Afvallen met spinning? Volg dan dit schema voor vetverlies

“Spinning? Was dat niet vooral voor wielrenners die in de winter zo hun conditie op peil houden?” Zeker wel, maar spinning heeft nog meer voordelen.

Een daarvan is dat je prima kunt afvallen met spinning. Het is prima te begrijpen dat je niet precies weet hoe je dat moet aanpakken.

Dankzij dit schema voor vetverlies weet jij straks perfect hoe je dankzij spinnen gaat afvallen.

Wat is spinning?

Spinningbike afvallen

Bij spinning draait het om het opbouwen van conditie en het verbranden van vet.

Vooral dit laatste is interessant voor jou. Tijdens een spinning sessie zit je op een fiets die nog het meeste weg heeft van een racefiets.

Je hoeft niet bang te zijn dat je last van je rug of nek gaat krijgen als je gaat spinnen. Op een spinning bike zit je een stuk minder diep dan op een racefiets.

Het is een pittige training waarbij je afwisselend in een lichte versnelling rijdt, met veel omwentelingen. Hiermee train je op een hoge hartslag.

Daarnaast wordt er zittend en staand geklommen, dus met meer weerstand. Hier worden je benen sterker van.

Juist de afwisseling tussen kracht en cardio maakt spinning zo´n goede training. Als je een groepsles volgt, word je ‘geholpen’ door opzwepende muziek.

De kunst is om te proberen het ritme van de beat aan te houden voor je trapfrequentie.

Val je af van spinning?

Om af te vallen moet je calorieën verbranden. Dat gaat je bij spinning zeker lukken.

Tijdens een gemiddelde sessie verbrand je tussen 600 en 800 calorieën. Je gaat een hoop vet verbranden, vooral rond je buik, benen en billen.

Vroeger werd gedacht dat je op de fiets juist met rustige duurtrainingen zou afvallen. Dat wordt ook nu nog een training in de vetverbranding genoemd.

Zodra de koolhydraten zijn verbruikt, gaat je lichaam vet gebruiken om energie te leveren. Daardoor val je af.

Dat is ook nu nog het geval, alleen is uit diverse onderzoeken gebleken dat intervaltrainingen nóg effectiever zijn voor als je wilt afvallen.

Door een intervaltraining wordt de werking van je lichaamscellen gestimuleerd. Daardoor ga je sneller vet verbranden en komt je totale verbranding een stuk hoger uit.

Als voorbeeld: als je een uur rustig fietst, verbrand je ongeveer tussen 350 en 450 calorieën. Met een spinning les is dit het dubbele. Tel uit je winst. Met spinning afvallen is dus heel goed mogelijk.

Hoe snel val je af met spinning?

Dieetpillen gewicht weegschaal

Het verschilt wel per persoon hoeveel calorieën je exact verbrandt. Dat geldt ook voor het tempo waarin je afvalt.

Als je het aantal verbrande calorieën niet aanvult, val je gemiddeld een halve kilo tot een hele kilo per week af.

Dit is echter van nog veel meer factoren afhankelijk. Je eetgewoontes, leefstijl en of je hulpmiddelen bij het afvallen gebruikt, zoals een eetlustremmer. Over al deze factoren straks meer.

Waar is spinning goed voor? De voordelen

Afvallen met spinninglessen

Spinning heeft diverse voordelen. De eerste heb je misschien minder aan als het je doel is om af te vallen. Toch is het wel goed om deze te noemen, omdat het aangeeft hoe effectief spinning is.

Je conditie en uithoudingsvermogen krijgen er namelijk een enorme boost van. Spinning vergroot je longinhoud.

Veel wielrenners spinnen daarom in de winter om hun lichaam de gewenste prikkelingen te blijven geven.

Daarnaast is spinning niet erg belastend voor je ledematen. Waar je bij hardlopen nogal eens last kunt krijgen van je knieën, komt er tijdens spinning nauwelijks spanning op je knieën en voeten. Daardoor ga je hoogstwaarschijnlijk geen blessures oplopen.

Hier tegenover staat dat je beenspieren sterker worden. Zeker als je meerdere keren per week gaat spinnen, zal je de spiergroei snel gaan zien.

Daarnaast worden je buikspieren, bilspieren en rugspieren getraind tijdens het spinnen.

Tot slot is het fijne van een spinning les dat je je eigen tempo kunt bepalen. Het is echt niet zo dat je het peloton om je heen moet volgen.

Iedereen rijdt op zijn of haar niveau, wat de drempel om te spinnen heel laag maakt. En bij twijfel kan je altijd nog een les spinning voor beginners volgen. Of gewoon lekker in je eentje thuis trainen.

Nadelen van spinning

Spinnen is sport. Het is zoals je hierboven kon lezen een erg geschikte workout om vet te verbranden. Toch zitten er ook nadelen aan spinning.

Om te beginnen is het geen full body workout. Je gebruikt voornamelijk je onderlichaam. Je bovenlichaam, met name schouders en borst, doen niet zoveel.

Dat zorgt voor een klein minpunt op het gebied van vetverbranding. Hoe meer lichaamsdelen je gebruikt, hoe meer calorieën je verbrandt. Dat is logisch, zei een wijs man ooit.

Voor de optimale vetverbranding kan je dus beter op een stairclimber of crosstrainer trainen. Gelukkig gaat spinnen en fitness heel goed samen en hoeft het één het ander niet uit te sluiten.

Sommige mensen zijn ook van mening dat de spierbalans in je lichaam wordt verstoord. In de praktijk valt dat wel mee. Het is niet dat je ineens bovenbenen van een halve meter groot krijgt.

Bovendien heb je zelf in de hand of je wat extra oefeningen voor je armen en bovenlichaam doet. Dit is zelfs lekker om na de spinning les te doen.

Hoe vaak spinning per week voor vetverlies?

Spinningfiets cardio training

Ook hier is het per persoon verschillend hoe vaak spinning per week ideaal is.

Als gemiddelde kun je drie keer per week aanhouden. Dan geef je je lichaam een regelmatige prikkel waarmee je vetverbranding lekker wordt gestimuleerd.

In theorie zou je zelfs iedere dag kunnen spinnen. Daar heb je natuurlijk wel een goede conditie voor nodig. Maar met die goede conditie hoef je niet bang te zijn dat je overtraind raakt.

De belasting voor je gewrichten is klein. Probeer als je iedere dag gaat spinnen, of bijvoorbeeld vijf keer per week, af en toe een rustige training te doen. Het hoeft niet altijd vol gas te zijn.

Spinning schema voor afvallen

Als spinning nieuw voor je is en je niet weet hoe je gericht kunt afvallen met spinning, dan is het verstandig om een schema te volgen. Hieronder staan goede voorbeelden van een spinning schema voor afvallen.

Spinning schema voor beginners

Als je beginner bent, kan je het beste niet meteen groepslessen gaan volgen. Begin vooral op het gemak.

Zo kun je wennen aan de fiets, en went je lichaam aan de verschillende inspanningen. In dit spinning trainingsschema voor beginners ga je drie keer per week trainen.

 • Rustige training van 30 minuten. Gebruik een weerstand die je comfortabel een uur kunt volhouden. Probeer je cadans gelijkmatig te houden.
 • 30 minuten spinning. 10 minuten opwarmen, 5 x 1 minuut klimmen met 1 minuut rustig uitfietsen ertussen, 10 minuten rustig doorfietsen.
 • 30 minuten spinning. 10 minuten opwarmen, 5 x 1 minuut snel fietsen met 1 minuut herstel, 10 minuten rustig doorfietsen.

Dit schema volg je zes weken. Hierbij voer je de trainingsduur steeds een beetje op. De rustige spinning voor beginners training kan je na een week of drie vervangen door een extra klim- of intervaltraining.

Daarover gesproken. Klimmen doe je met een RPM (aantal omwentelingen) van ongeveer zestig. Bij het snelle fietsen (sprinttraining) blijft je RPM boven de 100.

Daar tussen probeer je altijd 80 tot 90 omwentelingen per minuut aan te houden.

Als jouw spinning bike geen RPM aangeeft, houd dan in je achterhoofd dat klimmen zwaar moet aanvoelen voor je bovenbenen, en het snelle fietsen vooral je hartslag omhoog jaagt.

Spinning trainingsschema afvallen voor gevorderden

Spinning groepsles gevorderden

Als gevorderde weet je wat spinning is en heb je al regelmatig een groepsles gevolgd. Wil je gericht gaan afvallen met spinning, dan is dit het schema voor jou.

Ook als gevorderde doe je drie trainingen per week, die in lengte variëren van drie kwartier tot een uur.

Training 1:

 • 5 minuten opwarmen
 • 5 minuten tempo verhogen, maar je kunt nog een normaal gesprek voeren
 • 1 minuut alles geven
 • 3 minuten herstel
 • 5 minuten klimmen in gelijkmatig tempo
 • 5 minuten herstel, RPM boven 90
 • 4 x 30 seconden sprint met tussendoor 3 minuten herstel
 • 7 minuten cooling down

Training 2:

 • 10 minuten opwarmen, voorlaatste minuut iets sneller rijden, laatste minuut rustig
 • 10 minuten klimmen
 • 5 minuten herstel met RPM boven 95
 • 3 x 1 minuut bijna voluit, met 5 minuten herstel
 • 5 minuten klimmen
 • 1 minuut sprinten
 • 10 minuten cooling down

Training 3: Een groepsles

Waarom deze groepsles? Omdat het leuk is voor de variatie en je er extra door geprikkeld wordt. Mocht je via een app als Zwift kunnen rijden, dan kan je ook eens een training via dat platform doen.

Of je kunt een online wedstrijd rijden. Dit is erg leuk om te doen en tijdens zo’n wedstrijd ga je vaak net iets dieper dan tijdens een gewone training.

Afvallen met spinning, of toch met een hometrainer?

Je kunt afvallen met spinning, en je kunt afvallen met een hometrainer. Met een spinning fiets gaat het iets sneller, omdat je hiermee meer calorieën verbrandt.

Als het je puur om het afvallen te doen is, en je hebt de keuze tussen een spinningfiets en een hometrainer, dan is de spinning bike de beste keuze.

Dit wil dus niet zeggen dat je niet goed kunt afvallen met een hometrainer. Zeker de wat betere exemplaren hebben speciaal voor vetverbranding gemaakte trainingsprogramma’s.

Extra tips voor snel vetverlies met spinning

Gemiddeld kan je dus uitgaan van 0,5 kilo tot 1 kilo gewichtsverlies per week. Stel dat je 20 kilo wilt afvallen, dan kan je nu denken: dat schiet niet echt op.

Als het bij mij 500 gram in de week is, ben ik 40 weken bezig. Je kunt dit proces een handje helpen (lees: versnellen).

Weet wat je eet

Het belangrijkste als je wilt afvallen is je voeding. Het zal je niet verrassen dat het niet echt slim is om na een spinning les fastfood te gaan eten of vier halve liters bier te gaan drinken.

Door de juiste voeding te eten, profiteer je optimaal van de spinning training.

Wat is dan de beste voeding? Genoeg groente, eiwitten en vezels en zo min mogelijk slechte vetten. En nog een belangrijke is regelmaat.

Doe ook aan krachttraining

Trainingsschema krachttraining

Spinning kan je zien als een cardiotraining, ondanks dat je tijdens het klimmen je been- en rugspieren sterker maakt.

Van een spinning les een full body workout maken lukt niet. Maar je kunt prima na de spinning nog een kwartier tot een half uur krachttraining doen.

Dit kan met dumbbells, of bijvoorbeeld door push ups te doen. Uiteraard kan je ook een van de krachtapparaten uit de sportschool gebruiken.

Dankzij de krachttraining verbrand je nóg meer calorieën en gaat het afvallen sneller.

Koop een spinningfiets voor thuis

Je kent het misschien wel. Met de juiste motivatie ga je van start in de sportschool, maar na een tijdje wordt het moeilijker om te gaan.

Iedere keer je tas inpakken en naar de gym vertrekken. Dit is makkelijk op te lossen door een spinningfiets voor thuis te kopen.

Dan kan je gaan sporten wanneer het jou uitkomt. Er zijn veel modellen voor thuisgebruik.

Van een goedkoop (maar goed) instapmodel, tot de beste spinningfiets waarmee je je een heuse profwielrenner waant.

Interesse? Bekijk dan hier de beste spinningfietsen voor thuis.

Extra duwtje in de rug met supplementen

Steun is er ook in de vorm van supplementen. Er zijn allerlei producten op de markt die je ondersteunen bij het afvallen.

Vaak gaat het dan om pillen of capsules. Door de beste fatburner in huis te halen, wordt het effect van je training nog groter.

De meeste vetverbranders zorgen ervoor dat je hongergevoel vermindert, maar tegelijkertijd krijg je, dankzij de cafeïne, een energieboost.

Het innemen van een fatburner voordat je gaat sporten heeft dus een dubbel effect.

Online spinninglessen thuis met Cycle Masters

CycleMasters spinning les

CycleMasters is een bedrijf dat online spinning lessen aanbiedt. Verschillende instructeurs nemen je in een virtuele les mee in diverse landschappen.

De ene route gaat door de Alpen, de volgende keer kan je zomaar door het vlakke Hollandse land rijden.

De spinning instructeur zie je rechts in beeld. Hij of zij vertelt je wat je moet doen. Of je moet klimmen, sprinten of juist even rustig aan doen. Daarbij hoor je lekker opzwepende muziek.

Het voordeel van deze lessen is dat ze zijn gemaakt door professionele instructeurs. Je weet zeker dat je een goede training volgt. Daarnaast is het afwisselend, dankzij het grote aanbod.

Klik hieronder en start direct je gratis proefperiode: