Shatavari: Wat is het, werking & ervaringen

Wil jij meer weten over shatavari? Dan heb je vast al verschillende artikelen doorgespit voor informatie. Toch is het lastig om een goed beeld te krijgen van dit voedingsmiddel.

In dit artikel wordt shatavari daarom overzichtelijk beschreven. Allereerst lees je meer over de werking van shatavari. Hierbij lees je ook voor wie het middel geschikt is om te gebruiken en voor wie niet.

Verder worden alle voordelen van shatavari op een rijtje gezet en lees je meer over de shatavari ervaringen van gebruikers en wetenschappers.

Lees snel verder!

Wat is shatavari? Een kort overzicht

shatavari wortel poeder
  • Shatavari is een plant die voornamelijk groeit in India. Het middel wordt steeds vaker gebruikt als voedingssupplement, meestal in de vorm van shatavari poeder
  • Shatavari poeder wordt veel gebruikt als kalmeringsmiddel. Je lichaam wordt daarnaast in balans gehouden door de plant
  • Vooral vrouwen hebben veel aan de effecten van shatavari. Zo kan de plant de vruchtbaarheid verbeteren, waardoor je sneller zwanger wordt
  • De meeste mensen kunnen zonder problemen gebruik maken van shatavari. Toch is het goed om te checken of de plant ook geschikt is voor jou.

De werking van shatavari

Al duizenden jaren wordt shatavari in India gebruikt als voedings- en geneesmiddel. Tegenwoordig maken we ook hier steeds vaker gebruik van deze krachtige plant.

Shatavari wordt gebruikt als middel om je lichaam te kalmeren. De plant is namelijk een adaptogeen, wat inhoudt dat het je lichaamsfuncties in balans houdt.

Vooral vrouwen merken de positieve effecten van shatavari erg snel. Shatavari heeft namelijk veel positieve effecten op het vrouwelijke voortplantingssysteem. Je vruchtbaarheid wordt bijvoorbeeld verbeterd en ondersteund door het middel.

Verder heeft shatavari een positief effect op je spijsvertering. Je kunt het supplement dus ook gebruiken als vetverbrander tijdens het afvallen.

Voor wie is shatavari geschikt?

Vrouw supplement gezondheid

Shatavari is voor de meeste mensen een geschikt middel om te gebruiken. Het is namelijk een natuurlijk product, waardoor je lichaam er snel aan kan wennen.

Niet voor niets wordt de plant al eeuwenlang door de mens gebruikt.

Allereerst hebben vrouwen met menstruatieproblemen veel baat bij shatavari. Het middel verzacht namelijk de klachten die dames kunnen hebben tijdens de menstruatie.

Ook heeft shatavari een positief effect op het behouden van je menstruatiecyclus.

Verder kan shatavari de algehele gezondheid van zwangere vrouwen bevorderen. De hormoonbalans en nachtrust worden bijvoorbeeld verbeterd door de plant.

Dit is één van de weinige voedingssupplementen die door zwangere vrouwen kan worden gebruikt.

Daarnaast is shatavari een zeer nuttig product om te gebruiken tijdens stressvolle periodes. De rustgevende werking van de plant zorgt voor een kalmer gevoel door de dag heen.

Ook zul je beter en sneller slapen dankzij deze kalmerende effecten.

Voor wie is shatavari niet geschikt?

Sommige mensen kunnen beter geen shatavari gebruiken. Hieronder lees je voor wie shatavari meestal niet geschikt is.

Shatavari is allereerst niet geschikt voor mensen die allergisch zijn voor asperges. Dat klinkt misschien gek, maar shatavari wordt gezien als aspergeplant.

Bij ernstige allergieën voor asperges zal shatavari alleen maar negatieve effecten hebben op je lichaam.

Verder wordt shatavari afgeraden bij mensen met een lever- of nieraandoening. De plant werkt namelijk intensief, waardoor je lever en nieren flink moeten kunnen doorwerken.

Bij een slechte lever- en nierfunctie kan shatavari dus negatieve effecten hebben.

Tenslotte is shatavari niet geschikt voor mensen met een hormoonziekte. Omdat shatavari je hormoonbalans aantast, kan dit averechts werken als je een hormoonziekte hebt.

Raadpleeg in dit geval dus altijd een arts voordat je shatavari gaat proberen.

Alle shatavari voordelen op een rijtje

meer energie

Het gebruik van shatavari heeft verschillende voordelen. Hieronder lees je welke voordelen het gebruik van shatavari allemaal kan hebben.

Allereerst heeft shatavari een positief effect op je vruchtbaarheid. Dankzij dit middel wordt voornamelijk de vruchtbaarheid bij vrouwen bevorderd. De kans op zwangerschap wordt dankzij shatavari dus flink verhoogd.

Verder is shatavari een geweldige manier om met stressvolle periodes om te gaan. De kalmerende effecten op je zenuwstelsel maken stressvolle periodes een stuk minder heftig. Zeker als je altijd last hebt van stress is shatavari een goede remedie.

Tenslotte heeft shatavari een ontstekingsremmend effect. Bij langdurige ziekte kan shatavari eventuele ontstekingen in je lichaam sneller laten verdwijnen.

Ook ontstoken spier- of botweefsel zal dankzij shatavari sneller herstellen.

Nadelen en bijwerkingen

Over het algemeen is shatavari een zeer veilig middel om te gebruiken. Toch kun je wat vervelende bijwerkingen krijgen van deze plant.

Allereerst kun je last krijgen van buikkramp en diarree door shatavari. Het middel heeft namelijk effect op je spijsvertering.

Vaak moet je lichaam enigszins wennen aan de werking van de plant. Na deze gewenningsperiode verdwijnen de buikklachten vaak weer.

Verder kunnen sommige mensen overgevoelig zijn voor shatavari. In dat geval kun je last krijgen van jeuk, uitslag of misselijkheid. Gelukkig hebben veruit de meeste mensen hier geen last van.

Wetenschappelijk onderzoek naar shatavari

dokter onderzoek

Ook wetenschappers hebben onderzoek gedaan naar de werking van shatavari. De werking van de plant is namelijk al jaren een interessant vraagstuk.

Nog steeds weten experts niet precies waar de werking van shatavari vandaan komt.

Uit dit artikel blijkt dat wetenschappers de werking van shatavari vooral bij vrouwen terugzien. Vooral de vruchtbaarheid van dames wordt volgens experts positief beïnvloed dankzij shatavari.

De werking van shatavari wordt door wetenschappers dus bevestigd. Dat kan eigenlijk niet anders, gezien shatavari al zo lang dient als medicijn en voedingsmiddel.

Ervaringen van gebruikers

Ook gebruikers hebben veel geschreven over de werking van shatavari. Online zijn namelijk veel reviews te vinden waarin de werking van shatavari wordt uitgelicht.

Allereerst omschrijven vooral vrouwen dat shatavari hen helpt tijdens de menstruatieperiode. Spierpijn en buikkramp tijdens het menstrueren worden volgens hen een stuk minder dankzij shatavari.

Verder wordt de kalmerende werking van shatavari door verschillende reviews bevestigd. Zo schrijft iemand dat hij meer gefocust is tijdens het werken. Ook slaapt hij ’s nachts beter en rustiger, waardoor hij overdag productiever is.

Shatavari gebruiken – Doen of niet?

shatavari supplementen

In de meeste gevallen is shatavari dus zeker een nuttig supplement. Daarom is het gebruik van shatavari zeker een aanrader.

De werking van de plant is vooral voor vrouwen erg prettig. De kalmerende en stress verminderende effecten zijn daarnaast natuurlijk ook voor mannen erg fijn.

Wil jij dus shatavari gaan gebruiken? Probeer het eens, je zult er zeker iets aan hebben!