Als je goed rekening houdt met de bovenstaande (mogelijke) minpunten, dan kun je eigenlijk geen miskoop begaan.

Ik raad dit krachtstation aan voor beginners én gevorderde. Als je langer bent dan 1,90m, moet je wel even de afweging maken of je het geen ramp vindt dat de lat pulldown en leg extension minder goed uit te voeren zijn.

Toch wegen de pluspunten zwaarder op tegen de minpunten, wat mij een tevreden man maakt.

Voor een hele scherpe prijs koop je met de Unit 6 gewoon een waardig krachtstation om thuis sterker en fitter te worden.

Zorg er wel voor dat je niet meer betaald dan nodig is. Verzeker jezelf dus even van de beste prijs en garantievoorwaarden. Klik daarvoor even op de knoppen hieronder:Plaats een reactie