Ben je op zoek naar een hometrainer voor ouderen? Deze hometrainers kenmerken zich door de lage instap.
In dit artikel ontdek je wat de 5 beste hometrainers voor ouderen zijn.
En als je nog twijfelt over het kopen van een hometrainer, lees dan de voordelen (en nadelen) van het trainen op een hometrainer voor senioren. Je ontdekt het allemaal in dit artikel!
Beste hometrainer voor ouderen met lage instap
Een hometrainer voor ouderen is met name een hometrainer met lage instap.
Dit type wordt ook veel gebruikt door mensen die aan het revalideren zijn na een blessure of een operatie, vaak aan de knie.
Dit zijn de beste hometrainers met lage instap. Deze zijn dus uitermate geschikt voor zowel senioren als mensen die revalideren.
1. FitBike Senator
Voor veel gebruikers is de beste hometrainer voor ouderen de FitBike Senator. Deze fiets is zeer stabiel en oersterk.
Het gewicht van de Senator is 47 kilogram en het maximaal belastbaar gewicht is zelfs 180 kilogram. Dat is heel zwaar en betekent dat deze hometrainer van sterke materialen is gemaakt.
Het vliegwiel van de FitBike Senator heeft een gewicht van 10 kilogram. Je kunt op deze hometrainer diverse trainingsprogramma’s volgen, 12 in totaal, waaronder een hartslagprogramma en een programma op wattage.
Daaraan kun je al zien dat je tijdens het fietsen veel gegevens op het display ziet verschijnen.
Naast hartslag en wattage zijn dit calorieverbruik, afstand, gereden tijd, de grafiek van je rit, RPM (omwentelingen) en snelheid.
Dit is een ergometer hometrainer. Dat wil zeggen dat de weerstand via een elektromagnetisch systeem gaat (EMS). Het voordeel hiervan is dat de weerstand heel nauwkeurig is in te stellen.
Dit is een hometrainer voor ouderen van heel goede kwaliteit. Minpunten zijn het relatief lichte vliegwiel en het ontbreken van de mogelijkheid om de trainer te koppelen aan je tablet of smartphone.
Hierdoor is het niet mogelijk om met apps te rijden. Als je de iPlus module toevoegt, is dit overigens wel mogelijk.
2. VirtuFit Low Entry Bike 1.2i
Ook een prima hometrainer met lage instap is dit model van VirtuFit, de Low Entry Bike 1.2i.
De naam geeft al aan dat deze fiets ontworpen is voor mensen die makkelijk op de fiets willen plaatsnemen, waaronder senioren.
Ook dit is een sterke fiets, hoewel het gewicht wat lager is dan de massa van de FitBike Senator. De VirtuFit Low Entry Bike 1.2i is 31,5 kilo zwaar en heeft een maximaal belastbaar gewicht van 140 kilo.
Het vliegwiel, belangrijk voor de weerstand en hoe soepel de fiets rijdt, is flink aan de zware kant, wat positief is. Het vliegwiel heeft een gewicht van 19 kilogram.
Het display van deze indoor fiets is lekker uitgebreid. Je ziet er de standaard gegevens op, aangevuld met hartslag, wattage en RPM.
Tijdens het fietsen kan je gebruik maken van 9 voorgeprogrammeerde trainingen. Je kunt een wattageprogramma volgen, 4 hartslagprogramma’s, en een body fat test.
De VirtuFit Low Entry Bike 1.2i is een topper voor ouderen. Je kunt er je conditie mee onderhouden en indien nodig enkele kilo’s afvallen.
De ‘i’ in de naam staat voor de koppeling met Bluetooth. Hierdoor heb je de mogelijkheid om met apps te trainen.
KinoMap is een leuke. Hiermee kan je op je tablet allerlei mooie routes afspelen, waardoor het lijkt alsof je gewoon in de buitenlucht aan het fietsen bent.
3. Tunturi Performance E60 Hometrainer
Met een aankoopbedrag van net boven de 1.000 euro is deze hometrainer voor ouderen iets duurder dan de twee hierboven beschreven modellen.
De kwaliteit van de Tunturi Performance E60 Hometrainer is echter uitmuntend te noemen.
Als je deze hometrainer in huis haalt, heb je 32 weerstandsniveaus en 20 verschillende trainingsprogramma’s.
Het is een ergometer hometrainer. Het grote voordeel hiervan is dat de gegevens heel nauwkeurig zijn. De weerstand wordt geregeld met een elektromagneet.
Op de Performance E60 heb je de kans om met apps te trainen, zoals het al eerder genoemde KinoMap en iConsole.
Je hoeft niet bang te zijn dat je dan meteen ontzettend intensief moet gaan trainen. Dat kan wel, maar er zijn genoeg mogelijkheden om rustig met deze apps te trainen.
Deze hometrainer met lage instap heeft een gewicht van 47,7 kilogram en een maximaal belastbaar gewicht van 150 kilogram. Het vliegwiel is niet overdreven zwaar, met 14 kilo.
Op de monitor zie je onder meer je hartslag, wattage en RPM. En uiteraard de basis gegevens zoals snelheid en gereden tijd en afstand.
4. FitBike Ride 6 iPlus
FitBike is een betrouwbaar (en Nederlands) merk. FitBike staat garant voor goede kwaliteit en een prima prijs.
De Ride 6 iPlus is een van de beste hometrainers voor ouderen. Het frame is sterk, dat zie je ook aan het maximaal belastbaar gewicht van 150 kilogram.
Daarnaast is de FitBike Ride 6 iPlus heel stil in gebruik en kun je de perfecte positie aannemen. Het zadel en stuur zijn verstelbaar, het zadel naast verticaal ook horizontaal.
Zo kun je tot op de millimeter naar de perfecte zit zoeken. In het begin zal je dit een beetje moeten uitproberen. Met de juiste positie voorkom je dat je nek- en rugklachten gaat krijgen.
De Ride 6 heeft 16 voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s en evenveel verschillende weerstandsniveaus.
Je kunt onder meer een hartslagprogramma volgen. Je hartslag wordt gemeten met sensoren op het stuur.
Het is echter ook mogelijk om een koppeling met een hartslagband te maken. Dit is een stukje nauwkeuriger. De weerstand wordt geregeld door magneten.
Je kunt de hometrainer via bluetooth koppelen aan bijvoorbeeld je tablet om trainingen via een app te volgen. De weerstand van de hometrainer wordt dan automatisch aangepast op basis van de route die je volgt via de app.
Het display is duidelijk en vertoont onder meer de gereden afstand, RPM en je hartslag. Het vliegwiel van de FitBike Ride 6 is met een gewicht van 10 kilogram aan de lichte kant.
5. Nordic Track GX2.7U
Dat een lichte hometrainer nog altijd een prima kwaliteit kan hebben, bewijst de Nordic Track GX2.7U.
Over het algemeen wordt gezegd dat een hometrainer met een gering gewicht van wat mindere kwaliteit is, vanwege de gebruikte materialen.
Dit is een zeer geschikte hometrainer voor ouderen die niet te intensief willen trainen.
Het vliegwiel heeft een gewicht van 7 kilogram. Het maximaal belastbaar gewicht is 125 kilogram en het totale gewicht is 30 kilo. Het pluspunt daarvan is dat de fiets makkelijk te verplaatsen is.
Op de Nordic Track GX2.7U kan je 20 trainingsprogramma’s volgen. De weerstand gaat via elektromagneten.
Het leuke aan deze hometrainer is dat deze gekoppeld kan worden aan een iFit applicatie. Zo kan je met Google Maps over de hele wereld rijden. Times Square of de Dam in Amsterdam? Het is allemaal mogelijk.
Zowat alles aan deze hometrainer is te verstellen. Zadel en stuur, en zelfs de ventilator. Inderdaad, de Nordic Track heeft een ingebouwde ventilator. Zeker bij intensieve trainingen heb je deze hard nodig.
Hier moet je op letten bij de aankoop
Wat maakt een hometrainer nu ideaal voor senioren? Dit is van een aantal factoren afhankelijk.
Lage instap
De lage instap is heel belangrijk. Waarom dat van belang is, is niet zo ingewikkeld. Je kunt dankzij de lage instap eenvoudig op het zadel plaatsnemen.
Ideaal voor ouderen en voor mensen die aan het revalideren zijn en willen revalideren met een hometrainer.
De prijs
Een beetje een open deur, maar ook weer niet. Een hometrainer voor ouderen kan best duur zijn. Het hangt volledig van je wensen af hoeveel je erin ‘moet’ investeren.
Een eenvoudige hometrainer voor ouderen is prima als je je conditie op peil wilt houden.
Wil je echter serieuzer trainen, dan kan je beter voor een senioren hometrainer met wat meer functies kiezen. Daar hangt natuurlijk wel een hoger prijskaartje aan.
Type fiets
Als je een hometrainer voor ouderen zoekt, hoeft het niet alleen bij een hometrainer met lage instap te blijven. Er zijn namelijk nog andere types die je als senior makkelijk kunt gebruiken.
Een voorbeeld is de ligfiets hometrainer. Daar zit je iets meer onderuitgezakt op. Je benen wijzen naar voren en niet naar beneden.
Het grote verschil met andere hometrainers is de rugsteun. Als je rugklachten hebt, kan een ligfiets hometrainer een prima optie zijn.
De afmeting van de fiets
Misschien heb je een kleine seniorenwoning en vraag je je af waar je dat bakbeest van een hometrainer kwijt moet.
De maat valt over het algemeen goed mee. Daarnaast kan je altijd nog kiezen voor een inklapbare hometrainer. Dan heb je sowieso geen zorgen over de ruimte in je woning.
Comfort
De zitting van de hometrainer met lage instap voor ouderen moet comfortabel zijn.
Gelukkig zijn tegenwoordig veel hometrainers ergonomisch ontworpen, met als doel om zoveel mogelijk comfort voor de gebruiker te verzorgen.
Waar je bij de aankoop op moet letten is of zowel het stuur als zadel verstelbaar zijn. Zo kan je een comfortabele zithouding vinden.
Het zadel is een beetje persoonlijke smaak. De meeste zadels zijn overigens lekker zacht.
De voordelen ten opzichte van een gewone hometrainer
✅ Voordelen hometrainer lage instap:
- Zeer toegankelijk
- Minder druk op beenspieren
- Minder kans op blessures
- Veilig voor ouderen
Over de voordelen van de lage instap heb je al het een en ander kunnen lezen.
Het komt eigenlijk allemaal op hetzelfde neer, en dat is dat het een stuk toegankelijker is voor mensen die wat minder goed ter been zijn. Zoals ouderen en mensen die aan het herstellen zijn van een operatie.
Een ander voordeel is dat er minder druk op je beenspieren komt te staan. De trappers van een hometrainer met lage instap zitten namelijk lager. Behalve dat je minder kracht hoeft te zetten, loop je ook nog minder kans op blessures.
En vanwege de lage instap en het comfortabele gebruik is dit type hometrainer erg veilig voor ouderen. Je hebt de keuze uit verschillende types.
Sommigen zijn lekker klein, waardoor de compacte hometrainer makkelijk een plekje in je woning kan krijgen.
Conclusie: waarom een hometrainer met lage instap?
Samengevat kan je concluderen dat een hometrainer met lage instap in veel gevallen de beste optie is voor senioren die lekker bezig willen blijven.
Vanwege het makkelijke opstappen is er geen (bijna letterlijke) drempel om aan een workout te beginnen.
Het is ook handig dat er zoveel keus is. Een hometrainer voor ouderen kan een eenvoudig type zijn met enkele trainingsprogramma’s.
En er zijn luxe modellen waarmee je een halve profwielrenner kunt worden. Bij wijze van spreken dan.
Deze senioren hometrainers hebben tientallen trainingsprogramma’s en de mogelijkheid om met apps te trainen.
Dankzij het ruime aanbod kan je altijd een geschikte hometrainer vinden. En daar is het uiteindelijk om te doen. Ieder mens heeft beweging nodig. En zeker als je wat ouder wordt, is het belangrijk om bezig te blijven.
Fietsen is weinig belastend voor je spieren, en daarmee een ideale manier om je lichaam soepel en fit te houden.
Veelgestelde vragen
Naast de hometrainer zijn ook de roeitrainer en crosstrainer geschikt. Dat komt omdat ook deze apparaten je geen schokbelasting op je gewrichten bezorgen. Daarnaast zijn deze laagdrempelig om te gebruiken en kan iedereen er op zijn eigen weerstand mee trainen.
Een eenvoudige hometrainer koop je vanaf ca. 300 euro. Echter betaal je voor een goede senioren hometrainer vaak een paar honderd euro meer.
Mijn naam is Daan en ik ben een grote sport- en fitnessliefhebber. Naast dat ik zelf graag train, vind ik het leuk om anderen hiermee te helpen. Dankzij mijn ervaring als personal trainer en voedingsdeskundige kan ik jou voorzien van de juiste informatie.