De grootste weight gainer nadelen uitgelicht

Weight gainers zijn enorm populair onder krachtsporters en bodybuilders. Toch heeft het gebruik van de weight gainer niet alleen maar voordelen.

In dit artikel lees je alles over de grootste weight gainer nadelen. Hierbij wordt ieder nadeel tot in detail beschreven. Verder lees je ook hoe je de nadelen van een weight gainer kunt voorkomen.

Na dit artikel weet jij dus alles over de eventuele nadelen van een weight gainer.

Weight gainer nadelen – een overzicht

De weight gainer heeft gelukkig meer voordelen dan nadelen. Toch is het belangrijk om ook te weten welke eventuele negatieve bijwerkingen een weight gainer heeft.

Hieronder vind je een overzicht van de meest benoemde nadelen van een weight gainer.

Vaak te veel suikers

samenstelling shakes suiker

Allereerst bevatten veel weight gainer een grote hoeveelheid suikers. Dit is om ervoor te zorgen dat het aantal calorieën in de weight gainer stijgt. Het aantal calorieën in een weight gainer moet namelijk zo hoog mogelijk zijn.

Helaas zijn deze suikers lang niet allemaal goed voor je.

Veel weight gainers bevatten namelijk onnodige ‘snelle’ suikers die bijvoorbeeld ook in snoepgoed zitten. Het liefst gebruik je alleen producten met langzame suikers, ook wel complexe koolhydraten genoemd.

Onvoldoende voedingsstoffen

Verder bevatten veel weight gainers onvoldoende voedingsstoffen. Afgezien van de eiwitten bevat een weight gainer vaak alleen maar calorierijke vulstoffen. Hierdoor is de weight gainer niet geschikt als bijvoorbeeld maaltijdvervanger.

Veel weight gainers bevatten bijvoorbeeld geen vitaminen, mineralen of vezels. Dit zijn echter wel voedingsstoffen die je lichaam hard nodig heeft. Gebruik de weight gainer dus voornamelijk als toevoeging aan je dieet en niet als maaltijdvervanger.

Moeilijk te doseren

Weight gainer doseren

Tenslotte zijn weight gainers ook lastiger te doseren dan bijvoorbeeld standaard eiwitshakes. Een weight gainer bevat namelijk enorm veel calorieën, die je wellicht niet allemaal nodig hebt.

Omdat het doseren moeilijker is, bestaat het risico dat je onnodig veel aankomt. Zeker als je makkelijk aankomt is het slim om weight gainers voorzichtiger te gebruiken.

De nadelen van weight gainers voorkomen

Gelukkig zijn de nadelen van weight gainers makkelijk te voorkomen. Het zijn namelijk geen grote risico’s die onoplosbaar zijn.

Hieronder vind je een aantal manieren om de nadelen van weight gainers te voorkomen.

Een gebalanceerd dieet

zelf dieet schema maken

Allereerst is een gebalanceerd dieet erg belangrijk. Dit dieet gebruik je namelijk als vaste basis voordat je de weight gainers gaat nemen. Zorg er dus voor dat je dieet naar wens is.

Hierbij is het aantal calorieën dat je dagelijks neemt bijvoorbeeld belangrijk. Een weight gainer bevat namelijk veel calorieën. Zorg er dus voor dat je standaard dieet ook voldoende calorieën bevat. Daarna kun je makkelijker bepalen hoeveel weight gainer je wilt nemen.

Verder wil je een dieet volgen waarin de weight gainer dient als toevoeging. Het supplement is namelijk niet altijd bedoeld als vervanger van een maaltijd.

Dit kun je bijvoorbeeld doen door je maaltijden af te wegen. Zo weet je namelijk precies welke voedingsstoffen je dagelijks binnenkrijgt.

Weet wat je inneemt

beste maaltijdshakes

Daarnaast is het belangrijk om te weten wat er in de weight gainer zit. Zoals al is benoemd bevatten veel gainers hoge suikergehaltes. Dit is op zich geen reden om de weight gainer te laten staan. Wel is het iets om rekening mee te houden.

Verder is het goed om te weten welke voedingsstoffen de weight gainer bevat. Sommige gainers bevatten namelijk wél vitamines en mineralen. Deze weight gainers kunnen dus ook nuttig zijn om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen.

Voor wie zijn de weight gainer nadelen gevaarlijk?

Uiteraard is het belangrijk om te weten hoe ernstig de nadelen van de weightgainer zijn. Je wilt namelijk geen supplement nemen waarvan je de risico’s niet kent. De nadelen van de weight gainer zijn voor de meeste mensen gelukkig niet gevaarlijk.

Toch kunnen sommige mensen de weight gainers beter laten staan. Voor hen kan het gebruik van weightgainers wel een aantal vervelende effecten hebben.

Mensen met diabetes

Allereerst kunnen weight gainers effect hebben op je bloedsuikerspiegel. Het hoge suikergehalte van een weight gainer kan namelijk schommelingen veroorzaken in je suikerspiegel.

Deze schommelingen kunnen zorgen voor enorme pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Daarom wordt het voor mensen met diabetes afgeraden om weight gainers te gebruiken. Zij kunnen namelijk wel degelijk gevaar lopen als ze het supplement gebruiken.

Mensen met ernstig overgewicht

Mensen met ernstig overgewicht kunnen de weight gainer ook beter laten staan. Weight gainers zijn namelijk bedoeld om snel aan te komen. Als je ernstig overgewicht hebt brengen de weight gainers dus risico’s met zich mee.

Allereerst zorgt een hoog gewicht voor een vermindering van je lichaamsfuncties. De weight gainer zal deze lichaamsfuncties dus alleen maar negatief aantasten.

Als je overgewicht hebt kun je beter gaan voor een gewone eiwitshake. Die kan je namelijk wel helpen met afvallen.

Weight gainer nadelen – Moet ik me zorgen maken?

Weight gainer optimum nutrition

Je hoeft je zeker geen grote zorgen te maken over de weight gainer nadelen. Voor bijna iedereen zijn de weight gainers namelijk veilig te gebruiken.

Wel is het belangrijk om bewust om te gaan met weight gainers. Je wilt namelijk niet onnodig veel aankomen of je dieet uit balans brengen.

Toch is het fijn dat je de meeste weight gainer nadelen eenvoudig kunt voorkomen. Zo lang je weet wat je doet kun je weight gainers zonder problemen gebruiken.

Wil jij dus gebruik maken van een weight gainer? Probeer het eens uit, zolang je er maar bewust mee omgaat!