SARMs: Soorten, Werking & Ervaringen

Je hebt misschien wel eens gehoord van SARMs. Zeker als je aan bodybuilding doet is de kans groot dat deze term bekend klinkt.

Ook als je weleens anabole middelen gebruikt zou SARMs een belletje kunnen doen rinkelen.

In dit artikel lees je meer over deze opkomende soort anabool. Verder lees je hier over de verschillende soorten, bijwerkingen en gevaren van het product.

Wat zijn SARMs?

SARMs zijn een vorm van anabole middelen. Deze ‘anabole’ middelen zijn sinds een paar jaar in opkomst onder vooral krachtsporters.

Het middel versnelt namelijk je spiergroei. Om die reden zie je het product vaak worden gebruikt door bodybuilders en krachtsporters.

Het middel is in de jaren 90 ontdekt door James Dalton. Hij was eigenlijk op zoek naar een middel tegen kanker. Tijdens het onderzoek vond hij het bestandsdeel Andarine. Dit molecuul zorgt voor de snellere spiergroei in SARMs.

SARMs hebben in pure vorm niet de negatieve effecten van bijvoorbeeld steroïden. Zo zul je geen haarverlies of borstvorming krijgen. Ook blijft je testosteronlevel redelijk onaangetast.

Desondanks zijn er wel ervaringen bekend van gebruikers die deze ervaringen toch kregen. Waarschijnlijk kwam dit door vervuilde SARMs.

Welke soorten SARMs zijn er?

SARMS ervaring werking

Naast Andarine zijn er de afgelopen jaren nog een aantal soorten SARMs ontwikkeld. De tweede SARM die is ontdekt is Ostarine.

De jaren erna kwamen er steeds meer soorten bij met ieder een soortgelijke werking. Toch zijn er een aantal verschillen in de SARMs die zijn ontwikkeld.

De meest populaire SARMs zijn hieronder per soort besproken

De populairste SARMs toegelicht:

Elke soort SARMs is bedoeld om spiermassa op te bouwen en te behouden. Toch zijn er een aantal verschillen tussen de soorten SARMs. De populairste types heb ik daarom voor je uitgelicht.

Ostarine (MK-2866)

Ostarine is één van de eerste vormen van SARMs die is ontdekt. Waarschijnlijk is dit de meest populaire vorm van SARMs die je kunt kopen.

De effecten van Ostarine op je spieren zijn erg groot. Krachtsporters vinden Ostarine niet voor niets de beste SARM voor spiergroei.

Sporters gebruiken dit middel 6 tot 8 weken. In principe moet je 20 tot 30mg per dag nemen om het meeste effect te merken. Je kunt na drie weken de eerste resultaten van Ostarinegebruik verwachten.

Ligandrol (LGD-4033)

Ligandrol is een SARM die bekendstaat om het effect op je spieren. Het is namelijk een middel dat zorgt voor een vermindering van spierverlies bij ouderdom.

Ook kun je Ligandrol gebruiken bij krachtsport. Het bevordert namelijk ook je spieropbouw en het houdt de spierafbraak tegen. Officieel is dit middel nog niet geschikt voor mensen, maar toch gebruiken sommige krachtsporters het.

Zelfs tijdens het afvallen breekt je lichaam bijna geen spieren af als je Ligandril gebruikt. Daardoor is dit product ideaal voor bodybuilders.

Ibutamoren (MK-677)

MK-677 wordt ook wel Ibutamoren genoemd. Ibutamoren is een middel dat als SARM wordt verkocht, maar dat officieel niet is. Dit komt door de werking en de molecuulvorming in het middel.

Toch kun je met Ibutamoren dezelfde soort effecten verwachten als bij andere SARMs. Het middel stimuleert namelijk de afgifte van groeihormonen. Deze groeihormonen hebben dus ook effect op je spiergroei na krachttraining.

Het nadeel van MK-677 is dat het je hongergevoel ook vergroot wordt. Hierdoor gebruiken sporters die willen afvallen liever andere SARMs dan deze.

Andarine (S4)

Andarine is een SARM die je vooral een boost geeft op het gebied van kracht. Al heeft het middel ook positief effect op de groei van je spieren.

Dit middel is de eerste vorm van SARMs. Eigenlijk is dit middel officieel nooit beschikbaar geweest voor mensen. Het is namelijk nooit helemaal uit de testfase gekomen.

Toch zien sporters de voordelen van Andarine als reden om dit middel te gebruiken. De risico’s zijn namelijk een stuk minder groot dan bij anabolen.

RAD-140 (Testolon)

Testolon is een middel dat redelijk recent is ontdekt. Deze SARM heeft namelijk pas in 2020 een officiële licentie van bestaan gekregen. In 2017 werd het voor het eerst in studies naar borstkanker verwerkt.

Krachtsporters gebruiken dit middel om te groeien. Al is deze SARM niet het populairste product dat er is.

Dagelijks 20mg gebruiken voor 5 tot 8 weken zorgt voor een effectieve spiergroei.

Ook kun je je pomp en kracht stimuleren met dit middel. Tel daar het verbeterde uithoudingsvermogen bij op en je progressie wordt gegarandeerd flink verbeterd.

GW-501516 (Cardarine)

Cardarine is een middel wat extreem veel effect heeft op je uithoudingsvermogen. Dankzij dit middel kun je dus langer en zwaarder trainen in de sportschool.

Ook kun je bij Cardarine een versnelling in vetverbranding verwachten. Hierdoor val je sneller af en zul je ook minder spiermassa verliezen tijdens het afvallen. Dit maakt het middel erg geschikt voor krachtsporters die droogtrainen.

Toch is ook dit middel officieel nog niet klaar om door mensen gebruikt te worden. Net als de meeste andere SARMs zit dit middel nog in de ontwikkelingsfase.

S23

S23 is een relatief onbekend middel dat ook wordt gezien als SARM. Dit product zorgt niet alleen voor spiergroei en meer kracht, je valt ook sneller af als je dit product gebruikt.

Verder zul je sneller herstellen na een zware training. Hierdoor verwacht ik dat deze SARM nog een stuk populairder gaat worden.

Het middel is al te verkrijgen, ook al is het eigenlijk nog niet geschikt voor gebruik. Toch zie je sporters de gok wagen om hun spieren te laten groeien.

Wat zegt de wetenschap?

dokter wetenschappelijk onderzoek

Er zijn helaas vrij weinig wetenschappelijke studies beschikbaar over SARMs.

Althans, onderzoeken die voor een leek ook te begrijpen zijn. Toch heb ik wat informatie kunnen vinden over wat wetenschappers zeggen over SARMs.

De wetenschap bevestigt allereerst de werking van SARMs. Alle uitgebrachte onderzoeken laten inderdaad extreme spiergroei zien na het gebruik van de middelen. Ook bevestigen wetenschappers het effect dat SARMs kunnen hebben op het uithoudingsvermogen en op kracht.

Toch zijn wetenschappers ook erg voorzichtig als ze over SARMs schrijven. Het zijn namelijk stuk voor stuk middelen die eigenlijk niet klaar zijn voor menselijk gebruik. Zeker met het oog op potentiële risico’s wordt het gebruik van SARMs door wetenschappers niet aangeraden.

Over het algemeen waarschuwt de wetenschap gebruikers dus. Er is simpelweg te weinig bekend over SARMs.

Ongeteste SARMs

Omdat er dus weinig informatie over SARMs beschikbaar is, kun je ongeteste SARMs tegenkomen. Deze middelen zijn niet getest op bijvoorbeeld de puurheid van de bestandsdelen. Vaak zijn deze middelen vermengd met bijvoorbeeld testosteron-houdende bestanddelen.

Deze ongeteste SARMs kunnen dus wel dezelfde risico’s als anabolen met zich meebrengen.

Bij pure varianten zul je de negatieve effecten zoals haarverlies eigenlijk niet hebben. Ook zullen pure SARMs je natuurlijke testosteronaanmaak niet verstoren.

Wees toch áltijd alert op de bijwerkingen, ondanks een pure variant.

Mogelijke gevaren van SARMs

Het gebruik van SARMs is zeker niet zonder risico. Er zijn namelijk een aantal gevaren waar je rekening mee moet houden. Al zijn de risico’s vaak aanzienlijk lager dan de risico’s bij gebruik van anabolen.

Problemen met organen

Allereerst loop je als gebruiker het risico dat bepaalde organen schade oplopen. Zo is een veel voorkomende klacht pijn aan de lever en nieren. In sommige gevallen kan zelfs lever- en nierfalen optreden.

Ook zijn maag- en darmklachten een voorkomend risico. Hierbij komen ook problemen met de spijsvertering voor.

Een hoge bloeddruk

Verder kan je bloeddruk flink oplopen door het gebruik van SARMs. Dit komt vooral door het oppeppende effect dat het middel heeft op je lichaam.

Je hart gaat sneller pompen en je ademhaling verhoogt. Een gevolg daarvan kan zijn dat je bloeddruk hoog wordt.

Slecht zicht

Het meest voorkomende gevolg is echter zichtverlies. Er zijn veel klachten waarbij sporters aangeven dat ze minder kunnen zien. Er was zelfs iemand die zei: “Ik draag tegenwoordig een leesbril, dus het middel werkt.”

Op lange termijn is nog niet zeker hoelang het zicht slecht blijft. Dit geldt overigens voor alle gezondheidsrisico’s. SARMs zijn namelijk nog niet zo lang op de markt. Lange termijn risico’s moeten dus nog worden ontdekt.

Wat zijn de ervaringen met SARMs?

Gewichtheffen krachttraining

Er zijn in de fitness wereld verschillende ervaringen met SARMs. De meeste sporters, al dan niet allemaal, merken enorme verschillen.

Ze voelen zich sterker, groter en hebben een hoger libido. Ook hebben sporters een beter uithoudingsvermogen na het gebruik van SARMs.

Hieronder zijn een aantal ervaringen, positief en negatief, beschreven. De ervaringen zijn anoniem, in verband met privacy.

De eerste gebruiker spreekt van een positief effect van de SARMs die hij heeft gebruikt. Deze gebruiker heeft Ostarine gebruikt om tijdens het bulken meer spier dan vet aan te maken. Hij merkte na drie weken de eerste grote verschillen.

In totaal heeft deze gebruiker de Ostarine kuur zes weken gebruikt. Daarna heeft hij een pauze gehad van vier weken, voordat hij zijn tweede kuur begon. Deze gebruiker merkte wel dat hij steeds na zes weken last kreeg van zijn ogen.

De tweede gebruiker was iets minder positief. Hij heeft namelijk vervelende bijwerkingen gehad. Nadat hij Andarine zo’n 8 weken had gebruikt merkte hij dat zijn teelballen waren gekrompen. Om die reden is hij meteen gestopt met het gebruik van SARMs.

Hij vertelde dat zijn sportprestaties wel erg omhoog waren gegaan. Een sportlichaam was echter niet belangrijk genoeg om de natuurlijke aanmaak van testosteron te verstoren. Daarom is hij overgestapt op andere, legaal verkrijgbare, producten.

De laatste ervaring die ik wil benoemen is wel erg positief. Deze sporter gebruikte het middel Testolon voor ongeveer 6 weken tijdens het droogtrainen. Hierna is hij gestopt, tot de volgende keer dat hij weer wilde droogtrainen.

Na twee weken merkte hij de eerste verschillen in zijn fysiek. Ook merkte hij na een paar doseringen al flinke verschillen in kracht en uithoudingsvermogen. Verder heeft de sporter geen negatieve effecten gemerkt. Je kunt wel stellen dat deze gebruiker een zeer positieve ervaring heeft gehad.

Zijn SARMs legaal in Nederland?

SARMs zijn niet legaal in Nederland. Ze staan namelijk op de lijst van verboden middelen. Desondanks kun je de SARMs ‘gewoon’ op het internet kopen. Veel fitnesswinkels verkopen de producten zelfs als supplement.

De reden dat SARMs niet legaal zijn is omdat er weinig over bekend is. Ook zijn de gezondheidsrisico’s te hoog om het veilig te kunnen verkopen. Bezit van SARMs is overigens niet illegaal.

Je mag de SARMs dus wel in bezit hebben, maar niet als medicijn verkopen. Ook mag je het niet aanbieden als middel voor menselijk gebruik. Toch is het dus erg makkelijk om aan SARMs te komen.

Mocht je beslissen om SARMs aan te schaffen, doe dat dan enkel via deze aanbieder. Deze partij is namelijk veilig, betrouwbaar en de beste op dit gebied.

Conclusie: Veilig of Gevaarlijk?

Gevaren sarms

Denk vooral heel goed na voordat je SARMs gebruikt. De gevaren zijn dan wel lager dan bij steroïde anabolen, toch zijn er grote risico’s. Zeker omdat SARMs dus eigenlijk nog niet voor menselijk gebruik zijn bedoeld.

Veilig zijn de SARMs sowieso niet, daarvoor is er te weinig kennis over de middelen.

De effecten van de middelen op je spieren zijn natuurlijk erg positief. Ik kan me dus voorstellen dat bodybuilders SARMs zien als ‘veilig’ alternatief voor andere anabolen. Echter kun je het niet zien als natuurlijke anabolen, ook SARMs zijn namelijk syntetische middelen.

Ik zou het product niet zomaar gebruiken. Daarvoor ontbreekt wetenschappelijk onderzoek, vooral met betrekking tot de langetermijnrisico’s.

Wil je SARMs toch een kans geven? Zorg dan dat je deze in elk geval bij een betrouwbare aanbieder koopt. Klik op de knop hieronder voor het beste en veiligste aanbod:
Veelgestelde vragen

Zijn SARMs anabolen?

In theorie wel, al gebruiken de meeste mensen de term ‘anabolen’ voor steroïden. Een anabool middel is eigenlijk een middel dat spiergroei stimuleert. Creatine, een lichaamseigen stof, is dus eigenlijk ook een anabool. SARMs zijn dus wel een vorm van anabolen, maar ze bevatten geen steroïden.

Kan ik SARMs dagelijks gebruiken?

Het beste is om, als je SARMs gebruikt, dit in periodes van ongeveer 6 weken te doen. In die 6 weken gebruik je de middelen in doseringen van 20-30mg per dag. Daarna hou je minimaal 4 weken pauze om je lichaamsfuncties niet te verstoren.

Steroïden of SARMs, wat is veiliger?

In principe zijn beide soorten middelen niet zonder risico, let daar dus op. Wel is het zo dat SARMs minder risico’s met zich meebrengen. Zeker op het gebied van de testosteronfuncties in je lichaam zijn SARMs veiliger.