Ligfiets Hometrainer kopen? Beste Recumbent Bikes met Rugleuning

Zit je eraan te denken een ligfiets hometrainer te kopen? Dan is dat een meer dan goede keuze.

Met een zogenoemde recumbent bike train je namelijk niet alleen je beenspieren, ook je buikspieren krijgen een lekkere boost.

In dit artikel ontdek je wat de beste hometrainers met rugleuning zijn, en hoe je de beste ligfiets hometrainer gaat vinden.

Beste ligfietsen met rugleuning & recumbent bikes

Als je ooit al eens op een ligfiets hometrainer hebt gezeten, ben je wellicht van mening dat de naam wat ongelukkig gekozen is.

Je ligt er namelijk niet op en daardoor gaat de vergelijking met een ligfiets die je buiten gebruikt totaal niet op.

Op een recumbent bike zit je, alleen heb je een stevige rugleuning. Recumbent bike, ligfiets hometrainer en hometrainer met rugleuning zijn overigens dezelfde fietsen. En dit zijn de vijf beste.

1. VirtuFit RB 1.0 Recumbent Bike

VirtuFit RB 1.0 Recumbent Bike

Deze ligfiets met rugleuning is een stevige hometrainer met een totaal gewicht van 24 kilogram en een maximaal belastbaar gewicht van 135 kilogram.

Dit is zeker niet de duurste recumbent bike die je gaat tegenkomen, en daarmee een ideaal model voor beginners.

Het vliegwiel is 6 kilogram zwaar. Dat is aan de lichte kant, maar past wel bij een ligfiets hometrainer met lage instap.

De weerstand is magnetisch, wat prettig is, omdat dit eenvoudig te bedienen is. Het speelt ook mee dat deze vorm van weerstand een stukje goedkoper is dan bijvoorbeeld met elektromagneten.

De VirtuFit RB 1.0 Recumbent Bike heeft 3 trainingsprogramma’s en je kunt met 8 weerstanden trainen. Daardoor heb je aardig wat variatie.

Op het display zie je de afstand, tijd, calorieën, snelheid, hartslag en totale afstand van alle ritten. De hartslag wordt via sensoren gemeten. Er is geen koppeling met een hartslagmeter mogelijk.

Het handige aan deze fiets is dat er transportwieltjes onder zitten, waardoor deze eenvoudig te verplaatsen is. Ook de ligfiets met rugleuning zelf is behoorlijk compact.




2. Kettler Tour 600 R Ligfiets

Kettler Tour 600 R Ligfiets

Een stuk duurder dan de recumbent bike van VirtuFit is de Kettler Tour 600 R Ligfiets met rugleuning.

Deze hometrainer heeft 6 trainingsprogramma’s. Een van die programma’s is een hartslagprogramma, waarmee je perfect je conditie kunt verbeteren, maar dat je ook kunt gebruiken om af te vallen.

De weerstand wordt gestuurd door wattage. De minimale weerstand is 25 Watt, dit voel je niet eens. De maximale weerstand is 400 Watt, dit ga je niet lang volhouden.

De weerstand gaat in stapjes van 5 Watt omhoog, dus heel gestaag. Daardoor kan je heel nauwkeuring bepalen op welk niveau je traint.

Je hartslag kan gemeten worden op de handgrepen, maar het is veel nauwkeuriger om een hartslagband te gebruiken. De borstband is apart verkrijgbaar.

Een ander leuk extraatje van deze fiets is dat je kunt trainen met apps. KinoMap is een van die programma’s. Daarop kan je trainingen volgen en in allerlei omgevingen rijden. Je ziet dit dan op je smartphone of tablet.




3. Gymost Turbo M11

Gymost Turbo R11 Hometrainer Recumbent Bike

Deze hometrainer met rugleuning kan enorm zwaar belast worden. Dat komt door het totale gewicht van 75 kilogram.

Deze recumbent bike kan gebruikt worden door personen tot 150 kilogram. En het mooie is dat de fiets al die tijd stabiel blijft.

Het vliegwiel heeft een gewicht van 15 kilogram, een prima gewicht. De weerstand wordt geregeld met behulp van elektromagneten.

Het voordeel hiervan is dat er weinig slijtage op zit en dat de weerstand heel nauwkeurig is in te stellen.

Andere opvallende punten aan deze ligfiets hometrainer zijn de comfortabele stoel (niet in slaap vallen!) en dat je hartslag op twee plekken kan worden gemeten.

Er zitten sensoren op de handvaten bij het display en op de handvaten bij de stoel.

De aandrijving gebeurt met een V-belt. Dat betekent dat het een stille hometrainer is die weinig onderhoud nodig heeft.

Op het display zie je behalve de gebruikelijke gegevens ook hoeveel wattage je wegtrapt en op welk weerstandsniveau je bezig bent.

Met 12 trainingsprogramma’s kan je met deze recumbent bike wel even vooruit.




4. Life Fitness RS3 GO Ligfiets

Life Fitness RS3 GO Ligfiets

Als je op zoek bent naar de allerbeste kwaliteit, en niet naar de prijs hoeft te kijken, kom je uit bij de RS3 GO ligfiets met rugleuning van Life Fitness.

Om het pijnpunt van deze hometrainer maar meteen uit de weg te hebben. Deze fiets kost je ongeveer €2.500. Dit is een ligfiets hometrainer voor sporters van elk niveau.

Het verstelbare zadel zorgt ervoor dat iedere gebruiker in de voor hem of haar beste positie kan zitten. Dat is ook nodig, want je kunt 13 pittige trainingsprogramma’s volgen.

Het ontwerp heeft daar rekening mee gehouden. Dit is het grootste comfort dat je kunt krijgen, zodat je je volledig kunt richtingen op je been- en buikspieren.

Even wat cijfers van de RS3 GO. Het totale gewicht is 70 kilogram en het maximaal belastbaar gewicht 182 kilo. Er zijn 20 weerstandsniveaus. Het is een hometrainer met magnetische weerstand.

De hartslag kan gemeten worden met de meegeleverde hartslagband. Wel zo prettig, omdat er maar liefst 4 hartslagprogramma’s gedaan kunnen worden.

Het display is wel een beetje basic. Niet zozeer hoe het eruitziet, maar als je kijkt naar de gegevens die erop te zien zijn. Hartslag, calorieën, snelheid, tijd en afstand. Meer niet.

Het is een dure hometrainer, maar de montage wordt wel gratis bij jou thuis gedaan.




5. Tunturi Competence F20R Comfortfiets

Tunturi Competence F20R

Tunturi is een bekend en betrouwbaar merk als het gaat om fitnessapparaten. Deze recumbent bike heeft een goede prijs en prima eigenschappen. Er zijn 8 weerstandsniveaus en 3 trainingsprogramma’s.

Het vliegwiel heeft een gewicht van 9 kilogram. Je kunt een maximaal vermogen van 300 Watt ontwikkelen. Mocht dit je niet zoveel zeggen, daar moet je echt hard voor trappen.

Onder de hometrainer met rugleuning zitten overigens transportwielen, waardoor je deze eenvoudig kunt verplaatsen.

Op het display kan je zien hoe hoog je hartslag is, net als je cadans, snelheid, afstand en tijd. En uiteraard het aantal calorieën dat je al hebt verbrand.

Je kunt voor de hartslagmeting de handgrepen vastgrijpen of een hartslagband gebruiken. Dit laatste is nauwkeuriger.

Het maximaal belastbaar gewicht van deze hometrainer is 135 kilogram en het totale gewicht van de hometrainer ruim 51 kilogram.

Dankzij de transportwielen is het dus geen enkel probleem om deze zware hometrainer te verplaatsen.




Voor wie is een hometrainer met rugleuning geschikt?

Een hometrainer ligfiets is om te beginnen goed voor iedere man of vrouw die fitter wil worden. Het is een goed cardioapparaat voor iedereen die aan de conditie wil werken, of wil afvallen.

Je traint op een lig hometrainer je beenspieren en buikspieren. Maar een hometrainer met rugsteun is ook in specifieke gevallen een ideaal trainingsapparaat.

Vanwege de lage instap is dit een ideale hometrainer voor revalidatie. Stel dat je kort geleden een operatie aan je knie hebt gehad.

Dan is het niet zo handig om je been een eind te moeten optillen om op het zadel van een hometrainer te kruipen. De lage instap van een zit hometrainer helpt je in dit geval enorm.

Die lage instap is ook voor ouderen handig. Met de jaren wordt de motoriek een stukje minder. Een ligfiets geeft je de kans om aan fitness te blijven doen.

Een recumbent bike is dan ook een van de beste, zo niet dé beste hometrainer voor ouderen.

En, maar dit is een logische, een hometrainer met rugsteun is extra comfortabel voor mensen die snel last van hun rug of nek hebben.

Je hebt extra veel steun, waardoor je geen kracht hoeft te zetten vanuit je rug. Je benen doen het werk en je rug wordt ontzien.

Hoe vind ik de beste ligfiets hometrainer?

Het verschil tussen een ligfiets hometrainer en een gewone hometrainer is de rugsteun. Vanzelfsprekend is dit een van de belangrijkste punten om op te letten bij de aankoop.

Maar dat is niet het enige..

Verstelbare zitting

Rugleuning recumbent bike

Niet ieder lichaam is hetzelfde. Gelukkig maar, zou je zeggen. Bij een recumbent bike is het belangrijk dat de zitting zo te verstellen is dat iedere gebruiker comfortabel zit.

Het zitvlak is net zo belangrijk. Een breed zitvlak geeft het meeste comfort. En als je snel zweet, kan je voor een ventilerende rugleuning kiezen. Hier hangt wel een prijskaartje aan.

Vliegwiel

Dit geldt voor iedere hometrainer, dus ook voor een hometrainer ligfiets. Met een zwaar vliegwiel trap je makkelijker en comfortabeler.

Je gaat merken dat de fiets veel stabieler is met een zwaarder vliegwiel. Dat wil niet zeggen dat een vliegwiel van 6 kilogram slecht is. Eén van 20 kilo zwaar is alleen een stukje beter.

Welke weerstand

Ligfiets weerstand training

Een recumbent bike met magneetweerstand of met weerstand van elektromagneten is het beste. Een magneet zorgt voor meer weerstand. Ook is er minder slijtage aan de rem en het vliegwiel.

Qua weerstand kan je overigens ook kijken naar het aantal niveaus. Weerstand kan worden uitgedrukt in wattage. Hoe meer Watt er op het display verschijnt, hoe harder je moet trappen.

Trainingsprogramma’s

Dit is grotendeels afhankelijk van het doel dat je hebt. Als je de zitfiets hometrainer wilt gebruiken om af te vallen, kan je daar een speciaal programma voor volgen.

Een ander populair trainingsprogramma is het hartslagprogramma. Houd dit goed in de gaten, omdat er genoeg recumbent bikes zijn zonder of met slechts enkele te volgen trainingsprogramma’s.

Trainen met apps

Ligfiets training apps

Je kunt het zo gek maken als je wilt. Dankzij bluetooth kan je allerlei connecties maken.

Een belangrijke is verbinding met een hartslagband. Dit is namelijk veel nauwkeuriger dan als je hartslag die via sensoren op hendels wordt gemeten.

Maar het leukste is om te trainen met apps. Een van die apps is KinoMap. Hiermee kan je in allerlei gebieden fietsen. Dit geeft je training een mooi extraatje.

Het ene moment rijd je langs de Middellandse Zee, het volgende moment kan je door hartje Londen of Parijs fietsen.

Deze hometrainers met rugsteun zijn wel een stukje duurder dan de basismodellen.

Gewicht

Hoe zwaarder de ligfiets hometrainer, hoe stabieler deze is. Er zijn hometrainers met lage instap die een kilo of 25 wegen, maar ook exemplaren met een gewicht richting de 70 kilo.

Een fors gewicht zegt iets over het gebruikte materiaal. Zware materialen zorgen voor een sterkere en daardoor meer stabiele hometrainer met rugleuning.

Ook belangrijk is het maximaal belastbaar gewicht. Dit zegt eveneens iets over de sterkte van de fiets. En mocht je zwaar zijn, dan kan je zo bekijken of de fiets voor jou geschikt is.

De meeste recumbent bikes hebben een maximaal belastbaar gewicht van 130 kilo of zwaarder.

Lengte (van jou en hometrainer)

Een logische, maar sommige mensen willen dit weleens vergeten. Een recumbent bike is over het algemeen een stukje compacter dan een gewone hometrainer.

Als je lang bent, kan het daardoor gebeuren dat de fiets niet geschikt voor je is.

Er zijn hometrainers met rugleuning die gebruikt kunnen worden door mensen met een lengte tot 185 centimeter.

Als je langer bent, gaat dat dus niet lukken. Uiteindelijk krijg je last van je ledematen, en dat is niet de bedoeling.

De VirtuFit RB 1.0 is overigens te berijden door mensen met een maximale lichaamslengte van 195 centimeter.

Conclusie: is een hometrainer met rugsteun een goede keus voor jou?

Recumbent bike kopen thuis

Behalve dat het een goed trainingsapparaat is, kan een ligfiets hometrainer een oplossing voor je zijn als je snel last hebt van je rug. Zo kan je toch op een prettige manier bezig blijven en hele nuttige trainingen uitvoeren.

De recumbent bike van VirtuFit, de RB 1.0, is voor beginners het meest geschikte model. Deze hometrainer heeft een prijs die heel vriendelijk is.

Daarom kan je met deze fiets op het gemak uitzoeken of een hometrainer zitfiets iets voor jou is.

Als je voor pure luxe wilt gaan, is de Life Fitness RS3 GO Ligfiets een hometrainer om van te watertanden. Uitstekende kwaliteit, maar er hangt wel een prijskaartje aan.

Er zijn ook modellen die in de middenklasse zitten. Dat is onder meer de Kettler Tour 600 R Ligfiets.

Je ziet het al, er is meer dan genoeg keus als je een recumbent bike wilt kopen.