Krachtapparatuur kopen? Het aanbod krachttraining apparaten

Als je op zoek bent naar krachtapparatuur, kom je er heel snel achter dat er een enorm aanbod is in krachttraining apparaten.

Dit kan verwarrend zijn, want waar zijn al die verschillende soorten nu eigenlijk goed voor? Hoe maak je gebruik van al die verschillende gewichten en wat is het beste krachttraining apparaat voor thuis?

In dit artikel geven we een overzicht van de belangrijkste fitness apparaten voor krachttraining en hoe je deze gebruikt. Met de apparaten in dit artikel kan je eindelijk het krachthonk voor thuis samenstellen waar je altijd van hebt gedroomd.

Overzicht fitnessapparaten voor krachttraining (voor thuis & sportschool)

Onderstaand overzicht geeft een duidelijk beeld van het doel van verschillende soorten krachtapparatuur. Je ziet in een oogopslag voor welke spiergroep de fitnessapparaten bedoeld zijn. Al deze krachtapparatuur is terug te vinden in een sportschool, maar is ook beschikbaar voor thuis gebruik.

We bespreken apparaten om je bovenlichaam mee te trainen, maar ook apparaten voor je benen. De meeste krachtapparatuur is geschikt voor meerdere spiergroepen. Zo kun je vaak een full body workout uitvoeren, als je creatief bent met jouw oefeningen!

Krachtstation

krachtstation

Een krachtstation is een krachttraining apparaat voor thuis die ontworpen is om al jouw spiergroepen te kunnen trainen. Het apparaat ziet er overweldigend uit omdat er verschillende zitvlakken en handgrepen beschikbaar zijn.

De handgrepen en zitvlakken hebben veel aanpasmogelijkheden, zodat je het krachtstation om kan bouwen voor verschillende oefeningen.

Het krachtstation bevat in de basis een losse kabel, lat pulldown, chest press, machine fly, row machine en een leg extension.

Spiergroep:

 • Benen
 • Borst
 • Rug

Hoe gebruik je een krachtstation?

Bepaal welke oefening je wilt gaan uitvoeren op het krachtstation en pas de handgrepen en het zitvlak aan op deze oefening.

Neem vervolgens plaats op het zitvlak en voer de oefening uit met de buikspieren aangespannen en een rechte rug.
Power rack

power rack

Een power rack is een constructie die is gebouwd om verschillende compound oefeningen uit te kunnen voeren. Het krachtapparaat beschikt over het algemeen een squatrek en pull up handgrepen. Hier kun je veel verschillende oefeningen mee uitvoeren.

Met een power rack voor thuis kun je een intensieve full body work-out uitvoeren met onder andere de oefeningen: back squat, pull up, military press, bench press (als je ook over een bankje beschikt), rows, dips en deadlift. Ideaal voor een eigen krachthonk thuis.

Spiergroep:

 • Benen
 • Rug
 • Borst
 • Schouders
 • Armen

Hoe gebruik je een power rack?

Afhankelijk van de oefening die je gaat uitvoeren bepaal je de hoogte van de barbell of leg je de barbell aan de kant. Voor pull ups is bijvoorbeeld geen barbell nodig.

Voor een squat zorg je ervoor dat de barbell op schouderhoogte hangt, voor een row zorg je ervoor dat de barbell net onder de knieën hangt.
Cable crossover

cable crossover

Een cable crossover is een van de fitness apparaten voor krachttraining die in de sportschool altijd bezet is. Het is een populair apparaat omdat je er veel oefeningen mee kan uitvoeren. Het apparaat bestaat uit een constructie met links en rechts een kabel die je hoger en lager kunt zetten.

Het krachtapparaat is effectief omdat je tijdens het uitvoeren van de oefening altijd weerstand hebt, ook tijdens de negatieve lijn van de oefening. De populairste oefeningen met een cable crossover zijn de cable fly, face pull, tricep pull down en de bicep curl.

Spiergroep:

 • Borst
 • Rug
 • Biceps
 • Triceps

Hoe gebruik je een cable crossover?

De meest populaire oefening van de cable crossover is de cable fly, voor de borst spieren. Deze kan op 3 verschillende manieren worden uitgevoerd.

Zet de kabels op de hoogste stand om de onderkant van de borst te trainen. Op de laagste stand train je de bovenkant van de borstspieren en als de kabels in het midden staan gepositioneerd, train je de binnenkant van de borst.
Smith machine

smith machine

Een smith machine is een apparaat waarbij een barbell vast staat tussen een constructie.

De barbell kan wel naar beneden en naar boven bewegen, maar kan niet naar links of rechts bewegen. Dit zorgt ervoor dat je meer stabiliteit ervaart tijdens de oefeningen die je uitvoert.

In tegenstelling tot een squat rek, waar de barbell los is, hoef je dus geen balans te gebruiken. Je kan je focussen op oefeningen zoals een squat, lunge, deadlift of bench press, zonder angstig te zijn dat je omvalt.

Spiergroep:

 • Benen
 • Borst

Hoe gebruik je een smith machine?

Til de barbell omhoog en draai hem naar je toe om hem uit de grip van de smith machine te halen. Nu kan de barbell naar onder en boven bewegen. Voer nu jouw favoriete oefening uit.

Zodra je klaar bent haak je de barbell weer terug in de grip van de smith machine, zodat hij weer vaststaat.
Fitnessbank

fitnessbank

Een fitnessbank is onmisbaar als krachttraining apparaat voor thuis. Op een bankje kan je talloze oefeningen uitvoeren.

Het grote voordeel van een fitnessbank, is dat hij volledig omhult is met stevige kussens. De kussens zorgen ervoor dat jij comfortabel blijft, ook als je zware gewichten gebruikt.

Met een goede fitnessbank kan jij jouw oefeningen comfortabel uitvoeren, waardoor je ook een optimale houding behoudt en dus het beste resultaat behaald. Een bankje is onmisbaar bij oefeningen als de incline bench press, skull crushers of dumbbel flys.

Spiergroep:

 • Full body

Hoe gebruik je een fitnessbank?

Een fitnessbank is altijd in hoogte verstelbaar. Onder het bankje zit een pin die je los kan draaien of trekken, vervolgens bepaal je de gewenste positie van de rugleuning en steek je de pin weer terug.

De fitnessbank kan plat voor een liggende positie, schuin voor incline oefeningen of rechtop voor een zittende houding.
Bankdruk set

bankdrukset

Een bankdruk set is zoals de naam al zegt, ontworpen voor de grote compound oefening voor de borst: de bench press. Benchen, of wel bankdrukken, is een oefening waarbij jij plat op de rug op een fitnessbank ligt. In die positie druk je een barbell vanaf de borst in een rechte lijn omhoog.

Dit is de beste oefening om de borstspieren te laten groeien, omdat je in 1 beweging de gehele borstspier gebruikt.

Het is wel belangrijk om een comfortabele fitnessbank tot je beschikking te hebben, en de barbell op de juiste hoogte voor jouw armen hebt hangen.

Spiergroep:

 • Borst

Hoe gebruik je een bankdruk set?

Zorg ervoor dat jouw armen licht gebogen zijn wanneer je op de rug ligt en de barbell vast hebt. Grijp vervolgens de barbell iets breder dan schouderbreedte vast.

Til de barbell van de bankdruk set af en laat deze zakken naar de borst.

Druk hem vervolgens weer omhoog. Herhaal dit 8 tot 10 keer.
Leg press machine

leg press machine

De leg press machine is perfect als jij meer volume in de benen wilt creëren.

Het is een krachttraining apparaat voor thuis waarbij je snel progressie ziet. Omdat het lichaam in een stabiele houding op het bankje zit, kan je alle kracht en energie uit jouw benen halen.

Spiergroep:

 • Benen

Hoe gebruik je een leg press machine?

Neem plaats op het bankje van de leg press machine en zorg ervoor dat de benen gebogen zijn wanneer je contact maakt met het voetvlak.

Plaats de voeten plat op het vlak op heupbreedte en druk vervolgens het voetvlak van je af.

Zorg ervoor dat je de knieën nooit op slot zet, maar houdt hier altijd een lichte buiging in om ongelukken te voorkomen.
Buikspiertrainer

buikspiertrainer

Een buikspiertrainer is krachtapparatuur in de simpelste vorm. Het is een constructie die ervoor zorgt dat jij op een makkelijke manier en in de juiste houding een sit up beweging kunt maken. Veel mensen blesseren hun rug wanneer ze sit-ups doen, met de buikspiertrainer is dit verleden tijd.

De constructie ligt om je heen, terwijl jouw hoofd op het ingebouwde kussen rust. Omdat de buikspiertrainer rond is afgewerkt van onderen, maar hij de beweging omhoog soepeler. Je rolt als het ware heen en weer terwijl je de buikspieren aanspant.

Spiergroep:

 • Buikspieren

Hoe gebruik je een buikspiertrainer?

Ga op je rug liggen met je hoofd op het kussen van de buispiertrainer. Plaats de handen op een comfortabele positie aan de zijkant of bovenkant.

Plaats de voeten plat op de grond met de knieën gebogen. Beweeg nu heen en weer door de buikspieren aan te spannen.

Zorg ervoor dat je hoofd altijd op het kussen blijft voor de juiste houding.
Lat pulley

lat pulley

Een lat pulley is krachtapparatuur waarmee de boven rug spieren getraind worden. Dit apparaat is gebaseerd op een pull up, maar de pull up is een zware oefening waar de rugspieren eerst sterker voor moeten worden. Met de lat pull down kun je deze spieren sterker maken.

Met de lat pulley trek je gewicht naar je toe, met de rugspieren. Je kan je oefening op verschillende manieren uitvoeren, door de grip te veranderen.

Je kunt bijvoorbeeld een wijde grip toepassen, of een grip met de handen naar binnen om andere delen van de rugspieren meer aan te spreken.

Spiergroep:

 • Rug

Hoe gebruik je een lat pulley?

Neem plaats op het zitgedeelte en zorg ervoor dat de stootkussens die de knieën tegenhouden op de bovenbenen rusten.

Dit stimuleert een juiste houding. Plaats de handen in de gewenste grip op de hendel en trek de stang naar je toe.

Zorg ervoor dat de borst vooruit is en de schouders naar achteren.
Power tower

power tower fitnessapparaat

Een power tower is zoals de naam al zegt, een hoog krachttraining apparaat voor thuis. Hij ziet er simplistisch uit, maar je kunt er veel oefeningen mee doen. Zo kun je pull ups, dips en verschillende buikspieroefeningen uitvoeren met de power tower.

Spiergroep:

 • Rug
 • Buikspieren
 • Triceps

Hoe gebruik je een power tower?

Voor een pull up ga je met je gezicht richting de power tower staan, grijp je de bovenste hendels vast en trek je jezelf omhoog.

Om de triceps te trainen met dips druk je jezelf omhoog op de middelste handgrepen. In diezelfde positie kun je de buikspieren trainen door de benen omhoog en omlaag te bewegen.
Verstelbare dumbbells

verstelbare dumbells

Verstelbare dumbbells zijn onmisbaar in een krachthonk voor thuis.

Een verstelbare dumbbel heeft hetzelfde ontwerp als een barbell, maar dan in het klein. Je schroeft dus gewichten aan de zijkanten om meer gewicht toe te voegen. Op deze manier kunnen jouw trainingen intensiever worden.

Ideaal als je met meerdere mensen gebruik wilt maken van jouw krachtapparatuur of als jouw doel is om sterker te worden. Dumbbells kunnen gebruikt worden voor elke soort oefening.

Elke body weight oefening kan je zwaarder maken door dumbbells vast te pakken. Op die manier breng jij jouw spieren steeds onder spanning en worden ze sterker omdat ze meer weerstand opbouwen.

Spiergroep:

 • Full body

Hoe gebruik je verstelbare dumbbells?

Draai de schroeven aan de zijkanten van de verstelbare dumbbells los. Voeg nu het gewenste gewicht toe en zorg ervoor dat beide kanten gelijk zijn. Draai vervolgens de schroeven weer terug om het gewicht op zijn plaats te houden.