Wat zit er in pre-workout? Een blik op de ingrediënten

Gebruik jij vaak pre workout supplementen? Dan heb je je vast weleens afgevraagd wat er in pre-workout zit. Elke pre workout bevat namelijk een aantal stimulerende ingrediënten.

In dit artikel lees je alles over wat er in pre-workout zit. Allereerst is er een lijst met veel voorkomende ingrediënten samengesteld. Hierbij worden de effecten van deze ingrediënten individueel en als combinatie benoemd.

Ook lees je meer over de illegale ingrediënten die in sommige verboden pre-workout supplementen zitten.

Zo weet jij na dit artikel alles over wat er in pre workout zit!

Deze ingrediënten zitten er in pre workout

Pre workout supplementen hebben allemaal uiteraard een andere samenstelling. Niet iedere pre workout heeft dus dezelfde ingrediënten. Anders zouden er ook niet zo veel verschillende soorten pre workout op de markt zijn.

Toch zijn er veel ingrediënten die in de meeste pre workout supplementen te vinden zijn. Deze ingrediënten geven je de pre workout effecten die je tijdens het sporten nodig hebt. Ook als je zelf pre workout maakt zijn deze bestanddelen dus goed om te gebruiken.

Cafeïne

Het bekendste ingrediënt in pre workout is cafeïne. Dit bestanddeel is erg belangrijk om jou te kunnen voorzien van energie tijdens het sporten. Pre workout supplementen bevatten daarom vaak flinke hoeveelheden cafeïne.

Een pre-workout supplement van een A-merk kan bijvoorbeeld 200-500mg cafeïne per schepje bevatten. Dit staat gelijk aan minimaal twee bakken koffie.

Toch is cafeïne geen ingrediënt dat altijd in pre-workout zit. Er bestaat namelijk ook pre workout zonder cafeïne. Deze pre workout supplementen bevatten weer andere ingrediënten die jou een energieboost geven.

Beta-alanine

Veruit de meeste pre workout supplementen bevatten het ingrediënt beta alanine. Pre workout zonder beta alanine is dan ook erg moeilijk om te vinden. Dit ingrediënt is namelijk zeer effectief in het activeren van meerdere lichaamsfuncties.

Allereerst zorgt beta alanine voor een betere doorbloeding. Het verwijdt je bloedvaten en zorgt ervoor dat je bloed sneller gaat stromen. Hierdoor krijg je sneller zuurstof in je spieren, wat zorgt voor extra energie en uithoudingsvermogen.

Verder heeft beta alanine een positief effect voor krachtsporters. Zij kunnen dankzij dit ingrediënt dat in pre-workout zit een stuk zwaarder trainen. Hierdoor kun je als krachtsporter nog effectiever aan je spierkracht en spiergroei werken.

Taurine

Veel pre-workout supplementen bevatten tenslotte taurine. Dit ingrediënt is namelijk erg belangrijk om je focus en concentratie te verbeteren. Hierdoor blijft je gefocust en doelgericht tijdens je trainingen.

Ook heeft taurine een positief effect op je hart. Het bestanddeel ondersteunt namelijk verschillende hartfuncties zoals de hoeveelheid slagen per minuut. Ook ondersteunt het de kracht van de hartslag, zodat je bloed goed wordt rondgepompt.

Bijna iedere sterke pre workout bevat een dosering taurine. Uiteraard verschilt hierbij de hoeveelheid van het ingrediënt per merk.

Welke effecten heeft de combinatie van deze ingrediënten op je lichaam?

pre workout zonder creatine

Veel pre workout supplementen bevatten dus een combinatie van de hierboven omschreven bestanddelen. De combinatie van deze stimulerende ingrediënten zorgt voor een bewezen positief effect op je trainingsniveau.

Allereerst versterken en ondersteunen de ingrediënten elkaar. Cafeïne zorgt namelijk voor extra energie en beta-alanine zal tegelijkertijd de vermoeidheid verminderen.

Ook zal beta alanine samen met taurine je uithoudingsvermogen verhogen. Taurine zal tenslotte helpen bij het verbeteren en bevorderen van een gezonde hartfunctie.

Welke mindere effecten hebben de ingrediënten?

jeuk pre workout

Helaas zijn er ook pre workout effecten die als vervelend ervaren kunnen worden. Gelukkig zijn deze pre workout bijwerkingen niet gevaarlijk.

Allereerst kan beta alanine zorgen voor tintelingen en jeuk op je lichaam. Dit wordt ook wel paresthesie genoemd. Deze bijwerking ontstaat door de verwijding van je bloedvaten en de snellere doorbloeding. Gelukkig is paresthesie ongevaarlijk en verdwijnt het vanzelf weer.

Verder kan cafeïne zorgen voor een snellere hartslag. Dit is op zich niet gevaarlijk, maar in grote hoeveelheden kan cafeïne hartkloppingen veroorzaken. Deze hartkloppingen kunnen uiteraard vervelend zijn.

Tenslotte kan taurine in zeldzame gevallen zorgen voor het verlagen van je bloeddruk. Mensen met een lage bloeddruk moeten hier dus rekening mee houden. Verder heeft taurine bij veruit de meeste mensen geen vervelend effect op het lichaam.

Wat zit er in pre workout dat biologisch is?

ingredienten biologische kruiden

Er bestaat ook biologische pre workout. Deze pre-workout supplementen zijn gemaakt met 100% natuurlijke ingrediënten. Naast bijvoorbeeld biologische cafeïne bevatten deze supplementen ook andere werkzame ingrediënten.

Allereerst bevat biologische pre-workout bijvoorbeeld plantaardige ingrediënten zoals groene thee extract. Dit ingrediënt is een effectieve manier om je energieniveau te verhogen.

Verder bevat biologische pre-workout verschillende kruiden zoals bijvoorbeeld ashwagandha. Ashwagandha is een kruid dat zorgt voor een betere focus tijdens trainingen. Ook geeft dit biologische ingrediënt je lichaam extra energie.

Illegale pre workout ingrediënten

Wat er in pre workout zit wordt streng gecontroleerd door verschillende gezondheidsexperts. Het is dus niet zo dat elke pre workout zomaar verkocht mag worden. Een supplement wordt uitgebreid getest voordat deze verkocht mag worden.

Uit deze tests zijn een aantal illegale ingrediënten voortgekomen. Een voorbeeld van zo’n illegaal ingrediënt is DMAA. Dit bestanddeel heeft bij meerdere sporters namelijk gezorgd voor levensgevaarlijke hartproblemen.

De lijst met illegale pre workout wordt regelmatig geüpdatet door verschillende experts. Daardoor zijn de legale pre-workout supplementen van A-merken die je in Nederland koopt 100% veilig.

Wat zit er in pre-workout en wat kan ik ermee?

pre workout shake ingredienten

Uiteindelijk zijn er dus genoeg ingrediënten die in veel pre-workout supplementen te vinden zijn. Elk van deze ingrediënten helpen je bij het verbeteren van je sportprestaties. Wat er in pre workout zit, verschilt dus wel per merk.

Verder zijn er dus ook biologische varianten van pre workout die werken met alternatieve ingrediënten. Uiteindelijk bepaalt de maker natuurlijk zelf wat er in pre workout zit.

Echter zijn er ook ingrediënten die in Nederland niet gebruikt mogen worden. Bekijk dus zelf eerst de ingrediëntenlijst om te weten wat er in een pre-workout zit!