Maaltijdshakes kopen? De beste maaltijdvervangende shakes (2024)

Afvallen is voor sommigen een eeuwige strijd. En er zijn zoveel verschillende middelen die je kunnen helpen. Een maaltijdshake is een van die hulpmiddelen.

Deze shakes vervangen je maaltijd en bevatten een stuk minder calorieën dan een gemiddelde maaltijd. Klinkt ideaal toch?

In dit artikel staan de beste maaltijdvervangende shakes. Ook ontdek je hoe snel je kunt afvallen met maaltijdshakes en of het überhaupt gezond is.

Wat zijn de beste maaltijdshakes?

beste maaltijdshakes

Het is niet verstandig om de eerste de beste maaltijdshake die je tegenkomt blind te bestellen. Er zijn veel verschillende shakes op de markt, wat tot gevolg heeft dat er behoorlijk wat verschil in kwaliteit, prijs en samenstelling kan zitten.

Zo zijn er maaltijdshakes die veel te veel suiker bevatten en daardoor ongezond zijn.

Dat wil je natuurlijk niet. Met deze lijst van de beste maaltijdshakes weet je zeker dat je een gezonde maaltijdvervanger in huis haalt:

  1. Body & Fit Low Calorie Meal
  2. Dieetpro maaltijdvervangende shake
  3. TimFit Maaltijdvervanger
  4. Optimum Nutrition Opti-Lean Meal
  5. Slimfast Meal Replacement Powder
  6. Weight Care Maaltijdshake
  7. Action Easy Way Maaltijd Shake
  8. Cabau Lifestyle High Protein Meal

1. Body & Fit Low Calorie Meal

low calorie meal body&fit

Low Calorie Meal van Body & Fit bevat slechts 218 calorieën per shake. Er zijn geen suikers aan toegevoegd, maar wel een hoop mineralen en vitaminen.

Met één shake krijg je 30 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid mineralen en vitamines binnen.

Eén shake bevat 22 gram eiwit. Er zijn meerdere smaken beschikbaar, zoals cappuccino, kokosnoot en banaan.

Dat je met Low Calorie Meal een van de beste shakes koopt, blijkt wel uit het feit dat deze shake in 2016 door de Consumentenbond is uitgeroepen tot beste shake om mee af te vallen.

Een ander voordeel van deze shake is dat deze relatief goedkoop is.
2. Dieetpro maaltijdvervangende shake

dieetpro

Met de maaltijdvervangende shakes van Dieetpro kunnen de kilo’s eraf gaan vliegen. Per shake krijg je namelijk maximaal 79 calorieën binnen.

De shakes zijn vetvrij, suikervrij en vrij van koolhydraten. Wat zit er dan in?

In maaltijd shakes van Dieetpro zit 18 gram eiwit. Daarnaast krijg je voldoende vitamines en mineralen binnen.

In de shakes zit ook groene thee, hierdoor wordt het gevoel van honger onderdrukt. Leuk weetje: de Nederlandse zangeres Lisa Loïs is 35 kilo afgevallen met de shakes van Dieetpro.
3. TimFit Maaltijdvervanger

timfit afvalshakes

TimFit is volledig plantaardig. De shakes zijn zo samengesteld dat je jouw ontbijt en lunch door een shake van TimFit kunt vervangen.

Deze maaltijdvervanger bevat nauwelijks suikers. Er zit lactosevrije melk in. Verder is de shake vrij van gluten, soja en noten.

Zoals in vrijwel iedere maaltijdvervangende shake krijg je vooral eiwitten binnen. In het geval van TimFit gaat het om 16 gram per maaltijd.

Verder zitten er veel vitaminen en mineralen in, en krijg je met deze shake volop vezels binnen. De shakes van TimFit zijn in diverse smaken beschikbaar.
4. Optimum Nutrition Opti-Lean Meal

opti-lean meal

25 gram eiwit en 205 calorieën per maaltijd. Dat is heel in het kort de Opti-Lean Meal.

Je krijgt met deze shake 35 procent van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitaminen en mineralen binnen. Ook zitten er volop vezels in deze maaltijd shake.

De fabrikant geeft aan dat de shakes erg vullend zijn. Dit wordt door meerdere gebruikers bevestigd.

Gezien de grote hoeveelheid eiwitten is dit behalve een van de betere afvalshakes, ook een shake die zeer geschikt is voor sporters. De maaltijdvervangende shake van Optimum Nutrition is wel aan de dure kant.
5. Slimfast Meal Replacement Powder

slimfast maaltijdshake

Misschien wel een van de meest bekende merken op het gebied van afslankmaaltijden is Slimfast. De kans is groot dat je een van de producten al eens in een winkel zoals Kruidvat heb zien liggen.

Deze maaltijdvervangende shake bevat 15 gram eiwitten en 230 calorieën per portie.

Je hoeft alleen een beetje magere melk toe te voegen en goed te schudden, daarna is de shake klaar om te gebruiken.

Eén shake levert je een derde van je dagelijkse voedingsstoffen op. Er zijn geen suikers toegevoegd. Wel bevatten de maaltijd shakes van nature voorkomende suikers.
6. Weight Care Maaltijdshake

weight care maaltijdshake

Nog zo’n bekende naam. Weight Care is al jaren een grote speler op de markt van afslankproducten.

In de maaltijdvervangende shake zitten genoeg vitaminen en mineralen om een maaltijd te vervangen. Omdat er ook een hoop vezels in zitten, hoef je niet bang te zijn dat je snel honger krijgt én dat je spijsvertering in de war raakt.

De shakes van Weight Care zijn niet duur. Je betaalt minder dan een euro per maaltijd. Omdat de shakes weinig calorieën bevatten, is het een goed hulpmiddel tijdens het afvallen.

Een nadeel kan zijn dat de shakes niet vrij zijn van gluten, lactose en soja.
7. Action Easy Way Maaltijd Shake

easy way shakes action

De Action heeft een behoorlijk assortiment op het gebied van voeding. In de schappen zie je onder meer sportvoeding liggen, maar ook maaltijdshakes om mee af te vallen of je spieren mee te laten groeien worden door Action verkocht.

Een van de maaltijdshakes uit het assortiment van Action is de Easy Way.

Het grootste voordeel van deze shake is de prijs. Uit een bus van 3 euro haal je niet minder dan 17 shakes. Daarmee is dit met afstand de goedkoopste uit deze lijst.

Eerlijk gezegd zie je dat ook wel aan de shake. Er zit een stuk meer suiker in dan bij andere maaltijd shakes.

Toch kan je de shake van de Action wel degelijk gebruiken als je wilt afvallen, en gezien de lage prijs verdient de shake een plek in deze lijst. Weet alleen dat de duurdere shakes een betere kwaliteit hebben.
8. Cabau Lifestyle High Protein Meal

cabau maaltijdvervanger

Ben je op zoek naar een lekkere en eiwitrijke maaltijdvervanger? Probeer dan eens deze maaltijd shake van het merk Cabau Lifestyle.

Dit merk richt zich met name op vrouwen die gezonder willen leven. Er is dan ook alles aan gedaan om deze shake zo gezond mogelijk te maken.

Naast de hoge dosering eiwitten bevat het bijvoorbeeld een grote hoeveelheid vitaminen en mineralen. De smaak is alles behalve chemisch te noemen. Wij vinden de smaak zelfs erg lekker en romig.

Momenteel heb je de keus uit 5 verschillende smaken, zodat er altijd wel iets voor jou tussen zit!
Hoe vind je de beste maaltijdvervanger?

De bovenstaande shakes vormen slechts een klein percentage van wat er allemaal te koop is op het gebied van maaltijdvervangers.

Daarom is het handig om te weten waar je op moet letten bij je zoektocht naar de beste maaltijdvervanger.

Calorieën

calorieën

Je gebruikt een maaltijdvervanger omdat je wilt afvallen. Daarom is het belangrijk dat maaltijdshakes niet te veel calorieën bevatten.

De meeste shakes zitten tussen 200 en 300 calorieën per portie. Dit is prima. Ter vergelijking: één boterham met kaas is goed voor 190 calorieën. Voor bijvoorbeeld je lunch is dat een beetje weinig.

Daar komt nog bij dat je van een maaltijdshake een stuk voller zit.

Eiwitten

In bovenstaande lijst met de beste shakes heb je al kunnen zien dat eiwitten een belangrijke rol spelen in de samenstelling van maaltijd shakes. Een goede shake bevat minimaal 15 gram eiwitten. Meer mag uiteraard.

Als er minder gram eiwitten in een shake zitten, moet je goed bekijken of er geen ongezonde vervangers zijn toegevoegd.

Vetten

Een shake mag niet te veel vet bevatten, maar zeker ook niet te weinig. Je hebt namelijk vetten nodig om energie uit te halen.

Een goede maaltijdvervanger bevat minder dan 30 procent vet per portie. Uiteraard dienen dit onverzadigde vetten te zijn.

En verder?

vezels afvallen

Voldoende vezels (minimaal 3 gram per portie) zijn belangrijk om je hongergevoel te onderdrukken en je spijsvertering goed werkend te houden.

Daarnaast mogen shakes niet te veel koolhydraten bevatten, het liefst minder dan 25 gram.

Let daarnaast op vitamines en mineralen. Denk aan kalium, magnesium, ijzer en zink. Deze heb je nu eenmaal nodig. De meeste shakes zitten vol met vitamines en mineralen.

Kijk goed op het etiket om te zien om welke hoeveelheid het gaat. Het beste is dat 1 portie je minstens 30 procent van de dagelijks benodigde hoeveelheid oplevert.

Beste maaltijdvervanger volgens de Consumentenbond

orangefit afslankshake

De Consumentenbond heeft als onafhankelijk onderzoeksbureau uitgezocht welke maaltijdvervangende shake het beste werkt. Het is goed om te weten dat de Consumentenbond geen commercieel belang heeft, en dus volledig objectief naar de verschillende afval shakes kijkt.

Al meerdere keren heeft de Consumentenbond een test gedaan waarbij de vereniging maaltijdshakes ging vergelijken. De grote winnaar uit de laatste test is Orangefit Diet.

Volgens de Consumentenbond zijn de voedingswaarden en samenstelling van Orangefit Diet het beste. Orangefit springt er volgens de bond uit omdat er geen suikers worden toegevoegd aan de maaltijdshakes en er havermeel wordt gebruikt in plaats van vervangers zoals glucosestroop.

Ook zitten er veel vitaminen en mineralen in de shakes, wat bij andere maaltijdvervangers nog weleens wil ontbreken. Dat maakt Orangefit Diet tot de best geteste maaltijd shake.

Hoe effectief zijn maaltijdshakes voor afvallen?

Maaltijdvervangers kunnen zeer effectief zijn als je wilt afvallen, mits je je aan de voorwaarden houdt. Dat klinkt een beetje alsof je een reglement moet naleven. Zo is het ook weer niet, maar goed afvallen lukt alleen als je er volledig voor gaat.

Shakes kunnen daar zeker bij helpen. Het is afhankelijk van je leefwijze of je iedere dag één maaltijdvervangende shake neemt, of dat je er voor twee per dag gaat.

Al je maaltijden vervangen door shakes is niet slim. Dan ga je essentiële voedingsstoffen missen en bovendien onnodig honger lijden. Je ontbijt en lunch vervangen is prima, je diner mag een gezonde maaltijd zijn, met veel groente.

Dan de voorwaarden. Maaltijdshakes bevatten minder calorieën dan gewone maaltijden. Je krijgt daardoor minder calorieën binnen dan gebruikelijk. Resultaat: je valt af.

Zo simpel kan het zijn, als je naast je shakes niet te veel eet en zeker niet gaat snacken of snoepen. Je kunt braaf een hele dag gezond eten, als je ’s avonds nog een zak chips naar binnen werkt, heeft het weinig zin.

Discipline is het toverwoord. Als je jouw doel voor ogen houdt, kan je met behulp van shakes mooie resultaten boeken.

Op internet kan je diverse succesverhalen vinden van mensen die tientallen kilo’s zijn afgevallen met behulp van maaltijdvervangende shakes.

Een tip is om naast het gebruik van de shakes te gaan sporten. Daarmee verbrand je nog meer calorieën. Bovendien zitten er veel eiwitten in de shakes, waardoor je spiergroei extra wordt gestimuleerd.

Daarnaast is sporten goed voor je geestelijke gesteldheid.

Is afvallen met maaltijdvervangende shakes gezond?

afvallen maaltijdshakes

Het is zeker niet ongezond om af te vallen met maaltijdvervangende shakes. Als je erop let dat er voldoende vitaminen en mineralen in de shakes zitten, kom je op dat vlak niks tekort.

Toch zijn er wel wat zaken die ervoor kunnen zorgen dat het gebruik van maaltijdvervangende shakes wel ongezond wordt.

Om te beginnen is het belangrijk om niet meer dan twee maaltijden per dag te vervangen door een maaltijdshake. Ook dit heeft met essentiële voedingsstoffen, vitaminen en mineralen te maken.

Je kunt je verder afvragen of een maaltijdshake een oplossing voor de lange termijn is. Het wordt best eentonig om maandenlang twee keer per dag dezelfde smaak in je mond te hebben.

Als je na deze periode weer normaal gaat eten, is je lichaam gewend aan de mindere calorieën. Daardoor kan het gebeuren dat je gewicht weer wat toeneemt.

Maar goed, slecht voor je gezondheid is dit allemaal niet. Maaltijdshakes voor afvallen bestaan vooral uit eiwitpoeder. Van eiwitten is niet aangetoond dat deze schadelijk voor je gezondheid kunnen zijn.

Gezonde maaltijdvervangers met de juiste samenstelling vormen geen probleem. Dat geldt niet voor iedere shake.

Daarom is het van belang dat je goed de etiketten bestudeert en artikelen zoals deze leest. Dan weet je dat je de beste maaltijdshakes gaat gebruiken. Zo voorkom je dat je je lichaam blootstelt aan bepaalde toevoegingen, zoals suikers en ongezonde vetten.