Slamball kopen? Bekijk hier de 5 beste merken & oefeningen

Je hebt groot gelijk dat je erover nadenkt een slamball te kopen. Als je deze rubberen bal goed gebruikt, kan je er een full body workout mee doen.

Zowat iedere spier uit je lichaam komt aan bod. Een goed middel om mee te trainen staat haast garant voor veel aanbod.

In dit artikel ontdek je de 5 beste slam ball merken. En ook kom je erachter welke goede oefeningen je hiermee kunt doen.

Wat is een slamball?

slamball workout

Een slamball is een verzwaarde bal die in verschillende gewichten te koop is. Als je een slamball gaat kopen in een winkel, zal je zien dat ze in diverse afmetingen verkrijgbaar zijn.

Ze kunnen net iets groter dan een tennisbal zijn, of het formaat van een basketbal hebben.

Een slamball kan voor meerdere oefeningen worden gebruikt. Squats, sit-ups, lunges zijn enkele voorbeelden.

Ook kan je de slam ball gebruiken om borsttrainingen te doen en je core sterker te maken. Bij de meeste oefeningen pak je de slamball vast, met je armen onder en om de bal.

Slamball kopen? Dit zijn de 5 beste merken

Zoals gezegd kan het een aardige speurtocht worden als je een slamball gaat kopen. Het is een veelgebruikt trainingsmiddel.

Er is heel veel goeds te koop, en ook wat slamballs van mindere kwaliteit. Voor de beste slam ball zijn dit de 5 merken om naar te kijken.

1. PTessentials

PTessentials slamball

PTessentials is een Nederlands bedrijf met de hoofdzetel in Nijmegen. Je koopt daar de essentiële fitnessartikelen voor personal trainers, vandaar de naam PTessentials. Daar hoort natuurlijk ook de slam ball bij.

Het aanbod is divers. PTessentials verkoopt vooral sets met slamballs. De gewichten verschillen enorm, met een maximum van 70 kilogram. PTessentials is daarnaast zeker niet de duurste webwinkel op het gebied van slamballs.




2. Lifemaxx

lifemaxx slamballs

Lifemaxx zit in Rotterdam en is gespecialiseerd in het samenstellen van crossfit boxen voor sportscholen en personal trainers.

Slamballs zijn bij dit bedrijf los en in sets te koop. Je kunt voor een set van vijf ballen kiezen, maar dit ook uitbreiden naar tien stuks. Of je kiest voor een enkele slam ball met een gewicht van 70 kilogram.

Je kunt bij Lifemaxx online bestellen, maar ook een kijkje nemen in de showroom. Deze is van maandag tot en met vrijdag op werktijden geopend, op zaterdag alleen op afspraak.




3. Focus Fitness

focus fitness slamballs

Focus Fitness is een van de grootste Nederlandse merken op het gebied van fitnessapparatuur. Het zal je dan ook niet verbazen dat je er terecht kunt om een slamball te kopen.

Bij Focus Fitness is er al een slamball van 1 kilo te koop. Dit loopt op tot een veelvoud daarvan, en natuurlijk kan je ook voor een set slam balls kiezen.

Als je bij Focus Fitness bestelt, heb je het product de volgende dag al in huis. Omdat het zo’n groot bedrijf is, is de voorraad vaak dik op orde. Zeker voor een relatief klein product als een slamball.




4. VirtuFit

virtufit slamball

Ook een bekend merk, dat een veelzijdig aanbod van fitnessartikelen heeft. Zowel cardioapparaten, als krachttoestellen en andere fitnessbenodigdheden zijn bij VirtuFit te koop.

Op het gebied van slamballs is het aanbod niet overdreven groot. Er zijn ballen van lagere gewichten te koop, variërend van 3 tot 12 kilogram.

VirtuFit heeft behalve slamballs ook vergelijkbare trainingstools zoals een medicine ball te koop. VirtuFit staat voor goede kwaliteit en een vriendelijke prijs.




5. Gorilla Sports

gorilla sports slamball

Bij Gorilla Sports koop je allerlei fitnessartikelen, vooral op het gebied van krachttraining. En daar valt de slamball zeker onder.

Het aanbod is wel een beetje karig, met een handvol slamballs in het assortiment. Voordeel is wel dat je kunt kiezen voor juist een zeer lichte of een behoorlijk zware slamball.

Toch heeft Gorilla Sports een groter aanbod op het gebied van de medicine ball en andere krachtartikelen, dan voor slamballs.




Waar op letten bij een slamball kopen?

Behalve dat je bij een slamball kopen moet letten op het merk (daar gebruik je natuurlijk dit artikel voor) zijn er nog wat zaken die van belang zijn. Erg veel zijn dit er overigens niet, omdat een slamball een vrij eenvoudig trainingsmiddel is.

Het gewicht is uiteraard van belang. Dit bepaalt namelijk of de slamball door jou te gebruiken is, en welke oefeningen je ermee kunt doen. Voor een groot deel kan je zelf wel bedenken welk gewicht voor jou goed is.

Als je niet de sterkste bent en weinig ervaring hebt met krachttraining, moet je geen slam ball van 70 kilogram gaan kopen.

En als je stevige krachttraining wilt doen, is een te lichte slamball geen aanrader. Over het algemeen wordt voor vrouwen een slamball tussen 4 en 12 kilogram geadviseerd. En voor mannen een slamball tussen 8 en 20 kilogram zwaar. En als je wilt afwisselen is een set een goed idee.

Verder is de grip van de slamball erg belangrijk. Daarom hebben veel van deze ballen een reliëf aan de buitenkant.

Je kunt je voorstellen dat je behoorlijk gaat zweten tijdens een workout, een goede grip voorkomt dat de slamball uit je handen glijdt.

Slamball oefeningen

squat slamball

Een slamball is erg veelzijdig, en je kunt er veel verschillende oefeningen mee doen.

Een van de meest populaire oefeningen zijn squats. Je pakt de bal met beide handen vast en gaat door je knieën met een rechte rug en je heupen naar achter.

Je kunt de squats nog iets zwaarder maken door bij het omhoog komen je armen boven je hoofd te strekken.

Gooien

Een andere effectieve oefening met een slam ball is een variatie op squats.

Je houdt de bal tussen je handen boven je hoofd. Je handen moeten aan de zijkant van de bal zitten. Je squat naar beneden. Als je naar boven komt, gooi je de bal zo hard mogelijk naar beneden. Squat naar beneden en pak de bal weer op. Dit kan je talloze keren herhalen.

Buikspieren

buikspier oefeningen slamball

Bij deze oefening lig je op je trainingsmat met je gezicht naar het plafond. De slamball houd je met gestrekte armen achter je hoofd. Span je buikspieren en lift je torso en benen. De bal beweegt richting je linkervoet. Daarna doe je dit met je rechtervoet.

Deze set kan je met tien of twintig herhalingen doen.

Lunge

Een goede oefening voor je borstspieren doe je als volgt.

Je houdt de slam ball met beide handen voor je borstkas. Gooi de bal zachtjes in de lucht, stap je linkervoet naar voren en zak door je rechterknie, de lunge. Dan vang je de bal op. Dit gaat allemaal heel snel. Je wisselt af tussen je linker- en rechterbeen.

Deadlift

Als je ervaring met fitness hebt, heb je ongetwijfeld weleens een deadlift gedaan.

Dit een single leg deadlift. Je staat op je rechterbeen, met licht gebogen knie. De bal houd je voor je uit, met licht gebogen ellebogen. Nu maak je een kantelende beweging met je lichaam naar voren.

Dit herhaal je tien keer, waarna je andere been aan de beurt is.

Waarom trainen met een slam ball?

Trainen met een slam ball is een goede manier om meer spiermassa op te bouwen. Zeker met een zwaarder exemplaar zal je behoorlijk gaan verzuren.

Daarnaast is een slamball te gebruiken om aan verschillende zaken te werken. Het is goed voor je snelheid, conditie en explosiviteit.

Verder is een slamball een heel veelzijdig ding. Je hebt daarnet al kunnen zien dat je veel oefeningen met een slam ball kunt doen. Dit was nog maar een kleine greep uit een flink scala. Verder is een slamball, zeker als je het vergelijkt met sommige andere fitnessartikelen, behoorlijk goedkoop.

Slamball vs medicijnbal vs wall ball

training slamball

De slamball, medicijnbal en wall ball komen als het ware uit dezelfde familie. Ze lijken op elkaar, maar zijn toch ook behoorlijk verschillend. Als je kijkt naar een medicine ball, dan zie je dat deze bal over het algemeen een stukje lichter is dan een slamball.

Een medicijnbal wordt veel gebruikt voor stabiliteitsoefeningen. Vandaar dat deze bal vaak is terug te vinden bij een fysiotherapeut.

Omdat de medicijnbal erg hard is, kan je er met je volle gewicht op leunen, zonder dat de bal van vorm verandert. Je kunt deze ballen dus prima gebruiken om je core te versterken. Behalve dat een medicijnbal lichter is dan een slamball, is deze ook een stukje groter. Anders kan je er ook niet op liggen.

Een wall ball wordt veel gebruikt in crossfit. De wallball is nog een stuk groter dan de medicijnbal. Daardoor is het makkelijker om de bal op te vangen. De bal is ook een stuk zachter.

Omdat je met een wall ball veel gooit, bijvoorbeeld tegen de muur, maakt de zachte structuur het een stuk veiliger om de ball op te vangen. Een wall ball heeft meestal een gewicht van onder de tien kilo.

De slamball is de meest aparte van de drie. Een slamball veert niet terug als je deze op de grond gooit, en is keihard. Er zijn lichte slamballs te koop, maar het gewicht kan oplopen tot 70 kilogram.

Wanneer gebruik je welke bal?

slamball medicijnbal wallball

Een slamball gebruik je als je oefeningen wilt doen waarbij je de bal met ferme kracht op de grond moet gooien. Deze met zand gevulde bal veert niet terug. Met een slamball kan je je hele lichaam trainen. Maar je kunt dit ook prima met andere explosieve oefeningen combineren, zoals battle ropes.

Een medicine ball is ideaal voor een combinatie van krachtoefeningen en oefeningen om je stabiliteit en je core te versterken. De medicijnbal stuitert terug nadat je deze op de grond hebt gegooid.

Een wall ball gebruik je, zoals de naam al doet vermoeden, om de trainingsbal tegen de muur te gooien. Dat maakt deze bal ideaal voor crossfit. Het is een zachte bal, waardoor je bij het vangen geen klappen op je schouders krijgt.

Waar koop je slamballs?

De slam ball wordt steeds populairder. Er zijn personal trainers die deze trainingsbal verkiezen boven de kettlebell, en dat zegt wel iets.

Als je op zoek gaat naar een slam ball om thuis mee te trainen, dan heb je genoeg keuze. Daar moet wel bij vermeld worden dat niet in iedere fitnesswinkel het aanbod even groot is. Maar de speciaalzaken hebben een ruim assortiment voor je klaarliggen.