Power sled kopen? Alles over de fitness slee!

Wil je jouw trainingen nog zwaarder maken? Dit kan met een power sled! Je voegt zelf gewicht toe aan deze slee, zodat je je workouts zo zwaar maakt als jij wilt.

Wil je een fitness slee kopen? Maar weet je niet zo goed waar je op moet letten? Op deze pagina vind je alles wat je moet weten over de power sled.

Ook delen we een aantal effectieve trainingen en kom je erachter waar je de slee het beste kunt kopen.  

Wat is een power sled?

Power sled training

De power sled wordt ook wel een fitness slee of weight slee genoemd. De naam verklapt het al een beetje, maar dit is een slee die je vooruit kunt duwen of mee trekt.

Aangezien je er zelf gewicht aan kunt hangen, bepaal je zelf hoe zwaar je jouw trainingen maakt. 

Er zijn verschillende soorten power sleds verkrijgbaar. Er zijn varianten die speciaal gemaakt zijn om te duwen of te trekken. Maar sommige uitvoeringen zijn voorzien van meerdere verticaal geplaatste palen, zodat je ze zowel kunt duwen en trekken. 

De powersled gebruik je voornamelijk bij CrossFit en sprinttrainingen. Je traint er namelijk zowel je conditie als kracht mee. Maar ook bij andere explosieve sporten, zoals vechtsport en rugby, gebruik je deze fitness tool. 

Waarom een weight slee kopen?

Een power sled gebruik je voor verschillende doeleinden.

Het trekken of duwen van zware gewichten zorgt voor een toename van kracht en spiermassa. Maar wanneer je traint met lichte gewichten en lange afstanden train je met name je conditie. 

De power sled is een multifunctioneel fitness apparaat. Wil je je conditie trainen? Dan kun je de slee hier heel goed voor gebruiken. Maar ook als je je juist wilt focussen op een toename van spiermassa kan deze slee jou helpen.

De voordelen van een slee zijn dus ook sterk afhankelijk van jouw doelstellingen

Voordelen fitness slee:

  • Je gebruikt het voor verschillende soorten oefeningen
  • Toename van kracht en spiermassa
  • Conditie verbeteren
  • Trainingen zwaarder maken
  • Je kunt de oefeningen aanpassen aan jouw niveau

Welke oefeningen doe je met een fitness slee?

Power slee duwen

Een power sled kan gebruikt worden voor verschillende oefeningen. Je ziet het apparaat vooral veel voorbij komen in trainingscircuits. Dit betekent dat je de fitness slee gebruikt tussen andere oefeningen door. Ook zie je deze slee in de sportschool. 

Maar het is ook heel goed mogelijk om een volledige power sled training te creëren met deze indrukwekkende fitness tool.

Hieronder lees je wat je onder andere met het sportapparaat kunt doen. Ook zetten we een aantal oefeningen op een rij, zodat je straks direct aan de slag kunt met jouw fitness slee!

Trekken

Fitness slee trekken

Het trekken, ook wel sled pull genoemd, doe je op verschillende manieren.

1. Sled naar achteren trekken

Je kunt de power sled naar achteren trekken door zelf naar achter te lopen. Je houdt de verticaal geplaatste palen gewoon vast. Met deze oefening train je voornamelijk je rug en grip. 

2. Touw aan sled bevestigen

Knoop een touw aan de slee vast en trek deze naar je toe met beide armen. Je kunt vervolgens zelf steeds kleine stapjes naar achteren zetten, maar het is ook mogelijk om gewoon op je plaats te blijven staan.

Dit is wellicht iets comfortabeler omdat je niet steeds achteruit hoeft te lopen. Maar vergis je niet: deze oefening is enorm zwaar!

3. Trekken met een harnas

Er zijn speciale harnassen verkrijgbaar die je kunt bevestigen aan de power sled. Zo trek je de slee vooruit zonder dat je jouw handen en armen hoeft vast te houden.

Trekken met een harnas is vooral ideaal voor sprinters die trainen op een sprinttrack. 

Duwen

Fitness slee duwen

Wanneer je de sled gaat duwen, probeer je de slee zo ver mogelijk vooruit te duwen. Je gooit je hele gewicht in de strijd.

Je traint hier niet alleen je benen mee, maar ook je bovenlichaam heeft het extra zwaar. Vooral je schouders, borst en triceps krijgen het zwaar te verduren. 

Het duwen spreekt voor zich, maar let wel op de plek waar je de sled vastpakt. Ben je een beginner? Pak de palen dan iets hoger vast.

Zorg ervoor dat je lichaam een hoek van 45 graden maakt. Zo komt er namelijk iets minder druk op je onderrug te staan.

Heb je deze oefening al vaker gedaan? Of ben je een gevorderde crossfitter? Ga dan in een hoek van 90 graden staan.

Voor wie is een power sled geschikt?

De power sled is een handig hulpmiddel voor iedereen die aan fitness, krachttraining, crosstraining en sprinten doet.

Ook als je je voorbereidt op een zware fysieke prestatie kan een fitness slee training je helpen bij het verbeteren van je conditie en kracht.

Wil je graag afvallen? Dan raden we een power sled training ook zeker aan. Omdat je explosief bezig bent, verbrand je een hoop calorieën. En dat in een korte tijd! Ideaal dus als je gewicht wilt verliezen.  

Maar power sled training is ook geschikt voor revalidatie trainingen. 

Hier moet je op letten bij een power sled kopen

Wil je graag een power sled kopen? Voor thuis of in de sportschool? Dan zijn er een aantal aspecten waar je op moet letten.

We hebben de belangrijkste punten voor je op een rij gezet. Zo weet je zeker dat je het juiste apparaat aanschaft. 

De ondergrond

Power slee ondergrond

Voordat je een power sled gaat kopen, is het belangrijk om naar de ondergrond te kijken. De slee gebruik je in meerdere omgevingen.

Dit kan buiten zijn, maar ook in de sportschool op een fitness vloer. Echter, niet elk model is voor iedere ondergrond geschikt.

Je gebruikt de slee op deze ondergronden:

  • Gras
  • Kunstgras
  • Steen
  • Tapijt
  • Zand

Kijk dus altijd naar de geschikte ondergronden als je een fitness slee gaat kopen. 

Functie van de sled

Waar wil je de slee voor gebruiken? Is dit voor duwen, trekken of allebei? Er zijn namelijk verschillende power sleds te koop.

Sommige zijn alleen geschikt voor duwen en andere voor trekken. Maar er zijn ook modellen waarmee je allebei de oefeningen uit kunt voeren.

Ben je toch op zoek naar ander trainingsmateriaal voor krachttraining of crossfit?

Gelukkig zijn er een hoop accessoires en apparaten die je kunt gebruiken om je trainingen intensiever, leuker en comfortabeler te maken:

Het gewicht

Ook is het belangrijk om te kijken naar hoe zwaar het apparaat is en of je deze kunt verzwaren met gewichten. Er zijn onder andere sleds van 15kg, 30kg en 50kg te koop. Bij de meeste sleds gebruik je schijven van 50 mm om het gewicht te verhogen. 

Waar te koop?

Wil je je trainingen naar een hoger niveau tillen met een power sled? Super goed! Hieronder zie je het aanbod en de prijzen van diverse winkels.