Weerstandsband kopen? Vergelijk de beste fitness elastieken

Veel fanatieke sporters gebruiken een weerstandsband. Een weerstandsband is een uitstekende toevoeging aan je training en kan zowel in de sportschool als thuis worden gebruikt.

Er zijn veel verschillende soorten sport elastieken. Bijvoorbeeld voor je armen, benen, voor op reis.

Wat zijn de beste weerstandsbanden? En waar moet je op letten als jij er een wilt kopen?

In dit artikel krijg je antwoord op deze en veel meer andere vragen!

Dit zijn de beste weerstandsbanden

Voordat je op zoek gaat naar een nieuwe set weerstandsbanden, is het goed om te weten wat je ermee wil gaan doen.

Als je gaat zoeken op internet, kom je veel sport banden tegen, die allemaal een ander doel dienen.

Er zijn fitness elastieken die geschikt zijn voor krachttraining. Ook zijn er booty bands, die je gebruikt voor het trainen van je billen en heupen.

1. Beste fitness elastieken voor thuis

Tunturi Power Band Weerstandsband

Tunturi is een bekende naam in de fitnesswereld. De Tunturi Power Band is een van de beste allround weerstandsbanden die je thuis kunt gebruiken.

Je kunt de resistance band vastmaken aan de halterstang en gebruiken tijdens je oefeningen. Denk bijvoorbeeld aan squats.

Met een workout band moet je een grotere krachtsinspanning doen, wat je training zwaarder maakt.

Met deze power band kan je ook de spieren in je armen en benen sterker maken. Het fitness elastiek is 104 centimeter lang.

De weerstand ligt tussen 10 en 35 kilo. Dat is de medium weerstand. De band is van latex gemaakt.
2. De beste booty bands (sportband voor om de benen)

LMX Weerstandsbanden Fitness

De Lifemaxx Hip Band set is ideaal voor het trainen van je billen, heupen en dijen. De banden zijn gemaakt van stof en latex.

Door de breedte (8 centimeter) heb je extra draagcomfort. De binnenkant van de sportband heeft een antislip, waardoor de band niet oprolt als je bezig bent en goed op zijn plaats blijft zitten.

De set bestaat uit 3 stretch banden van 28 centimeter, 34 centimeter en 37 centimeter. Dat is handig als je verschillende bilspieroefeningen doet.

De banden geven veel weerstand. De kortste van 28 centimeter geeft de meeste tegendruk. De banden van Lifemaxx gaan jarenlang mee.
3. Beste sport elastieken voor op reis

FITELASTIX Premium Weerstandsband

Op reis zijn is natuurlijk leuk, maar als je niet kan trainen, gaan de dagen ook maar langzaam voorbij.

Een weerstandsband is handig om mee te nemen en daardoor ideaal om als je niet thuis bent op een makkelijke manier je workout te kunnen doen.

De premium weerstandsband van FITELASTIX is een goede trainingsband om mee te nemen als je op reis gaat. De band is gemaakt van stof en verkrijgbaar in 3 verschillende kleuren.

De weerstandsband weegt slechts 100 gram en is super compact.
4. De beste weerstandsbanden set

Siston Sport Weerstandsbanden Set

De set weerstandsbanden van Siston bestaat uit 5 verschillende banden.

Iedere band heeft een andere kleur en daarmee een andere weerstand. De sport elastieken van Siston kunnen tot 3 keer hun normale lengte worden uitgerekt zonder dat ze daarbij scheuren.

De banden zijn gemaakt van TPE, thermoplastisch elastomeer. Dit materiaal is huidvriendelijk en snijdt niet in je huid.

De banden kunnen voor allerlei oefeningen worden gebruikt. Om je lichaam op te warmen, te stretchen en te werken aan je stabiliteit.

Qua sporten kan je denken aan fitness, yoga, CrossFit, bodybuilding, pilates en krachttraining. Dus vrijwel alles dat je in de sportschool doet.
5. Trainingselastieken met zware weerstand

NL Future Fitness Elastiek

Als de standaard weerstand niet genoeg voor je is, kan je kiezen voor een trainingselastiek met extra zware weerstand.

De NL Future Extra sterke weerstandsbanden zijn dan uitermate geschikt. De tubes zijn beschikbaar in 8 kleuren en hebben een weerstand tot 70 kilogram.

Deze banden zijn geschikt voor sporters op ieder niveau. En je kan er thuis of ergens op locatie een full-body workout mee uitvoeren.

Het materiaal voelt lekker zacht aan en gaat door het materiaal extra lang mee.
6. Trainingselastiek met handvat

VirtuFit Resistance Band Weerstandskabel

VirtuFit is een Nederlands merk dat allerlei fitnessartikelen verkoopt. Hun sport band met handvat is zeker geen miskoop.

Je kunt een los sport elastiek kopen, of voor een complete set gaan. Losse banden met handvat zijn te koop in drie weerstanden: licht, medium en zwaar.

Als je een weerstandsband set koopt, ‘krijg’ je 5 power bands, 2 handvaten, 2 enkelbanden, 1 ankerpunt en een opbergtas.

Je training wordt op deze manier heel afwisselend. Zowel qua oefeningen als qua zwaarte.
7. Goedkope workout elastieken

Positive Things Weerstandsbanden

Is goedkoop per definitie slecht? Absoluut niet. Natuurlijk is het zo dat je voor kwaliteit betaalt, maar ook met minder geld kan je een prima weerstandsband aanschaffen.

De fitness elastieken van Positive Things zijn goedkoop, en goed. Met een voordelige set van 5 banden kan je je hele lijf trainen.

Elke band heeft een andere weerstand, oplopend van zeer licht tot zeer zwaar. De banden zijn heel makkelijk op te bergen of mee te nemen.

De standaard kleur van de set is roze. Als dat niet je ding is, kan je ook voor banden met grijstinten gaan.
Waar moet je op letten bij het kopen van resistance bands?

Het is belangrijk om goed na te denken over welke weerstandsband bij je past. Er zijn nogal wat factoren om rekening mee te houden.

Het materiaal, weerstandsniveau en bevestigingsmogelijkheden zijn zaken die een rol spelen.

Het materiaal

De meest gebruikte materialen zijn latex, rubber en textiel. Latex en rubber is heel makkelijk schoon te houden en erg elastisch.

De banden gaan lang mee, omdat de elasticiteit lang aanhoudt. Het nadeel van fitness banden van latex en rubber is dat ze gemakkelijk oprollen. Vooral dunne latex banden hebben hier last van.

Als je een fitness elastiek wilt dat niet oprolt, kan je het beste voor een band van textiel met een antisliplaag aan de binnenkant.

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je allergisch bent voor latex of rubber, waardoor je zeker voor een sport elastiek van textiel moet gaan.

De weerstand

Niveaus weerstandsbanden

Uiteraard is de weerstand van groot belang als je op zoek bent naar de beste weerstandsband.

De weerstand kan uitgedrukt worden in niveaus en bepaalde gewichten. De niveaus lopen uiteen van extra licht tot extra zwaar.

Voor arm- en schouderoefeningen heb je minder weerstand nodig dan voor een training voor je benen of billen.

Je eigen trainingsniveau speelt ook een belangrijke rol bij het kiezen van de juiste weerstand.

De lengte

Gym elastieken zijn in verschillende lengtes te koop. De kleine banden, de zogenoemde mini’s, zijn 30 tot 40 centimeter lang en heel geschikt om rond je armen of benen te gebruiken.

De langere weerstandsbanden zijn vaak een meter lang, of soms nog meer.

Deze zijn geschikt voor als je variatie in je oefeningen wilt. Als je je specifiek op je billen of benen wilt focussen, kan je het beste een korte weerstandsband kopen.

Een set of een losse band

Een weerstandsband is los te koop, maar ook vaak als weerstandsband set.

Het voordeel van een set is dat je meteen verschillende weerstandsniveaus hebt en de intensiteit van je training(en) geleidelijk op kunt bouwen.

Bovendien heb je met een set de juiste banden voor verschillende lichaamsdelen.

Het nadeel van een set trainingsbanden is dat er wellicht banden tussen zitten die je nooit gaat gebruiken.

Een losse weerstandsband is de betere aankoop als je een bepaald lichaamsdeel wilt trainen. Bovendien is een losse weerstandsband een stuk goedkoper, hoewel ook sets niet overdreven duur zijn.

De bevestigingsmogelijkheden

Weerstandsband bevestigen deur

Dit is vooral belangrijk als je een sport band met handvat kiest. Dan is het goed om te weten hoe je de banden kunt bevestigen.

Een deurbevestiging is een van de mogelijkheden. Deze kan je heel simpel tussen je deur en het kozijn klemmen zonder dat je hoeft te schroeven of boren.

Als je geen geschikte deur hebt of de elastische band liever op een andere plaats wilt gebruiken, kies je beter voor een ander bevestigingsmateriaal.

Ook kan je zelf een oog in je plafond of muur plaatsen. Houd er wel rekening mee dat er veel kracht op komt te staan. Het zou zonde zijn als je plafond naar beneden komt of er gaten in je muur ontstaan.

De prijs van de weerstandsbanden

Een weerstandsband is een heel veelzijdig trainingsmiddel. Je kan er veel oefeningen mee doen, op hoge en lage intensiteit. En ze zijn voor je hele lijf te gebruiken.

Dat klinkt als een duur trainingsapparaat.. Houd in gedachten dat het dat niet is. Trainingsbanden zijn allesbehalve duur. En de levensduur is lang.

Daarom is het niet nodig om voor het goedkoopste van het goedkoopste te gaan. Ook banden uit het duurdere segment zijn nog altijd niet duur. Het is de investering zeker waard.

Dat wil niet zeggen dat Action weerstandsbanden of weerstandsbanden van Kruidvat slecht zijn. Als je veelvuldig gebruik maakt van de elastieken, kan je wel beter iets meer uitgeven.

Let op je handen

Voor je handen is het gebruik van een weerstandsband best een uitdaging. Het is dan ook zeker het overwegen waard om een set handschoenen aan te schaffen.

De stress en druk bij weerstandskabels wordt op de huid van je handen geplaatst. Dit is bij losse gewichten niet het geval.

Door handschoenen te dragen voorkom je dit. Een ander voordeel van handschoenen is dat het zweet erin trekt en niet op de banden gaat zitten. Daardoor heb je met handschoenen een stuk meer grip.


Meer krachtartikelen:

Dumbbells

Pull up bars


Welke soorten weerstandsbanden zijn er?

Verschillende weerstandsbanden

Zojuist heb je al ontdekt dat fitness elastieken verschillende weerstanden, lengtes en materialen kunnen hebben.

Het is ook goed om het verschil tussen een weerstand elastiek met en zonder handvat te weten. Allebei hebben ze namelijk hun specifieke eigenschappen.

Een elastiek zonder handvat

Deze stretch band is als een normaal elastiek, maar dan groter en dikker. De losse elastieken zijn goed te gebruiken om bestaande oefeningen zwaarder ta maken.

Ook kan je met het elastiek zelf losse oefeningen doen. Daarbij kan je de elastische band om je enkels of knieën doen. Je squats kan je eveneens een stuk zwaarder maken met een fitnessband zonder handvat.

Een fitnessband met handvat

Een gym elastiek met handvat heeft aan beide uiteinden een handvat. Deze gebruik je als je veel oefeningen doet die je normaal gesproken in een krachtstation van de sportschool doet.

Een band met handvaten zorgt ervoor dat je heel goed je rug, schouders en borstspieren kunt trainen.

Er zijn talloze oefeningen mogelijk en met een extra element kan je de weerstandsband aan je deur bevestigen om bijvoorbeeld de cable fly te doen.

Je hebt ook nog de keuze uit een ronde weerstandsband en een platte weerstandsband. Het is de moeite waard om van tevoren te bepalen voor welk type je gaat.

Ronde weerstandsbanden worden ook wel tube bands genoemd. Platte weerstandsbanden zijn de zogenoemde loop bands.

Ronde weerstandskabels

Ronde weerstandsbanden zijn vaak gemaakt van massief rubber en hebben aan het uiteinde een bevestigingspunt om handgrepen of andere accessoires aan vast te kunnen maken.

Deze banden zijn effectief voor het trainen van je borst, armen, schouders en rug. Het is een nadeel dat je ze niet kan vastknopen aan een optrekstang. Ze zijn dus niet bruikbaar als pull up elastiek.

Ook kan je ronde weerstandskabels door de accessoires minder makkelijk meenemen naar bijvoorbeeld de sportschool of op vakantie.

Platte weerstandsbanden

Loop bands kan je makkelijk meenemen in je sporttas en je hebt geen accessoires nodig om ze te gebruiken.

Ook deze banden zijn volledig rond en verkrijgbaar in verschillende dikten, maten en weerstanden. Een voordeel is dat ze erg flexibel zijn in te zetten.

Zowel qua locatie als qua training. Een platte weerstandsband is ook zeer geschikt om een warming up mee te doen.

Verschillende weerstanden: van groen naar zwart

Hoeveel weerstand je fitness band heeft, kan je doorgaans aan de kleur zien. Die vertelt je namelijk hoe licht of zwaar de band is. Een groene band heeft de minste weerstand.

Dit wordt X-Light genoemd. Daarna volgen blauw (Light), geel (Medium) en rood (Heavy). De zwaarste weerstandsband is de zwarte. Met deze sport band kies je voor X-Heavy.

Het is helemaal niet verkeerd om meerdere fitness elastieken van verschillende kleuren (weerstanden) in huis te hebben.

Zo kan je lekker variëren in je oefeningen. Een (relatief) goedkope oplossing is om voor een set te kiezen. Op die manier kan je altijd vooruit. Of je nu een beginner of een gevorderde sporter bent.

Aan de slag met een weerstandsband: de beste oefeningen

Oefeningen weerstandsbanden

Met weerstandsbanden of resistent tubes kan je talloze leuke en vooral goede oefeningen doen.

Of je nu een weerstandsband zonder handvat hebt of er een met, de mogelijkheden zijn eindeloos.

De eerste oefeningen doe je met een elastiek zonder handvat, de laatste twee met.

Leg extensions

Leg extensions voer je uit door op een stoel te zitten en de weerstandsband om beide onderbenen te doen, net boven de enkels.

Je voeten staan naast elkaar op de grond. Doe je linkerbeen omhoog zodat dit helemaal gestrekt is. Houd deze positie kort vast en ga dan terug naar de beginpositie.

Dit kan je, afhankelijk van je niveau, een keer of 20 herhalen. Met beide benen doe je 3 of 4 sets.

Standing leg lift

Het weerstand elastiek doe je om beide enkels en je zet je voeten vlak naast elkaar. Beweeg je linkerbeen zijwaarts, zover mogelijk omhoog.

Dit houd je kort vast, waarna je weer naar de beginpositie gaat. Ook hier een stuk of 20 herhalingen en 3 tot 4 sets.

Bicep curl

De bicep curl voer je uit door op één been te knielen. Je andere been zet je daarvoor in een hoek van 90 graden.

Doe om dit been een weerstandsband en pak deze met je rechterhand vast, met de handpalmen omhoog wijzend. Beweeg je arm nu richting de schouder en span je bicep aan.

Dit kan je een keer of 20 herhalen, om daarna van been en arm te wisselen.

Mountain climbers

Dit is een oefening voor je buikspieren. Je doet de weerstandsband om beide voeten en gaat op de grond liggen op je handen en voeten. Houd je armen gestrekt.

Beweeg je linkerknie naar je borst en span je buikspieren goed aan. Beweeg daarna terug en maak dezelfde beweging met je rechterknie.

Dit kan je gerust 25 tot 30 keer herhalen. Afhankelijk van je niveau kan je meerdere sets doen.

Shoulder press (band met handvat)

Voor een shoulder press ga je met je voeten op heupbreedte op de weerstandsband staan. Pak de handvaten vast en buig je armen.

Let erop dat je ellebogen naar buiten wijzen, je handen op schouderhoogte zitten en je handpalmen naar voren staan.

Strek je armen volledig uit totdat ze boven je hoofd staan. Breng je armen daarna weer rustig terug naar de startpositie. Herhaal dit zo’n 10 keer.

Bankdrukken (band met handvat)

Dit is een van de meest populaire oefeningen van sporters. Iedereen die een mooie, grote borstkas wil hebben, kan met deze oefening zijn lol op.

Leg de weerstandsband onder je rug. Pak de handvaten van de resistance tube vast. Breng je schouderbladen naar elkaar toe en druk ze vervolgens naar beneden.

Duw je armen naar boven totdat ze helemaal gestrekt zijn. Breng ze daarna weer rustig terug en herhaal dit een keer of 10.

Zoals bij iedere oefening kan je meerdere sets doen.Plaats een reactie