Illegale Afslankpillen | De Soorten & Grootste Gevaren

De aantrekkingskracht van dieetpillen op iemand die worstelt met een ongezond gewicht is heel logisch.

Mensen met licht tot zwaar overgewicht kunnen namelijk wanhopig zijn om kilo’s kwijt te raken. En de drempel om illegale afslankpillen, zoals de welbekende afslank paardenmiddelen te gaan gebruiken, is dan ook laag. 

Op televisie, in advertenties en films zijn de meeste mannen gespierd en vrouwen zijn overdreven slank. Dit draagt ​​alleen maar bij aan een onrealistische lichaamsverwachting voor de gemiddelde persoon.

Vooral als je al worstelt met gewichtsproblemen, kun je hierdoor een nóg lager zelfbeeld ontwikkelen.

In feite kunnen we het dus niemand kwalijk nemen dat ze massaal naar afvalpillen grijpen. We willen in dit artikel echter stilstaan bij de gevaren van illegale dieetpillen die al jaren in de omloop zijn. 

Wat zijn illegale afvalpillen precies?

Afslankpillen dieet

Ook bekend als illegale fatburners of illegale dieetpillen, zijn illegale afslankpillen (zoals de naam al zegt), illegaal op de markt gebracht.

Dit omdat ze stoffen bevatten die niet officieel zijn goedgekeurd door de Food and Drug Administration.

Afslankpillen zijn al meer dan 100 jaar een populaire optie voor mensen die willen afvallen. Door de jaren heen zijn ze in steeds meer verschillende vormen verkrijgbaar.

Met afslankpillen wordt geprobeerd de volgende effecten te krijgen:

 • Je honger te onderdrukken
 • Je metabolisme te versnellen om meer vet te verbranden
 • Je een vol gevoel te geven zonder dat je veel hoeft te eten
 • Het vertragen van de vetaanmaak- en opslagproces van je lichaam
 • Het voorkomen dat je lichaam vet uit maaltijden opneemt

Geen enkele afslankpil kan echter al deze resultaten bereiken. In plaats daarvan worden voorgeschreven dieetpillen gesorteerd in bredere categorieën op basis van hun mechanisme:

 • Stimulerende middelen
 • Vetremmers
 • Eetlustonderdrukkers

Dit is allemaal nog niet zo verontrustend. Wat wél verontrustend is, is dat er tegenwoordig tientallen dieetpillen online worden verkocht, zonder dat er een recept van de dokter voor nodig is. 

Deze zogenaamde verboden afslankpillen bevatten vaak stoffen die allesbehalve gezond zijn voor het lichaam, soms zelfs met de dood tot gevolg. 

Illegale afslankpillen kopen: gevaarlijk én duur

Eetlustremmers dieetpillen

Het idee dat een gemakkelijk in te nemen dieetpil het probleem kan oplossen, klinkt natuurlijk geweldig en absoluut het proberen waard.

Wie zou er immers bij stilstaan dat er ook wel eens afvalpillen op de markt verkocht zouden kunnen worden die slecht voor de gezondheid zijn? 

De waarheid is dat mensen over de hele wereld miljarden euro’s verspillen aan illegale dieetpillen die niet werken én je lichaam schade toebrengen.

Het proberen van nieuwe pillen kan dus zowel duur als gevaarlijk zijn voor je gezondheid. 

Er zijn veel slecht gereguleerde of onlangs ingetrokken dieetpillen op de markt. En het gebruik ervan kan, zoals we eerder al zeiden, fataal zijn.

Gevaarlijke, illegale afslankpillen moeten daarom in alle situaties worden vermeden

Natuurlijk betekent niet altijd veilig

Het woord ‘natuurlijk’ roept beelden op van landelijke omgevingen die verse en biologische wortels, fruit en groenten oogsten, die kunnen worden vermalen tot gezonde pillen. Dit ene woordje roept vaak een gevoel van veiligheid op.

Waar veel mensen niet bij stilstaan, is dat ‘natuurlijk’ zeker niet altijd veilig of goed is. Vaak bevatten afslankpillen die beweren natuurlijk te zijn, nog steeds stoffen die helemaal niet natuurlijk zijn.

Studies hebben zelfs aangetoond dat veel van deze ‘natuurlijke’ afslankpillen sporen van receptplichtige stoffen en andere door de mens gemaakte stoffen bevatten.

Deze potentieel schadelijke stoffen staan ​​vaak niet op het etiket van deze producten. 

Te weinig toezicht op natuurlijke afslankpillen

dokter wetenschappelijk onderzoek

De Food and Drug Administration (FDA) houdt toezicht op natuurlijke afvalpillen. Het bureau gebruikt echter andere richtlijnen voor het monitoren van natuurlijke stoffen dan bij het monitoren van voorgeschreven medicijnen. 

Dit betekent dat natuurlijke afslankpillen helaas niet aan dezelfde hoge normen hoeven te voldoen als die voor voorgeschreven medicijnen.

In feite worden veel natuurlijke middelen voor gewichtsverlies zelfs niet door de FDA onderzocht voordat ze worden verkocht.

Negatieve effecten van natuurlijke stoffen

Puur natuurlijke stoffen kunnen nog steeds negatieve effecten hebben.

Sint-janskruid is bijvoorbeeld een kruidensupplement dat je overal zonder recept kunt kopen, van reformwinkels tot in supermarkten. Dit kruid kan, net als veel andere natuurlijke stoffen, echter een wisselwerking hebben met andere geneesmiddelen.

Hierdoor kan de werkzaamheid van de geneesmiddelen veranderen en kunnen er mogelijke bijwerkingen optreden.

Studies suggereren dat bepaalde combinaties van natuurlijke middelen met medicijnen angst, paniekaanvallen, verhoogd agressief gedrag en zelfs geheugenverlies kunnen veroorzaken.  

Effecten van het gebruik van illegale afvalpillen

Bijwerkingen hoofdpijn

Dieetpillen kunnen verhoogde energie en gevoelens van euforie veroorzaken, waardoor de kans op verslaving toeneemt.

Veel voorkomende bijwerkingen van het innemen van illegale dieetpillen kunnen daarnaast zijn:

 • Slapeloosheid
 • Duizeligheid
 • Hallucinaties
 • Pijn op de borst
 • Uitslag
 • Zwelling van benen en enkels
 • Jeuk
 • Braken
 • Geelverkleuring van de huid of ogen
 • Donkere urine of lichtgekleurde ontlasting
 • En in het ergste geval; een hartstilstand of andere vormen van hartfalen

Sommige afslanksupplementen kunnen dus je gezondheid én je portemonnee schaden. En ze helpen je zelden om af te vallen.

Soorten illegale dieetpillen

Illegale afslankpillen kopen is tegenwoordig niet moeilijk. Er zijn helaas verschillende verboden pillen op de markt, die je gewoon online kunt bestellen.

Om je te behoeden voor zo’n aankoop hebben we de belangrijkste soorten illegale dieetpillen voor je op een rijtje gezet.

Fen Phen

Dit afslankmiddel bestaat uit twee stoffen: Fenfluramine en Phentermine. Het is een eetlustonderdrukkend middel en een amfetamine.

Het wordt verkocht als een ‘een wonderpil voor gewichtsverlies’, terwijl het in feite schadelijke ingrediënten bevat. 

Clenbuterol

Dit is een steroïde middel, die ademhalingsziekten bij paarden zou moeten behandelen.

Het is officieel niet goedgekeurd voor menselijk gebruik en staat dan ook sinds een aantal jaar op de dopinglijst.

Dit middel wordt toch met regelmaat gebruikt door modellen en atleten, omdat het gewichtsverlies bevorderd en de spiermassa door dit illegale middel toeneemt.

Meridia

Ook wel bekend al sibutramine, wordt dit middel verkocht onder de namen Reductil en Sibutrex.

In 2010 werd deze eetlustonderdrukker teruggetrokken van de markt, nadat het door de Amerikaanse FDA werd verboden.

Van dit middel zijn vele bijwerkingen bekend, waaronder; verhoogde bloeddruk, psychische klachten en slaapproblemen.

Dinitrofenol (DNP)

Dit middel werd vroeger in explosieven en als chemisch bestrijdingsmiddel gebruikt. Uiteindelijk bleek dat het tevens een gewild bijeffect bleek te hebben: gewichtsverlies. 

DNP kent echter schadelijke bijwerkingen. Het oververhit het menselijk lichaam, waardoor er vervelende klachten kunnen ontstaan. Denk hierbij aan overmatig zweten en kortademigheid/benauwdheid.

Ook dit middel word nog steeds illegaal gebruikt door atleten en bodybuilders.

Braziliaanse dieetpillen

Ook zijn er illegale afslankpillen in de omloop die worden geïmporteerd uit Brazilië. Ze worden verkocht onder de naam Emagrece Sim en Herbaslim. 

Deze pillen bevatten een enorme lijst van gevaarlijke ingrediënten. Zoals Librium (kalmeringsmiddel) en de stimulant Fenproporex (vorm van amfetamine). Dit werkt tegenstrijdig.

Dit middel kan een negatief effect hebben op de stemming, waardoor er psychische klachten kunnen ontstaan.

De Japanse pil voor gewichtsverlies

Een illegale afvalpil dat wordt geïmporteerd uit Japan en bekend staat als Xiushentang, wordt tegenwoordig verkocht als een Japanse gewichtsverliespil, die er in no time voor zou moeten zorgen dat mensen afslanken. 

De FDA waarschuwde al dat deze soort dieetpillen het chemische ingrediënt Fenolftaleïne en het gewichtsverliesmiddel Sibutramine bevatten. Beide schadelijk voor de gezondheid.

Illegale fatburners herkennen

etiket medicatie lezen

Je hebt inmiddels kunnen lezen dat het innemen van illegale afslankpillen niet veilig is. Maar hoe weet je nu of je verboden afslankpillen koopt of veilige fatburners

Helaas kun je dit niet altijd met zekerheid zeggen.

De meeste mensen die dieetpillen kopen hebben geen tot weinig verstand van de ingrediënten die een middel bevat. Je weet dan ook bijna nooit of een supplement verontrustende stoffen bevat of niet. 

Er zijn een aantal stoffen die je het liefst niet tegenkomt op de etikettenlijst van afvalpillen, de belangrijkste zetten we op een rijtje.

Amfetaminil

Deze stof werkt erg verslavend. Bij inname kan een psychoactieve werking optreden. Dit houdt in dat psychische functies kunnen worden beïnvloed.

Helaas kom je het nog wel af en toe tegen in illegale dieetpillen. 

Salicyzalf

Dit ingrediënt heeft niets te maken met een afslankmiddel. Dit is een geneesmiddel, waarmee de huidaandoeningen psoriasis en acné worden behandeld. 

Sibutramine

Dit is het meest voorkomende medicijn dat wordt aangetroffen in illegale supplementen voor gewichtsverlies. Sibutramine is een stimulerend middel en een eetlustremmer.

Ooit werd het legaal verkocht, totdat een onderzoek aantoonde dat het risico groter was dan het voordeel.

Mensen die sibutramine gebruikten, hadden een verhoogde kans op een hoge bloeddruk, snelle hartslag, een hartaanval of een beroerte. Hierbij kwamen ook regelmatig heftige angstklachten kijken.

Fluoxetine

Dit is een voorgeschreven antidepressivum. Veel mensen kennen het onder de merknaam Prozac. Het is alleen legaal op recept, maar wordt toch nog gevonden in voedingssupplementen voor gewichtsverlies.

Fenolftaleïne

Dit laxeermiddel kan bij een teveel aan inname diarree, vochtverlies en verstoring van de elektrolytenbalans in het bloed veroorzaken. Tevens is er ontdekt dat dit middel kankerverwekkend kan zijn.

Furosemide

Veel mensen kennen dit onder de merknaam Lasix, oftewel: plaspillen. Het is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om het lichaam te helpen overtollig vocht af te voeren, bijvoorbeeld bij mensen met hartfalen.

Te veel inname kan echter uitdroging, spierzwakte en verstoring van de elektrolytenbalans veroorzaken. Al helemaal bij mensen die het niet nodig hebben om dit middel te gebruiken.

Fenytoïne

Dit voorgeschreven medicijn wordt gebruikt om epileptische aanvallen te behandelen.

Er kunnen nare effecten optreden bij een overdosis en verschillende mogelijke interacties in combinatie met andere geneesmiddelen, erg gevaarlijk dus in een illegale afvalpil.

Efedrine

Een fatburner met efedrine lijkt in eerste instantie natuurlijk en veilig. Maar na verloop van tijd kun je te maken krijgen met beverigheid, angstgevoelens en slapeloosheid.

Ook hartkloppingen, hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid zijn verschijnselen die kunnen optreden na de inname van een Fatburner met efedrine. 

Conclusie

illegale dieetpillen risico

We weten dat het enorm verleidelijk én gemakkelijk is om dieetpillen te kopen. Op een snelle manier afvallen, dat wil toch iedereen? 

We hopen alleen wel dat we je door dit artikel bewust hebben gemaakt van de gevaren die op de loer kunnen liggen. Wees er altijd bewust van wat je koopt. 

Check zorgvuldig de ingrediëntenlijst en Google bepaalde pillen als je niet zeker weet of ze veilig zijn. Over de meeste illegale afslankpillen zijn online namelijk dingen geschreven.

Onthoud: je lichaam is kostbaar en zou ook op die manier behandeld moeten worden. Better safe than sorry!
Relevante artikelen: