VirtuFit Etappe 1: Ervaring, Review & Test (2024)

Super populair is de VirtuFit Etappe 1 spinningfiets. Komt dit puur door de goede prijs of is het kwalitatief gewoon een goede fiets?

Dat wilde ik weleens weten, dus dit heb ik uitgezocht.

Via een bevriende handelaar kreeg ik de mogelijkheid om de VirtuFit Etappe 1 eens uitgebreid te testen.

Het werden drie leuke weken, waarin ik veel heb gefietst. En een hoop heb geleerd over deze spinningfiets.

Eigenschappen VirtuFit Etappe 1

VirtuFit Etappe 1 spinningbike

Tot mijn grote vreugde kon ik mijn wielrenschoenen gebruiken op de Etappe 1. SPD-pedalen zijn, vind ik, een must bij een spinning fiets.

Niet dat het bij pedalen met toeclips niet gaat, maar het fietsen is gewoon een stuk efficiënter met klikpedalen.

Zeker tijdens het klimmen kan je beter aan de pedalen trekken als je voeten vastzitten.

Zware jongen

Vliegwiel Virtufit etappe 1

De VirtuFit Etappe 1 is een behoorlijk zware spinningbike, zeker in deze prijsklasse.

Het vliegwiel weegt 22 kilogram. Daardoor staat dit cardioapparaat stevig op de grond. Je kunt met een gerust hart vol gas geven tijdens het fietsen. Dat kan de Etappe 1 makkelijk aan.

De spinning fiets heeft een maximaal belastbaar gewicht van 135 kilogram. Ook dit is verre van licht. En dit geeft aan dat een stevig model is van goede kwaliteit.

Het totale gewicht van de fiets is overigens 41,5 kilogram. Daarmee staat de Etappe 1 stevig op zijn benen.

Het stuur

VirtuFit Etappe 1 stuur

Zeker als je niet gewend bent aan racefietsen, is het best wennen om in een diepere houding te zitten.

Wielrenners zitten met een zo plat mogelijke rug de fiets, om zo aerodynamisch mogelijk te rijden. Dat is bij een spinningfiets niet nodig, waardoor hier een ander stuur op kan.

Het stuur heeft beugels die naar voren wijzen, en niet zoals bij een racefiets naar beneden. Daardoor kan je langdurig comfortabel rijden.

Het stuur heeft een beschermlaag van schuimrubber, en een antisliplaag. Hierdoor heb je wat extra comfort. Leg tijdens het rijden wel een handdoekje neer. Dit voorkomt op termijn schade aan het stuur.

Om nog maar een vergelijking met een racefiets te maken; het zadel is een stuk comfortabeler. Dit is een stukje zachter, waardoor je minder snel last van zadelpijn krijgt.

Over dat laatste gesproken, op een goed zadel en met een goede fietsbroek is zadelpijn nauwelijks mogelijk. Je kunt dit zadel horizontaal en verticaal verstellen, waardoor je altijd comfortabel op het zadel zit.

De aandrijving

Om op te rijden is de VirtuFit Etappe 1 een lekker comfortabele fiets.

Maar hoe zit het met een andere belangrijke factor, het geluid dat het cardioapparaat produceert? Dat wordt met name veroorzaakt door de aandrijving.

Bij de VirtuFit Etappe 1 gebeurt de aandrijving met een V-belt. En dat is prettig, want een V-belt zorgt voor een stille trapbeweging. Dus: weinig geluid.

Een ander voordeel van dit type aandrijving is dat het trappen soepel verloopt.

De cijfertjes

VirtuFit Etappe 1 display

Zoals veel wielrenners ben ook ik van de cijfertjes. Op mijn racefiets zit een vermogensmeter en, ik zou bijna zeggen uiteraard, train ik met een hartslagmeter.

Bij thuiskomst is het meteen naar de cijfertjes kijken. Als ik een spinningfiets zou gaan kopen, speelt het display en vooral wat je erop kunt zien een belangrijke rol.

Bij de VirtuFit Etappe 1 ben ik daar gematigd tevreden over. Het display laat zeker wat gegevens zien. RPM (het aantal omwentelingen) en hartslag zijn voor mij de belangrijkste.

Verder kun je op het display ook je snelheid, gereden tijd, afstand en calorieverbruik zien. Deze zijn voor mij over het algemeen niet zo interessant.

Alleen de gereden tijd vind ik belangrijk. Zo weet ik hoe lang mijn workout duurt. Hoe snel ik rijd of hoe ver zegt me niet zo veel.

Indoor fietsen is heel anders dan outdoor fietsen. Buiten heb je te maken met factoren zoals wind, zon, regen, temperatuur, rolweerstand. Dat heb je indoor niet, dus kan je het niet vergelijken.

Calorieverbruik is handig voor als je met het spinnen wilt afvallen. Verder is het display niet verlicht, dus kan je ’s avonds wat minder goed de gegevens zien.


Wat ik niet zo fijn vind aan deze spinningfiets

Zoals gezegd houd ik van cijfers. Je kunt op de VirtuFit Etappe 1 niet zien hoeveel vermogen je trapt. Geen wattagemeter dus. Misschien is dat in deze prijsklasse ook wat te veel gevraagd.

Verder kan je niet met apps trainen. Daarvoor kom je bij dit merk uit bij de VirtuFit Etappe 2.0i.

Deze is 200 euro duurder, maar geeft je wel de mogelijkheid om met apps te trainen. Het is een Zwift spinfiets en is daarnaast compatibel met nog meer apps. De Etappe 2.0i heeft ook een ingebouwde vermogensmeter.

Een ander minpuntje van deze spinning bike is dat je de weerstand handmatig moet verstellen. Dit gebeurt met een draaiknop op het frame.

Dit frame is overigens, net als de rest van de fiets, erg stevig.

Voor wie is de Etappe 1 geschikt?

VirtuFit Etappe 1 training

Het is zeker niet zo dat de VirtuFit Etappe 1 vanwege de goede prijs (adviesprijs 599 euro) een typische fiets voor beginners is.

Vanwege de eigenschappen kunnen ook gevorderden er prima mee uit de voeten. En zelfs wielrenners maken in de koude en natte wintermaanden gebruik van deze spinningbike. Dat zegt wel iets.

De VirtuFit Etappe 1 is geschikt voor een heel breed scala aan fietsers. Als je eens wilt proeven van spinning, of als je wekelijks zware trainingen wilt doen, is dit een geschikte fiets.

De VirtuFit Etappe 1 is een prima spinningfiets voor thuis. Als je puur naar de eigenschappen (zoals gewicht) en de mogelijkheden kijkt, kan je deze ook als spinningfiets voor professioneel gebruik beschouwen.

Alleen mis je wel de mogelijkheid om met apps te trainen en kan je niet zien hoeveel watt je trapt. Je kunt deze fiets dus wel meer als spinningfiets voor thuissporters beschouwen.

Over VirtuFit

Nu we de Etappe 1 uitvoerig besproken hebben, is het goed om iets over VirtuFit te vertellen.

Ook voor mezelf was het goed om hier wat informatie over op te zoeken. De naam VirtuFit kende ik wel, maar ik had nog nooit op een spinningbike van dit merk gezeten.

VirtuFit is een Nederlands merk en een van de beste en meest populaire in ons land.

Het bedrijf staat in Hengelo, en behalve spinningfietsen zijn er van dit merk ook andere cardioapparaten en zelfs krachttoestellen te koop. VirtuFit staat bekend om de goede kwaliteit en prima prijzen.

Conclusie: is de VirtuFit Etappe 1 een blijvertje?

Dit is absoluut een kwalitatief goede spinningfiets. Stevig, goede pedalen en aandrijving, en in principe alles wat je nodig hebt om lekker te kunnen spinnen.

Als je een indoor fiets zoekt waarmee je in de winter lekker bezig kunt blijven, is dit een zeer geschikte kandidaat.

Wil je echt alles uit je spinningfiets halen en het serieus aanpakken met onder meer Zwift, dan kan je beter wat meer geld uitgeven en voor een fiets zoals de VirtuFit Etappe 2.0i kiezen.

Maar dat is alleen als je van dit soort extra’s houdt. Kijkend naar de verhouding prijs/kwaliteit, ga je geen betere spinningbike vinden.

Bij mij is het overigens bij deze drie weken gebleven, omdat ik met mijn spinning bike op Zwift wil rijden.