Hometrainer racefiets: wat zijn je opties?

Wielrenners zeggen vaak dat de echte bikkels door weer en wind op pad gaan.

Als het vijf graden onder nul is, stappen ze op de fiets. En als het een hele dag giet, trekken ze een regenjasje aan en trotseren ze urenlang de elementen. Dat doen de profs.

Als je voor je plezier op de racefiets zit, denk je wel twee keer na. Je moet wel heel fanatiek zijn als je met 2 graden en regen je wielerkleding aantrekt.

Een hometrainer racefiets is vaak dan ook een veel betere keuze. En dankzij alle mogelijkheden ook een veel leukere keuze.

De beste hometrainer voor wielrenners

Hometrainer racefiets thuis

De meningen zijn verdeeld als het gaat om de beste hometrainer voor wielrenners. Op zich is dat logisch.

Een racefiets hometrainer kan namelijk voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Om te beginnen om conditie op te bouwen of sterker te worden. En de fanatiekelingen kunnen zichzelf nog extra uitdagen.

Sommigen rijden wekelijks een of meerdere wedstrijden. Anderen genieten op zondagochtend van een ritje met de fietsvrienden.

Een ding hebben ze gemeen, en dat is competitie. Ook bij ritjes met je vrienden is het fijn om een keer die bordjessprint te winnen.

Op een hometrainer racefiets is het heel eenvoudig om het competitiebeest los te laten.

Vroeger was het een beetje saai om indoor te fietsen. Je zette een rollerbank in de schuur. Vervolgens was het een uur trappen. Je kon allerlei intervallen doen, maar het leek een eeuwigheid te duren voordat het uur voorbij was.

Tegenwoordig is het met alle mogelijkheden (lees: apps) bijna een verplichting voor fanatieke wielrenners om een fietstrainer te hebben.

De meest populaire app voor de wielren hometrainer is Zwift. Op Zwift kan je wedstrijden rijden, zelfs tegen profs. Andere populaire apps zijn Kinomap en Wahoo SYSTM.

Trainingen

Hometrainer racefiets apps

Behalve de mogelijkheid om wedstrijden te rijden, zijn er diverse apps waarmee je trainingen kunt afwerken.

Deze zijn gemaakt door professionele coaches. Je kunt een trainingsdoel kiezen en vervolgens gericht gaan trainen.

Het leuke van trainen en rijden met apps, is dat het net is alsof je ergens fietst. Dit kan een virtuele wereld zijn, of opgenomen video’s van routes.

Dit heb je nodig

Er zijn veel manieren mogelijk om thuis virtuele ritten af te werken. De makkelijkste optie is door een smartbike te kopen. Een smart bike ziet eruit als een kruising tussen een racefiets en een hometrainer.

Deze fiets kan gekoppeld worden aan de app die je wilt gebruiken. Het grote voordeel hiervan is dat je fiets altijd klaarstaat. Een nadeel is de prijs.

Een goedkopere optie is om een fietstrainer te kopen. Dit is een stevig apparaat met een vliegwiel en een cassette.

Je haalt het achterwiel uit je racefiets. Vervolgens zet je je fiets op de fietstrainer. Via bluetooth koppel je deze met de app.

Spinning

Spinningbike training FitBike

Spinning heb je misschien weleens gedaan in de sportschool. Dit is een zware training die meestal een uur duurt.

Onder het genot van opzwepende muziek krijg je van de instructeur te horen wat je moet doen. Het is een afwisseling tussen klimmen en sprinten.

Als racefiets hometrainer kan een spinningfiets ook prima gebruikt worden. De trainingen van de sportschool kan je ook thuis doen. Uiteraard zonder instructeur.

Je kunt een abonnement nemen voor virtuele spinninglessen. En de betere spinningfiets kan ook gewoon gekoppeld worden met apps zoals Zwift en Wahoo SYSTM.

Wanneer kies je voor een hometrainer racefiets?

Je kunt eind september prima denken dat je de hele winter buiten blijft fietsen. De praktijk is vaak anders.

Als het 1 graad is en glad buiten, is het niet zo prettig om de wielrenfiets te pakken. En nog gevaarlijk ook. Dan is een racefiets hometrainer een veel betere optie.

Deze indoor bikes zijn ook ideaal voor fanatieke fietsers die een druk leven hebben. Na een lange werkdag is de drempel om thuis een virtueel ritje te doen een stuk lager.

Bovendien kan je er uitstekende trainingen mee doen. Bloktraining, sprinttraining en zelfs wedstrijden rijden.

Samengevat kan je stellen dat wielrenners die in het voorjaar al een goede conditie willen hebben of die graag virtuele wedstrijden rijden, een hometrainer racefiets moeten aanschaffen.

Als je slechts af een toe bezig wilt zijn, is het voordeliger om het bij een gewone hometrainer te houden.