Helpt magnesium tegen vocht vasthouden?

Als je vocht vasthoudt, kun je magnesium gebruiken om dit effect tegen te gaan. Je lichaam houdt over het algemeen water vast als een paar mineralen in je lijf niet in balans zijn.

Hierbij gaat het om kalium en natrium, maar dus ook magnesium. Van deze drie elektrolyten wordt magnesium regelmatig vergeten, terwijl dit mineraal toch wel degelijk belangrijk is als je last hebt van vochtretentie.

In dit artikel lees je alles wat je moet weten over de werking van magnesium als je vocht vasthoudt. Lees snel verder!

De belangrijkste weetjes over magnesium en vocht vasthouden

Vocht vasthouden kan dus mogelijk opgelost worden door magnesium, maar waardoor ontstaat vochtretentie precies?

Dit kan gebeuren door een onderliggend probleem, maar vaak zijn alledaagse gebeurtenissen de oorzaak van het vasthouden van water.

Te lang zitten of opstaan kan hier bijvoorbeeld voor zorgen, net als hormonale veranderingen.

Magnesium kan gelukkig wel helpen tegen vocht vasthouden, zo blijkt uit deze studie. Dit onderzoek toonde aan dat de deelnemers minder water vasthouden door het gebruik van magnesium. Ook bleven hun insuline- en bloedglucosewaarden onder controle door dit supplement.

Wat zegt de wetenschap over magnesium tegen vocht vasthouden?

blauwe witte capsules

Er is in 1998 een onderzoek gedaan door A. F. Walker, M. C. De Souza, M. F. Vickers, S. Abeyasekera, M. L. Collins en L. A. Trinca over magnesium tegen vocht vasthouden.

Zij keken specifiek naar het invloed van magnesium op pre-menstruele symptomen van vochtretentie. Veel vrouwen hebben hier last van en de onderzoekers wilden dus weten of magnesium dit probleem kon verhelpen.

De ene groep kreeg dagelijks 200 mg magnesium, terwijl de andere deelnemers een placebo kregen. Uiteindelijk bleek dat magnesium de premenstruele symptomen van vocht vasthouden inderdaad verminderde, maar dit vond plaats in de tweede toedieningscyclus.

De onderzoekers zijn er niet achter gekomen waardoor het een tijdje duurde voordat magnesium begon te werken.

Wat is de beste magnesium voor het vasthouden van vocht?

vocht vasthouden magnesium

Er is niet één type magnesium dat het beste is tegen het vasthouden van vocht. Wel is het belangrijk om te kiezen voor een vorm met een hoge mate van biologische beschikbaarheid.

Hierdoor worden namelijk de hoogst mogelijke hoeveelheden van het magnesium opgenomen in je lichaam.

Magnesiumcitraat is hierdoor eigenlijk de beste optie. Dit type wordt uitstekend geabsorbeerd door je lijf, terwijl het ook nog eens water aantrekt en opneemt in je darmen.

Er zijn echter nog meer soorten magnesium die een hoge biologische beschikbaarheid hebben en daardoor goed bijdragen aan het tegengaan van vochtretentie.

Hieronder noemen we ze:

  • Magnesiumchloride: Dit type draagt bij aan het verlichten van fibromyalgiesymptomen.
  • Magnesiumglycinaat: Deze soort ondersteunt je botgezondheid. Magnesiumglycinaat bestrijdt bovendien angst, beheerst je bloedsuikerspiegel en verbetert je slaap. Het verlicht daarnaast PMS-symptomen, waaronder vochtretentie.
  • Magnesiummalaat: Dit type wordt vaak gebruikt om fibromyalgie en spierpijn te behandelen.

Hoeveel magnesium moet je nemen tegen vocht vasthouden?

Medicatie dosering

Er is niet per se een perfecte dosis magnesium tegen vochtretentie. Wel wordt aangenomen dat je altijd je moet houden aan de richtlijnen van de fabrikant.

Het is daarom vaak verstandig om dagelijks 200 tot 400 mg magnesium te nemen. Dit is volgens experts een veilige dosering die bij kan dragen aan het gevecht tegen vochtretentie door je lichaam.

Het is daarnaast belangrijk om echt elke dag magnesium te nemen. Dit mineraal kan dan ook bijdragen aan het verkrijgen van een plattere buik in een week.

Conclusie over magnesium vocht vasthouden

Als je last hebt van vocht vasthouden dan kun je inderdaad magnesium gebruiken. Dit blijkt uit de onderzoeken die we in dit artikel hebben genoemd.

Je doet er dan goed aan om dagelijks 200 tot 400 mg magnesium te slikken. We raden je aan om op dit vlak te kiezen voor magnesiumcitraat.

Dit komt doordat dit type een uitstekende absorptie heeft en ook nog eens water aantrekt en opneemt in je darmen. Magnesium kan zo dus ook helpen tegen vocht vasthouden.

Check altijd eerst goed of magnesium een supplement is die in jouw leefwijze en gezondheidssituatie past.