Roeien in de fitness? Bekijk hier de Uitleg & Tips

Roeien op een roeitrainer is een populaire bezigheid voor veel sportschool bezoekers. Dat is niet zonder reden, want roeien biedt vele voordelen voor lichaam en geest.

Ben je benieuwd naar de voordelen van roeien in de sportschool?

In dit artikel bespreken we het nut van roeien, hoe vaak je dit het beste kan doen en welke resultaten je kunt verwachten.

Zo ben je de volgende keer dat je de sportschool binnen stapt goed voorbereid, en weet je precies wat jou te doen staat!

Waar is roeien in de sportschool goed voor?

spiergroei roeitrainer

Is roeien goed voor krachttraining, of is het een cardio work-out? Waar is dat roeien in de sportschool nu eigenlijk goed voor?

Wanneer je de Basic-Fit binnenloopt zie je dat de roeitrainers altijd bezet zijn. Dat komt omdat de roeitrainer veel voordelen biedt, voor verschillende mensen met elk een eigen doel. 

Uithoudingsvermogen

Een van de eigenschappen van een roeitrainer is het trainen van je uithoudingsvermogen. Als je gaat roeien in de fitness, kun je een fantastische cardio work-out doen. Mits je de oefening goed uitvoert.

Je beweegt je hele lichaam wanneer je gaat roeien in de sportschool. Daardoor gaat je hartslag automatisch omhoog, waardoor je je conditie aan het trainen bent.

Doe dit meerdere keren per week als je voortgang wilt boeken.

Spierkracht opbouwen

De roeitrainer is ook een ideaal apparaat om je spieren mee te trainen. Roeien is dus inderdaad een geschikte oefening voor krachttraining.

Dat komt omdat je veel spieren in je lichaam gebruikt bij het uitvoeren van de oefening.

Als je roeien in de fitness wilt gebruiken als krachttraining, dan moet je de roeitrainer wel iets zwaarder instellen.

Bij krachttraining gaat het niet zozeer om de afstand die je aflegt, maar meer om de kracht die je uitoefent, waardoor je spieren onder spanning komen te staan en gaan groeien. 

Calorieën verbranden

Als je wilt afvallen met roeien, hoef je niet bang te zijn dat dit moeizaam zal gaan. Je verbrandt namelijk calorieën als een trein tijdens het roeien in een sportschool.

Onderschat de oefening dan ook niet, want je voelt dat je intensief aan het trainen bent.

De reden dat je met roeien makkelijk calorieën verbrandt, is dat je veel spieren gebruikt tijdens de oefening. Je beweegt je hele lichaam en je hartslag gaat omhoog.

Al die spieren verbranden energie terwijl je bezig bent met roeien.

Welke spieren train je met roeien?

Spieren trainen roeitrainer

Tijdens het roeien op een roeitrainer gebruik je veel spieren in je lichaam. Maar welke spieren train je nu eigenlijk en wat maakt dat roeien dan zo effectief?

Je kunt de training op een roeitrainer zien als een full body work-out, maar de volgende spieren worden het meest gebruikt tijdens de oefening:

  • Rug
  • Benen (bovenbenen, hamstrings, kuiten en billen)
  • Armen (biceps en triceps)
  • Schouders
  • Buikspieren

Bovenstaande spiergroepen zijn stuk voor stuk grote spieren in het lichaam. Hoe groter de spier, hoe meer energie het kost om deze aan te spannen.

Daarom is roeien ook zo’n fantastische oefening, die je uithoudingsvermogen en kracht tegelijkertijd traint. 

Is roeien cardio of krachttraining?

Afhankelijk van jouw manier van trainen, kun je roeien in de fitness gebruiken voor zowel cardio als krachttraining.

Als je de roeitrainer zwaar instelt, met veel weerstand, gebruik je hem vooral voor krachttraining.

Probeer je zo snel mogelijk te roeien en een lange afstand af te leggen, dan is het een cardio work-out waarmee je je uithoudingsvermogen traint.

Je kunt de cardio en krachttraining ook met elkaar combineren. Een zware krachttraining work-out is natuurlijk ook goed voor je uithoudingsvermogen.

Hier gaat je hart ook sneller van kloppen, waardoor je conditie op de proef wordt gesteld.

Kun je spieren kweken met roeien?

geschikt roeitrainer

Eerder in dit artikel kwam al naar voren dat je veel grote spieren in het lichaam traint tijdens het roeien in een sportschool.

De rugspieren en de bovenbenen zijn grote spiergroepen die je gebruikt tijdens het roeien. Ook kleinere spieren zoals de schouders en de biceps train je tijdens de oefening.

Het is dus zeker mogelijk om spieren te kweken met roeien.

Zorg er dan wel voor dat je je spieren steeds blijft uitdagen door elke keer zwaarder te trainen. Dit doe je simpelweg door de weerstand omhoog te zetten.

Ook is het belangrijk om veel eiwitten te eten als je graag spieren wilt kweken.

Hoe vaak roeien in de fitness?

Roeien fitness groepsles

Hoe vaak je gaat roeien in de fitness is natuurlijk afhankelijk van je doelen. Als je simpelweg meer wilt bewegen op een leuke manier, dan kan één keer per week al genoeg zijn.

Er worden ook lessen gegeven, zoals roei gym voor groepen. Ideaal als stok achter de deur en als je graag begeleiding krijgt voor je techniek.

Wil jij spieren opbouwen of juist je conditie trainen? Er zijn verschillende methodes om deze doelen te behalen. Wij leggen 2 van de meest effectieve manieren aan je uit.

Roeien voor krachttraining methode

Gebruik de methode van progressive overload voor spiergroei. Dit betekent dat je iedere roeisessie iets zwaarder traint dan de keer ervoor.

Dit kun je doen door de weerstand te verhogen, of door op dezelfde weerstand te trainen, maar dan voor langere tijd. Je kunt ook de rounds per minute verhogen, dit zijn het aantal slagen dat je per minuut uitvoert. 

Als je wilt roeien voor krachttraining is deze methode ideaal. Je traint je spieren door iedere week een slagje zwaarder te roeien. Zo worden je spieren steeds weer op de proef gesteld.

In combinatie met de juiste voeding word je sterker en bouw je spiermassa op.

Roeien voor cardio schema

Als je je uithoudingsvermogen wilt trainen, kunnen veel cardio apparaten zoals een roeitrainer of een crosstrainer je daarbij helpen.

Wil jij de roeitrainer gebruiken om je conditie te verbeteren? Volg dan een intervaltraining met de roeitrainer.

Deze kan er als volgt uitzien:

Roei na de warming up eerst 1 minuut op laag tempo. Vervolgens ga je 1 minuut zo snel als je kan, om je hartslag te verhogen. Ten slotte roei je weer 1 minuut op een laag tempo, zodat je op adem kunt komen voor de volgende ronde.

Herhaal dit steeds voor een effectieve intervaltraining waar je je hartslag flink omhoog brengt.

Wat voor roeimachines staan er in de sportschool?

Training roeitrainer luchtweerstand

In de meeste commerciële sportscholen zoals de Basic Fit, staan roeitrainers met luchtweerstand.

Dit zijn de roeitrainers die aan de voorkant een ronde vorm hebben. In die ronding zit een lucht ventilator die weerstand geeft zodra je begint met roeien.

Je kunt de openingen aan de zijkant van de ronding verstellen om de weerstand aan te passen.

Wanneer er minder lucht bij de ventilator kan, zal de weerstand verlagen omdat er minder tegendruk komt van de lucht die verplaatst moet worden. Laat je meer lucht naar binnen, dan komt er meer weerstand en wordt het roeien dus zwaarder.