De 5 beste houten roeimachines

Je bent op zoek naar een roeimachine die er mooi uit ziet. Daarnaast moet de kwaliteit natuurlijk goed zijn. Misschien is een houten roeimachine dan iets voor jou.

Dankzij de houten afwerking zijn deze roeimachines vaak mooier dan de kunststof roeiapparaten. Toch zijn deze roeimachines net zo goed als de kunststof varianten.

In dit artikel laat ik 5 verschillende roeitrainers van hout zien. Elk van deze roeitrainers heeft unieke eigenschappen en voordelen.

Ik hoop jou zo te kunnen helpen bij het maken van een goede keuze. Veel roeiplezier!

5x goede roeimachine van hout

Er zijn verschillende houten roeimachines op de markt. Ieder roeiapparaat heeft andere specificaties en programma’s. Ik heb er vijf voor je op een rijtje gezet.

Alle roeitrainers uit het lijstje werken met waterweerstand. Maar het zijn niet per se de beste waterweerstand-roeimachines op de markt.

De producten in dit lijstje zijn stuk voor stuk van hoge kwaliteit. Al deze roeiapparaten kun je gebruiken voor een diverse en leuke training.

1. Virtufit Elite Water Resistance roeitrainer

Virtufit elite water resistance roeitrainer

De Virtufit Elite Water Resistance roeitrainer is een roeimachine met een eikenhouten afwerking. Dit is de houten versie van de kunststof Elite Water Resistance roeitrainer van VirtuFit.

Het product werkt, zoals de meeste houten roeitrainers, op waterweerstand. Dat betekent dat je de intensiteit bepaalt door harder of zachter te roeien. Hoe harder je roeit, hoe zwaarder het is.

Deze mooie roeitrainer kun je zeer intensief gebruiken. Als je meerdere dagen per week wilt roeien is dat dus geen probleem.

Gebruikers van dit roeiapparaat zijn er zeer tevreden mee. De compactheid en eenvoud van het product worden gezien als grootste voordelen.
2. WaterRower Essen

waterrower natural essen roeitrainer

De WaterRower Natural Essen roeimachine is een roeimachine met een lichthouten uiterlijk. Dit roeiapparaat is ook verkrijgbaar in een eikenhouten variant.

Deze roeitrainer roeit bijna geruisloos, waar gebruikers erg blij mee zijn. Het geluid wat wel wordt gemaakt is het klotsen van het water. Dit vinden veel gebruikers prettig en rustgevend.

De montagesnelheid van dit product is ongeveer een halfuur. Het apparaat is dus snel in elkaar gezet, maar wel heel stevig. Deze roeimachine is namelijk bedoeld voor dagelijks intensief gebruik.

Je kunt deze roeitrainer koppelen met je computer of laptop. Je kunt hierdoor je trainingen opslaan en vergelijken.
3. First Degree Fitness Apollo Pro V

first degree apollo pro v roeitrainer

Het First Degree Fitness Apollo Pro V roeiapparaat heeft een ietwat rode houten kleur. Het waterweerstandsysteem is zo vormgegeven dat het lijkt alsof je echt aan het roeien bent.

Je bepaalt de weerstand door harder of zachter te roeien. Maar je kunt vooraf al een extra weerstand instellen. In totaal heeft dit apparaat 4 verschillende weerstanden

Deze roeimachine heeft onder andere een hartslagprogramma en calorieënmeter. Deze gegevens kun je op het bijgeleverde display aflezen.

De meeste gebruikers zijn erg tevreden met deze roeitrainer. De unieke manier van roeien en het mooie design vallen het meest in de smaak.
4. Kettler AquaRower 700

Kettle aquarower 700 roeitrainer

Om thuis intensief te kunnen roeien is de AquaRower 700 erg geschikt. Verschillende topsporters kunnen dit apparaat gebruiken voor conditietrainingen.

Professionele roeiers kunnen dit product gebruiken, maar die willen vaak meer mogelijkheden op hun machine.

Dit product is te koppelen met bluetooth. Zo kun je je smartphone verbinden met de machine en je voortgang tracken. Ook kun je statistieken opslaan en vergelijken met eerdere trainingen.

Deze roeimachine kun je instellen op 5 verschillende weerstanden. Op die manier kun jij je training nog uitdagender maken voor jezelf. De meeste weerstand creëer je op de AquaRower door zo hard mogelijk te roeien.
5. WaterRower Classic

waterrower classic roeitrainer

De WaterRower Classic is de eerste uitvoering van dit merk. We hebben het al gehad over de WaterRower Essen, de nieuwere variant.

Toch zou ik de WaterRower Classic niet zomaar afschrijven. Dit product is gemaakt van een prachtige kleur hout. Ook is de afwerking strak en modern.

De weerstand van het product is opnieuw aan de hand van water. Hoe harder je roeit, hoe zwaarder de weerstand. De roei ervaring op de Classic is daardoor erg realistisch.

Gebruikers vinden de Classic nog altijd een geweldig product. Ook als zijn er wel nieuwere versies op de markt, deze versie blijft populair.
Waarom een roeitrainer van hout kopen?

De meeste mensen kiezen voor een houten roeitrainer, omdat deze er mooi uitziet. De kunststof roeitrainers zijn vaak niet zo stijlvol afgewerkt. De houten roeimachine zou je bij wijze van spreken gewoon in je woonkamer kunnen zetten.

Vaak zijn houten roeitrainers duurzamer. De producten worden meestal gemaakt met duurzaam gekapt hout. Andere roeimachines zijn door de plastic onderdelen een stuk minder duurzaam.

Als duurzaamheid belangrijk is voor jou, kijk dan eens naar een houten roeiapparaat.

Waar kun je de houten roeimachines voor gebruiken?

trainen met water roeimachine

Je koopt de houten roeimachine natuurlijk niet alleen omdat hij er mooi uit ziet. Je wilt het roeiapparaat gebruiken om resultaten te boeken. Er zijn verschillende redenen om een roeitrainer aan te schaffen.

Allereerst kun je je conditie trainen. Dankzij de weerstand die de roeitrainer geeft kun je je uithoudingsvermogen flink trainen. Hoe harder je roeit, hoe zwaarder het is.

Ook kun je de roeitrainer gebruiken om wat kilo’s kwijt te raken. Door veel te bewegen verbrand je een hoop calorieën. De meeste houten roeiapparaten hebben een calorieënmeter. Op de calorieënmeter kun je precies zien hoeveel je er hebt verbrand. 

Heeft een houten roeimachine nadelen?

inklapbare roeimachine

Er zijn ook wat nadelen aan de houten roeimachines die ik wil benoemen.

Waar je met een houten roeitrainer misschien tegenaan loopt is de hoge prijs. Houten roeitrainers zijn over het algemeen iets duurder dan kunststof varianten.

Dit komt vooral door het feit dat houtbewerking een stuk duurder is. Hout is lastiger te bewerken dan plastic, wat veel buigzamer is. Ook is plastic makkelijker te produceren dan hout.

Een ander nadeel is dat de houten roeimachines niet altijd inklapbaar is. Veel kunststof roeimachines kun je makkelijk inklappen en compact opslaan.

Als je jouw roeiapparaat graag compact wilt kunnen inklappen, zoek dan uit of dat kan. Zo niet, zijn er gelukkig genoeg roeitrainers die wel inklapbaar zijn.

Ook al zijn roeiapparaten met waterweerstand vrij geluidloos, hoor je wel het water zachtjes klotsen. Ik vind het zelf geen nadeel, maar meningen verschillen natuurlijk. Mocht je een nog stillere roeimachine willen, ga dan voor een roeiapparaat met luchtweerstand.

Van welke houtsoort is een roeitrainer gemaakt?

De meeste roeiapparaten zijn van eikenhout gemaakt. Eikenhout is namelijk één van de meest verkrijgbare houtsoorten. Ook essenhout is een veel gebruikte houtsoort in roeimachines.

Veel roeimachines krijgen nog een gebeitste laag boven op het hout. Op die manier kunnen producenten de houtkleur anders laten lijken dan het eigenlijk is. Deze beits laag zorgt wel voor een stevige en krasvrije buitenkant.

Notenhout is een houtsoort die soms wordt gebruikt. Deze houtsoort heeft een prachtige donkere kleur. Mensen met een donker interieur kunnen dus het beste een roeitrainer van notenhout kiezen.

Er zijn dus genoeg soorten hout waar jij uit kunt kiezen. Bekijk je interieur en kies daarna welke roeimachine daarbij past.

Tips voor het onderhoud aan je houten roeitrainer

waterreservoir roeimachine

Zorg er uiteraard voor dat je goed voor je houten roeiapparaat zorgt. Voor het gebruik is het belangrijk om alle verbindingen te controleren. Op die manier kan er niks gaan schuiven of krassen. Ook voorkom je zo dat je er onderdelen in je roeimachine breken.

Draai desnoods de schroefjes en boutjes wat strakker vast, zo voorkom je problemen.

Het belangrijkste aan het onderhoud van je houten roeitrainer is dat je deze schoon houdt. Kunststof heeft weinig last van vuil, maar hout wordt sneller aangetast.

Om je roeiapparaat mooi te houden kun je deze het beste na het gebruik schoonmaken. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een vochtig doekje met een klein beetje ontsmetter.

Controleer regelmatig het water. Stilstaand water kan na enige tijd verdwijnen.

Een manier om te zorgen dat het water schoon blijft is door chloor toe te voegen. Chloor zorgt er namelijk voor dat het water minder snel verdwijnt.

Controleer elke maand het waterpeil en voeg elke drie maanden een klein beetje chloor toe.