VirtuFit Elite Air Magnetic Roeitrainer | Review & Test (2024)

Ik heb de VirtuFit Elite Air Magnetic uitgebreid getest en beoordeeld op de belangrijkste eigenschappen van een roeitrainer.

Ik heb er dagelijks op getraind en al mijn bevindingen vastgelegd. Dat heb ik gedaan, gedurende een periode van drie weken.

En of de VirtuFit Elite Air Magnetic Roeitrainer me goed is bevallen? Dat vertel ik jou graag in deze review!

Mijn keus voor de VirtuFit Elite Air Magnetic

Wist ik veel waar ik altijd op roeide. Ik ging gewoon zitten, legde het handdoekje neer en begon.

Het was de eigenaar van de sportschool die me erop wees dat de ervaring op de ViruFit Elite Air Magnetic Roeitrainer misschien een beetje tegen ging vallen. “Nou, lekker is dat”, zei ik hem.

Wat bleek, in de sportschool roeide ik twee keer per week op een ander roeitrainer van VirtuFit. De VirtuFit Elite Water Resistance.

“De kwaliteit is niet eens heel veel beter, maar een roeitrainer met waterweerstand geeft een veel realistischer gevoel”, sprak de eigenaar me moed in.

Gelukkig bleek de overstap reuze mee te vallen..

De eerste keer op de Elite Air Magnetic

VirtuFit Elite Air Magnetic Roeitrainer

Ik voelde me gelukkig geen proefpersoon, omdat de Elite Air Magnetic een niet al te prominente plek in de sportschool had gekregen.

Keurig tussen twee andere roeitrainers, waaronder mijn vorige vriend, de waterroeier.

Halverwege de eerste training trakteerde de sportschooleigenaar me op een knipoog. Ik probeerde terug te lachen, maar ben helaas geen sporter die goed kan verbloemen dat het zwaar is.

In ieder geval beviel de eerste keer op de Elite Air Magnetic me uitstekend.

“Uniek dingetje hè.” Ik knikte. Het unieke van deze roeitrainer zit hem vooral in de weerstand.

Het mag dan geen waterroeier zijn, het weerstandssysteem van dit apparaat van VirtuFit combineert het beste van twee werelden.


Lucht en magneten

De weerstand wordt namelijk geregeld door lucht en magneten. Dankzij de magnetische weerstand kan je eenvoudig schakelen in niveaus.

Dit is heel nauwkeurig. En de luchtweerstand zorgt voor een realistisch gevoel tijdens het roeien. Akkoord, iets minder realistisch dan met water als weerstand, maar toch een heel echte ervaring.

Het prettige aan een magnetische roeitrainer is behalve dat de weerstand zeer nauwkeurig kan worden ingesteld, dat het ook een erg stille trainer is.

Virtueel roeien

VirtuFit Elite Air Magnetic virtueel roeien

Wat ik zelf ook een enorm pluspunt vind, is dat je op deze roeitrainer kan trainen met apps.

Dit is nog niet zo ver als bijvoorbeeld een platform zoals Zwift. Mocht je dit niet kennen, Zwift is naast een trainingsplatform een plek waar amateurs wedstrijden tegen elkaar rijden, en zelfs een kweekvijver voor wielertalent.

Als het roeien ook die kant op gaat, kan je helemaal je borst (figuurlijk) nat maken. Maar ook nu is het al leuk. Een app zoals Fitshow zorgt ervoor dat je virtuele routes kunt roeien, terwijl je traint.

Dit roeien met apps is mogelijk dankzij bluetooth. Hierdoor is het ook mogelijk om je hartslagband te koppelen. Je hartslag zie je vervolgens op het display verschijnen.

Display

Op het display zie je behalve je hartslag nog andere relevante gegevens staan.

Het aantal roeislagen per minuut, verbrande calorieën, tijd, afstand en snelheid. Het scherm is duidelijk en je kunt je tablet er eenvoudig bovenop plaatsen.

Veel trainingsopties

Het is leuk dat je met apps kunt trainen, maar het is zeker geen verplichting. Er zijn genoeg mogelijkheden op de VirtuFit Elite Air Magnetic.

Zo heb je de beschikking over 23 trainingsprogramma’s. Daar zit een hartslagprogramma (drie stuks zelfs) en een wattageprogramma tussen.

Qua weerstand kan je ook lekker variëren. Deze roeitrainer heeft 16 verschillende weerstandsniveaus. Daar kan je dus wel even mee vooruit.

De afmetingen van de VirtuFit Elite Air Magnetic

VirtuFit roeitrainer opbergen

Hoewel ik dit trainingsapparaat niet thuis heb gebruikt, is het wel belangrijk om de afmetingen te weten. En het gewicht.

Over dat gewicht zo dadelijk meer. Eerst maar eens naar het formaat kijken. Dit is namelijk geen klein exemplaar, maar daar heb je niet echt last van.

Je kunt de Elite Air Magnetic namelijk na het gebruik recht overeind zetten. Dan leunt de trainer op de wieltjes en het vliegwiel. Zo kan je roeier mooi in een hoekje zetten.

Gezien de afmeting is dat wel handig. De lengte is 212 centimeter. Het voordeel daarvan is dat ook lange mensen geen probleem hebben om hierop te trainen.

En omdat de roeitrainer opklapbaar is, staat deze niet in de weg.

Stabiel

VirtuFit Elite Air Magnetic zitje

Het gewicht van deze roeitrainer is ruim 33 kilogram. Dat is niet echt veel en ook het maximaal belastbaar gewicht is vrij laag, met 120 kilogram.

Toch haal je een stabiele roeitrainer in huis. Dat komt door de sterke materialen waar deze roeitrainer van is gemaakt. De roeitrainer is gemaakt van metaal en kunststof.

Die stabiliteit wordt verder gesteund door het robuuste frame en de brede poten met goede grip. En je hebt een dubbele rails, waardoor je nog een beetje extra stabiliteit hebt.

Zo weet je zeker dat je tijdens het roeien niet alle kanten op beweegt. Niet dat je zomaar van een roeier af kunt vallen, maar het is fijn om ongestoord te kunnen knallen.

Ook erg comfortabel

De zitting heeft een hoogte van 41,5 centimeter. Het zitje is breed en voorgevormd. De pedalen zijn toegankelijk en de rails is lekker lang zodat ook lange mensen ongestoord kunnen trainen.

En de handgreep? Die ligt lekker in je handen.

Qua comfort zit het wel goed bij de VirtuFit Elite Air Magnetic!

Dit zijn de nadelen van de VirtuFit Elite Air Magnetic

Zoals je hierboven tussen de regels door hebt kunnen lezen, ben ik zeer te spreken over de Elite Air Magnetic.

Maar er kleven ook nadelen aan deze trainer. Logisch, want geen enkel apparaat is perfect.

Mogelijke nadelen:

  • Aan de prijzige kant
  • Niet draadloos te gebruiken
  • Geen waterroeier

De VirtuFit Elite Air Magnetic zit zeker niet aan de bovenkant qua prijs. Maar voor een apparaat dat je voornamelijk gebruikt om thuis te trainen, is het wel vrij prijzig.

Natuurlijk koop je een hoop kwaliteit, maar het prijskaartje moet je kunnen en willen betalen.

Een ander nadeel is dat je altijd netstroom nodig hebt. Daar moet je dus rekening mee houden als je de roeitrainer in je kamer installeert.

En, hoewel het weerstandsysteem prachtig is, kan het wat mij betreft niet op tegen de ervaring van roeien op een trainer met waterweerstand.

Dan heb je écht het idee dat je in de vrije natuur bezig bent. Helemaal als je traint met een app en op je tablet een kanaal voor je ziet.

Conclusie: is de VirtuFit Elite Air Magnetic zijn geld waard?

VirtuFit Elite Air Magnetic kopen

Je gaat ongetwijfeld veel plezier beleven aan de VirtuFit Elite Air Magnetic. Het is een absolute topper onder de roeitrainers voor thuis.

Het is wel een prijzig model, maar de kwaliteit vergoedt op dat vlak een heleboel.

Vooral de weerstand is een fraai staaltje. Zowel magnetische weerstand als luchtweerstand maakt van de Elite Air Magnetic een roeitrainer die iedereen wil hebben.

Daarbij komt nog de mogelijkheid om met apps te trainen.

Wat ik niet wist toen ik begon met testen, was dat de eigenaar van de sportschool nog iemand had benaderd om de roeitrainer te testen.

Ook deze persoon was enthousiast, waardoor er nu vier Elite Air Magnetic roeiapparaten in de sportschool staan. Tot mijn grote vreugde.