Top 5 krachtstation oefeningen

Als je een eigen krachtstation in je homegym hebt, gaat er waarschijnlijk een wereld voor je open. Je kunt zoveel oefeningen doen dat je zo gek niet kunt bedenken waar te beginnen.

Aan de hand van een trainingsschema kun je gemakkelijk krachtstation oefeningen doen. Om je hiermee goed op weg te helpen, hebben wij de top 5 krachtstation oefeningen op een rijtje gezet voor verschillende spiergroepen.

1. Bicep curls (biceps)

krachtstation_bicep_curl

Een van de spieren die je kunt trainen met een krachtstation zijn de biceps. Een van de beste oefeningen hiervoor is de bicep curl. Deze kun je met losse dumbells doen of met een rechte stang.

Neem plaats op de zitting van het krachtstation en leun met je triceps op het steuntje. Indien je een rechte stang gebruikt hou deze met beide handen vast met je duimen naar buiten.

Trek de stang vervolgens op tot aan je kin en laat deze rustig weer zakken. Met de dumbells kun je dit op dezelfde manier doen of door de dumbells horizontaal te houden. Hierbij kun je de sets ook per arm doen.

Je kunt deze oefening zittend of staand uitvoeren.

2. Lat pull down (rugspieren)

lat_pulldown_homegym_uitvoering

Er zijn verschillende krachtstation oefeningen geschikt voor de rugspieren. De meest bekende hiervan zijn de lat pull down en de cable row.

Neem voor de lat pull down andersom plaats op de zitting. Met je buik richting de rugleuning. Stel het gewicht in van de bijgeleverde schijven van het krachtstation.

Pak de brede lat zo breed mogelijk vast en trek deze met gestrekte rug bijna tot aan je borst. Leun hierbij iets naar achter, zodat je jezelf niet in de weg zit bij deze krachtstation oefening.

Ben je bij je borst? Hou de lat dan even vast voor het triggeren van je rugspieren en breng deze langzaam weer terug naar boven.

3. Shoulder press (schouderspieren)

Voor de schouderspieren zijn er veel oefeningen mogelijk met een krachtstation. Een daarvan is de cable shoulder press. Deze kun je overigens ook met dumbells doen. Dit is vooral handig als je minder gewicht wilt gebruiken.

Voor de shoulder press kun je de barbell het best op ooghoogte ophangen aan je krachtstation. Zo kun je hier gemakkelijk onder staan.

Wil je liever niet staan, dan kun je deze krachtstation oefening ook zittend doen. Begin met de barbell op schouderhoogte achter je hoofd.

Houd deze iets breder vast dan schouderbreedte. Duw de barbell omhoog, maar overstrek je armen niet. Laat de barbell daarna weer zakken tot aan je schouders.

4. Leg extension (beenspieren)

leg_extension_op_homegym_multistation

Je zou niet denken dat er voor beenspieren veel oefeningen mogelijk zijn op een krachtstation. Toch kun je met behulp van de kabels of het voetstuk je beenspieren trainen. Zo ook een leg extension oefening.

Voor deze oefening neem je plaats met je rug tegen de zitting van het krachtstation. Zorg dat je voor deze homegym oefening het voetstuk op de juiste hoogte hebt, zodat je deze met je schenen kunt wegdrukken.

Strek je benen om het gewicht op te tillen. Hou dit voor een paar seconden vast om het vervolgens weer langzaam te laten zakken.

5. Cable kick back (bilspieren)

krachtstation_cable_kickback_beenspieren

Niet alleen voor je benen, maar ook voor je billen kun je de kabels gebruiken. Een van de krachtstation oefeningen is een cable kick back.

Hiervoor heb je een enkel strap nodig die je kunt vastmaken aan de kabel onderop je krachtstation.

Sta rechtop en leun met je handen op het steuntje of op de rugleuning van je krachtstation. Trap je been recht naar achter, maar breng je been niet verder om hoog dan ter hoogte van je bil.

Je zult de spieren bovenop je bil gelijk voelen aanspannen. Breng je been daarna weer naar beneden naast je staande voet.

Trainingsposter met krachtstation oefeningen

Je weet nu een aantal oefeningen die je kunt doen met een krachtstation aan de hand van een trainingsschema. Om deze krachtstation oefeningen zo goed mogelijk te doen wil je wel de juiste houding aannemen.

Hiervoor kun je ook gebruik maken van een trainingsposter met krachtstation oefeningen.

Op zo’n trainingsposter staan diverse krachtstation oefeningen die je mee kunt nemen in jouw trainingsschema. Deze staan duidelijk uitgebeeld waardoor je precies kunt zien hoe je jouw krachtstation hiervoor kunt gebruiken.

Ook kun je hierop goed zien wat de juiste houding is tijdens verschillende oefeningen.

Wil jij een krachtstation kopen? Klik op de knop hieronder voor de koopgids:


Meer oefeningen:

1 gedachte over “Top 5 krachtstation oefeningen”

 1. Hi Ik heb net een HG60 en zou graag een poster willen met alle oefeningen als stimulans.
  Hebben jullie dat en kan dat toegestuurd worden?

  Jan van Riebeeckstraat 56
  5021 SV Tilburg, NLD.

  D. Bertens (dhr.)

  Beantwoorden

Plaats een reactie