Virtueel fietsen op de hometrainer & Virtual spinning

Denk jij eraan om virtueel te gaan fietsen of spinnen thuis, maar weet je nog niet zeker of het iets voor je is? We snappen dat het dan lastig kan zijn om daadwerkelijk de stap te zetten. 

Om je te helpen bij je keuze hebben we dit artikel geschreven, met handige informatie over virtueel fietsen en spinnen, en hoe je dit vanuit je eigen huis kunt gaan doen. 

Virtueel fietsen (binnen fietsen met een scherm) is niet nieuw, maar het explodeerde in populariteit tijdens de pandemie.

Het is namelijk een aantrekkelijke optie voor iedereen die wil genieten van alle geneugten van een fietservaring, vanuit het comfort van je eigen huis. Zelfs in de winter!

Wat is virtueel fietsen en virtual spinning?

Virtueel fietsen

Hometrainer Zwift training

Heb je een hometrainer of fietstrainer? Dan is virtueel fietsen ook voor jou een optie. Mits deze compatibel zijn met een app.

Virtuele fietstochten zijn te realiseren met behulp van een intelligente app, waarmee je talloze verschillende fietsavonturen kunt beleven zonder de deur uit te gaan.

In feite betekent het niets meer dan fietsen met een beeldscherm voor je neus. 

Met een verscheidenheid aan apps die tegenwoordig beschikbaar zijn om uit te kiezen, kun je met virtuele trainingen je standaard indoor trainingsstrategie veranderen in iets leukers.

Sommige apps worden zelfs geleverd met spelelementen

Virtual spinning

Virtueel of virtual spinning is eigenlijk precies hetzelfde als virtueel fietsen. Echter zijn spinoefeningen op een spinningfiets van hogere intensiteit.

Spinoefeningen zijn doorgaans intervaltrainingen, bedoeld om conditie op te bouwen en meer energie te krijgen. 

Bij virtual spinning train je zonder de aanwezigheid van een fysieke instructeur. Deze wordt vervangen door een virtuele trainer, met verschillende vooraf ingestelde geplande trainingen.

De work-out bestaat nog steeds uit energieke muziek en motivatie van je virtuele trainer.

Wat zijn de voordelen van binnen fietsen met een beeldscherm?

Fietsen en spinnen met een beeldscherm vanuit je eigen huis, biedt verschillende voordelen. De belangrijkste voordelen zetten we op een rijtje.

Je kunt altijd trainen, ongeacht het weer

Buiten sporten is natuurlijk fantastisch. Maar, vooral in de winter, is het vaker koud en nat dan droog en zonnig. Het is dan al snel niet mogelijk om daadwerkelijk de deur uit te gaan. 

Door een virtual indoortraining kun je genieten van de voordelen van buiten rijden, zonder de elementen te hoeven trotseren. 

Het is gemakkelijk en efficiënt

ifit app nordictrack s22i

Werk je vanuit huis en heb je even pauze? Als je wilt zit je binnen 3 minuten op je hometrainer voor een virtuele training.

Je hoeft er bovendien geen hogere wiskunde voor gestudeerd te hebben; de meeste hometrainer apps zijn eenvoudig in gebruik. 

Daarnaast is virtueel fietsen vanuit thuis goed voor het opstellen van specifieke doelen, zoals het verbeteren van cardiofitness, kracht, etc. 

Je komt op plaatsen waar je nog nooit bent geweest

Je kunt dankzij een virtuele training zowel echte, als denkbeeldige locaties verkennen. Denk aan een aantal van de meest populaire fietsroutes ter wereld.

Of wat dacht je ervan om te ervaren hoe het is om daadwerkelijk op het oppervlak van de maan te rijden? 

Met virtueel fietsen is alles mogelijk! Je kunt met sommige apps zelfs Google Streetview verkennen met je fiets. Hoe leuk is dat?

Het kan je prestaties verbeteren

Iets om naar te kijken tijdens het fietsen maakt je training niet alleen leuker, maar kan zelfs de prestaties verbeteren door het bewustzijn, de concentratie en de inspanning te vergroten. 

Sommige vormen van virtueel fietsen omvatten zelfs videogames, gespeeld door het stuur te bewegen en de pedalen te gebruiken.

Dit motiveert de fietser vaak nog meer, en maakt trainen leuker, lonender en soms zelfs verslavend!

Je kunt het opnemen tegen je vrienden

virtual spinning wedstrijd

Sommige programma’s voegen een competitief element toe, door gebruikers tegen anderen op de baan te laten racen.

Dit kan leiden tot meer rekrutering van spiervezels via een proces dat ‘sociale facilitatie’ wordt genoemd. 

We hebben in de sportschool allemaal wel eens het gevoel gehad dat we harder ons best moesten doen, vanwege een competitieve geest en gedrevenheid om de beste te zijn.

Hetzelfde effect heeft het als je daadwerkelijk andere fietsers ziet winnen op de baan.

Virtueel fietsen en spinning thuis? Dit heb je nodig!

Voordat je aan de slag kunt gaan met virtueel fietsen of virtual spinning vanuit je eigen huis, zijn er een aantal dingen die je moet aanschaffen.

Een goede app

Tunturi fietsroute app

De afgelopen decennia is de technologie in een ongelooflijk tempo vooruitgegaan. De beste trainers voor indoorfietsen van vandaag zijn ‘slim’.

Dit betekent dat ze verbinding kunnen maken met smartphones, tablets, Apple TV en computers, via Bluetooth of Ant+. 

Als gevolg hiervan is er tegenwoordig een enorm scala aan indoor fietstrainingsapps beschikbaar, die de meest meeslepende en motiverende parcours als uitdagende ervaring bieden.

De key is hier om een app te kiezen die goed voor je werkt en bij je past. Dit heeft namelijk een grote invloed op je ervaring.

Onderstaande apps staan allemaal bekend om hun goede en fijne werking en uitgebreide mogelijkheden.

Kinomap

Kinomap is een interactieve app voor trainingen, die beschikbaar is voor Apple en Android. Het is een gratis te downloaden app, die op bijna elke telefoon of tablet kan worden gebruikt.

Kinomap is gekoppeld aan een grote verscheidenheid aan fitnessapparatuur.

De app biedt enorm veel voordelen. Wanneer je je aanmeldt, krijg je een enorme keuze aan trainingen te zien, uit een uitgebreide bibliotheek.

Bovendien worden er voortdurend meer routes toegevoegd, zodat je je nooit hoeft te vervelen!

Rouvy

In tegenstelling tot andere applicaties, die gesimuleerde omgevingen gebruiken of echte wegen simuleren, gebruikt Rouvy video’s van echte wegen en combineert deze met hoogtegegevens.

Er zijn meer dan honderd ‘augmented-realty-cursussen’ beschikbaar, evenals avatars van jezelf. Andere gebruiker kunnen virtuele partners zijn, spookracers waartegen je kunt strijden of andere echte gebruikers.

Er zijn duizenden verschillende routefilmpjes beschikbaar op Rouvy, die uit meer dan 3.000.000 kilometer aan wegen beslaan. Deze app biedt dus genoeg trainingsopties voor elke rijder. 

Zwift

Dit is om verschillende redenen misschien wel een van de meest populaire virtuele fietsapplicaties die vandaag de dag beschikbaar zijn.

Stel je voor dat je een videogame speelt waarbij je benen de actie bepalen, of waarbij je communiceert met andere fietsers wereldwijd? Dat is Zwift.

Op een spinningfiets met Zwift kun je samen met vrienden fietsen, lid worden van groepen, het tegen anderen opnemen of gewoon alleen een ritje maken.

Je kunt er bovendien ook gestructureerde trainingen mee realiseren.

Daarnaast bevat Zwift ook veel spelelementen die je aanmoedigen om langer en harder te rijden. Dit zal uiteindelijk resulteren in een betere conditie en meer plezier. De slogan van Zwift is niet voor niets ‘Fun is fast’.

CycleMasters

Deze spinning app heeft iedere fanatieke indoor fietser ongetwijfeld wel eens voorbij zien komen. CycleMasters is een relatief nieuw concept. Het is een trainingsapp waarmee je spinninglessen on demand kan volgen.

Ben jij van plan om virtual spinning trainingen te gaan volgen vanuit je woonkamer? Dan is deze app zeker een aanwinst.

Via de applicatie krijg je namelijk toegang tot allerlei spinninglessen en programma’s. Onder leiding van een instructeur ga jij aan de slag waar en wanneer je maar wilt. Start je gratis proefperiode hier >>

De juiste trainingsruimte

Hometrainer racefiets thuis

Als je thuis virtueel wilt gaan fietsen, zul je een geschikte ruimte moeten hebben om je scherm én je hometrainer te kunnen plaatsen, plus een kleine plank of tafel aan de voorkant. 

Sommige mensen gaan all the way en veranderen hun garage in een complete sportschool, gewijd aan urenlang virtueel fietsen en/of spinnen. Als je echter net begint, wil je het waarschijnlijk rustig aan opbouwen. 

Elke ruimte is prima, maar idealiter wil je dat deze zich uit de buurt van ‘normale’ activiteiten bevindt. Houd er rekening mee dat de apparatuur vrij zwaar is en dat je waarschijnlijk behoorlijk zult zweten.

Leg dan ook het liefst een mat in de ruimte om je vloer te beschermen.

Een type trainer die bij je past

Als je binnen wilt gaan fietsen met scherm, heb je een goede trainer nodig. Er zijn verschillende soorten indoortrainers beschikbaar op de markt.

Fietstrainers

Rollenbank fietstrainer

Fietstrainers zijn het populairst onder wielrenners. Ze variëren in prijs, functies en complexiteit.

Zo zijn er eenvoudige, goedkopere modellen en hoogwaardige slimme trainers beschikbaar (meer daarover hieronder), met alle toeters en bellen eraan. 

Over het algemeen zijn turbotrainers statische apparaten die een vorm van weerstand bieden en zo het gevoel van de weg nabootsen.

Je koppelt je fiets eenvoudig aan de turbo door het achterwiel op een platform te laten rusten, of door de ketting aan een aandrijfeenheid te koppelen.

Met dit type trainers kun je de hoeveelheid weerstand variëren, waardoor je controle hebt over je training. Daarnaast kun je sprinten, klimmen of lange zondagritten simuleren naar wens.

Een turbotrainer geeft je de vrijheid om te rijden wanneer je wilt, op elk moment van de dag of nacht.

Klik hier voor de beste fietstrainers >>


Slimme hometrainers

Hometrainer trainingsdoel

Daarnaast zijn er hometrainer die je kunt koppelen aan apps. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een hometrainer met Zwift of Kinomap.

Een hometrainer fiets is een populair apparaat voor thuis. Daarnaast is het geschikt voor een grote doelgroep. Zo kunnen bijvoorbeeld ook senioren of revaliderende mensen trainen op het apparaat.

Virtueel fietsen op de hometrainer doe je voor je TV, tablet of telefoon. Ook zijn er hometrainers met een eigen beeldscherm.

Klik hier voor de beste hometrainers >>


Spinningfiets

Spinningfiets cardio training

Ten slotte zijn er spinningfietsen. Ook deze zijn populair onder wielrenners die thuis virtueel willen fietsen. Virtueel trainen op de spinningfiets noemen we ook wel virtual spinning.

Spinning is intensief. Zeker vergeleken met fietsen op de hometrainer. Mede daarom wordt het vaak gegaan om af te vallen of conditie op te bouwen.

Spinning doe je tevens met een spinningfiets die compatibel is met Zwift. Je plaatst de fiets voor de tv, of legt je tablet voor je. Uiteraard kun je ook kiezen voor een spinningfiets met scherm.

Klik hier voor de beste spinningfietsen >>


Extra benodigdheden

Water en voedzame snacks

Virtueel fietsen en virtual spinning vergen veel energie en kracht. Je zult waarschijnlijk enorm zweten en wilt je vochtgehalte op pijl houden.

Zorg er dan ook voor dat je een grote fles water binnen handbereik hebt, zodat je tijdens het trainen altijd kunt drinken.

Tijdens langere en intensieve trainingen kan het tevens nodig zijn om brandstof in te nemen. Overweeg om energierepen en/of een energiedrankje bij de hand te houden tijdens het virtueel fietsen. 

Een ventilator

Nog een belangrijk accessoire om te overwegen is een ventilator. Omdat er geen wind is om je koel te houden zoals in de buitenlucht, bouw je namelijk een onhoudbare hoeveelheid overtollige warmte op in huis. 

Een ventilator helpt je lichaam zijn natuurlijke mechanismen te gebruiken om oververhitting te voorkomen. Het is naar onze mening dan ook een absoluut essentieel onderdeel van de uitrusting voor virtual trainingen. 

Matten

Soms is het een goed idee om een aantal matten te kopen om onder je trainer te leggen.

Dit biedt een aantal voordelen: een mat houdt de opstelling stabiel en voorkomt dat deze op een gladde vloer beweegt. Daarnaast beschermt het de vloer en helpt het om trillingen en geluid te verminderen.

Houd tevens een handdoek bij de hand om zweetdruppels op te vangen en dat zuurverdiende zweet van je voorhoofd te vegen.

Een tafel of schermhouder

Hometrainer racefiets apps

Als je een virtuele fietsapp of spinning-app gaat gebruiken, heb je een scherm of laptop nodig. Misschien moet je dus een tafel of schermhouder aanschaffen, die je voor je fiets kunt plaatsen. 

Een koptelefoon

Een luidruchtige training kan geluidsoverlast veroorzaken. En dat is het laatste wat je wilt als je met anderen samen woont of een gehorig huis hebt.

Overweeg dan ook om een goede koptelefoon aan te schaffen, zodat je tijdens het virtueel fietsen geen problemen krijgt met anderen. 

Conclusie

Virtueel fietsen is de toekomst van fitness voor fietsers. Het is een geweldige manier om te trainen vanuit je eigen woonkamer, zonder de aanwezigheid van een fysieke trainer nodig te hebben. 

Virtueel fietsen en spinnen stelt mensen in staat om snel een topconditie op te bouwen, dankzij de tientallen verschillende apps die toegankelijk zijn.

Met deze programma’s kun je routes van over de hele wereld verkennen, strijden tegen andere gebruikers en meer. Dit alles maakt je trainingservaring een stuk leuker, uitdagender en effectiever.

Kortom: fietsen met een beeldscherm is helemaal hip!