Trainen op een loopband of hometrainer: Wat is beter?

Ben jij van plan om cardiotrainingen te doen? Dan kun je verschillende soorten trainingen uitvoeren. Misschien twijfel je wel tussen trainen op een loopband of hometrainer.

In dit artikel lees je alles over de verschillen tussen trainen op de hometrainer of loopband. Ook lees je meer over de voordelen van beide apparaten.

Zo weet jij welke cardiotraining het meest geschikt is voor jou!

Loopband of hometrainer – De grootste verschillen op een rijtje

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om een training te doen die jij leuk vindt. Vind jij hardlopen en fietsen allebei leuk? Dan kan het lastig kiezen zijn.

Hieronder vind je de grootste verschillen tussen trainen op de loopband of de hometrainer. Onder de tabel vind je een uitleg per voordeel van de loopband en de hometrainer.

Trainen op de loopbandTrainen op de hometrainer
Lange afstanden lopenLange afstanden fietsen
Verbrandt 700 calorieën per uurVerbrandt 800 calorieën per uur
Ideaal voor intensieve korte trainingenIdeaal voor langdurige trainingen

Voordelen van de loopband

Intervaltraining loopband

De loopband voor thuis heeft een aantal voordelen voor je gezondheid. Hieronder zijn de belangrijkste voordelen uit de tabel in detail uitgelicht.

Lange afstanden lopen

De loopband is een geweldig apparaat om lange afstanden te lopen. Je kunt namelijk zelf bepalen hoe snel en hoelang je wilt blijven lopen.

Als je van wandelen houdt is lopen op de loopband mooie toevoeging. Zeker met slecht weer kun je dankzij de loopband alsnog aan je stappen komen. In combinatie met een loopband app loop je ook nog eens prachtige virtuele routes.

Calorieverbranding

Door op een loopband te lopen kun je effectief veel calorieën verbranden. Je verbrandt namelijk ongeveer 700 calorieën per uur. Dit hangt natuurlijk wel af van de intensiteit van je training.

Een effectieve manier om wat extra calorieën te verbranden is trainen op de loopband dus zeker.

Intensieve korte trainingen

Houten loopband Sprintbok

De loopband is een ideaal apparaat om interval trainingen mee te doen. Interval trainingen zijn trainingen waarbij je korte intensieve momenten afwisselt met rustige wandelmomenten.

Intervaltrainingen zijn een effectieve manier om bijvoorbeeld je conditie te trainen.

Maakt je beenspieren steviger

Trainen met de loopband maakt je benen niet groter, maar wel sterker. Je benen worden namelijk schokbestendig van het lopen van lange afstanden.

Dankzij trainen op de loopband heb je ook minder last van verzuring in je benen. Dit is bijvoorbeeld ideaal als je een sport doet waar je veel bij moet lopen.

Voordelen van de hometrainer

VirtuFit iConsole HTR 2.1 hometrainer ergometer voordelen

De hometrainer heeft verschillende voordelen. Elk voordeel is hieronder kort uitgelicht.

Lange afstanden fietsen

De hometrainer is een ideaal apparaat om lange afstanden mee te fietsen. Als je van fietsen houdt is een hometrainer een mooi product voor jou.

Je kunt hiermee namelijk op ieder moment fietsen, gewoon vanuit huis. Zo kun je ook met slecht weer een stukje gaan fietsen, zonder dat je nat wordt. En ook bij dit cardioapparaat geldt; je kunt virtueel fietsen met ontzettend leuke hometrainer apps.

Calorieverbranding

Met een uur fietsen op de hometrainer verbrand je ongeveer 800 calorieën. Hierdoor is het een effectieve manier om vet te verbranden.

De hometrainer is net iets effectiever in calorieën verbranden dan de loopband. Als je dus wilt afvallen is de hometrainer op lange termijn een beter apparaat.

Langdurige trainingen

intervaltraining hometrainer

In tegenstelling tot de loopband is de hometrainer meer geschikt voor duurtrainingen. Je kunt namelijk eenvoudig lange afstanden op hetzelfde tempo blijven fietsen.

De hometrainer is hierdoor minder effectief om je conditie mee te trainen dan een loopband. Toch kun je je conditie prima trainen op een hometrainer.

Maakt je beenspieren groter

Trainen op een hometrainer is ook erg gunstig voor je beenspieren.

Je kunt je beenspieren namelijk laten groeien door trainingen op de hometrainer. Door de trappers zwaar te zetten zullen je beenspieren flink gestimuleerd worden.

Belangrijkste overeenkomsten tussen de hometrainer en loopband

De hometrainer en de loopband hebben een aantal overeenkomsten. Deze overeenkomsten maken beide apparaten zeer geschikt om thuis mee te trainen. Hieronder vind je de belangrijkste overeenkomsten.

Effectief calorieën verbranden

In principe kun je met beide apparaten bijvoorbeeld effectief je vetverbranding stimuleren. Beide apparaten zorgen ervoor dat jij vanuit huis wat extra kilo’s kunt kwijtraken.

Laten we kijken dus naar de effectiviteit in vetverbranding tussen de loopband en de hometrainer.

Het beste cardioapparaat voor vetverbranding is de loopband, al scheelt het erg weinig. Per uur verbrand je op de loopband namelijk 800 calorieën. Op de hometrainer is dit 700 calorieën. Afhankelijk van de intensiteit.

Toch zegt dit niet dat de hometrainer niet gebruikt kan worden voor extra vetverbranding.

Sterker nog, op de hometrainer kun je vaak langer blijven trainen zonder moe te worden. Daarom is dit apparaat ook erg populair om te gebruiken.

Ga je voor effectiviteit? Gebruik dan de loopband.

Wil je liever langere tijd op een rustig tempo je calorieverbranding stimuleren? Stap dan op een hometrainer.

Een betere conditie krijgen

conditie hometrainer

Beide apparaten zijn erg nuttig om je conditie te trainen. Het grootste verschil zit in de manier waarop je dit doet.

De loopband is namelijk erg geschikt voor intensieve conditietrainingen. Met de loopband maak je jezelf enorm moe in het tijdsbestek van een paar minuten.

Hierdoor is het wel lastiger om langere tijd op een loopband te trainen. De loopband traint dus vooral je conditie voor korte en intensieve momenten.

De hometrainer is daarentegen erg effectief om lange duurtrainingen te doen. Hierdoor bouw je je conditie op lange termijn op. Hierdoor is de hometrainer geschikt voor mensen die door de dag heen fitter willen zijn.

Ben je dus niet van plan om korte sprints te trekken? Kies dan voor de hometrainer.

Ideale sportapparaten om thuis mee te trainen

De hometrainer en de loopband zijn beiden zeer geschikt om thuis te gebruiken. De apparaten nemen weinig ruimte in beslag en zijn vaak makkelijk op te bergen.

Beide apparaten zorgen ervoor dat jij effectief thuis kunt trainen. Als je liever niet naar de sportschool gaat, is een loopband of hometrainer een geweldige oplossing.

De hometrainer of loopband gebruiken – Welke moet je kiezen?

hometrainer vs loopband

Of je een loopband of fiets wilt gebruiken ligt dus allereerst aan je persoonlijke voorkeur.

Als je fietsen bijvoorbeeld erg leuk vindt, kies dan altijd voor een hometrainer.

Loop je liever? Dan is de loopband een goede oplossing voor jou.

Beide apparaten zijn erg nuttig om vet te verbranden of om je conditie te trainen. De loopband is echter iets effectiever in het verbranden van vet. Daarentegen is de hometrainer weer prettiger om op lange termijn je conditie te trainen.

De conclusie is: gebruik een apparaat waar jij op wilt trainen. De hometrainer of loopband zullen je namelijk beiden helpen om je sportieve doelen te behalen.

En zoals voor iedere sport geldt; kies voor jouw eigen favoriete voorkeur. Hoe leuker je het vindt, des te langer je het volhoudt.