Beste hometrainer voor revalidatie in 2024

Een hometrainer is zeer geschikt om te gebruiken tijdens het revalideren. Na een knieoperatie wordt de hometrainer bijvoorbeeld veel gebruikt om je knie op een goede manier weer sterker te maken.

In dit artikel vind je de drie beste hometrainers voor revalidatie.

Verder lees je wat de eigenschappen van een revalidatie fiets zijn en ontdek je de voordelen van het revalideren met een hometrainer.

Dit zijn de beste hometrainers voor revalidatie

Stap een fitnesswinkel binnen of ga online het aanbod hometrainers bekijken, en je hebt geen idee wat de beste hometrainer voor revalidatie is.

Er is nu eenmaal heel veel keus. En je hebt te maken met verschillende factoren. Prijs, kwaliteit, eigenschappen.

In de categorie revalidatie fiets zijn dit de beste drie.

FitBike Ride 6

Hometrainer FitBike Ride 6 iPlus

De FitBike Ride 6 is een ideale hometrainer voor revalidatie, en overigens ook voor ouderen. Het is een hometrainer met een gewicht van 38 kilogram.

Er is bij het ontwerp extra gelet op stabiliteit en het comfort van de revalidatie fiets. Het zadel is zacht en alles aan de fiets is te verstellen, waardoor je onder meer de instap nog makkelijker kunt maken.

Deze hometrainer heeft een stille aandrijving en een maximaal belastbaar gewicht van 150 kilogram. Je hebt bij de FitBike Ride 6 de keuze uit 16 trainingsprogramma’s.

Dus als je klaar bent met revalideren, kan je deze hometrainer blijven gebruiken om je conditie te verbeteren of sterker te worden. Eventueel kan je Ride 6 nog uitbreiden met de iPlus module.

Hiermee kan je met apps trainen.
VirtuFit HTR 2.0 Ergometer Hometrainer

VirtuFit HTR 2.0 Ergometer Hometrainer

Deze revalidatie fiets van VirtuFit is een relatief lichte hometrainer met een behoorlijk zwaar vliegwiel. Hierdoor verloopt het fietsen soepel en zit je stabiel op de hometrainer.

Wat deze fiets ideaal maakt voor revalidatie, is dat dit een hometrainer met lage instap is. Hierdoor kan je, bijvoorbeeld na een operatie aan je knie, makkelijk op het zadel klimmen.

Deze hometrainer heeft goede eigenschappen. 24 weerstandsniveaus en 24 trainingsprogramma’s. Daar kan je wel even mee vooruit, ook na je revalidatie.

Verder heeft de VirtuFit HTR 2.0 een magneetrem en is het zadel zowel horizontaal als verticaal verstelbaar.
FitBike Senator

De FitBike Senator scoort ook altijd goed als hometrainer voor ouderen, en dit kan je wel een beetje vergelijken met een hometrainer voor revalideren.

Deze revalidatie fiets heeft een lage instap en een zadel dat zowel horizontaal als verticaal verstelbaar is.

De Senator is een zeer sterke en stabiele hometrainer. Dat heeft te maken met het eigen gewicht van 47 kilogram.

Het maximaal belastbare gewicht is ook hoog, namelijk 180 kilogram. Het vliegwiel van deze hometrainer is wel een aan de lichte kant, namelijk 10 kilo.

Met 32 weerstandsniveaus en 12 trainingsprogramma’s kan je behoorlijk variëren. De FitBike Senator valt vooral op door het comfort en de lage instap.
Eigenschappen van revalidatie hometrainer

Misschien ben je weleens op een racefiets of een mountainbike geklommen. Je kunt er lekker mee fietsen, maar erg comfortabel is het niet.

Zeker in het begin niet. Voor een goede hometrainer voor revalidatie zijn er specifieke eigenschappen, die het fietsen lekker comfortabel maken.

Lage instap

Hometrainer lage instap revalidatie

Om maar meteen het verschil met een wielrenfiets en spinningfiets aan te geven. De instap moet laag zijn.

Misschien gebruik je de hometrainer voor revalidatie van je knie. Dan moet je makkelijk op het zadel kunnen gaan zitten.

Met een lage instap hoef je je benen niet zo hoog op te tillen en begint de revalidatietraining in ieder geval makkelijk.

Verstelbaar zadel (en liefst ook stuur)

Revalidatie hometrainer verstelbaar

De juiste houding is altijd belangrijk, maar helemaal als je aan het revalideren bent.

Met de goede houding kan je, mocht je dat mentaal gezien volhouden, urenlang op de hometrainer rijden, zonder last van je nek en rug te krijgen.

Een verstelbaar zadel (naast verticaal ook horizontaal) en verstelbaar stuur geven je de mogelijkheid de geschikte houding te vinden.

Stabiliteit

Hoe zwaarder de revalidatie hometrainer, hoe stabieler deze is. Een stabiele fiets helpt ook weer mee om de juiste houding aan te nemen.

Niet alleen het totale gewicht van de hometrainer speelt hierbij een rol, maar ook het gewicht van het vliegwiel.

Comfort

Ligfiets hometrainer kopen

Wat precies comfortabel aanvoelt, verschilt per persoon. Er zijn wel wat factoren waar je naar kunt kijken.

Hoe groot het zadel is en waar de handgrepen van zijn gemaakt, zijn twee van die factoren. Ook hoe soepel de hometrainer trapt, speelt mee. Dit wordt mede bepaald door het gewicht van het vliegwiel.

Extra comfort kan nog verzorgd worden door een ligfiets hometrainer met rugleuning te kopen. Daarmee worden je rug en nek ontzien en kan je je volledig concentreren op je benen.

Extra’s van de fiets

Absoluut geen noodzaak voor je revalidatie, maar wel handig om te zien hoe zwaar je inspanning is, is een ergometer.

Je kunt hiermee instellen hoe zwaar de geleverde inspanning moet zijn. En hoe meer trainingsprogramma’s en weerstandsniveaus de hometrainer heeft, hoe meer je kunt variëren.

Nu hangt dit wel van jouw revalidatietraject af. Als je gaat fietsen op een hometrainer na een knieprothese of een operatie zal het in het begin vooral heel rustig trappen zijn, en dan heb je niet zo veel aan trainingsprogramma’s.

Relevante artikelen:

hometrainers voor lange mensen

Hometrainers voor zware mensen


Voordelen van hometrainer bij revalidatie

Fysio hometrainer revalidatie

Revalidatie kan op verschillende fitnesstoestellen, of door heel rustig in de buitenlucht te fietsen of te wandelen.

Maar een hometrainer heeft vele voordelen die je revalidatie soepeler laten verlopen.

Voordelen hometrainer bij revalidatie:

  • Oefenfiets fysio
  • Geen belasting gewrichten
  • Fietsen goed tijdens revalidatie
  • Betaalbaar

De woorden hometrainer en fysiotherapie gaan hand in hand. Het is een ideale oefenfiets voor de fysio. Dat komt door de lage instap en het comfort van een hometrainer.

Op een goede hometrainer voor revalidatie zit je lekker en is het fietsen, zeker in een lage weerstand, niet echt zwaar.

Daarnaast is fietsen een goede activiteit voor mensen die revalideren. Fietsen maakt je spieren en gewrichten soepel. Verder herstelt je lichaam op een goede en geleidelijke manier door regelmatig te fietsen.

Het lekkere aan fietsen op een hometrainer is dat er nauwelijks belasting voor je botten en gewrichten is.

Niet dat hardlopen mogelijk is na een operatie aan je knie, maar de belasting op een loopband is een stuk groter. En fietsen op een hometrainer na een knieprothese bespoedigt het herstel.

Het laatste voordeel is niet overdreven belangrijk, maar wel mooi meegenomen. Een hometrainer is namelijk niet het duurste trainingsapparaat.

Dat is wel zo prettig, omdat de kans natuurlijk bestaat dat je na je revalidatie een stuk minder gebruik gaat maken van de hometrainer.

Hoewel dit overigens niet hoeft, omdat er genoeg hometrainers voor revalidatie zijn met trainingsprogramma’s die je blijven uitdagen.

Conclusie: welke hometrainer voor revalidatie?

Dat een hometrainer geschikt is voor revalidatie, mag inmiddels duidelijk zijn. Voor relatief weinig geld (zeker voor een fitnessapparaat) kan je jouw herstel bespoedigen.

En ook na je revalidatie kan je nog van de hometrainer blijven genieten om écht weer fit te worden of gewoon je conditie te onderhouden.

De drie beste hometrainers die in dit artikel worden beschreven, hebben allemaal hun kwaliteiten. De keuze die je zelf moet maken is hoeveel trainingsprogramma’s of weerstandsniveaus je wilt hebben.

Een ding is zeker: dankzij een hometrainer word je revalidatie een stuk prettiger en korter.