Powerlift schoenen: Top 5 gewichthefschoenen voor squats & Deadlifts

Ben je op zoek naar gewichthefschoenen? Het vinden van de juiste powerlift schoenen kan lastig zijn. Terwijl het gebruik van de juiste schoenen wel belangrijk is.

Er zijn een hoop verschillende soorten gewichthefschoenen, zoals squat schoenen en deadlift schoenen. Met sommige gewichthefschoenen kun je zelfs al deze oefeningen doen.

In dit artikel zet ik verschillende soorten gewichthefschoenen op een rijtje. Daarbij vermeld ik de unieke eigenschappen en voordelen per soort.

Zo hoop ik jou te kunnen helpen met het kiezen van de juiste gewichthefschoenen!

De beste powerlift schoenen voor squats en deadlifts

Elke weightlifting schoen heeft andere eigenschappen waardoor ze opvallen. Sommige schoenen zijn bijvoorbeeld goede squat schoenen. Andere schoenen zijn juist betere deadlift schoenen.

Het kan lastig zijn om een goede schoen te vinden. Er zijn er namelijk veel op de markt. Om die reden heb ik verschillende schoenen getest en onderzocht. Daarbij heb ik vooral gekeken naar de populariteit en positieve reviews van gebruikers.

Uiteindelijk bepaal jij natuurlijk waar je wilt gaan trainen, in de sportschool of buiten. Kies daarom de schoen die het beste past bij wat jij wilt gaan doen. Hieronder heb ik een lijstje gemaakt met de beste powerlift schoenen.

1. Beste squat schoenen – Nike Metcon 8

Nike Metcon 8 powerlift schoenen

Volgens Nike zijn de beste squat schoenen de nieuwe Metcon 8 schoenen. Deze weightlifting schoenen zijn namelijk gemaakt om zwaar mee te kunnen squatten. Dit komt door meerdere factoren.

Allereerst is de brede platte hak van de Metcon 8 een goede eigenschap voor de squat schoen. De schoen biedt daarnaast genoeg demping om je squats af te kunnen wisselen met lichte cardio.

Het materiaal van de Metcon 8 squat schoen is daarnaast ademend en licht. Dat is prettig als je zware trainingen doet. Je wilt natuurlijk geen erge zweetvoeten.

Bovendien maakt de antislip zool deze schoen perfect om squats te doen.
2. Beste deadlift schoenen – Reebok Lifter PR II

Lifter PR II schoenen powerlifting

Bij deze schoenen is het al in de merknaam terug te lezen. Deze powerlifting schoenen zijn namelijk geweldig om mee te deadliften. De Lifter PR II geven je daarnaast veel grip.

Deze grip komt vooral door de rubberen loopzool. Deze zool geeft namelijk extra stevigheid tijdens het liften van zware gewichten. De zool geeft je daarnaast een lichte demping tijdens het lopen.

Verder is de schoen erg licht. Het textiel van de bovenkant is namelijk ademend en weegt niet veel. Reken daar het gewicht van de rubberen zool bovenop en je hebt een lichte, stevige topschoen.
3. Beste allround gewichthefschoenen – Adidas Powerlift 5

powerlift 5 weightlifting schoenen

Misschien heb je liever een schoen die wat meer allround is. Daar kun je namelijk alle powerlift oefeningen mee doen. Allround gewichthefschoenen zijn populair, maar de Adidas Powerlift 5 zijn de beste allround gewichthefschoenen.

Lifting schoenen moeten over het algemeen namelijk een platte zool hebben. Dit geldt zeker als je een allround weightlifting schoen gebruikt. Met een platte zool kun je namelijk alle oefeningen stevig en stabiel uitvoeren.

Gelukkig heeft de Adidas Powerlift 5 een stevige platte zool. Zo kun jij ongehinderd en veilig zware squats, deadlifts en andere oefeningen doen. Je behoudt namelijk je standpunt tijdens het liften.
4. Beste powerlift schoenen dames – Reebok Legacy Lifter II

Legacy lifter II powerlifting schoenen

Voor dames zijn er genoeg powerlift schoenen om uit te kiezen. Echter, de beste lifting schoenen voor dames vind ik de Reebok Legacy Lifter II. Deze schoenen zijn namelijk speciaal gemaakt om mee te liften.

Deze gewichthefschoenen hebben een verhoogde hiel. Hierdoor kun je squats op een stabiele en veilige manier uitvoeren. Daarnaast kun je ook je deadlifts en andere oefeningen veilig doen.

De verhoogde zool geeft je namelijk meer stevigheid in je hiel. Hierdoor is de kans op blessures kleiner. Daarom worden ze zelfs door professionele sporters en olympiërs gebruikt.
5. Beste gewichthefschoenen heren – Adidas Adipower Weightlifting II

Adidas powerlifting II schoenen

Voor heren is de Adidas Adipower Weightlifting II een geweldige gewichthefschoen. Dankzij de strak passende vorm blijf jij stevig op de grond staan. Tijdens het liften is dit natuurlijk belangrijk.

De combinatie van veters en klittenband zorgen er daarnaast voor dat de schoen niet losschiet. Zelfs tijdens zware lifts blijf je met deze powerlift schoenen stabiel op je plek staan.

De flexibele voorvoet geeft je tenen genoeg ruimte om te kunnen spreiden tijdens zware oefeningen. Dit maakt je training namelijk net wat comfortabeler.

De rubberen zool zorgt er als laatst voor dat je niet wegglijdt tijdens de zwaarste trainingen.
Wat zijn de eigenschappen van powerlift schoenen?

eigenschappen powerlifting schoenen

Je kunt powerlift schoenen aan verschillende eigenschappen herkennen. Deze eigenschappen maken een powerlift schoen anders dan bijvoorbeeld een gewone fitness schoen.

Allereerst hebben powerlift schoenen vaak een verstevigde hak. Soms is deze hak zelfs iets verhoogd. Hierdoor blijf jij stabiel staan tijdens zware oefeningen. De zool om de hak heen is daarnaast erg stug.

Ook zijn de zolen over het algemeen gemaakt van antislip materiaal. Meestal is dit materiaal rubber. De antislip laag zorgt ervoor dat jij tijdens het liften niet wegglijdt. Je wilt natuurlijk stevig blijven staan om blessures te voorkomen.

Iets wat ook blessures voorkomt is de vorm van de powerlift schoen. De schoen is namelijk zo gevormd dat deze strak om je voet zit.

Daarnaast kun je de schoen met veters extra strak vastmaken. Sommige schoenen hebben zelfs extra klittenband, zodat de powerlift schoen nog steviger blijft zitten.

Het verschil tussen powerlift schoenen en crossfit schoenen

Ben je op zoek naar crossfit schoenen? Deze schoenen zijn anders gevormd dan powerlift schoenen. Crossfit schoenen zijn namelijk een stuk flexibeler.

Zo is de zool van een crossfit schoen vaak minder stug. Sterker nog, de zool van een crossfit schoen veert mee, in tegenstelling tot die van een weightlifting schoen. Meestal bevat deze zool namelijk schuim die je sprongen opvangt.

Het verschil tussen weightlifting schoenen en fitness schoenen

powerlifting vs fitnesschoen

De gewone fitness schoenen zijn ook geschikt om mee te squatten of deadliften. Alleen zijn de normale fitness schoenen er niet speciaal voor gemaakt.

Er zijn dus zeker verschillen op te noemen tussen fitness schoenen en weightlifting schoenen.

Allereerst zijn fitness schoenen vaak iets flexibeler in de zool. Niet zo erg als de crossfit schoen, maar wel flexibeler dan een powerlift schoen. Je wilt namelijk met de fitness schoen meerdere soorten trainingen kunnen doen.

Vaak kun je met fitness schoenen bijvoorbeeld ook cardio doen. Weightlifting schoenen, of powerlift schoenen, zijn hier niet voor bedoeld. Met powerlift schoenen kun je het beste alleen zware krachttraining doen.

Hoe kies ik de beste gewichthefschoenen?

Het kiezen van de beste gewichthefschoenen kan vrij lastig zijn. Dat snap ik goed, omdat ik zelf ook ooit mijn eerste paar heb moeten kopen. Daarom heb ik criteria opgeschreven die je kunt meenemen om de juiste gewichthefschoen te kiezen.

Wat ga je doen met de schoenen?

powerlifting squat

Allereerst is het natuurlijk belangrijk dat je weet welke oefeningen je gaat doen. Misschien wil je meerdere powerlift oefeningen serieus aanpakken. Dan kun je bijvoorbeeld gaan voor een allround powerlift schoen.

Als je alleen gaat squatten, kun je echter beter squat schoenen aanschaffen. Deze optimaliseren namelijk je squat en zorgen voor betere resultaten.

Wat vinden anderen ervan?

Als tweede kun je ook letten op de mening van andere gebruikers. Misschien heb je namelijk wel hele goedkope powerlifting schoenen gezien. Dat is leuk, maar je weet niet of ze goed zijn.

Lees dus altijd reviews van anderen voordat je gewichthefschoenen koopt.

Dit geldt overigens niet alleen voor goedkope schoenen. Ook topmerken brengen namelijk weleens een schoen uit die niet bevalt bij gebruikers. Ga dus niet alleen uit van de naam van een merk. Zoek zelf ook uit of een schoen goed is.

Wie de schoen past trekt hem aan

sportschoen

Uiteindelijk weet je pas of een gewichthefschoen goed is als je deze aantrekt en probeert. Ervaringen van anderen hoeven bij jezelf namelijk niet altijd hetzelfde resultaat op te leveren.

Ga dus gewoon aan de slag met de schoen die je hebt gekocht. Als deze niet bevalt kun je hem meestal nog wel terugsturen. Bevalt de schoen wel? Ga er dan voor!


Relevante artikelen:

Beste fitness schoenen dames

Beste fitness schoenen heren


Veel gestelde vragen

Kun je met powerlift schoenen ook hardlopen?

Powerlift schoenen of weightlifting schoenen zijn niet gemaakt om te hardlopen. Een platte zool geeft je weinig ondersteuning tijdens het lopen of rennen. Ook squat schoenen en deadlift schoenen hebben deze platte zool. Ik zou daarom niet hardlopen met powerlift schoenen.

Kan ik ook squatten met hardloop schoenen?

Je kunt squatten met hardloopschoenen, ik zie het veel mensen in de sportschool wel doen. Echter is dit niet goed voor je vorm. Omdat hardloopschoenen een gebogen zool hebben houd je geen stabiele steun op de grond. Zeker als je zware gewichten gaat pakken wil je plat op de grond staan. Squat schoenen zorgen voor een platte stevige houding van je voeten. Daarmee voorkom je blessures. Ik zou dus niet met hardloopschoenen gaan squatten.