Creatine is enorm populair onder atleten, maar kan dit supplement ook gebruikt worden door vegetariërs en veganisten?
Helaas kunnen we deze vraag niet met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoorden. Of een vegan creatine kan gebruiken, hangt namelijk van het supplement af.
Zo zijn er ook creatineproducten die runderweefsel bevatten. Deze creatine is uiteraard niet vegan, al zijn er ook supplementen die wel volledig geschikt zijn voor veganisten.
Ze kunnen bovendien zelfs erg goed zijn voor mensen die geen dierlijke producten nuttigen, waarover later meer.
Vegan creatine in het kort
Creatine kan dus vegan zijn, maar dit hangt van het supplement af. Capsules zijn bijvoorbeeld niet altijd geschikt, dit komt doordat ze regelmatig rundergelatine bevatten. In dit geval is creatine dus niet vegan.
Je kunt daarnaast ook creatinepoeder kopen, dit is in tegenstelling tot biologisch eiwitpoeder wel geschikt voor mensen die geen dierlijke producten innemen.
Over het algemeen bevatten creatinepoeders namelijk geen dierlijke stoffen en zijn dus volledig veganistisch.
Check altijd de verpakking voordat je overgaat tot een aankoop, om vergissingen te voorkomen.
Hoe wordt creatine gemaakt?
Een creatinesupplement kan vegan zijn, maar dit hangt een beetje af van hoe de creatine wordt gemaakt.
Creatine wordt over het algemeen gemaakt door een chemische reactie te creëren.
Hiervoor wordt gebruik gemaakt van water, cyanamide en sarcosine, wat respectievelijk een natriumzout en een witte organische amideverbinding zijn.
Deze stoffen worden in fabrieken gemaakt en bevatten geen dierlijke producten, wat dus ook geldt voor de creatine zelf.
Hierdoor is dit supplement over het algemeen geschikt voor veganisten, al geldt dit dus niet altijd voor de creatinecapsules.
Hebben Vegans creatine nodig?
Creatine kan dus inderdaad vegan zijn, maar hebben mensen die geen dierlijke producten eten en drinken dit supplement ook nodig?
Je kunt als veganist of vegetariër uiteraard meer risico lopen op een tekort aan een specifieke voedingsstof, maar hier kan creatine niet per se bij helpen.
Wel hebben diverse wetenschappers onderzoeken gedaan onder vegans die creatine gebruikten om uit te zoeken of dit stofje goede effecten heeft. Hierover lees je hieronder meer.
Wetenschappelijk onderzoek naar creatine bij vegetariërs en veganisten
Mojtaba Kaviani, Keely Shaw en Philip D. Chilibeck hebben bijvoorbeeld een onderzoek gedaan naar de voordelen van het gebruik van creatine onder vegetariërs ten opzichte van omnivoren.
Al met al bleek hieruit dat dit supplement de prestaties van beide groepen verbeterde. De studie kon bovendien geen uitsluitsel geven over de vraag of de prestaties van vegetariërs meer verbeterden dan die van de omnivore atleten door het gebruik van creatine.
Hier zijn echter meer onderzoeken over gedaan, zoals deze studie. Hieruit bleek dat onder vegetariërs de totale creatine veel lager was dan bij de omnivoren voordat het onderzoek begon.
Vervolgens zagen de wetenschappers tijdens de gebruiksperiode dat de proefpersonen die creatine gebruikten een grotere toename in isokinetisch werk, mager weefsel over het volledige lijf en kracht bij het bankdrukken kregen ten opzichte van de mensen die een placebo gebruikten.
De vegetariërs in de gebruiksgroep hadden bovendien een grotere toename in mager weefsel en totale werkprestaties dan de omnivoren.
Invloed van creatine op hersenprestaties
Een ander onderzoek keek naar het effect van creatine op de hersenprestaties.
Deze studie toonde aan dat de gebruikers beter presteerden op het werk. Ook werd hun intelligentie beter door het gebruik van creatinemonohydraat.
Hiervoor gebruikten ze twee onderzoeken: een achterwaartse cijferreeks en de Raven’s Advanced Progressive Matrices.
Conclusie over vegan creatine
Creatine is niet altijd vegan, dat is afhankelijk van de vorm. Capsules kunnen bijvoorbeeld gemaakt zijn van rundergelatine, maar dit is niet altijd het geval.
Als je creatinepoeder koopt, weet je overigens wel bijna zeker dat het vegan is. De poeders bevatten namelijk geen dierlijke producten, zolang er geen andere stoffen aan toegevoegd zijn.
Het kan daarnaast zelfs goed zijn voor veganisten om creatine te slikken. Dat komt doordat dit stofje goede invloeden heeft op je hersenen en geheugen, terwijl het ook bijdraagt aan je atletische prestaties.
Al met al, mensen die vegan zijn kunnen zeker creatine innemen! Check alleen altijd wel de product verpakking om misverstanden te voorkomen.
Mijn naam is Daan en ik ben een grote sport- en fitnessliefhebber. Naast dat ik zelf graag train, vind ik het leuk om anderen hiermee te helpen. Dankzij mijn ervaring als personal trainer en voedingsdeskundige kan ik jou voorzien van de juiste informatie.