Rollenbank fiets kopen? Top 3 rollerbanken voor je racefiets

Al die geavanceerde fietstrainers waarmee je het tegen de hele wereld kunt opnemen, zijn hartstikke leuk. Ze gaan steeds realistischer aanvoelen, hoewel het nog altijd niet hetzelfde is als in de buitenlucht fietsen.

Dat kan maar met één type fietstrainer: de rollenbank.

Kenners noemen dit ook wel losse rollen. Het werkt heel simpel, je zet je fiets erop en begint te trappen. Realistischer gaat indoor fietsen niet aanvoelen.

In dit artikel staan de beste rollenbanken voor de fiets. Ook ontdek je wat voor- en nadelen van deze trainers zijn. 

Dit zijn de beste rollenbanken voor je fiets

De term losse rollen komt niet uit het niets. Bij de meeste rollerbanken zit je fiets namelijk niet vast. Je moet zelf je balans zien te houden, wat meteen een goede training is.

Dit zijn de drie beste rollerbanken.

1. Best geteste rollenbank fiets – Elite Arion Mag

Elite Fietstrainer Arion Mag

De Arion Mag van het merk Elite is een uitstekende rollerbank. Dat blijkt ook wel uit het feit dat diverse professionele wielrenners hun opwarming of cooling down doen op deze losse rollen.

Het voornaamste pluspunt van de Arion Mag is dat je door de paraboolvormige rollers niet kunt vallen. Volgens sommige gebruikers kan de racefiets daardoor wel wat onstabiel worden.

Daarnaast heeft de Elite Arion Mag drie weerstandsniveaus. Dat zie je lang niet altijd bij fiets rollenbanken. Deze fietstrainer is erg licht, maar oersterk.

De Arion Mag heeft een geïntegreerde frameopstap. Daardoor is het op- en afstappen geen enkel probleem.

Voordelen:

 • Drie weerstandsniveaus
 • Gebruikt door profs
 • Goede prijs

Nadelen:

 • Fiets blijft niet altijd even stabiel
2. Beste luxe rollerbank fiets – Wahoo KICKR ROLLR

Wahoo Kickr Rollr Powrlink Rollerbank

Wahoo heeft met de KICKR ROLLR een combinatie tussen een fiets rollenbank en een fietstrainer gemaakt.

Dat heeft een aantal voordelen. Je hebt met deze trainer het klassieke rijgevoel, en tegelijkertijd de functies van een fietstrainer.

Deze rollenbank is ideaal voor als je wilt opwarmen voor een wedstrijd, en natuurlijk voor stevige bloktrainingen.

Aan de voorkant zit een wielgrijper, waardoor je zelfs tijdens een sprint niet bang hoeft te zijn dat je van de rollen afschiet.

Goed nieuws voor de liefhebbers van het virtuele fietsen, want de Wahoo KICKR ROLLR is compatibel met apps zoals Zwift en Wahoo SYSTM.

Dankzij led lampjes kun je zien of de fiets rollerbank verbonden is via bluetooth en of de trainer wordt opgeladen.

Voordelen:

 • Kwalitatief zeer goed
 • Koppeling mogelijk met Zwift
 • Fiets zit stevig vast

Nadelen:

 • De hoge prijs
3. Beste goedkope fiets rollenbank – Tacx Galaxia T1100

Tacx Galaxia Rollenbank T1100

Misschien wel het bekendste merk op het gebied van fietstrainers en rollerbanken is Tacx.

De Tacx Galaxia T1100 zijn de meest pure rollen uit deze lijst. Twee rollen aan de voorkant en een aan de achterkant. Je zet je fiets erop en gaat.

De truc is om je balans te houden. Als je dit voor elkaar weet te krijgen, kun je in je schuur of op je zolderkamer op een natuurlijke manier trainen.

Sprintjes oefenen, de benen losrijden of dankzij de hellingshoek een klim nabootsen. Het kan allemaal op de Galaxia T1100. Je fietst beweegt mee met de rollen, waardoor het net is of je buiten rijdt.

Voordelen:

 • Meest natuurlijke fietservaring
 • Goede prijs
 • Hellingshoek tot 4 procent

Nadelen:

 • Rollerbank is regelmatig uitverkocht
Plus- en minpunten van een rollenbank fiets

✅ Voordelen rollenbank fiets:

 • Zeer realistische fietservaring
 • Ideaal voor opwarming en cooling down
 • Minder duur dan smartbike
 • Ook de profs gebruiken losse rollen

Vergeet de Wahoo KICKR ROLLR even, maar over het algemeen is een rollerbank fiets een stuk goedkoper dan een fietstrainer.

De reden is heel simpel. Er is niet zoveel technologie nodig bij een rollenbank voor de fiets. Het zijn losse rollen, die door middel van een eenvoudige constructie aan elkaar vast zijn gemaakt. En that’s it.

Op het gebied van de smartbike is er de laatste jaren veel veranderd. De fietservaring gaat steeds realistischer aanvoelen, ook dankzij apps zoals Zwift en Wahoo SYSTM.

Toch blijven de aloude losse rollen voor het meest realistische gevoel zorgen. Dat komt doordat beide wielen van de racefiets op de rollen staan. En deze maken een rollende beweging, zoals het ook op straat gaat.

Mocht je ooit een keer bij een wielerwedstrijd gaan kijken, ga dan eens bij de teambus staan. Je ziet diverse renners zich opwarmen op losse rollen.

En na de wedstrijd worden rollerbanken gebruikt om de spieren sneller te laten herstellen.

❌ Nadelen rollerbank fiets:

 • Het is een behoorlijke evenwichtsoefening
 • Vaak geen koppeling met Zwift
 • Geen trainingsprogramma’s

Wat veel wielrenners weerhoudt van het gebruik van een rollerbank voor de wielrenfiets, is dat het nogal onstabiel is. Zeker in het begin is het wennen.

Je fietst staat los op de rollen en je moet zelf je balans zien te houden. Als je eenmaal op gang bent, gaat dit prima. Met afstappen is het nog wel opletten. Je zit onder het zweet en moet voorzichtig van de fiets af gaan.

Uitzonderingen zijn er zeker, maar de meeste rollerbanken voor de racefiets hebben geen trainingsprogramma’s en zijn niet te koppelen met apps zoals Zwift.

In deze tijd wordt dat door flink wat wielrenners als een nadeel gezien.

Waar koop je een fiets rollenbank?

Dat kan op verschillende manieren. Online is er een hoop te vinden. Ook in sportwinkels zoals Decathlon zijn altijd kwalitatief goede rollers te vinden. En bij de Aldi of Lidl kan je ook een aanbieding voorbij zien komen.

Check in dat laatste geval wel even of de kwaliteit goed is. Merken zoals Elite, Tacx en Wahoo zijn altijd een goede keuze.


Conclusie: Is een rollerbank racefiets ideaal?

Rollenbank fietstrainer

Een rollerbank voor de racefiets is voor een specifieke doelgroep bedoeld.

Als je wedstrijden rijdt en je wilt je op een goede manier opwarmen, dan is een rollerbank bijna onmisbaar. Je kunt in alle rust je warming-up doen en hoeft niet te wachten tot het parcours is vrijgegeven.

En als je thuis op een realistische manier wilt trainen, kan dat uitstekend op losse rollen. Houd er dan wel rekening mee dat je zelf je trainingen moet bedenken.