Senz Sports S5000: Review 2024 (Gekocht & Getest)

Het besluit was ineens genomen. Maandenlang ging ik twee avonden per week naar de sportschool voor een groepsles.

Vanwege mijn werk en thuissituatie (drukke baan en een baby) werd het steeds lastiger om tijd en vooral motivatie te vinden om braaf te blijven gaan.

Maar ik wilde blijven spinnen. Daarom besloot ik te investeren in een eigen spinningfiets.

Omdat ik niet zomaar een spinning fiets wilde kopen, heb ik er een aantal uitgetest. Het gaat immers niet om een paar schoenen.

Een van de geteste fietsen was de Senz Sports S2000. In deze review beschrijf ik hoe deze fiets me is bevallen en waarom dit voor jou een goede spinning bike kan zijn.

Eigenschappen van de S5000

Senz Sports S5000
De Senz Sports S5000 bij mij thuis

Een van de belangrijkste waardemeters van een spinningfiets is het vliegwiel. Dit vertelt namelijk hoe intensief je op de spinning bike kunt trainen, hoe soepel het trappen verloopt en voor een deel hoe stabiel de trainer is.

Het vliegwiel van de S5000 van Senz Sports is 18 kilogram zwaar. Dat is een prima gewicht. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de S2000, dan heeft die fiets een vliegwiel van 12 kilogram lichter. Dat scheelt toch behoorlijk veel.

De weerstand wordt bij de Senz Sports S5000 geregeld via magneten. Het grote voordeel van magnetische weerstand is dat deze heerlijk stil is.

Mechanische weerstand produceert een stuk meer geluid waardoor het met magnetische weerstand heel stil is tijdens het spinnen. Op je gehijg na dan.

Nog meer rust

De Senz Sports S5000 heeft nog een ander voordeel op het gebied van (spreekwoordelijke) rust.

De aandrijving gebeurt met een V-belt. Dit is een stuk stiller dan aandrijving via een ketting. Op dit vlak van comfort scoort de S5000 dus goed.

Comfort is belangrijk op een spinningfiets. Het zadel en stuur van deze fiets zijn in hoogte verstelbaar in verschillende standen.

Daardoor kan je altijd een voor jou goede houding aannemen. Het stuur kan omhoog en omlaag. Het zadel is zowel horizontaal als verticaal verstelbaar.

Prima stabiliteit

De stabiliteit van de Senz Sports S5000 is ook prima in orde. De fiets zelf heeft een gewicht van 59 kilogram. Dit is best wel zwaar, zeker voor een spinning bike in deze prijsklasse.

Dit gewicht heeft tot gevolg dat je lekker stevig op de fiets zit. Spinning kan behoorlijk intensief zijn, het is daarom belangrijk dat je onbezorgd gas kunt geven.

Het maximaal belastbaar gewicht van deze indoor fiets is 130 kilogram. Dit is niet overdreven zwaar, maar redelijk gemiddeld. In ieder geval is de fiets hierdoor voor veel mensen te berijden.

Display

Senz Sports S5000 display

Tijdens het spinnen wil je natuurlijk graag zien hoe het gaat. RPM, hartslag en wattage zijn wat mij betreft de meest relevante gegevens.

Snelheid en afstand zeggen niet zo veel, calorieën zijn vooral van belang als je wilt afvallen. Spinning is voor mij vooral bedoeld voor het opbouwen en onderhouden van conditie en het versterken van mijn beenspieren.

Het display van de S5000 laat de volgende gegevens zien: afstand, snelheid, tijd, calorieverbruik, RPM en hartslag.

En mijn persoonlijke favoriet; wattage. Dit levert heel veel leuke mogelijkheden op, waarover dadelijk meer.

Je hartslag wordt trouwens gemeten via de hartslagsensoren aan het stuur. Dankzij de bluetoothontvanger in de spinning bike, kan je ook je hartslagmeter aan dit apparaat koppelen.

Dat is veel nauwkeuriger en raad ik dan ook iedere serieuze fietser aan. De hartslagmeter moet je wel apart aanschaffen.

Verschil met andere spinningfietsen

Senz Sports S5000 trapsysteem

De Senz Sports S5000 heeft een groot verschil met veel andere spinning fietsen, en dat is het trapsysteem.

Waar de trappers van de meeste bikes een zogenoemd doortrapsysteem hebben (hierdoor blijven ze draaien als je stopt met trappen), heeft de S5000 een vrijloopsysteem.

Dit houdt in dat de trappers stilstaan als jij je benen stilhoudt. Hoewel een doortrapsysteem ook goed werkt, is een vrijloopsysteem voor veel fietsers toch wel een stukje veiliger.


Het grote voordeel van de Senz Sports S5000

Senz Sports S5000 Spinningfiets

Zoals gezegd ben ik een vrij fanatieke wielrenner. Met een redelijk drukke baan en een baby in huis, is het weleens zoeken naar tijd.

Langere tochten doe ik sowieso niet, omdat ik het voor mezelf niet kan maken langdurig van huis te zijn. Mijn vrouw is het hier overigens volledig mee eens.

Ik was bang een voor mij belangrijke prikkel te missen, maar heb die dankzij de Senz Sports S5000 gevonden. Ik kende Zwift al wel, van de reclames op televisie en van horen zeggen van anderen.

Omdat de S5000 een bluetoothontvanger heeft, kan je de trainer koppelen aan je smartphone of tablet.

Spinning met Zwift

Hierdoor kan je trainen met verschillende apps. Naast Zwift is ook Kinomap een leuke. Hiermee kan je allerlei routes rijden, en ook intensieve trainingen volgen.

Maar voor mij is Zwift het helemaal. Op Zwift kan je in een virtuele wereld rijden. De weerstand wordt automatisch aangepast als je gaat klimmen.

En het leukste van spinning op Zwift is, wat mij betreft, het rijden van wedstrijden. Je neemt het tegen wielrenners uit de hele wereld op, in korte wedstrijden. Een betere trainingsprikkel kan je niet krijgen.

En dit zijn de nadelen

Is er dan helemaal niks mis met de Senz Sports S5000? Jawel, maar het was even zoeken. Het display is behoorlijk basic. Je ziet er alle belangrijke gegevens, maar echt speciaal is het allemaal niet.

En hoewel het misschien overkomt als een spinning fiets die geschikt is voor professioneel gebruik, is de S5000 dat niet. Het is een fiets voor de fanatieke thuissporter.

Voor deze prijs (875 euro) ga je geen professionele spinning fiets vinden. Toch is het met al deze functies soms jammer dat de fiets niet de topkwaliteit van professionele modellen heeft.

Als laatste nadeel, en misschien ga je me hierom uitlachen, de montage. Dit is verre van ingewikkeld, en ik heb er niet overdreven lang over gedaan, maar voor een forse investering vind ik dat het apparaat best voor je in elkaar mag worden gezet.

Het gunstige is wel dat Senz Sports een Nederlands merk is, en je dus altijd een Nederlandse handleiding hebt.

Het merk Senz Sports

Mocht je Senz Sports nog niet kennen, dit is een Nederlands merk dat allerlei fitnessapparaten maakt.

Je vindt van Senz Sports onder meer crosstrainers, roeitrainers, maar bijvoorbeeld ook trampolines. En uiteraard spinning fietsen.

Senz Sports heeft twee spinningbikes in het assortiment zitten. De Senz Sports S2000 is het wat simpelere model.

De Senz Sports S5000 heeft wat betere eigenschappen, en is meer geschikt voor mensen die al wat ervaring hebben met spinning en serieus willen kunnen trainen.

Conclusie: is de Senz Sports S5000 het geld waard?

Senz Sports S5000 spinning training

Misschien vraag je je nu wel af waarom ik een spinning fiets in elkaar moest zetten, terwijl ik een model ging uittesten. Het antwoord is simpel. De Senz Sports S5000 is me zo goed bevallen dat ik deze heb aangeschaft.

Het is niet eenvoudig om voor dit bedrag een kwalitatief betere spinning fiets te vinden, waarmee je ook nog eens op Zwift kunt rijden.

Als je een professionele fiets wilt, ga je simpelweg een hoop meer geld moeten uitgeven.

Wat mij betreft is de Senz Sports S5000 een aanwinst voor iedere fanatieke thuissporter, die alles uit zijn of haar spinning sessie wil halen. Ik kan in ieder geval niet meer zonder.