VirtuFit Etappe 2.0i Review & Ervaring (2024)

Als redelijk fanatiek gebruiker van de VirtuFit Etappe 1 was ik bijzonder benieuwd naar zijn opvolger; de VirtuFit Etappe 2.0i.

De eigenaar van een sportschool waar ik vaak kom, had deze fiets staan en nodigde me uit erop te komen rijden. Mijn mening en de eigenschappen van deze Etappe 2.0i vind je in deze review.

Ik kan alvast verklappen dat de spinningfiets me allesbehalve is tegengevallen en inmiddels bij mij thuis staat.

Lees snel verder, zodat je erachter komt of hij ook bij jou past.

VirtuFit Etappe 2.0i onder de loep

virtufit etappe 2.0i de fiets

De VirtuFit Etappe 2.0i produceert weinig geluid. Als je in een sportschool een groepsles doet, heb je er misschien geen weet van.

Maar een spinningfiets kan behoorlijk veel lawaai maken, zeker de wat oudere exemplaren.

Dat is bij deze bike absoluut niet het geval. Dat heeft voor een deel met de aandrijving te maken. Dit gebeurt met een V-snaar in plaats van met een ketting, dat is een stuk stiller.

Verder heeft de Etappe 2.0i magnetische aandrijving. Een spinning fiets kan op verschillende manieren worden aangedreven, magnetisch of mechanisch.

Het voordeel van magnetische aandrijving ten opzichte van mechanische is dat het stiller is, veel langer meegaat en een stuk nauwkeuriger is.

Het vliegwiel van 22 kilogram zwaar is bedekt met een kap. Die kap houdt een hoop geluid tegen.

Dit alles bij elkaar maakt dat de Etappe 2.0i een stille spinningbike is.

Op het display zie je tal van relevante gegevens staan. Je hartslag, afstand, snelheid, calorieën, RPM en wattage worden getoond.

Meer dan voldoende informatie om tijdens en na je training je progressie te bekijken.

Een leuk extraatje van deze spinningfiets is dat je 13 trainingsprogramma’s kunt volgen. Een hartslagprogramma zit daar uiteraard tussen.

En het speciale bodyfat programma is ontwikkeld voor mensen die wat vet willen verliezen.

Met niet minder dan 24 weerstandsniveaus kan je op de VirtuFit Etappe 2.0i allerlei trainingen doen. Deze variëren van op het gemakje tot zeer intensief. Wel zijn er genoeg spinning bikes met meer weerstandsniveaus.

En dat je de weerstand met knopjes in plaats van een grotere draaiknop verandert, is ook niet ideaal.

Toch werkt dit prima en heeft de spinning bike zeker voldoende weerstandsniveaus.


Koppeling met apps

koppeling apps virtufit etappe 2.0i

Je hebt misschien wel eens een reclame van een zwetende wielrenner of wielrenster die binnen rijdt gezien. Vaak gaat het in deze om commercials van Zwift.

Zwift is een trainingsapp die je in een virtuele wereld laat rijden. Je kunt door verschillende landschappen fietsen, allerlei trainingen doen en zelfs wedstrijden rijden.

Het unieke aan de VirutFit Etappe 2.0i is dat er behalve een koppeling met Zwift, ook een koppeling met Kinomap kan worden gemaakt.

Met Kinomap kan je allerlei virtuele routes rijden, bijvoorbeeld door de Alpen.

Houd wel in je achterhoofd dat je voor beide apps een abonnement moet afsluiten en maandelijks een bedrag kwijt bent.

Als je het mij vraagt, is dit het geld overigens helemaal waard.

Voordelen VirtuFit Etappe 2.0i

Hierboven heb je al aardig wat pluspunten van de VirtuFit Etappe 2.0i kunnen bekijken. Dit zijn nog eens de belangrijkste voordelen op een rij.

Voordelen:

  • Met trainingsprogramma’s
  • Koppeling met apps
  • Met hartslagsensoren
  • Stabiele trainer

De twee grootste voordelen zijn wat mij betreft de mogelijkheid om op Zwift en Kinomap te rijden, en de trainingsprogramma’s.

Nu zal de ervaring je leren dat als je eenmaal Zwift of Kinomap ontdekt hebt, je weinig gebruik meer zult maken van de ingebouwde trainingsprogramma’s. Dit is dan ook vooral een voordeel als je geen apps gaat gebruiken.

Verder valt het op dat de VirtuFit Etappe 2.0i een erg stabiele trainer is. Dat komt door het gewicht van 47 kilo.

Deze spinningbike heeft overigens een maximaal belastbaar gewicht van 140 kilogram, waardoor vrijwel iedereen op deze fiets een workout kan doen.


Nadelen VirtuFit Etappe 2.0i

pedalen virtufit etappe 2.0i

Nadelen:

  • Geen klikpedalen
  • Stroompunt nodig
  • Geen hartslagband

Voor mij (met afstand) het grootste nadeel van de VirtuFit Etappe 2.0i is dat er geen SPD-pedalen op de fiets zitten.

In mijn ogen is het onbegrijpelijk dat er bij zo’n kwalitatief goede fiets pedalen met toeclips standaard op de fiets zitten.

Eén van de eerste dingen die ik dan ook heb gedaan is SPD-pedalen kopen. Met klikpedalen is spinning effectiever en bovendien een stuk leuker.

Dat er geen hartslagband wordt meegeleverd is minder erg, maar had op zich ook wel gekund. Om goed gericht te kunnen trainen, heb je je hartslag nodig.

Daarom is mijn advies om, mocht je daar nog niet over beschikken, een hartslagband te kopen.

Tot slot moet je altijd in de buurt van een stopcontact zitten. Je hebt stroom nodig. Voor de meeste mensen zal dit geen probleem zijn, omdat er altijd wel een stroompunt te vinden is.

Andere spinningfietsen:

Schwinn 800IC

Senz Sports S5000

Voor wie is deze spinningfiets geschikt?

In principe is de VirtuFit Etappe 2.0i geschikt voor iedere sporter. Toch zou ik de fiets eerder aanraden aan een fanatieke fietser dan aan iemand die thuis een uurtje of half uurtje wil trappen.

Dan zou ik eerder voor een wat goedkopere hometrainer kiezen dan voor deze spinningfiets.

De fanatieke sporter zal wel, net als ik, snel voor SPD-pedalen kiezen. Deze kan je eenvoudig zelf monteren.

Daarna kan je lekker gaan trainen. Via een app zoals Zwift of Kinomap, of met één van de vele trainingsprogramma’s die zijn ingebouwd.

Reviews en recensies

Natuurlijk kijk ik ook altijd even naar de mening van anderen. Hoewel ik zelf grondig research doe, haal ik ook daar altijd wel punten uit.

Op dit moment zijn er ervaringen over deze indoor cycle te vinden bij fitwinkel.nl en bol.com.

Uit de recensies blijkt dat men erg tevreden is met de Etappe 2.0i. Zo tevreden zelfs dat deze spinningfiets vrijwel alleen maar 5 sterren reviews heeft.

Dat is wat mij betreft veelzeggend. Uiteraard worden er wat kleine verbeterpuntjes genoemd, maar die zijn vooralsnog niet echt schrikbarend.

Over VirtuFit

VirtuFit is een Nederlands bedrijf dat fitnessartikelen maakt. Op het gebied van fitnesstoestellen fabriceert VirtuFit onder meer crosstrainers, roeitrainers en hometrainers.

En natuurlijk ook spinningbikes, zoals de VirtuFit Etappe 2.0i.

Conclusie: is de VirtuFit Etappe 2.0i mijn geld waard?

etappe 2.0i virtufit

De adviesprijs van de VirtuFit Etappe 2.0i is ongeveer 800 euro. Dat is niet weinig, maar daar koop je wel een heel complete spinningfiets voor waar je lang plezier aan gaat beleven.

In deze prijsklasse ga je niet snel een betere fiets vinden. Daarom is de Etappe 2.0i zijn geld zeker waard.

De Mathieu van der Poels van deze wereld zullen waarschijnlijk voor een wat duurder exemplaar kiezen. Dit is dan ook een ideale fiets voor de fanatieke thuissporter, en minder voor de professionele sporter.

Veelgestelde vragen

Waarop hebben we de VirtuFit Etappe 2.0i getest?

Deze Spinbike hebben we getest op onder andere de trainingsopties, de functionaliteiten en het trainingscomfort. Ook hebben we hem vergeleken met andere spinningfietsen in dezelfde prijsklasse. Op basis van deze test hebben we deze review geschreven.

Waar is deze spinbike te koop?

Deze spinbike is momenteel te koop bij slechts 2 aanbieders. Dat zijn Fitwinkel en Fitnessapparaat.nl. Bol.com en Decathlon hebben de Etappe 2.0i ook sporadisch in het aanbod.