Macebell kopen? Bekijk de Top 3 beste, Training & Voordelen

Een macebell is nog niet zo bekend. Dikke kans dat dit gaat veranderen. Een macebell is namelijk makkelijk te gebruiken.

Je kunt er prima oefeningen mee doen, met name voor je schouders en je grip. En de oefeningen zien er ook nog eens heel cool uit.

Wil jij de volgende worden die een macebell gaat kopen? Ontdek dan hier alles wat je moet weten over een macebell.

Dit zijn de 3 beste macebells

Wil je niet langer wachten en meteen een macebell kopen? Dit zijn de drie beste macebells.

1. Muscle Power Macebell – 104 cm – 6 kg
2. LifeMaxx Crossmax Macebell 10 kg
3. LifeMaxx Crossmax Macebell 4 kg

Wat is een macebell?

macebells

Als je voor het eerst een macebell ziet, heb je waarschijnlijk niet het idee dat je hiermee krachttraining kunt doen. Het is een lange metalen staaf met een metalen kop eraan vast. De handvatten vallen op door hun dikte. Ook zijn ze gekarteld, waardoor je betere grip hebt.

Een macebell, ook wel steel mace genoemd, gebruik je om zwaaiende bewegingen te maken. Dat lijkt misschien een beetje eenzijdig, maar dat is het zeker niet. Je kunt ontzettend veel oefeningen doen met een macebell. Daarmee train je je coördinatie en stabiliteit. En uiteraard train je je spierkracht met een steel mace, met name in je schouders.

De macebell is te vergelijken met een clubbell. Ook met een clubbell maak je zwaaiende bewegingen en train je de stabiliteit en kracht in je schouders.

Trainen met een macebell

training macebell

Het trainen met een macebell is zeker in het begin niet eenvoudig. Je hebt namelijk totale controle nodig over je bewegingen.

Dat komt door de ongelijke verdeling van het gewicht. Het zwaarste gedeelte van de macebell is de kop. De ongelijke verdeling van het gewicht zorgt ervoor dat je goede stabilisatie- en coördinatieoefeningen kunt doen.

Maar dat is in het begin dus best even zoeken. Trainen met een macebell gaat eeuwen terug. Het is een traditionele trainingsvorm uit India. Veel worstelaars trainen nog steeds met een steel mace. Een macebell pak je met beide handen vast. Waar aan de mace je dat doet, maakt uit voor de soort oefening die je doet.

Door je handen verder van de gewichtsbal te bewegen, wordt de oefening zwaarder. De lange staaf zorgt ervoor dat de afstand tussen je lichaam en de bal groter wordt. Daardoor kan je swingen, draaien en duwen. De kracht en controle over je core zijn heel belangrijk om de juiste balans te houden.

Mentale training

Behalve dat trainen met een macebell zwaar is voor je lichaam, is dit ook een mentale training. Om de juiste balans te houden, moet je namelijk ook geestelijk in balans zijn.

Trainen met een macebell vergt opperste concentratie. Met als gevolg dat je na een workout helemaal zen bent.

Welk gewicht is het beste?

gewicht macebell

Ga je voor het eerst een macebell kopen, dan is de kans aanwezig dat je een te zwaar model koopt. Zelf kan je daar niet echt veel aan doen. Je bent het immers gewend om met zwaardere gewichten te trainen.

Een macebell is namelijk aan de lichte kant. Op papier dan.

Eerst de cijfertjes. Beginners kunnen het beste met een macebell van 4 of 6 kilo beginnen. Inderdaad, 4 pakken melk van een liter. Nu moet je misschien lachen, maar dit is voor een macebell helemaal geen gek gewicht. Omdat het gewicht ongelijk verdeeld is, lijkt 4 kilo een stuk meer dan dat het in de praktijk is.

Als je een ervaren (en sterke) krachtsporter bent, zou je met 8 kilogram kunnen starten. En nogmaals, ga het niet vergelijken met dumbbells. Ondanks dat de oefeningen min of meer overeenkomen, moet het gewicht van een macebell een stuk lager zijn. Als je te zwaar zit, kan je blessures oplopen.

En bij twijfel kan je altijd een set kopen. Houd er wel rekening mee dat de prijzen van macebells hoger zijn dan bij bijvoorbeeld dumbbells.

Voorbeelden van oefeningen

oefeningen macebell

Er zijn te veel oefeningen om ze hier allemaal te noemen. Je kunt curls, rows, push en presses doen. Maar ook squats en lunges behoren tot de mogelijkheden. Als je gaat zwaaien, zal je een beetje moeten zoeken. Bovendien is er niet echt een manier voor.

Kijk voor de grap eens naar wat filmpjes op YouTube. Het is lastig om een patroon te ontdekken. Je hebt eerder het gevoel dat je naar een dansvoorstelling kijkt. Vandaar ook dat trainen met een macebell ook voor je ontspanning erg goed is.

Voordelen macebell

voordelen macebell

Voordelen:

  • Veelzijdige training
  • Ook goed voor je geest
  • Goede cardio
  • Meer grip

Als je een macebell hebt gekocht en ermee gaat trainen, doe je geest en lichaam een plezier. Omdat je je flink moet concentreren tijdens het zwaaien, wordt je geest als het ware opgeruimd. Je voelt je volledig ontspannen als je klaar bent.

En natuurlijk ook vermoeid. Een training met een macebell is namelijk behoorlijk zwaar. Behalve dat je er je spieren mee traint, met name je schouders, is het ook voor het hart aanpoten. Door het swingen gaat je hartslag behoorlijk omhoog.

En met een macebell kan je ook een circuit doen, met onder meer squats en push ups. Dat merk je ook wel aan je hartslag.

Een ander pluspunt van de macebell is dat je grip verbetert. Omdat het gewicht ongelijk is verdeeld, ontwikkel je een sterkere grip. Je handen worden gedwongen om zich steeds weer in te spannen.

Hoe dikker de macebell is, hoe meer je handen zich moeten inspannen.

Conclusie: Dit kan je van een steel mace verwachten

Trainen met een steel mace gaat je veel genoegdoening opleven. Zowel op lichamelijk gebied als voor je geest. Je lichaam wordt er sterker van. Meer spierkracht, met name in je schouders. En meer grip in je handen. Daarnaast zal je merken dat een macebell een prima alternatief voor yoga is.

Eigenlijk is het best vreemd dat een steel mace nog niet zo bekend is. De kentering is wel ingezet. De kettlebell is al over komen waaien. De macebell en clubbell zijn aan het volgen.