VirtuFit Pro Water 1000 – Mijn Review & Ervaringen

Op een verdwaalde keer in de sportschool na had ik nog nooit op een roeitrainer gezeten.

Die keer in de sportschool beviel me overigens uitstekend. En toen ik gedwongen een tijd thuis moest sporten, wilde ik bezig blijven.

Het was een gok, maar na overleg met een kennis uit de sportschool koos ik voor de VirtuFit Pro Water 1000.

Die kennis zei dat ik geen spijt van deze aankoop zou krijgen. Of hij gelijk had? Dat ontdek je in deze review!

VirtuFit Pro Water 1000: een bijzondere roeitrainer

VirtuFit Pro Water 1000 roeitrainer

Mocht je net als ik was nog redelijk onbekend zijn met roeitrainers, dan is het goed om hier in het kort wat over te lezen. Ik ga je niet vermoeien met alle soorten roeiapparaten, maar kijk puur naar dit type trainer.

De VirtuFit Pro Water 1000 is een water roeier. Dat heeft een groot voordeel. Inmiddels heb ik dat zelf ondervonden, maar je hoort het ook van veel andere gebruikers.

De roeiervaring op een water roeier is namelijk veel realistischer dan roeien met bijvoorbeeld luchtweerstand.

Bij dit type roeitrainer wordt de weerstand opgewekt door water. Het water zit in een ronde tank.

Hoe meer water er in de tank zit en hoe harder je roeit, hoe meer weerstand je krijgt. Het is echter niet de weerstand die voor de realistische ervaring zorgt. Dat is het geluid naast je.

Het is net of je met roeispanen in het water slaat. Daardoor komt roeien op dit type trainer het dichtst in de buurt van roeien op een kanaal. Of een vaart of waar dan ook.

Deze weerstand regel je dus zelf. Door harder te roeien, krijg je meer weerstand. Ideaal, vind ik. Een nadeel van roeitrainers met waterweerstand is dat deze over het algemeen een stuk duurder zijn.

Het goede nieuws van de VirtuFit Pro Water 1000 is dat dit bij deze trainer niet zo is. De prijs is prima.


Trainen met de VirtuFit Pro Water 1000

Ik heb het aan het begin van deze review al aangegeven, het was voor mij behoorlijk nieuw om te roeien op een roeitrainer.

In het begin dacht ik dan ook dat de enige manier om te trainen was door harder of zachter te roeien. Totdat ik de handleiding eens goed ging doornemen en zag dat er op trainingsgebied veel meer mogelijk is.

De VirtuFit Pro Water 1000 heeft namelijk niet minder dan 32 trainingsprogramma’s. Dat zijn er heel wat, waardoor je heel veel variatie hebt.

Via het display, daarover dadelijk meer, kan je het trainingsprogramma uitkiezen. Na wat research op internet blijkt dat het niet enkel aan mij lag dat ik de trainingsprogramma’s niet had verwacht.

Dit is redelijk uniek voor een waterroeier, en dus een flink pluspunt voor de Pro Water 1000.

Display

VirtuFit Pro Water 1000 display

Persoonlijk vind ik het display van groot belang. Natuurlijk sport je om fitter te worden, en sterker. En veel mensen sporten om af te vallen.

Wat maakt het dan uit wat er op het display verschijnt? Voor mij veel, vooral omdat het leuk is. En het werkt motiverend om bijvoorbeeld het tempo en de tijd dat je al bezig bent te zien.

Het display van de VirtuFit Pro Water 1000 laat de volgende gegevens zien:

  • Afstand
  • Tijd
  • Calorieverbruik
  • RPM
  • Hartslag
  • Watt

Zoals je ziet is dit aardig wat. Vooral RPM en hartslag zijn belangrijk. Dit geeft het tempo aan en hoeveel moeite je dit kost.

Schrik niet van je hartslag tijdens een workout. Deze kan behoorlijk hoog zijn. Je hartslag meet je met een hartslagband die je aan de trainer koppelt.

Die koppeling gebeurt via Bluetooth, wat nog veel meer voordelen met zich meebrengt.

Trainen met apps

VirtuFit Pro Water 1000 bluetooth trainen

Allemaal leuk en aardig, dat roeien met waterweerstand. Het mag dan nog zo lekker klotsen naast je, het blijft indoor. En na verloop van tijd kan dat toch een beetje gaan vervelen.

Omdat je op de Virtufit Pro Water 1000 kunt trainen met roeiapps, is dit ‘probleem’ eenvoudig op te lossen.

Via het programma KinoMap kan je over de mooiste routes en waterwegen varen. Er zijn meer dan genoeg verschillende routes.

Zo krijg je het echt het gevoel dat je buiten roeit, in oorden die je normaal gesproken alleen op vakantie ziet.

Je kunt je tablet gebruiken. De koppeling werkt heel eenvoudig via Bluetooth. Apps zoals KinoMap kosten wel geld. Maar ik heb deze abonnementskosten er zeker voor over.

De trainingen krijgen een extra dimensie door de mooie beelden. En de tijd gaat voor mijn gevoel een stuk sneller.

Hoe is het comfort?

VirtuFit Pro Water 1000 pedalen

Roeien is zwaar. En goed voor de spiergroei in je lichaam. Kijk maar eens naar roeiers die je op televisie ziet. Dat zijn stuk voor stuk gespierde atleten.

Omdat het zo zwaar is, is het van groot belang dat je comfortabel op de roeitrainer kunt zitten. Ook wil je natuurlijk voorkomen dat je door een slechte of oncomfortabele houding blessures gaat oplopen.

Het zitje van de VirtuFit Pro Water 1000 is ergonomisch gevormd. Het lijkt misschien een beetje klein, maar zit prima. De pedalen zijn verstelbaar. Het maakt dus niet uit of je grote of kleine voeten hebt.

Dankzij een dikke riem zitten je voeten goed vast. Tijdens het roeien kan er flink wat kracht op je voeten komen. Je hoeft echter niet bang te zijn dat je voeten losschieten. Wel de bandjes goed aantrekken.

Ook de handgreep is goed verzorgd. Je hebt veel grip, ook als je flink begint te zweten. Ik roei overigens altijd met handschoenen, omdat ik dat prettiger vind. Maar zonder gaat ook prima.

Verder is het display in hoogte verstelbaar, om eventuele klachten aan je nek te voorkomen.

De roeitrainer is overigens te gebruiken voor mensen met een lichaamslengte tot 2 meter.

Stevig en stabiel

De VirtuFit Pro Water 1000 is een stevige trainer. Het gewicht van de roeier valt met 47 kilogram al best wel op.

Het maximaal belastbaar gewicht is helemaal flink, met 227 kilogram. Dat is echt extreem zwaar. Dit wil zeggen dat de roeitrainer gemaakt is van stevige materialen.

Tijdens het roeien zit je heel stevig op het apparaat. Het toestel heeft daarnaast een dubbele rails, waardoor je nog meer stabiliteit hebt tijdens het trainen.

Nadelen VirtuFit Pro Water 1000

Deze VirtuFit roeitrainer is niet perfect. Dat is geen enkele roeitrainer. De VirtuFit Pro Water 1000 heeft wat mij betreft 2 echte nadelen.

Batterijen

Dit vind ik eerlijk gezegd een beetje treurig. De Pro Water 1000 is een uitstekend apparaat. En dan werkt de trainer op batterijen en niet op netstroom.. De batterijen moet je regelmatig vervangen.

Ach ja, zo zie je maar weer dat niets perfect is.

De schoonmaak

VirtuFit Pro Water 1000 watertank

Niemand vindt het leuk, maar het moet toch gebeuren. En bij een water roeier nog wat vaker dan bij andere types.

De tank waar het water in zit, moet regelmatig worden schoongemaakt en van nieuw water worden voorzien. Anders kan de boel gaan schimmelen en daar word je niet vrolijk van.

Alternatieven

Naast de VirtuFit Pro Water 1000 heeft VirtuFit nog een heleboel andere roeimachines op de markt gebracht. Hieronder staan enkele mogelijke alternatieven voor de Pro Water 1000:

Conclusie – VirtuFit Pro Water 1000: kopen of niet?

Mijn kennis had gelijk. Ik heb nog geen moment spijt gehad van mijn aankoop van de VirtuFit Pro Water 1000.

Het merk is goed en heeft altijd goede fitnessapparaten, zoals bijvoorbeeld ook de VirtuFit Elite Water Resistance.

De Pro Water 1000 is een prima roeier. Veel trainingsmogelijkheden, de kans om met apps te trainen en een goede prijs. Wat mij betreft is het een absolute aanrader.