Pre workout shake zelf maken: Onmisbare ingrediënten & Recept

Wil jij een pre workout shake gaan gebruiken? Dan heb je je vast weleens afgevraagd hoe je deze zelf kunt maken.

Het maken van een pre workout shake is op verschillende manieren te doen. In dit artikel lees je hoe je een pre workout shake zo optimaal mogelijk samenstelt. Hierbij krijg je een voorbeeld van een handig recept om de shake te maken.

Zo weet jij na dit artikel alle belangrijke informatie over pre workout shakes én hoe je deze zelf kunt maken.

Pre workout shake – Een kort overzicht

zelf pre workout shake maken
 • Een pre workout shake is bedoeld om je extra energie te geven tijdens je training. Daarom bevat een pre workout shake verschillende stimulerende ingrediënten
 • Het aantal calorieën in een pre workout shake hangt af van je trainingsdoel. Veel sporters maken hun pre workout shakes daarom zelf
 • Een pre workout shake kun je erg gezond maken door voedzame ingrediënten te gebruiken.

Wat heb je nodig voor een pre workout shake?

Om een pre workout shake te maken heb je verschillende ingrediënten nodig. Vaak gebruik je deels dezelfde bestanddelen als wat er in pre workout zit.

Welke andere ingrediënten je gebruikt hangt af van je sportieve doelen. Als je wilt aankomen, gebruik je bijvoorbeeld ingrediënten met meer calorieën. Bij het afvallen gebruik je juist caloriearme bestanddelen.

Hieronder vind je een overzicht aan ingrediënten die je in pre workout shakes kunt gebruiken.

Onmisbare ingrediënten in een pre workout shake

vrouw pre workout shake maken

Allereerst zijn er een aantal ingrediënten die in elke pre workout shake moeten worden verwerkt. Deze onmisbare bestanddelen hebben namelijk een belangrijke functie in het verhogen van je energie.

Zo bevat elke pre workout shake het bestanddeel beta alanine. Beta alanine is een supplement dat zorgt voor meer uithoudingsvermogen in je spieren. Hierdoor kun je langer en zwaarder trainen in de sportschool.

Ook bevatten de meeste pre workouts hoge doseringen cafeïne. Om jezelf een goede energieboost te geven is cafeïne eigenlijk onmisbaar. Ook bij zelfgemaakte pre workout shakes is het daarom goed om cafeïne toe te voegen.

Pre workout shake tijdens het bulken

Tijdens het bulken kun je de pre workout shake het beste calorierijk samenstellen. Bulken betekent namelijk dat je in gewicht wilt aankomen. Om in gewicht aan te komen heb je meer calorieën nodig.

Hieronder vind je wat calorierijke ingrediënten die je in de pre workout shake kunt doen:

 • Pindakaas (130 calorieën per 20 gram)
 • Halfvolle melk (93 calorieën per 200ml)
 • Banaan (150 calorieën per stuk)
 • Weight gainer (350 calorieën per schepje)

Hoe veel je wilt aankomen ligt uiteraard aan je startgewicht en je uiteindelijke doelen. Je hoeft dus niet al deze ingrediënten in je pre workout shake te verwerken. Je kunt je extra calorieën namelijk ook halen uit je vaste voedsel.

Pre workout shake tijdens het afvallen

pre workout shake met water

Tijdens het afvallen heb je vaak wat minder energie. Je lichaam krijgt namelijk minder calorieën binnen die het kan gebruiken tijdens het sporten. Daarom is een sterke pre workout tijdens het droogtrainen of afvallen een aanrader.

Hieronder vind je wat caloriearme ingrediënten die je in je pre workout shake kunt gebruiken:

 • Havermout (75 calorieën per 20 gram)
 • Water of groentesap (als vervanger voor melk, 0-50 calorieën)
 • Appel (75 calorieën per stuk)
 • Wei eiwitpoeder (117 calorieën per dosering)
 • Groene thee extract (15 calorieën per 5 gram)

Om af te vallen kun je het beste zo veel mogelijk minderen in vast voedsel. Door gezond te eten zul je namelijk het meest afvallen. Toch kan een caloriearme shake je zeker helpen om sneller gewicht te verliezen.

Recept om een pre workout shake te maken

Steeds meer sporters beginnen met het zelf maken van pre workout shakes. Je kunt dan namelijk zelf bepalen welke stoffen je wel of niet gebruikt. Ook zelf pre workout maken als los supplement is om die reden erg populair.

Het maken van een pre workout shake is gelukkig niet zo lastig. De meeste ingrediënten kun je namelijk gewoon bij de supermarkt kopen.

De overige ingrediënten kun je makkelijk online bij een supplementenaanbieder aanschaffen.

Ingrediënten pre workout shake

Dit zijn een aantal ingrediënten die je in de pre workout shake kunt verwerken:

 • 200ml (halfvolle) melk
 • 2 kopjes zwarte koffie (50ml)
 • 1 banaan
 • 1 appel
 • 1 schepje beta alanine (4 gram)
 • 1 schepje proteïne poeder (30 gram)

Uiteraard kun je de pre workout shake volledig naar eigen wens samenstellen. De bovenstaande ingrediënten zijn dan ook slechts een leidraad.

Je kunt bijvoorbeeld meer of minder calorieën in de shake verwerken. Dit doe je door bepaalde ingrediënten weg te laten of door ingrediënten toe te voegen.

Bereidingswijze

pre workout shake blender

Om een pre workout shake te maken heb je allereerst een blender nodig. In deze blender voeg je de verschillende ingrediënten één voor één toe.

Allereerst doe je 200ml melk en 50ml koffie in de blender. Hier voeg je de beta alanine en eiwitpoeder aan toe. Vermeng deze bestanddelen alvast voor ongeveer 10 seconden.

Hierna stop je een gesneden appel en gesneden banaan in de blender. Overigens kun je ook andere fruitsoorten gebruiken of nog wat extra fruit toevoegen.

Vermeng alle ingrediënten totdat er een egale mix ontstaat. Zodra alles is vermengd kun je eventueel extra ingrediënten toevoegen om het caloriegehalte te verhogen.

Je kunt nu gaan genieten van een heerlijke zelfgemaakte pre workout shake!

Is een pre workout shake gezond?

Veel mensen vragen zich af of pre workout slecht voor je is. Het is daarom niet gek dat je je dit ook afvraagt bij pre workout shakes.

Gelukkig is een pre workout shake zeker niet ongezond. Je bepaalt namelijk zelf welke ingrediënten je toevoegt aan je shake. Door veel fruit toe te voegen maak je de pre workout shake bijvoorbeeld extra voedzaam.

Natuurlijk kun je ook ongezonde ingrediënten toevoegen aan je shake. Dit is echter je eigen verantwoordelijkheid en is daarom ook zeker niet nodig.

Pre workout shake maken – Aanrader of niet?

Het maken van een pre workout shake is zeker een aanrader. Naast dat zo’n shake gezond en voedzaam kan zijn, krijg je er ook energie van.

Je trainingsresultaten zullen met een zelfgemaakte pre workout shake flink worden verbeterd.

Wil jij dus een pre workout shake gaan gebruiken? Probeer het eens uit, je krijgt er zeker geen spijt van!