Dit zijn de 5 beste leg press machines van 2024

Met een leg press thuis kun je op elk moment van de dag werken aan je beenspieren. Deze apparaten zijn essentieel voor elke sportieveling.

We hebben de 5 beste leg press machines voor je geselecteerd.

Zeg je abonnement op de Basic Fit dus maar vast op. Met deze apparaten hoef je de deur niet meer uit voor een goede work out!

De leg press machine in het kort

Leg press machine

De leg press is een populair krachttraining apparaat. Het kan je helpen bij het opbouwen van belangrijke spieren in je benen.

Er zijn 3 soorten leg press machines die vaak worden aangetroffen in sportscholen. Dit is de standaard horizontale leg press, de verticale leg press en de 45 graden leg press.

Deze laatste heeft een stoel die schuin achteroverleunt terwijl je benen in diagonale richting omhoog worden gedrukt.

Beide machines worden gebruikt om de quadriceps en hamstrings van de dij en de bilspieren te ontwikkelen.

Hoewel het een eenvoudige oefening lijkt, is het belangrijk om te leren hoe je de machine op de juiste manier kunt gebruiken.

Door aandacht te besteden aan je vorm, kun je de voordelen van krachtopbouw maximaliseren. Ook voorkom je zo blessures.

De leg press wordt gebruikt als onderdeel van een beenversterkende routine of een circuittraining.

De voor- en nadelen van een leg press

Voordelen

 • De leg press is een geweldige machine voor het ontwikkelen van de bilspieren, hamstrings, quads en zelfs kuitspieren.
 • Het is over het algemeen veilig voor beginners die nieuw zijn met gewichtstraining. Dit komt door het gecontroleerde bewegingspatroon van de machine.
 • Je hebt geen spotter nodig. Het is dus ook een geweldige optie voor solo sporters. Zorg er wel voor dat je de veiligheidsbeugels op de leg press gebruikt. Zo voorkom je dat het gewicht van de machine afglijdt.
 • De leg press isoleert het onderlichaam. Hierdoor is het een geweldige optie voor mensen met rug- of schouderblessures die hun benen willen versterken.
 • Je kunt ook sets doen met slechts één been. Je hoeft je namelijk geen zorgen te maken over het evenwicht. 

Nadelen

 • De leg press machine helpt je om beenkracht op te bouwen. Deze beweging vertaalt zich echter niet helemaal naar echte bewegingen zoals squats of lunges. Je zult waarschijnlijk nooit in de realiteit met je voeten tegen een zwaar gewicht hoeven te duwen.
 • Staande bewegingen zoals squats en lunges trainen je core ook. Dit komt doordat je daar moet balanceren. Bij de leg press is dit niet nodig.
 • De leg press machine heeft zeker een plaats in je training routine – zolang het niet de enige beweging van het onderlichaam in je routine is. Vul de training aan met bijvoorbeeld een squatrek en een krachtstation.

Vergelijk de best geteste leg press apparaten

1. Beste 45 graden leg press – Body-Solid GLPH1100 Leg Press

Body-Solid GLPH1100 Leg Press

De Body Solid is een 45 graden leg press machine.

Deze voorziet je van een quad track roller systeem, waardoor je een stabiel tracksysteem hebt. Dit zorgt voor een consistent vloeiende beweging.

Als gebruiker ervaar je een volledig scala aan knievriendelijke bewegingen. De diamanten voetplaat biedt je een sterk, veilig drukplatform.

De rug- en schoudervulling is 10 cm dik en is bedekt met scheur- en zweetbestendige dubbelgestikte stof.

👍 Voordelen:

 • Laat je ook hack squats doen
 • Geavanceerd roller systeem
 • Zeer dikke en comfortabele leuning
2. Beste leg press voor benen en kuiten – Inspire Fitness DUAL Station

Inspire DUAL Station Leg Press

Met de Inspire Fitness Dual Station train je zowel je benen en bilspieren als je kuiten. De calf press zorgt voor een extra dimensie tijdens je work out.

De Inspire laat je toe alle spieren in je billen en benen afzonderlijk te trainen. Zo kun je precies te werk gaan. Ook haal je zo veel meer uit je aankoop.

Dit apparaat kan tot 200 kg belast worden. Door de verstelbare zitting ben je altijd comfortabel. De juiste instellingen zorgen ervoor dat je gewrichten niet te veel belast worden.

Het ontwerp van de Inspire is gebruiksvriendelijk en duurzaam.

👍 Voordelen:

 • Verstelbare zitting
 • Inclusief calf press
 • Extra grote voetplaat
3. Leg press met hoog maximum gewicht – Powertec P-CLS Leg Sled

Powertec P-CLS Leg Sled

De Powertec leg press is een krachtpatser van een machine. Deze 45 graden leg press is uitgerust met vier gewichtdragers voor een capaciteit van 300 kg.

Het lagere profiel maakt de Powertec ideaal voor krappe ruimtes.

De leg press heeft tal van veiligheidsvoorzieningen. Hieronder vallen grote, eenvoudig te bedienen veiligheidshendels aan beide zijden. Zo kun je ze makkelijk bereiken als het nodig is.

Het zorgvuldig ontworpen liftsysteem zorgt voor een soepele, vloeiende lift en een volledige bewegingsvrijheid

👍 Voordelen:

 • Maximum gewicht van 300 kg
 • Ideaal voor krappe ruimtes
 • Veel veiligheidsvoorzieningen
4. Beste leg press voor hack squats – Hack Squat DIONE HS5000

Dione Hack Squat HS5000

De Dione HS5000 is een hack squat machine van hoge kwaliteit. Je kunt de Dione intensief gebruik zonder klachten te ervaren.

Het is namelijk ideaal om je beenspieren mee te trainen. De efficiëntie en het comfort zullen je aangenaam verrassen.

Dit komt onder andere door de flexibele geleiders, het extra verzwaarde frame en de comfortabele zitting.

Bij een hack squat gebruik je je benen om het gewicht te verplaatsen dat op de schouders rust. Je zit op de Dione dus niet in een horizontale positie, maar achterover gebogen.

Deze machine is belastbaar tot wel 500 kg.

👍 Voordelen:

 • Maximum gewicht van 500 kg
 • Ideaal voor hack squats
 • Comfortabel
5. Beste budget leg press – Leg Press Extension Powerline PLP

Powerline Leg Press Extension PLP

In plaats van een volwaardige leg press machine, is de Powerline een extra hulpstuk voor de P2X home gym van Powerline. Het biedt betrouwbare prestaties voor je leg press behoeften.

Dit model is alleen compatibel met die ene home gym. Het is een zeer budgetvriendelijke optie. Dit apparaat is misschien wel de beste leg press machine voor beginners, en kan alles zijn wat je nodig hebt.

Het beschikt over kabels van hoge kwaliteit die zorgen voor een vloeiende glijdende beweging. Het is eenvoudig te installeren op de home gym.

Met dit opzetstuk kun je ook leg curls doen.

👍 Voordelen:

 • Goede prijs-kwaliteitverhouding
 • Aanpasbaar om leg curls mee uit te voeren
 • Compact
Leg press kopen: waar moet je op letten?

Beschikbare ruimte

Meet eerst de beschikbare ruimte op de plek waar je het leg press apparaat wilt plaatsen.

Dat is misschien wel het belangrijkste wat je moet doen. Je wilt geen leg press kopen als je er geen plaats of opslag voor hebt.

Een gemakkelijk op te bergen leg press is voor veel mensen een must. Misschien ben je van plan je leg press altijd opgesteld te laten staan. In dit geval is het misschien geen belangrijke functie.

In plaats daarvan wil je misschien een apparaat vinden dat je makkelijk kunt opvouwen om ruimte te creëren. 

Je lengte

Sommige leg press machines zijn niet geschikt voor korte mensen. Vraag bij het kopen van een leg press aan de fabrikant wat het hoogtebereik van het apparaat is.

Type leg press apparaat

Leg Press apparaten

Verticale, horizontale en 45 graden leg press apparaten richten zich op verschillende spieren.

Een verticale legpress zal bijvoorbeeld je heupen meer activeren. Hierdoor stimuleer je je hamstrings en bilspieren meer.

Bovendien neemt een verticale legpress vaak minder ruimte in beslag dan de andere modellen.

Zitting

Een gewatteerde zitting is erg belangrijk voor de ondersteuning van de rug. Als je je ongemakkelijk voelt tijdens het sporten, blijf je het apparaat niet gebruiken. Wat nog belangrijker is: je kunt je rug bezeren.

Evenzo zal een verstelbare rugsteun op de leg press machine je trainingen veel comfortabeler maken. Zoek daarom naar een model die deze functie heeft. 

Kies voor een leg press die de stoelbekleding adverteert als scheurvast. Zo weet je zeker dat je stoelbekleding lang meegaat.

Compatibiliteit

Je leg press machine is compatibel met standaard of olympische platen – of beide. Als je de optie hebt, kies dan een leg press die compatibel is met beide.

Dit maakt het winkelen voor de gewichten die je nodig hebt in de toekomst veel gemakkelijker. Ook kun je van het ene type naar het andere wisselen wanneer dat nodig is.

Draagvermogen

Gewichten leg press machine

Misschien hoop je op een dag veel gewicht te kunnen drukken. Zorg er daarom voor dat het draagvermogen van je leg press machine overeenkomt met je huidige capaciteiten en je toekomstige doelen.

Gewichten inbegrepen

Sommige leg press machines lijken misschien een beetje duur. Als ze worden geleverd met een stapel gewichten, zul je merken dat dit je op de lange termijn geld bespaart.

Het is misschien een goed idee om wat onderzoek te doen. Kijk bijvoorbeeld hoeveel een set gewichten afzonderlijk kost voordat je ze koopt.

Vergrendeling

Een vergrendelde positie houdt de gewichten op een bepaald punt vast om letsel te voorkomen. Zoek indien mogelijk naar een leg press met ten minste twee vergrendelingen.

Grote voetplaat

Door een leg press met een grote voetplaat te kopen, kun je comfortabeler drukken. Het gewicht wordt dan gelijkmatiger verdeeld.

De verschillende soorten leg press machines

Horizontale leg press

Leg press horizontaal

Dit is het meest voorkomende type leg press machine. Je hebt een zitje met een rugleuning. Net als een gewone stoel staat deze in een rechtopstaande positie.

Dit maakt dit type machine heel gemakkelijk om op en af ​​te stappen. De voetplaat staat verticaal (of bijna verticaal) voor de zitting. Je tilt je benen op en legt ze op de voetplaat.

Vanaf hier zijn er eigenlijk nog twee soorten: machines waar de stoel beweegt, en machines waarbij de voetplaten bewegen.

Het eerste type heeft de stoel op een set schuine rails die schuin omhoog staan. De voetplaat blijft op dezelfde plaats. De weerstand is verbonden met de zitting.

Dit type is meestal wat kleiner en goedkoper dan het tweede type.

Bij het tweede type blijft de zitting op zijn plaats maar duw je de voetplaat weg. Dit type kan een iets natuurlijker bewegingspatroon hebben.

Dit komt doordat de voetplaat niet helemaal recht heen en weer beweegt. Dit maakt deze machines groter, en daardoor ook duurder.

De horizontale leg press is waarschijnlijk het beste type voor de meeste mensen. Het iets andere bewegingspatroon ontziet de gewrichten. Ook heeft het een stoel waar je heel gemakkelijk op kunt stappen.

45 graden leg press

Leg Press 45 graden

Het laatste type is er een die vooral wordt gebruikt door bodybuilders.

Op dit type zijn er twee rails die in een hoek van 45 graden staan. De plek waar je zit is eigenlijk onder de voetplaat.

Dus als je gaat liggen, is je rug bijna horizontaal ten opzichte van de vloer. Van daaruit duw je de voetplaat met gewichten omhoog.

Dit type machine is moeilijker om op en af te stappen. Voor minder mobiele mensen kan dit een probleem zijn.

De 45 graden leg press gebruikt vrijwel altijd halterschijven. Ook kan dit model zeer hoge belastingen aan.

Daarom is het een populaire keuze onder mensen die zware gewichten willen tillen om veel spieren en kracht op te bouwen. Ze worden hiermee niet beperkt door een gewicht maximum.

Bij sommige 45 graden leg press machines kun je wel tot 450 kg gaan. Zolang je genoeg halterschijven hebt, kun je ze blijven stapelen.

Verticale leg press

Verticale leg press

Vervolgens is er de verticale legpress. Zoals je misschien vanaf nu begrijpt, verwijst het ‘verticale’ in de naam naar de richting waarin het gewicht beweegt.

Je duwt het gewicht recht op en neer op deze machine. Stel je een leg press van 45 graden voor, maar gekanteld totdat de glijrails verticaal staan.

Dat is de zithouding waarin je zit. Je rug zal dus eigenlijk een beetje naar beneden gaan. Je hoofd is iets lager dan je heupen.

Er is vaak geen grote voetplaat, alleen een balkje waar je tegenaan duwt. Dit type machine is moeilijk op en af ​​te stappen. Dat komt doordat je in principe plat op de grond ligt.

Er is een rugleuning om het comfortabeler te maken. Toch is het voor minder mobiele mensen waarschijnlijk geen goede keuze.

Een verticale leg press machine heeft ook vaak veel lagere belastingslimieten dan de 45 graden versie. Een limiet van 180 kg is gebruikelijk. Dit is vergelijkbaar met de horizontale leg press.

Het voordeel van dit type is dat het een stuk kleiner en goedkoper is dan de andere twee soorten leg press. Dat betekent dat het een veel toegankelijkere optie is voor een thuis-gym.

Een verticale legpress kan minder dan de helft kosten van een 45 graden leg press machine. Natuurlijk zijn er nog steeds enorme prijsverschillen tussen alle soorten modellen.

Veelgestelde vragen

Wat is een goed gewicht op de leg press?

Beginners kunnen beginnen met een gewicht dat ongeveer 50 tot 75 procent van hun lichaamsgewicht is. Dat betekent dat het trainingsgewicht van vrouwen waarschijnlijk iets lager ligt dan bij mannen.

Stel, je weegt 80 kg. Dan kun je de leg press doen met 40 kg. Als dat te licht is, kun je naar 60 kg toe gaan. Vanaf daar kun je verder opbouwen.

Houd altijd rekening met het gewicht van de machine. Test met een paar gewichtloze bewegingen voordat je gewicht toevoegt.

Zorg ervoor dat je niet meer gewicht probeert op te tillen dan zou moeten. Als je de bewegingen niet kunt beheersen, moet je de gewichten verminderen.

De juiste vorm is belangrijker dan het gewicht dat je optilt. Hoewel de oefening inspanning vereist, moet deze met volledige controle worden gedaan.

Haast je nooit door de oefening en laat je benen nooit inzakken aan het einde van de beweging.

Train je je billen op de leg press?

Ja. Zowel de hamstrings, quads als de bilspieren worden getraind met de leg press. Je kunt zelfs kleine aanpassingen maken in je voetwerk. Dit verandert de spieren die tijdens de oefening worden belast.

Als je je bijvoorbeeld wilt richten op je bilspieren, probeer dan met een bredere houding te gaan.

Plaats je voeten hoger op het bord. Zet meer gewicht op je hielen in plaats van de bal van je voeten. Een leg press vanuit deze positie voel je meer in je bilspieren.

Hoe voer je leg presses correct uit?

Uitvoering leg press

Als je op een leg press machine gaat zitten, moet je lichaam zich in een specifieke positie bevinden. Ga op de machine zitten met je rug en hoofd comfortabel tegen de gewatteerde steun.

Plaats je voeten ongeveer heupbreedte uit elkaar op de voetplaat. Zorg er tegelijkertijd voor dat je hielen plat op de voetplaat staan.

Je billen moeten plat tegen de stoel zitten in plaats van verhoogd. Je benen moeten bij de knieën een hoek van ongeveer 90 graden vormen.

Als je voeten te hoog op de plaat staan, zal dit je bilspieren belasten. Te laag en het legt onnodige druk op je knieën.

Je knieën moeten in lijn zijn met je voeten. Zorg dat ze niet naar binnen of naar buiten gebogen zijn. Zorg er ook voor dat je deze positie behoudt terwijl je de leg press uitvoert.

Pak de handgrepen vast om ondersteuning te bieden. Zo kun je je ruggengraat en hoofd in positie houden. Span je buikspieren aan en duw het platform weg met je hielen en voorvoeten.

Let op! Je hielen moeten plat op de voetplaat blijven. De voorkant van je voet of tenen mag nooit uitsluitend worden gebruikt om de plaat naar voren te bewegen.

Terwijl je uitademt, strek je je benen en houd je je hoofd en rug plat tegen het zitkussen. Verleng met langzame controle in plaats van met een explosieve beweging.

Pauzeer bovenaan de beweging. Vergrendel je knieën niet. Zorg er opnieuw voor dat ze niet naar buiten of naar binnen buigen.

Breng tijdens het inademen de voetplaat terug naar de startpositie door de knieën geleidelijk te buigen. Houd de voeten en rug overal plat.

Als je nog nooit leg pressen hebt gedaan, begin dan bescheiden met 3 sets van 10 leg pressen. Je kunt van daaruit verder gaan terwijl je kracht opbouwt.Plaats een reactie