Hometrainer Trainingsschema (Beginners, Interval, Ouderen)

Het fijne aan trainen op de hometrainer is dat het zo’n toegankelijk trainingsapparaat is. En erg veelzijdig.

Zo kan je een hometrainer gebruiken tijdens je revalidatie, maar bijvoorbeeld ook voor de meest stevige intervaltrainingen.

In dit artikel staan drie schema’s waarmee beginners, ouderen en sporters die willen intervallen helemaal aan hun trekken gaan komen.

Hometrainer schema beginners

hometrainer beginner trainingsschema

Geen nood als je het moeilijk vindt om te beginnen, dat vindt iedereen. En de eerste periode is ook niet overdreven leuk.

Je lichaam moet wennen aan de inspanningen, en je kan je behoorlijk vermoeid gaan voelen. Daarom is het slim om een goed trainingsschema te volgen.

Met dit trainingsschema hometrainer voor beginners ga je de juiste trainingen doen en snel een goede conditie hebben.

Training 1:

TijdRPMGevoelWeerstand
0 – 5 minuten50 – 60Warming-upLaag
5 – 15 minuten55 – 65Lekker fietsenNog steeds laag
15 – 20 minuten65 – 75Iets meer inspanningGemiddeld
20 – 25 minuten70 – 80Korte versnellingenGemiddeld
25 – 30 minuten60 – 70Cooling downLaag


Training 2:

TijdRPMGevoelWeerstand
0 – 5 minuten50 – 60Warming-upLaag
5 – 10 minuten60 – 70Lekker fietsenIets hoger
10 – 20 minuten40 – 50KrachtblokZwaar
20 – 25 minuten80 – 90Veel omwentelingenLaag
25 – 30 minuten60 – 70Cooling downLaag

De eerste training is een beetje van alles wat. De korte versnellingen duren 15 tot 30 seconden. Je hoeft niet te sprinten, maar even de benen prikkelen door wat harder fietsen. Daarna neem je het vaste tempo weer aan.

De tweede training is om je bene sterker te maken. Het krachtblok mag met een behoorlijk zware weerstand. Het mag zeker even pijn doen, daarna kan je weer herstellen.

Hometrainer programma interval

interval training hometrainer

Now we’re talking. Interval training op de hometrainer is zwaar, maar zeer effectief.

Het is goed als je wilt afvallen, conditie wilt opbouwen of sterker wilt worden. Zoals gezegd, de workouts gaan niet makkelijk worden.

TijdRPMGevoelWeerstand
0 – 5 minuten50 – 60Warming-upLaag
5 – 10 minuten60 – 70Lekker fietsenNog steeds laag
15 – 17 minuten75 – 85Stevig tempoZwaar
18 – 19 minuten70 – 80HerstelLaag
19 – 21 minuten85 – 100Bijna voluitZwaar
22 – 23 minuten70 – 80HerstelLaag
24 – 26 minuten85 – 100Bijna voluitZwaar
26 – 27 minuten70 – 80HerstelLaag
27 – 32 minuten60 – 70Cooling downLaag

Deze training kan je eindeloos aanpassen. Als je een gevorderde fietser bent, kan je voor de ultieme uitdaging gaan. 15 setjes waarin je 1 minuut vol gaat en 1 minuut rust houdt.

Naarmate de minuten verstrijken, gaan de minuten waarin je vol gaat steeds langzamer voorbij en duren de rustmoment almaar korter.

Een andere goede intervaltraining is door wat langere blokken te doen, met ook langer rust. Dat ziet er in een schema zo uit:

TijdRPMGevoelWeerstand
0 – 5 minuten50 – 60Warming-upLaag
5 – 10 minuten60 – 70Lekker fietsenIets hoger
3 x 8 minuten
3 x 5 minuten
75 – 85
65 – 75
Tempo fietsen
Rustig fietsen
Redelijk zwaar
Laag
49 – 55 minuten60 – 70Cooling downLaag

De blokken van 8 minuten rijd je in een stevig tempo, zonder dat je buiten adem raakt. Dit is een goede training om sterke benen te krijgen.

Hometrainer schema ouderen

ouderen op hometrainer

Hometrainer oefeningen helpen ouderen om mobiel te blijven. Een hometrainer is ideaal voor ouderen, omdat de belasting voor je gewrichten vrij laag is. En zeker op een hometrainer met lage instap is de drempel om een workout te doen (letterlijk) laag.

Dit is een voorbeeld van een trainingsschema op de hometrainer voor ouderen.

Een aantal belangrijke zaken vooraf. Probeer de RPM (omwentelingen) laag te houden. Je bent geen profwielrenner waarvan de benen snel rondtollen. Met een lage RPM is je hartslag ook een stukje lager.

En houd je hartslag goed in de gaten. Probeer niet in het rood te gaan.

TijdRPMGevoelWeerstand
0 – 5 minuten45 – 55Warming-upLaag
5 – 10 minuten50 – 60Lekker fietsenIets hoger
10 – 20 minuten55 – 65Iets meer inspanningGemiddeld
20 – 25 minuten65 – 75Tempo fietsenZwaar
25 – 30 minuten50 – 60Cooling downLaag

Deze training kan je twee of drie keer per week herhalen. Het tempo fietsen kan je zien alsof je de trein moet halen, of in de regen fietst.

Het is dus zeker geen langgerekte sprint, maar een stevig tempo. Bij de andere vier puntjes is de inspanning lager, in die mate dat je nog makkelijk kunt praten.

Tips om effectief te trainen

scherm nordictrack s22i

Er zijn meer manieren om gericht te trainen op een hometrainer. Sowieso kan je op een hometrainer met ingebouwde programma’s prima uit de voeten. Deze apparaten hebben vaak een hartslag- of wattageprogramma, waarmee je gericht kunt werken.

Je kunt het eventueel combineren met een crosstrainer schema, dan krijgt je hele lichaam een boost.

En het wordt helemaal leuk als je een hometrainer hebt waarmee je met een app kunt trainen. Leuke apps zijn KinoMap en iConsole+.

Behalve dat je hiermee op beeld ziet waar je aan het fietsen bent, kan je ook uitdagende trainingen doen. Trainen met een app is ook een goede oplossing voor als je wilt afvallen met een hometrainer.

Daarnaast kan je zelf interval training op de hometrainer doen, dus zonder schema. Daar is wel wat kennis voor nodig. Bijvoorbeeld hoe lang de tempoblokjes moeten zijn, en hoe vaak je deze moet herhalen.

In de meeste gevallen is het daarom beter om een van bovenstaande schema’s te volgen. En als je daarnaast nog een roeitrainer schema volgt, train je ook je bovenlichaam goed.

En dit heb je nodig voor goede trainingen

Wil je het meeste uit je trainingen halen (en dat wil je!), dan wil je ook de beste apparatuur hebben. Dan gaat het met name over de kenmerken van het apparaat.

Hartslag is een functie waar je eigenlijk niet zonder kunt als je gericht aan je conditie wilt werken, en een wattagemeter is helemaal een aangenaam extraatje.

Relevante artikelen:

Crosstrainer Trainingsschema’s

Loopband trainingsschema’s