Tongkat Ali kopen? Info, voor- en nadelen & alternatieven

Tongkat Ali is een supplement op basis van een kruidenmengsel en is zeer populair onder mannen.

De werkzame stoffen in de wortels van deze boom hebben namelijk invloed op de productie van de mannelijke hormonen, met name testosteron. Tongkat Ali is als supplement dan ook zeer populair onder mannelijke sporters door de vele (indirecte) voordelen.

Daarnaast valt het supplement in trek omdat het een positief effect heeft op het libido. Als je Tongkat Ali wil kopen in Nederland, dan zijn er diverse websites waar je uit kunt kiezen.

Het kopen van Tongkat Ali is niet verboden, maar de gezondheidsclaims zijn op dit moment wel onder onderzoek bij de ESFA. Meer te weten komen over Tongkat Ali? Lees dan verder!

Wat is Tongkat Ali? 

tongkat ali extract

Tongkat Ali is een traditioneel kruidenmiddel en wordt gemaakt van de Tongkat Ali boom. De boom groeit vrijwel alleen in Zuidoost-Azië. Vooral in Indonesië, maar ook in Thailand, Vietnam en Maleisië komt de boom voor.

Tongkat Ali staat ook wel bekend als ‘Maleisische Ginseng’ of ‘Longjack’. Hoewel het nu als supplement steeds populairder wordt, is het traditioneel gezien onderdeel van de volksgeneeskunde vanwege de vele mogelijke gezondheidsvoordelen.

Met name de wortels van de Tongkat Ali boom hebben stoffen die een positief effect hebben op het lichaam. De wortels worden gedroogd en tot een poeder gevormd.

Vervolgens heb je een fijn extract dat vervolgens verwerkt kan worden tot een supplement.

De voordelen van Tongkat Ali als supplement

Tongkat Ali als supplement biedt diverse voordelen voor mannen, we bespreken hieronder een aantal van deze voordelen.

Afrodisiacum

Tongkat Ali staat erom bekend dat het een natuurlijk afrodisiacum is. Dat wil zeggen dat de werkzame stoffen in Tongkat Ali een stimulerende werking hebben op het libido.

Zo zorgt de stof voor een verbeterde seksuele prestatie en kan het erectiestoornissen verhelpen. 

Energie en uithoudingsvermogen

man in fitness

Onder sporters is het supplement populair vanwege het positieve effect op energieniveaus en het uithoudingsvermogen.

Vooral voor atleten en mensen die simpelweg hun fysieke prestaties willen verbeteren, is Tongkat Ali een interessant supplement.

Testosteronverhoger

In lopende studies komt naar voren dat Tongkat Ali de testosteronspiegels bij mannen kan verhogen, net zoals testosteron booster pillen dat doen.

Testosteron speelt als mannelijk geslachtshormoon een belangrijke rol bij het reguleren van verschillende lichaamsfuncties.

Het hormoon heeft tevens een invloed op spiermassa, botdichtheid en het heeft uiteraard een seksuele functie.

Anti-veroudering en welzijn

De traditionele geneeskunde beschrijft dat Tongkat Ali anti-verouderingseigenschappen bevat en een positief effect heeft op het algemeen welzijn.

Zo bestrijdt Tongkat Ali vermoeidheid, stress en kan het je algemene stemming verbeteren.

Ondersteuning van het immuunsysteem

man spierpijn

Een ander voordeel van het innemen van Tongkat Ali is de immuniteit versterkende eigenschappen. Zo kunnen de werkzame stoffen het lichaam helpen bij het bestrijden van infecties en ziektes. 

Antioxidanten effecten

Tongkat Ali heeft tevens antioxidante eigenschappen. Dat betekent dat de werkzame stoffen in het supplement de cellen van het lichaam kunnen beschermen tegen schade van vrije radicalen. 

De nadelen van Tongkat Ali

Zoals je ziet zijn er genoeg redenen om Tongkat Ali te gebruiken als supplement, maar het is belangrijk om ook de nadelen te kennen voor je Tongkat Ali gaat gebruiken.

Bijwerkingen

Bijwerkingen hoofdpijn

Hoewel veel mensen Tongkat Ali dagelijks nemen, wordt het supplement nog steeds onderzocht vanwege de diverse gezondheidsclaims.

Het nemen van Tongkat Ali zorgt namelijk bij sommige mensen voor diverse bijwerkingen. Zo worden er bijwerkingen zoals nervositeit, slapeloosheid, hoofdpijn en een verhoogde hartslag gemeld. 

Dosering en zuiverheid

Als je Tongkat Ali gaat kopen, dan is het van belang om Tongkat Ali van hoge kwaliteit te vinden. De kwaliteit van het supplement kan namelijk sterk variëren onder aanbieders.

Het kan voorkomen dat een supplement onder gedoseerd is, en van een niet volledig zuiver extract is gemaakt.

Niet geschikt voor iedereen

Tongkat Ali is niet voor iedereen zomaar te gebruiken. Als je bijvoorbeeld medische aandoeningen hebt, zoals hartproblemen, nierproblemen of hormonale aandoeningen, dan is het supplement af te raden.

Het is dan ook altijd raadzaam om advies te vragen bij een dokter, voordat je het begint te nemen.  

Interactie met medicijnen

Dokter medicatie

Slik je medicijnen? Dan is een navraag bij de dokter altijd verstandig. Tongkat Ali kan namelijk een effect hebben op bepaalde medicijnen. 

Niet geschikt voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven

Omdat Tongkat Ali nog wordt onderzocht en er weinig onderzoek gedaan is naar de inname tijdens zwangerschap of bij vrouwen die borstvoeding geven, is het het innemen van het supplement af te raden. 

Verschillende soorten Tongkat Ali

tongkat ali capsules poeder

Hoewel Tongkat Ali uit verschillende landen van Zuidoost-Azië komt, is de werkzame stof vergelijkbaar.

Tongkat Ali kun je kopen in zowel poedervorm als in capsules. In poedervorm is de dosis die je neemt lastiger te bepalen dan capsules. Echter is de poedervorm vaak wel het goedkoopst.

Het is belangrijk om de zuiverheid van het product goed te controleren. Je kunt kijken naar het aantal mg extract per capsule of per gram als je een poedervorm aanschaft.

Gemiddeld wordt er voor 1 capsule zo’n 30-60 gram gedroogd Tongkat Ali gebruikt, wat resulteert in 150-300 mg aan werkzame stof per capsule. 

Is Tongkat Ali lastig te verkrijgen in Nederland?

De EFSA (European Safety Authority) heeft in 2021 onderzoek gedaan naar Tongkat Ali en daaruit werd geconcludeerd dat de veiligheid van het innemen niet kon worden vastgesteld.

Dat betekent dat Tongkat Ali eigenlijk verboden is om binnen de EU te verkopen. Echter, veel bedrijven hebben het supplement alsnog op de markt gezet en het is dan ook vrij eenvoudig te verkrijgen, zowel in Nederland als in België.

Waar kun je Tongkat Ali kopen?

De meeste mensen gaan voor natuurlijke supplementen naar winkels zoals Kruidvat, Holland en Barrett en online winkels zoals Body&Fitshop. Tongkat Ali is echter niet verkrijgbaar in deze winkels.

Als je Tongkat Ali wilt kopen dan kun je het beste naar gespecialiseerde natuurwinkel sites gaan.

Toch lastig te vinden? Ashwagandha is een supplement met een vergelijkbare werking en is op dit moment wel overal makkelijk verkrijgbaar.

Tongkat Ali ervaringen

Supplementen voor het slapen

De ervaringen die mensen hebben bij het nemen van Tongkat Ali variëren sterk.

Wanneer je op onderzoek uitgaat kom je ervaringen tegen zoals: 

  • Een positief effect op mijn seksuele prestaties door een verhoogd libido.
  • Door het innemen van Tongkat Ali zijn mijn sportprestaties aanzienlijk verbeterd.
  • Sinds ik Tongkat Ali neem heb ik minder stress en angst. Daardoor kan ik beter slapen en dat heeft weer een positief effect op mijn leven.
  • Ik zag een duidelijke verbetering en mijn algemene gemoedstoestand en energieniveau. 

Conclusie

Hoewel veel mensen de gezondheidsclaims van Tongkat Ali als positief ervaren, is het als supplement nog steeds niet goedgekeurd door de EFSA (European Safety Authority).

De voordelen van Tongkat Ali op testosteron is in meerdere onderzoeken bewezen. Echter, er is nog te weinig onderzoek gedaan of het supplement veilig genoeg is voor inname op de langere termijn.

Op dit moment is het waarschijnlijk dus verstandiger om voor een andere, legale testosteron booster te gaan. Klik hieronder op de knop voor het beste aanbod: