Is eiwitpoeder gezond? Alles wat je moet weten

Wil je eiwitpoeder gebruiken? Dan wil je natuurlijk ook weten of het gebruik van proteïne poeder gezond is.

In dit artikel lees je daarom alles over de gezondheid van eiwitshakes. Hierbij is gebruik gemaakt van de mening van andere gebruikers. Ook is er gekeken naar wat experts zeggen over eiwitpoeder.

Is eiwitpoeder gezond of ongezond? Het gebruik van proteïne poeder uitgelegd

In principe is het gebruik van eiwitpoeder gewoon gezond. Sterker nog, het gebruik van extra eiwitten heeft een positief effect op je lichaam. Daarom is het zeker geen slecht idee om eiwitshakes te gebruiken.

Het is echter wel belangrijk dat je weet hoe je proteïne poeder het beste kunt nemen. Op die manier voorkom je dat je eiwitpoeder toch op een ongezonde manier gebruikt.

Een gezond en gebalanceerd dieet

gezonde voeding

Allereerst is het belangrijk dat je een gezond dieet volgt naast het gebruik van eiwitshakes. Je kunt het eiwitpoeder dus niet zomaar gebruiken als vervanger voor al je maaltijden. Probeer naast de shakes dus altijd voldoende groenten, koolhydraten en vetten te eten.

Sommige soorten eiwitpoeder kun je wel gebruiken als vervangende maaltijdshakes. Het is daarbij wel van belang dat je niet elke maaltijd met shakes vervangt. Je hebt namelijk ook vast voedsel nodig om gezond te kunnen blijven functioneren.

Het soort eiwitpoeder

Er zijn verschillende soorten eiwitpoeder die je kunt gebruiken. Het is belangrijk dat je weet welk soort poeder je gebruikt.

Ook moet je goed blijven opletten of de eiwitpoeder over datum is of niet. Eiwitpoeder die over datum is, moet je namelijk meteen weggooien.

Probeer altijd proteïne poeder te gebruiken met zo min mogelijk andere bestanddelen. Hoe puurder jouw proteïne shake is, hoe gezonder de poeder en hoe beter je resultaten zullen zijn.

Zijn eiwitshakes slecht voor je darmen?

bijwerkingen buikpijn

Eiwitshakes zijn voor de meeste mensen probleemloos te gebruiken. Je krijgt dus ook niet zomaar last van je darmen door eiwitpoeder. Toch zijn er wel mensen die last van hun darmen krijgen door eiwitpoeder.

Een van de nadelen van whey proteïne is namelijk dat het een winderig gevoel kan geven. Eiwitpoeder kan daarnaast voor een opgeblazen gevoel zorgen in je buik.

Als je hier last van hebt kun je eiwitten op plantaardige basis kopen. Meestal verhelpt dit je buikklachten, omdat de klachten vaak komen door de melkproducten in eiwitpoeder.

Heb je een melkallergie? Dan is het ook belangrijk om eiwitpoeder te kopen zonder melkproducten. Anders kun je namelijk ernstige last krijgen van je maag en darmen.

Zijn eiwitshakes slecht voor je nieren?

Eiwitshakes zijn in principe veilig voor je nieren, zolang deze goed werken. De meeste mensen zullen dus geen nierproblemen krijgen van het gebruik van eiwitpoeder.

Hoge eiwitdoseringen kunnen wel schadelijk zijn voor mensen met slecht werkende nieren. In dat geval kan een hoge dosering eiwitten zorgen voor de verergering van je nierklachten.

Word je dik van eiwitshakes?

Eiwitshakes zitten vol met belangrijke proteïne, waar je lichaam dankbaar gebruik van maakt. Zo kan eiwitpoeder je helpen bij het versnellen van je vetverbranding.

Eiwitshakes maken je dus niet dik, maar juist het tegenovergestelde!

Let er hierbij natuurlijk wel op dat je geen enorm overschot aan eiwitten gaat creëren.

Gezond afvallen met eiwitpoeder

eiwit shake

Je kunt op een gezonde manier afvallen door eiwitpoeder te gebruiken. Veel mensen met overgewicht merken dat eiwitshakes een positief effect hebben op hun gewichtsverlies.

Allereerst zorgt eiwitpoeder voor een vol en verzadigd gevoel. Hierdoor heb je minder zin om (ongezond) te gaan snoepen. Ook krijg je door de dag heen minder honger, waardoor je kleinere maaltijden eet.

Verder zorgt proteïne voor een verbetering van je metabolisme. Je vetverbranding wordt dus flink aan het werk gezet als je extra proteïne neemt. Het is zelfs zo dat eiwitshakes zonder te sporten alsnog helpen bij het afvallen.

Als je hiernaast ook nog meer gaat bewegen zullen de kilo’s er helemaal af vliegen!

Spierherstel dankzij proteïne shakes

Je lichaam gebruikt eiwitten om je spieren te onderhouden. Ook worden de eiwitten gebruikt om je lichaam na een zware training te laten herstellen.

Wat zeggen experts over eiwitpoeder?

Ook experts op het gebied van voeding hebben uiteraard een mening over eiwitpoeder. Zij hebben genoeg kennis om een onderbouwde mening te geven over proteïne shakes.

Gelukkig zijn experts over het algemeen zeer positief over eiwitshakes. De proteïne in de shakes zorgt volgens hen voor verbeterde lichaamsfuncties. Zo worden je botten en spieren positief beïnvloed door eiwitshakes, zeggen ze.

Conclusie – Is eiwitpoeder gezond?

eiwitshake gezond

Voor de meeste mensen is proteïne poeder dus gezond om te gebruiken. Zeker als je wilt afvallen helpt eiwitpoeder je om dit op een gezonde manier te doen.

Heb je wel last van eventuele nadelen? Dan kun je altijd nog gebruik maken van een biologische variant zonder melkproducten.

Het is in ieder geval zeker een aanrader om eiwitpoeder te gebruiken!
Veelgestelde vragen

Welke eiwitpoeder kan ik gebruiken als veganist of vegetariër?

Als vegetariër kun je gebruik maken van de meeste soorten eiwitpoeders, aangezien er meestal alleen melkproducten in zitten. Als veganist kun je ook gebruik maken van biologische eiwitpoeders, hier zitten meestal helemaal geen dierproducten in. Lees voor het gebruik altijd even het etiket.

Is eiwitpoeder slecht voor mijn huid?

Eiwitpoeder kan zorgen voor pukkeltjes en plekjes op de huid, net als andere melkproducten. Gelukkig komt dit niet veel voor. Als je hier wel last van hebt, kun je gebruik maken van plantaardige eiwitten.