Magnesium bij stress gebruiken: Wat is de beste keuze?

Magnesium staat bekend als het ‘anti-stressmineraal’. In de wetenschap zien we al jaren een verband tussen magnesium en stressgerelateerde problemen, zoals depressies.

Wanneer je stress hebt, gebruikt je lichaam meer magnesium. Het bijslikken van magnesium kan dan de oplossing bieden.

Maar welke magnesium kun je dan het beste gebruiken tegen stress? In dit artikel gaan we dieper in op welke magnesium je bij stress moet gebruiken!

Welke magnesium gebruiken bij stress?

capsules en pillen

Veel sporters slikken magnesium bij vanwege het positieve effect op de spierfunctie. Dit is echter niet het enige waar magnesium bij kan helpen.

Verschillende studies hebben aangetoond dat magnesium direct in verband staat met stress.

Je lichaam verbruikt meer magnesium bij stress en je krijgt meer stress van een magnesium tekort. Hierdoor kom je in een vicieuze cirkel terecht. Welke magnesium moet je dan gebruiken bij stress?

Magnesium tauraat is de beste magnesium tegen stress. Dat komt omdat deze vorm van magnesium gekoppeld is aan het vrije aminozuur L-Taurine.

Welk effect heeft magnesium op stress?

Slechte nachtrust

Wat het daadwerkelijke effect van magnesium op stress is, is niet duidelijk. Er is vooral suggestief bewijs voor het effect van magnesium op stress. Hoe dit precies in zijn werk gaat, kunnen we je helaas niet vertellen.

Magnesium staat direct in verband met gevoelens en stemmingen. In verschillende studies is bewezen dat magnesium een positief effect heeft op je gevoel en stemming.

Magnesium tegen stress en angst kan depressie en dergelijke aandoeningen voorkomen. Hoe dit precies in elkaar steekt, is helaas nog duidelijk.

Waarom magnesium tauraat gebruiken?

Magnesium tauraat is het magnesium gekoppeld aan het vrije aminozuur L-taurine.

Deze combinatie komt makkelijk de hersenen binnen via het bloed. Daarnaast wordt er meer magnesium in deze vorm opgenomen in de hersenen.

L-taurine heeft ook zijn eigen werking. Het versterkt de neurotransmitter GABA. GABA is rustgevend en reguleert de hoeveelheid stress in je lichaam.

Als je magnesium slikt met de reden om stress te verminderen, is magnesium tauraat de ideale optie.

Wat zegt de wetenschap?

dokter onderzoek

In de wetenschap zijn er wel verschillende bewijzen te vinden voor de verhouding tussen magnesium en stress.

Het is niet duidelijk wat het verband tussen magnesium en stress precies is, maar er zijn wel een aantal andere dingen duidelijk.

Zo is het duidelijk dat een tekort aan magnesium zorgt voor een grotere hoeveelheid stress. Dit is vooral te zien aan een studie die gedaan werd naar de hartslagvariatie van sporters. Stress zorgt ervoor dat er meer variatie zit in het ritme van de hartslag. Een grotere hartslagvariatie duidt dus stress aan.

In deze studie is er gekeken naar het effect van magnesium op de hartslagvariatie. Als uitkomst is duidelijk te zien dat magnesium suppletie een voordelig effect kan hebben op de hartslagvariatie.

Dit betekent dat magnesium suppletie direct in verband staat met het verminderen van stress.

In 2016 is er een studie gedaan naar het effect van magnesium op depressieve mensen met een magnesium tekort. In deze studie is duidelijk te zien dat magnesium een direct effect heeft op de stemming en gevoelens van deze mensen.

Over de werking van L-taurine is ook een onderzoek te vinden. Hieruit blijkt dat het aminozuur de werking van de neurotransmitter GABA stimuleert.

Dit moet je weten over magnesium bij stress

Er zijn nog een aantal dingen die je moet weten over magnesium bij stress, hieronder bespreken we de belangrijkste punten.

Hoe herken je een magnesium tekort?

Bijwerkingen hoofdpijn

Als je stress hebt, is het niet gegeven dat je een magnesium tekort hebt. Ondanks dat het geen kwaad kan om magnesium bij te slikken, is het wel prettig om te weten of je magnesium tekort komt.

Een tekort kun je herkennen aan de volgende punten:

 • Tintelend of verdoofd gevoel
 • Vermoeidheid en/of slapeloosheid
 • Hoofdpijn of migraine
 • Rusteloosheid
 • Concentratieproblemen
 • Depressieve gevoelens/stemmingen

Wil je zeker weten of je een magnesium tekort hebt? Ga dan naar de huisarts!

Wat zijn de opties naast magnesium tauraat?

Welke magnesium je bij stress moet kiezen, kan een lastige klus zijn. Magnesium tauraat is misschien de beste optie, maar is niet altijd makkelijk te vinden.

Ondanks dat magnesium tauraat het meest effectief is, zijn andere vormen van magnesium ook een goede optie.

Het beste magnesium supplement is afhankelijk van de verbinding. Verbindingen die in de natuur voorkomen (organische verbindingen) zijn het makkelijkst op te nemen voor je lichaam. Deze kun je het beste kiezen.

De volgende vormen van magnesium zijn organische verbindingen:

 • Magnesium citraat
 • Magnesium biclycinaat
 • Magnesium malaat
 • Magnesium tauraat

Anorganische verbindingen werken minder goed. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Magnesium oxide
 • Magnesium carbonaat
 • Magnesium sulfaat

De anorganische vormen zijn lastiger op te nemen voor je lichaam en werken tevens laxerend als je er te veel van gebruikt. Kies daarom waar mogelijk voor de organische verbindingen!

Is magnesium bijslikken nodig?

magnesium pil slikken

Magnesium bijslikken is een makkelijke manier om meer magnesium binnen te krijgen. Het is echter lang niet altijd nodig. Magnesium zit ook in je eten.

Er zijn bepaalde voedingsmiddelen zoals noten, peulvruchten en fruit die veel magnesium bevatten. Door hier meer van te eten, krijg je normaal gesproken voldoende magnesium binnen.

In sommige gevallen is de dagelijkse voeding niet voldoende om te voldoen aan de gewenste hoeveelheid magnesium. Bijslikken kan de normale voeding aanvullen.

Het bijslikken van magnesium is dus niet nodig, maar kan in sommige gevallen wel belangrijk zijn.

Is magnesium te combineren met antidepressiva of andere stressverminderende middelen?

Er is geen direct onderzoek gedaan naar het effect van magnesium op antidepressiva en anti-stress pillen, maar voor zover bekend kan het geen kwaad om deze middelen te combineren.

Aangezien het geen effect lijkt te hebben, hoef je niet te stoppen met antidepressiva om magnesium te slikken. Doe dit ook nooit zonder advies van een professional!

Gebruik je een dergelijk soort medicijn? Overleg dan eerst met een arts en/of specialist om te overleggen of je magnesium er naast kunt gaan slikken.

Conclusie over magnesium bij stress

De beste magnesium tegen stress is magnesium tauraat; een combinatie van magnesium en het vrij aminozuur L-taurine.

Er is een direct verband gevonden tussen magnesium en stress. Als je last hebt van stress en dit wilt verminderen, kan magnesium bijslikken de uitkomst bieden. Bij een magnesium tekort is resultaat te verwachten.

Wil je het uitgebreide magnesium aanbod met elkaar vergelijken? Klik dan op de onderstaande buttons en vergelijk vele soorten magnesium om tot de beste keuze voor jou te komen: