Voor wie is de powerplate niet geschikt?

De trilplaat is een product dat door veel sporters wordt gebruikt. Professionals en amateurs maken graag gebruik van de powerplate.

Maar voor wie is de powerplate niet geschikt en wanneer mag je dit sportapparaat niet gebruiken? Dat lees je in dit artikel.

Trilplaat – Wanneer niet gebruiken?

trilplaat_voor_thuis

De trilplaat is een apparaat dat voor veel sportieve doeleinden geschikt is. Het product wordt niet voor niets thuis en in sportscholen veel gebruikt.

Toch zijn er ook situaties waar in je de powerplate beter niet kunt gebruiken. Voor sommige mensen brengt het gebruik van de trilplaat namelijk risico’s met zich mee.

Een overzicht van sporters die de powerplate beter niet kunnen gebruiken vind je hieronder.

Epilepsie

Allereerst is de trilplaat niet geschikt voor mensen met epilepsie. Het gebruik van een powerplate kan namelijk epileptische aanvallen opwekken.

Een epileptische aanval wordt meestal gestimuleerd door externe prikkels. In het geval van de trilplaat komen deze prikkels voort uit de trillingen van het product.

Daarom wordt het voor mensen met epilepsie afgeraden om dit product te gebruiken. Zij kunnen beter op zoek gaan naar andere manieren om te sporten.

Blessures

Ook bij veel blessures is het niet slim om de powerplate te gebruiken. Trilplaat oefeningen zijn namelijk best intens en hebben effect op je spieren, botten en gewrichten.

Als je een spierblessure hebt kunnen de trillingen je blessure verergeren. Overigens geldt dit niet voor alle blessures. Ga bij een blessure daarom na bij je dokter of jij de powerplate mag gebruiken.

Bij blessures aan je gewrichten of botten mag je de trilplaat helemaal niet gebruiken. Als je bijvoorbeeld scheurtjes in je bot hebt kunnen deze door de trillingen groter worden.

Hetzelfde geldt voor botbreuken en problemen met je gewrichten.

Zwangerschap

Meestal is het gebruik van een trilplaat gezond, al geldt dit niet voor zwangere vrouwen.

Het is onduidelijk hoe groot de risico’s zijn als je zwanger op de powerplate stapt. Toch zijn er onderzoeken waaruit blijkt dat trillingen slecht kunnen zijn voor je baby.

Aangezien de trilplaat flinke trillingen veroorzaakt, kun je dit product beter vermijden als je zwanger bent.

Na de zwangerschap met de trilplaat afvallen of weer wat fitter worden kan uiteraard gewoon. Het is zelfs een goede manier om langzaam weer te beginnen met sporten. De intensiteit van je training kun je namelijk zelf bepalen.

Mensen met kunstgewrichten

Ook mensen die kunstgewrichten hebben kunnen beter geen powerplate gebruiken. De kunstgewrichten kunnen door de trillingen namelijk loskomen.

Als een kunstgewricht loskomt moet je meestal opnieuw geopereerd worden om deze weer te bevestigen. Dit is natuurlijk enorm vervelend. Ook zorgt het er vaak voor dat je lange tijd nauwelijks mag bewegen.

Om problemen met kunstgewrichten te voorkomen kun je beter geen trilplaat gebruiken.

Hartproblemen en hoge bloeddruk

Heb je hartritmestoornissen of een andere vorm van hart- en vaatziekten? Dan wordt het afgeraden om de trilplaat te gebruiken. De trillingen van een powerplate kunnen namelijk negatief effect hebben op je hart.

Allereerst beïnvloedt de powerplate je hartslag. Omdat de workout op een trilplaat intensief kan zijn gaat je hartslag omhoog. Als je hart dit niet kan bijhouden loop je risico om bijvoorbeeld flauw te vallen.

Ook bij een te hoge bloeddruk kun je de trilplaat beter laten staan. De intensiviteit van de powerplate kan je bloeddruk sneller laten stijgen. Hierdoor kun je flauwvallen of erg misselijk worden.

Conclusie – Is de powerplate gevaarlijk?

powerplate_vibroshaper

Er zijn dus mensen die de powerplate niet kunnen gebruiken. Maar dat betekent niet dat de trilplaat gevaarlijk is.

Sterker nog, voor de meeste mensen is het gebruik van de trilplaat juist goed. Sporters hebben meestal namelijk veel aan de voordelen van de trilplaat.

Zo lang je geen gezondheidsklachten hebt kun je dus probleemloos gebruik maken van een trilplaat.

Ook als je wel gezondheidsklachten hebt is een powerplate soms alsnog bruikbaar. Je kunt dit het beste laten checken door een arts. Aan de hand van het doktersadvies kun je bepalen of je een powerplate wilt gebruiken.

Gelukkig zijn er genoeg manieren om fit te blijven, ook zonder een trilplaat!