Kniebrace voor hardlopen: Aandachtspunten, voordelen & nadelen

Als je last hebt van kniepijn, kun je overwegen om een kniebrace te dragen tijdens het hardlopen. Of dit nodig is, hangt af van hoeveel pijn je hebt. 

Een brace oefent over het algemeen druk uit rond verschillende structuren van de knie om pijn te verlichten of ondersteuning te bieden voor de stabiliteit van de knie.

Het kan echter moeilijk zijn om te bepalen of je kniepijn echt om extra ondersteuning vraagt. 

Een kniebrace voor hardlopen is verkrijgbaar in verschillende soorten. In dit artikel zullen we je meer vertellen over het dragen van een knieband tijdens het hardlopen, wanneer je het nodig hebt en wat de voor- en nadelen zijn. 

Wat is een kniebrace precies?

Een kniebrace is een steun die gedragen kan worden om kniepijn te verminderen, blessures te voorkomen en je te helpen herstellen na een blessure.

Soorten kniebraces zijn gemaakt van verschillende materialen en bieden verschillende ondersteuningsniveaus voor het kniegewricht.

De juiste kniebrace voor jouw specifieke kniepijn hangt af van je toestand. Je zorgverlener zal je moeten adviseren welk type kniebrace voor hardlopen het beste bij je past. 

Wat zijn de voor- en nadelen van een kniebrace voor hardlopen?

hardlopen met kniebrace

Voordat je een knieband voor hardlopen gaat kopen, is het goed om even stil te staan bij de voor- en de nadelen van het dragen ervan. Op deze manier kun je beter een weloverwogen beslissing maken.

Voordelen

Of je nu wel of niet in het verleden een knieblessure hebt gehad: knie ondersteuning tijdens het hardlopen is in de meeste gevallen ideaal.

De belangrijkste reden is dat tijdens het hardlopen je knieën veel van de impact absorberen, wat na verloop van tijd tot schade kan leiden. 

Bij hardlopers die geen voorzorgsmaatregelen nemen, zal de schade aan je knieën na verloop van tijd toenemen en uiteindelijk kunnen leiden tot knieproblemen, waardoor je helemaal niet meer kunt hardlopen.

Later in het leven kan dit het maken van basisbewegingen zelfs bemoeilijken. 

Daarom is het veilig om te zeggen dat de meeste hardlopers een kniebrace zouden moeten/kunnen dragen. Het helpt namelijk om je knieën te beschermen tegen schade, zodat je langer kunt rennen.

Uiteraard spelen de juiste hardloopschoenen hierbij ook een grote rol. 

Nadelen

Er zitten niet alleen maar voordelen aan het dragen van een kniebrace tijdens het hardlopen.

Als je kniepijn ervaart, is het belangrijk om een ​​zorgverlener te raadplegen. Een kniebrace mag alleen als aanvullende maatregel worden gebruikt, niet als primaire vorm van behandeling.

Een mogelijk nadeel van het gebruik van een kniebrace is dat de spieren rondom de knie na verloop van tijd kunnen verzwakken.

Doordat de kniebrace ondersteuning biedt, kunnen de spieren minder actief worden en kunnen ze atrofiëren. Dit kan leiden tot verdere instabiliteit en zwakte in de knie. 

Om dit te voorkomen is het belangrijk om de kniebrace niet te dragen tijdens activiteiten die normaal gesproken geen pijn veroorzaken.

Als knie ondersteuning tijdens het hardlopen is het prima, maar alleen als je zeker weet dat er geen verdere medische hulp nodig is. 

Voor wie is een knieband voor hardlopen geschikt?

kniebrace soorten

Hoewel we eerder zeiden dat het dragen van de beste kniebrace tijdens het hardlopen geen kwaad kan (wat meestal ook zo is), raden we aan om er alleen een te dragen wanneer dit wordt aanbevolen door een gezondheidsprofessional.

Als je onlangs een operatie aan je knie hebt ondergaan of een lichte blessure hebt gehad, kun je veel baat hebben bij knie ondersteuning tijdens het hardlopen.

Zo ook wanneer je lijdt aan bepaalde aandoeningen zoals anterieure kniepijn (PFPS) en patellatendinopathie. 

Over het algemeen geldt dat als je het gevoel heeft dat je knie extra ondersteuning nodig heeft, er zelden schade kan ontstaan ​​als je een kniebrace draagt. Zolang je hem na het hardlopen weer afdoet.

Onthoud dat kniebanden geen vervanging van een persoonlijk en professioneel revalidatieprogramma.

Verschillende soorten kniebraces voor verschillende knieblessures

Als het gaat om het kiezen van een kniebrace voor hardlopen, geldt ‘One size fits all’ zeker niet. Verschillende knieblessures, blessurestadia en chronische aandoeningen vragen om verschillende soorten kniebraces. 

De beste kniebrace voor hardlopen

Knee sleeves aantrekken

Als hardloper kun je het beste banden en riemen gebruiken om patellapeesontsteking of acute kniepijn te behandelen. Deze zijn ontworpen om een ​​comfortabele, effectieve druk op de knie uit te oefenen om pijn te verlichten. 

Knee sleeves en compressiebraces kunnen daarnaast de pijntjes en kwalen van lichte tot matige chronische kniepijn en artritis te verminderen.

Deze steunbraces herverdelen de gewichtdragende belasting en zorgen ervoor dat hardlopen gemakkelijker wordt. 

Let op: de beste kniebrace voor hardlopen moet eenvoudig en gemakkelijk aan en uit te trekken zijn, zodat je de pasvorm kunt aanpassen voor ultiem comfort en kniebescherming. 

Combineer een kniebrace voor hardlopen met versterkende oefeningen

De hoofdoorzaak van kniepijn en knieblessures is vaak terug te voeren op andere ledematen in het lichaam die zwak zijn.

Zij maken de knie ‘de dupe’ van eventuele spanningen die het been absorbeert tijdens het hardlopen. De enkels en de heupen zijn hier bijvoorbeeld vaak de oorzaak van.

Het doen van fysiotherapeutische oefeningen naast het dragen van kniebraces, zoals oefeningen die bestaan uit het versterken van de enkels en de heupen, zullen helpen om het genezingsproces te ondersteunen. 

Ze kunnen het bewegingsbereik vergroten, voedingsstoffen in het kraakbeen brengen en pijn verlichten. Onder andere met een loopband voor thuis kun je oefeningen realiseren. 

Hoe kies je de beste kniebrace voor het hardlopen?

hardlopen met kniebrace pijnverlichting

Hoewel het misschien simpel lijkt om de perfecte kniebrace voor hardlopen te kiezen, is het uiterst cruciaal dat hardlopers hun huiswerk doen als het gaat om het kiezen van de kniebrace die je het beste zal helpen.

Factoren om rekening mee te houden hebben we hieronder op een rijtje gezet.

De prijs

Kniebraces kunnen in prijs variëren van tien euro tot honderden euro’s. Stel van tevoren een budget vast voor je aankoop, zodat je kunt zoeken binnen een bepaald prijsbestek. 

Gemiddelde gebruikersbeoordeling

Voordat je een knieband voor hardlopen gaat kopen, doe je er goed aan om de gebruikersbeoordelingen en ervaringen van eerdere kopers grondig doornemen.

Dit kan je helpen om uiteindelijk een weloverwogen keuze te maken. 

Ademend vermogen

Je kniebrace moet maximaal comfort bieden tijdens het hardlopen. Zorg ervoor dat de stof licht en ademend is voor optimale ventilatie.

Mobiliteit

In het geval van ernstiger letsel of artritis, heb je mogelijk een beugel nodig die de mobiliteit minimaliseert.

Als dit niet essentieel is, kun je het beste zoeken naar een kniebrace met een open patella waarmee je je knieën volledig kunt strekken tijdens het hardlopen. 

Compressie

Bepaal de hoeveelheid compressie die je nodig hebt. Sommige kniesteunen hebben een vaste compressie, terwijl andere verstelbaar zijn.

Conclusie

hardlopen ondersteuning kniebrace

Hopelijk heb je nu een beter beeld van wat een kniebrace voor hardlopen precies is en hoe deze je kan helpen bij je training.

Zoals je hebt kunnen lezen zijn er verschillende soorten kneebraces en is het dragen van een brace tijdens het hardlopen in veel gevallen goed ter ondersteuning. 

Verder zijn er een aantal factoren om rekening mee te houden, mocht je besluiten op op zoek te gaan naar de beste kneebrace voor hardlopen.

Al met al kan extra ondersteuning tijdens het hardlopen ervoor zorgen dat de pijn in je knieën wordt verminderd, zolang je het op de juiste manier gebruikt.
Relevante artikelen: