Kun je snel afvallen met een crosstrainer? Tips & Advies

De crosstrainer is een cardioapparaat die enorm effectief is als jij als doel hebt om af te vallen. Of je nu kilo’s kwijt wilt raken voor een strakkere buik of je conditie wilt verbeteren.

De crosstrainer is een apparaat dat hier goed bij van pas komt. 

De crosstrainer is zowel thuis als in de sportschool te gebruiken. Een bijkomend voordeel is dat het apparaat erg makkelijk in gebruik is.

We leggen je in dit artikel uit hoe je de crosstrainer het beste gebruikt en geven je tips om snel af te vallen met dit apparaat.

Hoe snel val je af met een crosstrainer?

Zoals altijd, is de hoeveelheid calorieën die jij verbrandt van veel factoren afhankelijk. Denk hierbij aan je lengte en lichaamsgewicht, maar ook aan de inspanning die je levert.

Als je meer vet wilt verbranden, is het belangrijk om de intensiteit van je training te verhogen.

Gemiddeld verbrand je bij het gebruik van de crosstrainer 8 tot 12 calorieën per minuut. De crosstrainer is daarom erg goed om mee af te vallen, want je verbrandt snel veel calorieën.

Dat komt omdat je je hele lichaam gebruikt met dit apparaat, waardoor het lichaam meer energie verbruikt.

De beste manier van trainen voor vetverlies

Heb jij een duidelijk doel om af te vallen? Zoals het afvallen van buik vet met een crosstrainer, of een bepaald aantal kilo’s verliezen?

De beste manier om dit doel te behalen is met een duidelijk plan. Het is daarom raadzaam om een crosstrainer trainingsschema te gebruiken.

Met een trainingsschema kun je makkelijk je leven om de sportmomenten heen plannen. Zo verklein je de kans dat je een work-out overslaat, omdat je al precies weet wat je te doen staat die dag.

Op deze manier is de kans groter dat je je doelen behaalt.

De voordelen van een crosstrainer

Conditie opbouwen crosstrainer

Zoals we eerder in dit artikel al benoemde, is een crosstrainer enorm effectief omdat je je hele lichaam gebruikt. Zowel de armen als de benen moeten zich aanspannen om de crosstrainer in beweging te brengen.

Onbewust span je dan ook je buikspieren en je rug aan om stabiel te blijven staan.

Als je meer spieren gebruikt, verbruikt het lichaam meer energie, en verbrand je dus meer calorieën. Daarom val je met een crosstrainer sneller af dan bijvoorbeeld bij afvallen op een loopband, waar je enkel je benen gebruikt.

Naast afvallen biedt de crosstrainer nog meer voordelen.

Verbetert het uithoudingsvermogen

Een cardioapparaat heeft als doel om je hartslag omhoog te brengen. Als je hartslag omhooggaat, train je je conditie.

Dit is een van de grootste voordelen van een crosstrainer. Naast afvallen zorg je er dus ook voor dat je fitter wordt en lekkerder in je vel zit.

Heb je het idee dat je hartslag niet omhooggaat tijdens het gebruik van de crosstrainer? Dan heb je waarschijnlijk al een hele goede conditie.

Wat je hieraan kunt doen is de crosstrainer zwaarder instellen, of sneller bewegen om toch die hoge hartslag te bereiken.

Maakt de spieren sterker

Crosstrainer spiermassa vergroten

Ook je spieren worden getraind als je de crosstrainer gebruikt. Je spant zowel je beenspieren als je arm- en rugspieren aan om de crosstrainer in beweging te brengen.

Als je als doel hebt om meer spiermassa te krijgen, raden we aan om de crosstrainer zwaarder te zetten, zodat je spieren meer weerstand ervaren.

Sterke spieren zorgen ook voor een strakker lichaam. Je spieren worden namelijk beter zichtbaar. De combinatie van cardio en het sterker maken van de spieren is een van de redenen dat een crosstrainer ook effectief is voor afvallen op je buik. De buikspieren worden sterker en beter zichtbaar.

Meer flexibiliteit en soepele spieren

Een bijkomend voordeel van afvallen met een crosstrainer is meer soepelheid in de spieren. Omdat je armen en benen in beweging komen train je je flexibiliteit.

Dat komt omdat er minder vetmassa in de weg zit, maar ook door de beweging die je zonder crosstrainer niet snel maakt.

Tips om snel af te vallen met een crosstrainer

Afvallen crosstrainer

Snelle vetverbranding met de crosstrainer is mogelijk, maar wij raden altijd aan om voor een langzamer proces te kiezen.

Het is veel duurzamer om langzaam vet te verliezen en je lichaam gezonder te maken. In tegenstelling tot een crash dieet of een korte inspanning waarbij je snel gewicht verliest.

We begrijpen ook dat het voor sommige gelegenheden fijn is om snel af te vallen. De crosstrainer is hier een goed middel voor.

Wil jij snel wat (buik)vet kwijtraken? Pas dan de volgende methodes toe.

Intervaltraining

Intervaltraining is de meest effectieve manier om snel vet te verliezen. Bij een intervaltraining wissel je af tussen explosieve inspanning en lage inspanning, waardoor je steeds je hartslag omhoog brengt.

Je verbrandt snel calorieën terwijl een intervaltraining maar weinig tijd kost.

Bij een intervaltraining op een crosstrainer zorg je ervoor dat je de eerste minuut een rustig tempo aanhoudt. Dit is je warming up.

Vervolgens geef je 1 minuut alles wat je hebt. Je gaat zo snel als je kunt op een hogere weerstand.

Daarna houd je weer een rustig tempo aan. Herhaal dit om in de vetverbrandingszone te blijven.

Duurtraining

Een duurtraining is eigenlijk het tegenovergestelde van een intervaltraining. Het duurt langer, maar vraagt minder van jouw uithoudingsvermogen.

Het is de bedoeling dat jij voor een lange tijd, bijvoorbeeld 45 minuten, op een rustig tempo gaat bewegen.

Omdat je een laag tempo aanhoudt, is deze vorm van trainen langer vol te houden, waardoor je gemakkelijk een lange tijd in beweging blijft.

Hoe langer je beweegt, hoe meer calorieën jij verbrandt. Op die manier kan je een crosstrainer goed inzetten voor afvallen.

Afwisselen met krachttraining

krachttraining

Als je snel verveeld raakt van een apparaat, is het afvallen op een crosstrainer misschien minder geschikt voor jou.

Om voor meer afwisseling te zorgen kun je krachttraining toevoegen aan je trainingsplan. Voer dan na iedere 10 minuten op de crosstrainer een aantal oefeningen voor krachttraining uit. 

Je kunt er ook voor kiezen om af te wisselen op verschillende cardio apparaten. Kies bijvoorbeeld drie apparaten waar je 15 minuten gebruik van gaat maken. Dan heb je ook 45 minuten bewogen.

We bespreken later in dit artikel alternatieve cardio apparatuur, waar je mee af kunt wisselen.

Ervaringen met afvallen op de crosstrainer

Veel mensen zijn groot fan van de crosstrainer, en dat is niet zonder reden. De populariteit van dit cardio apparaat komt voort uit de resultaten die mensen ermee behalen.

Met als voornaamste doel afvallen, zijn er meerdere resultaten die mensen behalen met een crosstrainer:

  • Stimuleert vetverbranding
  • Geeft meer energie door de dag heen
  • Zorgt ervoor dat jij lekkerder in je vel zit
  • Verbetert kracht en uithoudingsvermogen
  • De crosstrainer helpt met afvallen op de buik
  • Verbetert de algehele fitheid

Zoals hierboven aangegeven biedt de crosstrainer vele voordelen naast afvallen. Ook voor mensen die niet willen afvallen, maar juist sterker of fitter willen worden is het een goede keuze.

De crosstrainer is ook makkelijk te gebruiken, zonder begeleiding.

Alternatieven op vet verbranden met de crosstrainer

Heb je geprobeerd om af te vallen op de crosstrainer, maar zonder succes? Als je alle tips uit dit artikel hebt toegepast en nog steeds geen fijne ervaring met een crosstrainer hebt, is het misschien een idee om een alternatief te proberen.

Hoewel de crosstrainer een ideale methode is om af te vallen, zijn onderstaande alternatieven ook erg effectief. Sommige mensen vinden het heel erg prettig om af te wisselen, zodat ze plezier blijven hebben in het sporten en bewegen.

Andere cardio apparatuur

trainen met water roeimachine

Als het trainen op een crosstrainer niet je voorkeur heeft, maar je wel graag aan cardio wil doen, dan is het een goed idee om verschillende cardio apparaten te gebruiken.

Afvallen met de roeitrainer is bijvoorbeeld erg populair. Je kunt ook kiezen voor traplopen op een apparaat, steppen, fietsen of wandelen op een loopband. 

Krachttraining

Krachttraining is ook een goed alternatief voor vetverbranding. Daarbij kan krachttraining helpen om strakker in je vel te zitten, omdat de spieren groter worden. Je valt dus niet alleen af in vetmassa, maar kweekt ook spieren.

Het voordeel van meer spieren is dat je op dagelijkse basis meer calorieën gaat verbranden, waardoor afvallen ook weer makkelijker wordt.

Daarbij voel je je sterker bij alledaagse activiteiten. Omdat je sterker wordt, ga je ook merken dat een training op de crosstrainer beter gaat.

Minder calorieën eten

Heb je moeite met afvallen op de crosstrainer? Dan kan het ook zo zijn dat jij simpelweg te veel calorieën eet.

Ongezonde voeding zoals fastfood, veel suikers en vette voeding zorgt ervoor dat jij heel veel calorieën binnenkrijgt. Je kunt nog zoveel op de crosstrainer staan, maar als je meer calorieën eet dan je verbrandt, ga je niet afvallen.

Probeer daarom minder calorieën te eten als je wilt afvallen. We zeggen niet dat jij jezelf uit moet hongeren of weinig moet eten.

Kies simpelweg gezonde voeding zoals vezelrijke producten, eiwitrijke producten en groente en fruit. Op die manier val je makkelijker af, omdat je meer gaat verbranden dan je binnenkrijgt.

Meer dagelijkse beweging

Fietsen dagelijkse beweging

Zoals we al zeiden is het om af te vallen van belang dat je meer calorieën verbrandt dan je binnenkrijgt.

Dat is dan ook de reden dat de crosstrainer zo goed is voor vetverbranding, omdat je hier snel veel calorieën mee verbrandt. 

Als alternatief kun je je dagelijkse beweging vergroten, zodat je op dagelijkse basis meer calorieën gaat verbranden. Zo kun je bijvoorbeeld op de fiets naar de sportschool gaan, of de trap pakken in plaats van de lift.

Dit zijn kleine aanpassingen die een groot verschil maken.

Conclusie

De crosstrainer is een geweldig apparaat om mee af te vallen. Je verbrandt gemiddeld 8 tot 12 calorieën per minuut op een crosstrainer, waardoor je snel in de vetverbrandingszone komt.

Het is wel belangrijk om ervoor te zorgen dat je minder calorieën binnenkrijgt dan je hebt verbruikt, anders heeft je rondje op de crosstrainer geen effect gehad.

Er zijn verschillende methodes om de crosstrainer toe te passen, zoals intervaltraining of duurtraining. Mocht je het moeilijk of saai vinden om maar één apparaat te gebruiken, dan hebben we in dit artikel ook alternatieven met je besproken zodat je vandaag nog aan de slag kunt!