Is pre workout slecht voor je? De grootste nadelen!

Als je pre workout wilt gaan gebruiken wil je er natuurlijk meer over weten. Zo wil je bijvoorbeeld weten of pre workout slecht voor je is. Ook wil je meer weten over de eventuele pre-workout nadelen.

In dit artikel lees je allereerst alles over de bijwerkingen van pre workout. Hierbij worden de grootste pre-workout nadelen in detail behandeld.

Ook lees je meer over wat wetenschappers te zeggen hebben over pre workout. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar de aanbevolen hoeveelheid per dag.

Zo kun jij dus voor jezelf bepalen of pre workout goed of slecht is!

Is pre workout slecht voor je gezondheid?

ervaring pre workout zonder cafeïne

Pre workout is in principe niet slecht voor je gezondheid. Het supplement mag namelijk gewoon in de winkel worden verkocht. Ook zijn er strenge regels verbonden aan het maken van pre workout, die gezondheidsrisico’s wegnemen.

Pre workout is voor de meeste mensen dus niet gevaarlijk.

Te veel pre workout kan echter wel negatieve gevolgen hebben op je gezondheid. Het is daarom belangrijk om je aan de maximaal aanbevolen dosering te houden. Als je over deze aanbevolen hoeveelheid gaat kun je last krijgen van bijwerkingen.

Daarnaast zijn sommige mensen gevoeliger voor de bestanddelen van pre workout. Zo kunnen mensen die niet tegen cafeïne gaan het supplement beter laten staan. Zij kunnen eventueel wel kiezen voor een pre workout zonder cafeïne.

De grootste bijwerkingen & nadelen van pre workout

Er zijn een aantal vervelende bijwerkingen van pre workout. Gelukkig treden deze bijwerkingen meestal alleen op bij een te hoge dosering van het supplement. Toch kun je ook bij lagere doseringen last hebben van deze bijwerkingen.

Ook bij het gebruik van illegale pre workout is de kans op deze bijwerkingen groter. Deze pre workout supplementen bevatten namelijk bestanddelen die slecht kunnen zijn voor je gezondheid.

Hieronder vind je de meest voorkomende bijwerkingen van pre workout.

Trillingen en tintelingen in je lichaam

pre workout tinteling handen

Allereerst kan pre workout zorgen voor trillingen in je lichaam. Zeker een sterke pre workout kan deze tintelingen in je lichaam versterken. Vooral in je handen en vingers zul je dit effect merken.

Overigens vind niet iedereen die trillingen een nadeel. Het laat volgens hen namelijk zien dat je lichaam klaar is voor een intensieve training. Toch is het iets om rekening mee te houden.

Ditzelfde geldt ook voor jeuk door pre workout. Het is niet schadelijk, maar kan wel vervelend zijn.

Extreem veel zweten

Verder kun je door pre workout meer gaan zweten. Er zijn gevallen bekend waarbij gebruikers enorm gingen zweten na de inname van pre workout. Zeker bij goedkope pre workout is de kans op hevige zweetaanvallen groter.

In pre workout zitten namelijk veel bestanddelen die je lichaam activeren. Hoe actiever je lichaam wordt, hoe meer je gaat zweten. Zeker bij hevige inspanning in de sportschool zul je dus veel vocht verliezen door zweet.

Het is daarom belangrijk om goed te drinken als je last hebt van deze bijwerking. Als je veel zweet is het namelijk raadzaam om je lichaamsvocht op peil te houden.

Veel zweten is overigens niet slecht voor je. Wel kan het vervelend zijn omdat je sportkleding er helemaal nat van wordt.

Slecht slapen

slapeloosheid wakker liggen

Ook zijn er gebruikers die slecht slapen door het gebruik van pre workout. Stoffen zoals cafeïne zorgen er namelijk voor dat je lichaam constant aan staat. Als je pre workout dus in de avond neemt, zul je waarschijnlijk niet kunnen slapen.

Daarom wordt het aangeraden om pre workout niet in de avond te nemen. Neem het bijvoorbeeld uiterlijk 4 uur voordat je gaat slapen in. Zo verklein je het risico op slapeloze nachten.

Er zijn ook mensen die zelf pre workout maken, om bijvoorbeeld kosten te besparen. Dan is het dus belangrijk om niet te veel actieve stoffen toe te voegen. Een goede balans in je zelfgemaakte pre workout zorgt namelijk voor een gebalanceerde nachtrust.

Is pre-workout slecht voor je hart?

Pre workout is niet per se slecht voor je hart. Wel kunnen sommige bestanddelen van pre workout in hoge doseringen hartkloppingen veroorzaken. Zeker cafeïne zorgt ervoor dat je hart sneller gaat kloppen.

Er zijn ervaringen van gebruikers die last kregen van hartsteken en hartkloppingen na pre workout. Gelukkig zijn dit zeldzame gevallen, waardoor het gebruik van pre-workout meestal wordt gezien als risicoloos.

Om hartkloppingen tegen te gaan, kun je bijvoorbeeld pre workout zonder cafeïne proberen. Ook is pre workout zonder beta alanine een goede optie. Zeker als je elke dag pre-workout neemt is het slim om dit te doen. Het verkleint de kans op hartklachten namelijk aanzienlijk.

Beide bestanddelen kunnen in zeldzame gevallen namelijk vervelende gevolgen hebben voor je hart. Zeker mensen die al een hartaandoening hebben, lopen meer risico op hartkloppingen door pre workout.

Pre workout goed of slecht: wat zegt de wetenschap?

dokter wetenschappelijk onderzoek

De wetenschap is het erover eens dat normale doseringen pre workout geen probleem zijn. Als je het supplement gecontroleerd en bewust gebruikt, is pre workout dus zeker niet slecht.

Ook bij hoge doseringen heeft pre workout voor de meeste mensen geen risicovolle bijwerkingen. Experts raden echter wel aan om de maximale dosering nooit te overschrijden.

Wetenschappers waarschuwen wel voor het gebruik van illegale pre workout. Net als sommige illegale afslankpillen bevatten veel illegale pre workout supplementen namelijk efedrine. Dit bestanddeel is erg gevaarlijk en kan ernstige hartklachten veroorzaken.

De aanbevolen hoeveelheid pre workout per dag

pre workout shake

De aanbevolen hoeveelheid pre workout verschilt per merk. Niet alle pre workout supplementen hebben namelijk even veel werkzame ingrediënten. Van het ene supplement kun je dagelijks dus meer nemen dan van het andere type.

Wel is onderzocht dat mensen gemiddeld maximaal 400mg cafeïne per dag mogen innemen. Een gemiddelde dosering cafeïne houdende pre workout bevat zo’n 200 tot 300mg cafeïne. Te veel pre workout kan dus zorgen voor een te hoog cafeïne gehalte.

Met 1 dosering zit je meestal dus al op de helft van je maximum. Als je ook nog koffie drinkt moet je dus goed opletten hoeveel pre workout je neemt.

Overigens kunnen sommige mensen prima tegen hoge doseringen cafeïne. Dit kun je dus voor jezelf uitproberen.

Conclusie: is pre workout goed of slecht?

In principe is pre workout een goed supplement voor de fanatieke sporter. Het supplement heeft veel voordelen waarmee je je trainingsniveau sowieso zult verbeteren. Daarnaast wordt pre workout door veel betrouwbare en veilige verkopers aangeboden.

Pre workout heeft echter wel een aantal potentiële bijwerkingen die vervelend kunnen zijn. Toch zijn deze bijwerkingen voor veruit de meeste mensen niet gevaarlijk. Ook heeft lang niet iedereen er last van.

Je kunt dus wel stellen dat pre workout voor bijna iedereen een geschikt supplement is.