Schaatsplank kopen? Gebruik, Voordelen & Aandachtspunten

Ben jij op zoek naar een schaatsplank? Dan wil je natuurlijk een goed product kopen. Het vinden van een goede schaatsmat is echter niet makkelijk.

Om die reden heb ik dit artikel geschreven. Hier lees je alles over het gebruik van de schaatsmat en wat de voordelen zijn. Als schaatsliefhebber maak ik namelijk al lange tijd gebruik van slideboards.

Na het lezen van dit artikel weet jij dus precies wat een schaatsplank is. Ook weet je hoe je de slide board gebruikt en waar je op moet letten.

Wat is een schaatsplank?

schaatsplank

De schaatsplank is een gladde plank waar je schaatsbewegingen op kunt oefenen. Met de schaatsmat train je verder je volledige onderlichaam. Beide benen worden namelijk volledig belast tijdens het trainen op een slide board.

Ook kun je op een schaatsplank je houding tijdens het schaatsen trainen. Zeker als er geen ijs ligt is zo’n schaatsmat, ook wel slideboard genoemd, ideaal. Je kunt zo namelijk altijd je schaatsbewegingen blijven trainen.

De geschiedenis van de schaatsmat

De schaatsplank is in 1979 bedacht door schaatser Eric Heiden. Ter voorbereiding op de Olympische Spelen van 1980 trainde hij op een zelf gemaakte schaatsmat. En met succes, hij won maar liefst 5 gouden medailles op de Spelen!

Een aantal oefeningen voor de schaatsplank

Het gebruik van een schaatsmat is eigenlijk erg eenvoudig. Het is namelijk een plank waar je met sokken of met speciale schoenen overheen ‘glijdt’. Toch kun je aardig wat belangrijke schaatsbewegingen oefenen met de slideboard.

De strekking

de strekking schaatsplank

De strekking is erg belangrijk om kracht op te bouwen. Als schaatser wil je op de lange stukken namelijk krachtige, lange slagen kunnen maken. Daardoor kun je je tijd enorm verbeteren. Het goed toepassen van de strekking is daarbij van groot belang.

Een goede strekking op de slide board is lastig uit te voeren. Je romp moet namelijk boven het niet gestrekte been blijven. Ondertussen strek je het andere been zo krachtig mogelijk naar de zijkant. Het kost wat oefenen, maar uiteindelijk zul je de strekking op de slideboard goed uitvoeren.

De zijwaartse bijhaal

De zijwaartse bijhaal is een beweging die je maakt in de bochten van een schaatsbaan. De bijhaal is een beweging die je maakt na de strekking. Ook deze oefening kun je trainen met de schaatsplank.

Net als bij de strekking hou je de romp boven je niet gestrekte been. Na de strekking breng je het gestrekte been ook onder je romp. Hierbij zorg je dat dit been gebogen onder je lichaam uitkomt. Zo kun je je lichaam voorbereiden om dezelfde beweging de andere kant op te maken.

Kan ik een schaatsmat zelf maken?

Om te beginnen met oefenen op een schaatsmat kun je deze ook zelf maken. De eerste schaatsplank ooit, die van Eric Heiden, was namelijk ook zelfgemaakt. Gelukkig is het maken van een slide board niet moeilijk.

Om een slide board te maken heb je een aantal onderdelen nodig:

  • Een gladde houten plaat van ongeveer 240 bij 60-80 cm
  • Twee balken van 60-80 cm lang
  • Lijm of schroeven

De balken zijn bedoeld om je voeten tegen te houden tijdens het glijden. Deze bevestig je daarom dus aan de uiterste zijkanten van de plaat. Verder kun je vanaf dat moment je zelfgemaakte schaatsplank op de grond leggen en gebruiken.

Je kunt de bewegingen op een gladde plank en een paar sokken dus makkelijk oefenen. Al is een schaatsplank die je moet kopen natuurlijk wel effectiever.

Je kunt de schaatsmat ook gebruiken in combinatie met een, eventueel zelf gemaakte, balance board. Daarmee train je namelijk naast beenkracht ook je buik- en rugspieren. Zo kun je je schaatskwaliteiten nog beter ontwikkelen!

De voordelen van een schaatsplank

voordelen schaatsplank

Er zijn verschillende voordelen te verzinnen voor het gebruik van de schaatsplank. Hieronder vind je de belangrijkste voordelen van het gebruik van een slide board.

Allereerst is het ideaal dat je overal kunt trainen. Je hebt met een schaatsplank namelijk geen ijsbaan nodig om je techniek te kunnen trainen. Zo kun je zelfs in je woonkamer aan je schaatstalent werken!

Ook ben je met een slideboard niet afhankelijk van het weer. Je kunt in elk seizoen aan je schaatstechniek blijven werken, zonder dat er ijs ligt.

Tenslotte is de compactheid van de schaatsplank een groot voordeel. Je kunt je schaatsmat na gebruik erg makkelijk opbergen. Zeker als je de slideboard rechtop zet neem deze erg weinig ruimte in beslag.

Al met al heeft een schaatsplank dus veel voordelen. Zeker als je fanatiek schaatst zou ik aanraden om een schaatsmat te kopen. Het gaat je schaatskwaliteiten gegarandeerd verbeteren!

Een schaatsplank kopen: Hier moet je op letten!

Er zijn bij het kopen van een slideboard een aantal dingen om op te letten. Zo voorkom je de aankoop van een schaatsplank waar je niet tevreden mee bent.

De breedte van de schaatsmat

schaatsplank schaatsen

Allereerst is het belangrijk om te letten op de breedte van de schaatsmat. Als je lange benen hebt wil je natuurlijk wel een geschikte slide board kopen. Een te smalle schaatsplank zorgt voor een onprettige training.

Aan de andere kant kun je met een te brede slideboard ook problemen ervaren. Je hebt namelijk opstaande zijkanten nodig om je voeten te stoppen. Als de schaatsmat te breed is zul je je benen overstrekken tijdens de training.

De prijs/kwaliteit verhouding

Verder is de prijs/kwaliteit verhouding een logisch, maar belangrijk aandachtspunt. Je wilt namelijk een product wat past in jouw prijsklasse, maar wel een goede kwaliteit heeft. Er zijn veel schaatsplanken beschikbaar, dus het vinden van de juiste schaatsmat kan lastig zijn.

Lees daarom altijd de recensies van andere kopers. Hieruit kun je bijvoorbeeld opmaken hoe stevig een schaatsplank is. Ook weet je meteen hoe de gebruikerservaring bij anderen is. Een goede beoordeling en een hoge populariteit is dus een goede leidraad.

Waar kun je een schaatsplank kopen?

aanschaffen schaatsplank

Je kunt een schaatsplank op verschillende plekken kopen. Al kan het lastig zijn om online schaatsmatten van hoge kwaliteit te vinden. Gelukkig kunnen wij jou daarbij helpen.

Hieronder vind je een aantal plekken waar je een goed slideboard kunt kopen.