Stress buik: krijg je een dikkere buik voor (veel) stress?

Is buikvet daadwerkelijk het gevolg van stress? Zorgt stress echt voor een dikke buik en de toename van buikvet?

Als je wilt weten hoe je buikvet kunt verminderen door stress onder controle te houden kun je direct verder lezen.

Stress kan inderdaad deels zorgen voor meer vetopslag in het lichaam. Dus ook je buikvet kan flink toenemen als je regelmatig veel stress in je leven ervaart.

Dit heeft te maken met de hormoonhuishouding. Maar hoe zorgt stress eigenlijk voor meer buikvet en hoe voorkom je het?

Stresshormonen en vetopslag

Het stresshormoon cortisol kan zorgen voor meer trek in eten en meer vetopslag. Je kunt gezond eten en regelmatig sporten, maar toch kan stress in het nadeel werken.

Helaas werkt een gezonde leefstijl niet bij iedereen die veel stress ervaart. Helaas krijgen we dagelijks met meerdere stressfactoren te maken.

Zo kunnen werk en familieproblemen veel stress veroorzaken bijvoorbeeld.

Andere triggers

crash dieet

Een andere manier waarop je meer lichamelijke stress kunt ervaren is een slechte nachtrust, veel koolhydraten benuttigen en het volgen van een crashdieet.

Je zit bij een crashdieet vaak slechter in je vel door gebrek aan gezonde voedingsstoffen.

Je voelt je sneller moe en komt de dag minder goed door. Ook ben je extra prikkelbaar als je steeds trek hebt. Cortisol heeft zowel goede als slechte eigenschappen.

In stressvolle situaties krijgt je lichaam er extra energie bij om de uitlokkende stressfactor aan te kunnen. Er ontstaat dan een flight of fight reactie. Cortisol verhoogd dus de glucoseopslag.

Eigenschap uit de oertijd

Suiker is namelijk een brandstof die in korte tijd veel energie oplevert om goed te kunnen reageren op de stressfactor.

Onze voorouders uit de oertijd hebben deze eigenschap aan ons doorgegeven. Dit is namelijk nodig om te overleven. Nu hoeft dat niet meer.

Maar de eigenschap van het stresshormoon zit nog altijd in ons lichaam. Onze voorouders konden effectief reageren op een aanvallend roofdier door te vechten of te vluchten.

De bijnierschorshormonen gaven ons een boost van cortisol als reactie op een angstaanjagende gebeurtenis. Met als gevolg extra suiker in ons bloed en extra vetopslag.

De vetopslag zorgde er bovendien ook voor dat mensen niet ondervoed raakten in tijden van voedselschaarste.

Het zijn dus onze vetreserves die worden geactiveerd door een stressfactor om te overleven.

Relevante artikelen:

Beste afslankshakes

Beste afslankpillen

Platte buik in 1 week


Het effect van stress op buikvet

cortisol vet stressbuik

Cortisol is voornamelijk actief in de buik. Daarom ontstaat het meeste vet in de buik. Sommig vet ligt achter de organen. Ander vet bevind zich voor de organen.

Een teveel aan visceraal vet in de buikholte is ongezond en kan allerlei aandoeningen veroorzaken. Tegenwoordig zitten we veel en doen we minder aan lichamelijke beweging dan vroeger.

Het overschot aan glucose wordt nu sneller omgezet in vet dan in de tijd van onze voorouders.

De brandstof glucose was vroeger in de oertijd gunstiger doordat mensen vroeger meer energie verbruikten en in barre omstandigheden moesten leven.

Ook was er veel minder voedsel beschikbaar dan nu. Buikvet door stress is dus voornamelijk het gevolg van overeten en te weinig lichamelijke beweging. Dit in combinatie met (chronische) stress.

Hoe verminder je een dikke buik door stress?

balans stress werk

Als je minder suikers eet, zul je ook minder extra vetopslag uit voeding krijgen. Het is bovendien ook belangrijk dat je minder stress ervaart.

Je kunt een baan zoeken waarbij je minder last hebt van werkdruk en prestatie-eisen bijvoorbeeld. Ook kun je zorgen voor een stabiele relatie met je partner waarbij je problemen bespreekbaar maakt.

Vermijd stress dus zo veel als mogelijk. Met deze tips ervaar je al snel minder stress:

 1. Eet gezonde vetten en vermijd transvetten.
 2. Beweeg minstens elke dag een uur. Lichaamsbeweging zorgt voor een vrolijker gevoel en hierdoor ervaar je minder stress.
 3. Zorg voor afleiding en sociale steun.
 4. Doe buikoefening om je buikspieren te trainen. Vet wordt dan omgezet in spiermassa. En spiermassa zorgt voor betere vetverbranding.
 5. Ontspan en mediteer op rustige muziek.
 6. Maak een wandeling door de natuur.
 7. Kijk een romantische film.
 8. Ga leuke dingen doen met je vrienden.
 9. Stort je op je hobby of doe iets creatiefs.
 10. Zorg voor een goede nachtrust. Ga op tijd slapen en zorg ervoor dat je voldoende uren aan slaap benut.
 11. Vermijd suikers en bewerkte voeding.
 12. Eet vezels, vette vis, noten, groenten, fruit en eiwitten. Vezels en eiwitten zorgen voor een langer verzadigd gevoel. Bovendien voel je jezelf fitter met gezonde voeding.
 13. Ga stress uit de weg. Probeer problemen op te lossen zonder dat meer stress veroorzaken. Je fit voelen zorgt ervoor dat je minder prikkelbaar bent.


Relevante artikelen:

Beste eetlustremmers

Beste fatburners

Buikvet weg in 2 weken

Strakke Buik Bijbel reviewBronnen:
https://www.ad.nl/koken-en-eten/waarom-je-een-buikje-krijgt-van-stress-en-andere-feiten-zo-raak-je-wel-verlost-van-vet-op-buik-en-heupen~a3cb50df
https://www.psfoodandlifestyle.nl/nieuws/kan-stress-zorgen-voor-een-toename-van-buikvet